När börjar en bebis att hålla sitt huvud på egen hand?

Innehållet

Ett nyfött barn ser svagt och försvarslöst ut. Han kontrollerar nästan inte rörelsen av hans armar och ben, ögonbollar. Alla musklerna i smulorna har lite stress. För de månader som har spenderats i hennes mammas livmoder har barnet blivit vanligt att uppleva täthet och därför är det mycket svårt för honom att anpassa sig till den rymliga nya världen där han kom på födelsedagen. Varje ny färdighet som barnet "förvärvar" ger honom nya möjligheter att förstå världen.

En av de första färdigheterna är förmågan att hålla huvudet. I den här artikeln kommer vi att berätta om när barnen börjar hålla sina huvuden på egen hand och om föräldrar kan påverka hastigheten att behärska denna färdighet.

Om skicklighet och villkor

Barnets fysiska utveckling av naturen förekommer i vissa steg. Ingen efterföljande kan komma innan den föregående är mastrad. När den medfödda muskeltonen minskar, förbättrar nervsystemet, muskelvävnad, ben växer upp, mental utveckling, barnet har möjlighet att lära sig en ny färdighet.

Den första färdigheten är förmågan att lyfta och hålla huvudet vertikalt. Det är uppenbart att barnet inte kommer att lära sig att hålla huvudet jämnt och länge eftersom det kräver en viss träning av nackmusklerna. men de första försöken att höja huvudet i benäget på buken kan göras av barnet så tidigt som en och en halv till två månader. Försök till dessa kommer att vara ganska blygsamma, föräldrarna kan vara uppmärksamma på att barnet inte håller huvudet i mer än några sekunder, förutom att det kan hålla det lite krokigt. När musklerna i nacken och livmoderhalsarna stärks kommer huvudets uppkomst att bli mer och mer självsäker, och retentionen kommer att vara lång.

Vanligtvis med 2-3 månader vet barn redan hur man lyfter huvudet och håller det vertikalt i upp till flera minuter. Om barnet började hålla huvudet, så inser han snabbt vilka fördelar det ger honom - översynen expanderar. För att vrida huvudet upprätt, vrid det åt höger eller vänster, börjar barnen lite senare - närmare 3,5-4 månader. Slutligen börjar barnen höja sina huvuden från den bakre positionen. De kommer att lära sig detta bara med 5 månader.

Du måste förstå att hålla huvudet för barnet är en extremt komplicerad uppgift. När allt kommer omkring är huvudet på nyfödda ganska stort och tungt, och skickligheten innebär att huvudet ska hålla huvudet med hjälp av ryggkotorna och nackmusklerna. Det är därför som många faktorer påverkar utseendet på en färdighet. Den första som utvecklar de bakre nackmusklerna, lateral - i sista vändningen.

Varför håller inte barnet sitt huvud i tid?

Om barnet utvecklas enligt schemat, är föräldrarna otroligt stolta över det. Men om tiden kom och barnet inte började hålla huvudet, är mammorna vanligtvis mycket oroliga och torterar sig med gissningar. Faktum är att de normer som föräldrar styrs av är ganska villkorliga. En bebis är inte alls skyldig att utvecklas på det sätt de förskriver, eftersom han kan ha goda skäl för de fysiska utvecklingsens individuella egenskaper.

Den främsta orsaken är graviditetsåldern. Om barnet föddes för tidigt tar det längre tid att stärka nackmusklerna. Det är möjligt att för tidiga barn kommer att börja behärska denna färdighet bara närmare 3 månader. Detta är inte en anledning till spänning och erfarenhet.Du behöver bara skapa optimala förutsättningar för barnet så att han kan växa och utvecklas.

Den andra viktiga faktorn är krummens hälsa. Senare upplevde de barn som lider av intrauterin hypoxi en akut hypoxi vid svåra födelser hos moderen, som fick fosterskador och hade några medfödda sjukdomar, började hålla huvudet senare än sina kamrater. Om barnet under de första månaderna av livet var sjuk med förkylningar eller virussjukdomar, kommer han också att utvecklas långsammare än friska och starka kamrater.

Möjligheten att lyfta huvudet och hålla det upprätt påverkas och barnets vikt. Om jordnöten föddes stor och gjorde mer än normen under den första månaden, vad barnläkaren kommer säkert att informera föräldrarna om vid första läkarundersökningen på 1 månad, då är risken att tidigare behärskat motorfärdigheter låga. Mest troligt kommer barnet att hålla huvudet inte tidigare än 3 månader. Men lågviktiga barn utvecklas också med viss fördröjning - för att deras muskler ska kunna hålla lasten behöver de först få normal kroppsvikt.

Barnets temperament är en viktig faktor som påverkar hans lust att lära sig att hålla huvudet upprätt. En lat, melankolisk smula är osannolikt att sträva tidigare att behärska en ny kroppsposition, som inte kan sägas om nyfikna och glada choleriska och sanguine människor.

Den sista handen är barns levnadsvillkor. Om en mamma gör allt som är möjligt för att stärka sin hälsa, muskler och immunitet, så finns det ingen anledning att inte höja huvudet. Barn vars fysiska utveckling får mindre uppmärksamhet lär sig senare sin första motoriska färdighet.

Varför håller ett barn sitt huvud ojämnt?

Som redan nämnts kan orsaken ligga med otillräcklig modning av nackmusklerna. Men med barnläkaren måste den här frågan diskuteras utan att misslyckas, åtminstone för att orsaken kan ligga i den krökta.

I detta fall kommer barnet alltid att luta huvudet i en viss riktning, och vrida huvudet i riktning mot nederlaget kommer att vara extremt svårt eller omöjligt. Onaturlig kroppshållning, om barnet håller huvudet krökt, med förspänning på ena sidan, bör vara ett skäl för samråd inte bara med barnläkare utan även hos barnets ortopedist.

Krivosheya hos spädbarn rätnar. Föräldrar rekommenderas terapeutisk massage, gymnastik från träningsprogrammet. Men en ortoped och barnläkare bör utse och visa övningar och tekniker för medicinska förfaranden. Oberoende är det svårt för föräldrar att ta hänsyn till graden av avvikelse och att planera fysisk inverkan på ett tillfredsställande sätt.

Yttrande från Dr Komarovsky

Möjligheten att hålla huvudet är ett viktigt diagnostiskt tecken, varför barnläkaren i receptionen nödvändigtvis klargör huruvida den lilla håller huvudet. Den berömda barnläkaren Yevgeny Komarovsky rekommenderar att inte panik, om barnen är något fördröjd i fysisk utveckling, men inte heller att förbise möjliga patologier. Om barnet efter 3 månader inte ens försöker lyfta huvudet, ligger på magen, rekommenderar Yevgeny Komarovsky att alltid rådfråga en läkare.

Enligt doktorn uppstår problem med att hålla huvudet vanligen mycket mindre än problem med andra, mer komplexa motoriska färdigheter, som sitter, kuponger, krypning, stående, promenader. Föräldrar ska inte försöka hålla barnets huvud med egna händer och försöka hjälpa honom.

De små tolererar inte så skamlös behandling med sitt eget huvud, de börjar omedelbart desperat motstå. Detta är välkänt för alla mödrar som i början av amningen försökte ge barnets huvud mot bröstet. Reaktionen kommer att vara motsatt. Dessutom kan de otrevliga kraftaktionerna hos vuxna skada ett barn, skada honom.

Komarovsky anser att den mest optimala naturliga utvecklingen, när barnet börjar lyfta och hålla huvudet själv utan tvång, även med viss fördröjning.När hans muskler och ryggkotor är klara, börjar barnet definitivt hålla huvudet, och han gör det ganska säkert. Om föräldrar vill hjälpa den lilla, rekommenderar Komarovsky att ägna särskild uppmärksamhet åt gymnastik, massage och simning, går i frisk luft.

För mycket försenad skicklighet kommer att förhindra studier av andra rörelser, utan förmåga att hålla huvudet, barnet kan inte lära sig att rulla över till sidan, kan inte sitta ner. Därför är det viktigt att svara i god tid.

Gymnastik och massage

Ingen särskild ansträngning laddning och tonic massage kommer inte att kräva. För att stärka halsens muskler behöver du enkla åtgärder som mamma redan gör dagligen. Den mest effektiva övningen ligger på magen. En sådan ställning för barnet är mycket användbar av flera anledningar: hans intestinala gaziki rör sig snabbare bort, infantil kolik är lättad, den främre bukväggen och ryggen stärks. Att hålla huvudet blir en ganska naturlig fortsättning på att vara i en sådan position, eftersom efter en månad börjar barnet att vara intresserad av omgivande ljud, kommer han att försöka vrida huvudet. Från det benägna läget är det möjligt att bara göra detta genom att lyfta huvudet.

Om barnet lägger sig på magen bör moderen ta hänsyn till sin vikt, prematuritetsgrad, om barnet föddes före den tid som jordmorskorna ställde, hans temperament och humör. Om barnet inte är bra, eller om han har ett dåligt humör, är gymnastik och massage inte bra för honom. På barnets mage kan du lägga sig ut när navel såret läker, det vill säga från cirka 2,5 till 3 veckor av livet.

För att barnet ska kunna snabbt lära sig att hålla huvudet måste moderen kunna dra sig uppmärksamhet åt sig själv. Därför är det viktigt att kommunicera med barnet medan han ligger på magen, sjunger någonting, berättar dikter, använder musikaliska leksaker eller gör ljud av leksaker (diskanter, rattlar).

Nyttiga kommer att vara pull-ups på handtagen, som moderen kan inkludera i listan över övningar för morgonövningen. En vuxen ger barnet ett grepp på fingrarna och börjar gradvis höja barnet ovanför massagebordets yta. Men - på kort avstånd, inte vertikalisering! I denna position är musklerna i nackstacken helt utbildade, vilket i slutändan kommer att hjälpa till att behärska en ny färdighet.

Det är möjligt att träna nackmusklerna i upprätt läge på moderns armar. I det här fallet ska moderen stödja barnet med en hand under skinkorna, den andra - i nacke och huvud. Det är nödvändigt att bära barnet korrekt så att de inte skadar de omogna ryggkotorna.

Alla metoder för generell klassisk massage i kombination med sådana positioner har en fördelaktig effekt på att stärka nackens muskler. Användbar och simning i en speciell ortopedisk cirkel, som bärs på nacken och fastnar. En baby kan simma i en sådan cirkel från 1 månad, om det är tillåtet av en neurolog.

Om de "tidiga" killarna

Underlägsenhetskomplexet hos en nybildad mamma kan medföra orsaker från andra mödrar, som är mycket stolta över deras barns tidiga utveckling. Om en kvinna hävdar att hennes barn började hålla sitt huvud konfidentiellt på en månad, så finns det ingen anledning att inte tro. Men också en anledning till glädje - tyvärr! - också. Oftast indikerar den tidiga etableringen av färdigheten närvaron av hypertonicitet hos nackmusklerna, och kan också indikera ökat intrakraniellt tryck. Tidig lyftning av huvudet är också en anledning att rådgöra med en läkare, och inte alls ett tecken på barnets "geni". Ett friskt barn på en månad borde inte hålla sig i huvudet.

Barnets första försök att höja huvudet kan emellertid inträffa om en månad. Men i den här frågan är det mycket viktigt hur länge krummen kan hålla huvudet. En frisk baby förvärvar färdigheten gradvis, förbättras varje dag, klarar sig bättre och bättre. Om fitta plötsligt och plötsligt började hålla huvudet, är detta ett alarmerande tecken på ett brott mot muskelton.

I nästa video kommer Dr Komarovsky att undersöka två huvudfrågor som de flesta föräldrar bryr sig om: om deras barn uppfyller kraven och huruvida han passar inom den förväntade utvecklingsramen.

Beräkna vaccinationsschema
Ange födelsedatum för barnet
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa