När börjar en bebis skratta högt?

Innehållet

Barnets skratt, levande och uppriktigt, lämnar ingen likgiltig. Spädbarn som inte ens har lärt sig att tala är särskilt skratta. I den här artikeln kommer vi att berätta i vilken ålder barn börjar skratta högt, hur och varför detta händer eller inte sker i ett visst fall och också ta reda på om det är möjligt att lära en baby att skratta.

Villkor och normer

Det är svårt att säga när mänskligheten började skratta. Forskare föreslår att det hände på ett mycket tidigt stadium i civilisationsutvecklingen. Inte bara mänskliga barn kan skratta, utan även unga apor, men bara som svar på kittlande. Människans skratt är inte alltid förknippat med fysiska effekter. Detta är en psyko-emotionell reaktion på en mängd olika livssituationer.

Ett nyfött barn vet inte hur man ska skratta, för att för att producera skratt måste ansiktsmusklerna minskas efter behov, andning och verk av stämband bör definitivt förändras. Det enda verktyget för att kommunicera med nyföddes värld är gråt. För dem visar han sina behov och krav, och till en viss tid saknar han helt i detta.

Ja, barn kan le, men det här fysiologiska leendet är ofrivilligt, vilket inte talar om positiva känslor, utan av spontan sammandragning av ansiktsnerven i samband med intensiv bildning och "felsökning" av nervsystemet.

Det första medvetna leendet kan dyka upp i smulorna när han lär sig att skilja och känna igen moderns ansikte, det vill säga inte innan barnet lär sig att fokusera ögonen på nära föremål. Detta sker vanligtvis med 2 månader och lite senare. På ungefär 2-3 månader börjar barnen roar. De hör sin egen röst och i början är de oroliga av dem, men när den känslomässiga sfären utvecklas börjar krummerna uppfatta sin egen chilling som ganska roliga ljud. Det är för perioden från 3 till 5 månader att den efterlängtade utvecklingen av en ny skicklighet redovisas - barnet börjar skratta högt.

Barnet kommer att le och skratta med ljud när han är full, när han är frisk och torr, när han är bekväm och bra. Först blir det ett lugnt och försiktigt skratt, då kommer barnet att växa djupare och börja skratta högt. Efter sex månader börjar barn ackumulera dagtidsmönster, och detta kan uttryckas i skratt i en dröm. Det är inte nödvändigt att bli förvånad och rädd för detta, sådant skratt är scenen för bildandet av barnets mentala och känslomässiga utveckling.

Med det första skrattet högt kommer många föräldrafrågor att vara bundna. Så, ofta säger mammor att barnet börjar hicka efter att ha skrattat. Detta är helt normalt, ingen anledning att oroa dig, bara andas är inblandad i skratt, rytmisk utstötning av luft från lungorna uppträder. I det här fallet kan en svag barns membran uppleva ovanliga och tidigare okända spasmer, vilket kommer att manifestera sig med rytmisk hicka efter skratt.

Varför älskling skrattar inte?

Om den lilla toten har nått den ålder som anses vara optimal för skratt, men föräldrar hör aldrig de efterlängtade ljuden, det kan finnas flera skäl till det.

  • Brist på beredskap i nervsystemet. Det betyder att barnet inte är fysiologiskt redo att skratta, hans nervsystem är inte tillräckligt starkt. Oftast observeras detta hos barn som föddes för tidigt, lågviktiga, med medfödda sjukdomar. Deras fysiska och känslomässiga utveckling kommer med en ganska naturlig lag.Om du omger ditt barn med uppmärksamhet och kärlek och bara vänta lite, kommer barnet säkert att skratta när "hans tid" kommer.
  • Det finns inget tydligt exempel. Om det inte är vanligt i familjen att uttrycka sina känslor med högt och uppriktigt skratt, om moderen sällan ler, så har barnet helt enkelt ingen plats för att lära sig en sådan form av uttryck av känslor som skratt. Barn från 2-3 månader börjar inte bara lyssna på sig själva, när det är dags att agitera och bråka, men också till andra. För dem betyder det inte något ord, men känslor, intonationer, tonfärgen hos en vuxen röst är viktiga. När mamman skrattar, inser barnet snabbt att det här är bra och börjar imitera högt.
  • En sådan karaktär. Det finns roliga barn, och det är seriöst och fokuserat. Allt beror på temperament, karaktärens karaktär, barnets medfödda egenskaper. Om han är en "bök" och en tänkare, blir det oerhört svårt att få honom att skratta. Samtidigt kommer det att utvecklas ganska normalt både fysiskt och mentalt. I bästa fall kommer en sådan peanut att le, om något kommer att glädja honom.
  • Sår i nervsystemet, sjukdomar. Brist på skratt kan vara ett tecken på känslomässig omotid i samband med organiska hjärnskador. Detta förekommer ibland hos barn som föddes efter en svår graviditet, som lider av hypoxi eller från Rh-konflikten. Orsaken kan vara allvarlig förlossning, cerebral blödning, cerebralt ödem, ischemiska förändringar, neurologiska störningar. Brist på skratt följer ofta autism och medfödd demens.

Ju bättre den emotionella och taktila kontakten mellan mamma och barn är etablerad, ju tidigare börjar krummen le och skratta. Det är därför som alla övergivna barn i babyhus ser så ledsen ut - bristen på kommunikation från de första dagarna i livet, fördröjningen av den psyko-emotionella sfären har inte ett strålande leende och öppet uppriktigt skratt. Även om sådana barn gradvis lär sig dessa färdigheter är det trots allt väldigt intressant och informativt att upptäcka världen runt dem.

Skratt som ett system av signaler och tecken

När barnet lär sig att skratta högt, har han ett extra verktyg för att kommunicera med världen. Nu har han ett skrik, leenden och skratt, såväl som individuella vokalförmågor - han agukat eller gulit. Från och med denna tid måste moderen vara mycket uppmärksam - barnet kommer att använda alla sina nya förmågor för att visa exakt vad och när hon behöver.

Om barnet reagerar med skratt på de anbudsord som riktas till honom eller till moderns sång, indikerar detta en väletablerad kontakt, en snabb psyko-emotionell utveckling. Skratt utan anledning är också ganska naturligt för ett barn under ett år gammalt. Mamma verkar inte rolig flygande fjäder eller dammsug, och barnet, som ser dem för första gången, verkar vara väldigt roligt.

Skratt som svar på sin egen gnosis är också normen. Så barnet får de första talförståelserna och han gillar det. Undersökning av leksaken och efterföljande djupt skratt är ett uttryck för glädje, glädje.

Nerveskyddande skratt, som är sällsynt för barn-neurasthenik, uppträder inte vid ett års ålder, som andra typer av skratt, till exempel, bespottning. Det är omöjligt att diagnostisera psykisk sjukdom med hänsyn till arten, frekvensen och relevansen av skratt i en given situation i spädbarn - det blir ett symptom på vissa avvikelser inte tidigare än efter 3 år.

Kan du lära dig?

Om en bebis från födelsen av "bok" och melankolisk, blir det problematiskt att lära honom att skratta, men det finns inget omöjligt för en kärleksfull mamma. Och så måste du komma ner till affärer. Analysera först av vilka av de ovanstående orsakerna en bebis kanske inte har skratt. Om de är patologiska, förknippade med neurologiska sjukdomar, är det värt att samråda med en neurolog. Vissa barn är förskrivna sedativa, nootropa droger. I alla andra situationer ligger allt i moderns händer.

Skratta "nesmeyanu" hjälper till med spel som "Ku-ku": Mamma täcker ansiktet med händerna och öppnar det och säger till barnet "Koo-ku" med ett obligatoriskt leende. Även om krummen i början bara ser ängsligt på föräldrarnas manipulationer, kommer dagen säkert att komma när en välbekant rörelse i kombination med ett välbekant ljud kommer att leda till ett svarande leende och skratt.

Barn är vanligtvis mycket glada måttliga vibrationer. Det är därför du kan ta smulorna i smulorna i dina händer och skaka lite på händerna och sedan fötterna på fötterna. Ledsaget av dessa åtgärder kan vara några roliga ljud, som "br-rr-r" eller "ta-ta-ta". Skaka inte barnet för mycket, det kan leda till oönskade konsekvenser - barnets nervsystem kommer att bli överväldigat, det kommer att bli svårt för honom att uppträda lugnt.

Från 3 månader skiljer barnen ansiktsuttryck hos vuxna. Lär dig att göra roliga ansikten. Mamma är användbar som en mimic gymnastik för rynkor, och barnet blir roligt att titta på. Innan du visar pjäsen till ett annat ansikte, visa det för dig själv i spegeln, för att inte skrämma skingrarna av misstag.

Mycket ofta börjar barn mellan 4-5 månaders ålder reagera med skratt på okända ord. Om du har märkt att ett sådant ord hittades i ditt ordförråd, och det väcker intresse för barnet, upprepa det oftare, med särskild hänvisning till barnet. Detta kommer verkligen att stimulera skratt. De roligaste barnen under ett år ser långa ord, till exempel "elektrisk säkerhet".

Nästan alla barn reagerar på kittlande. Kittla inte dyster karapuz till utmattning. Men en lätt beröring av tänderna till hälen och handleden på barnet, till magen med skämt som "Vem ska jag äta?" De flesta orsakar exakt löjligt svar. Att blåsa ut delar av ett barns kropp med en ström av luft från sina egna lungor har också samma underbara egenskap.

Läs noggrant hela spannet av leksaksbarn. Välj bara ljusa - gult och rött, helst ljud. Om de inte alls är nöjda med den lilla och han inte vill skratta, visa honom en primitiv dukketeater med den utvalda leksaken, visa hur det stampar, vad låter det gör, hur det "äter" det.

Behöver jag en läkare?

Om barnet har tillräckligt med kommunikation spelar de och tränar med honom, utvecklar honom, men barnet skrattar inte hårt, mamman bör uppmärksamma de därmed sammanhängande symtomen. Om det inte finns några andra klagomål är det troligt att frånvaron av skratt är ett karaktärsdrag hos barnet. Ångestrelaterade symtom inkluderar aptitlöshet, generell slöhet, nedsatt ton, pallor eller gulförhöjning av huden, oförmåga och ovilja att hålla huvudet upprätt efter 5 månader, kraftig uppkastning, rastlös sömn och ett särskilt hysteriskt eller monotont skrik.

Med sådana tecken på barnet är det viktigt att visa den barnspecialist och barnläkare. Det är möjligt att det inte finns något skratt på grund av svåra patologier, allvarliga sjukdomar som inte tidigare har diagnostiserats.

För att försäkra mammor noterar vi att det inte finns så många sjukdomar som kan manifestera sig på detta sätt, och de är inte så vanliga. För det mesta, med tidig diagnos, är de mottagliga för behandling och korrigering, och därför är det inte värt att fördröja behandlingen.

Hur man utvecklar en humoristisk känsla i ett barn, se nästa video från Dr Komarovsky.

Beräkna vaccinationsschema
Ange födelsedatum för barnet
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa