När börjar ett barn att sitta och vilka övningar bidrar till detta?

Innehållet

Mamma och andra släktingar uppfattar varje ny bebis skicklighet med glädje. Pride är överväldigande, jag vill omedelbart dela med alla de överraskande viktiga nyheterna - barnet sitter på påven. Men samma starka känslor, bara med ett negativt tecken, upplevs av kvinnor när deras barn vägrar att sitta i tid för detta. I den här artikeln kommer vi att ta reda på när ett barn ska lära sig att sitta och hur man kan hjälpa honom att lära sig denna färdighet utan att orsaka skada.

Villkor och normer

Möjligheten att sitta är ganska svår och kräver att vissa villkor uppfylls. Först bör ryggmusklerna vara redo för detta, och för det andra bör spindel- och höftledarna hos barnet vara tillräckligt mogna.

Enligt den etablerade pediatriska praxisen är det troligt att det genomsnittliga barnet bör sitta ner med stöd om 6 månader och redan vid 7 månader börjar barnet sitta utan stöd själv. Att sitta från ett benäget läge utan hjälp, ska barnet vara 8 månader gammalt enligt de normer som antagits av läkare.

Men dessa normer kallas därför genomsnittet, för De tar inte hänsyn till enskilda barns individuella egenskaper. Av praktikens synvinkel är det därför klokt att anta att barnet börjar sitta mellan sex månader och 8-9 månader. På hur väl förberedda musklerna i ryggen, buken och armarna och i slutändan beror på perioden att behärska en ny färdighet. Efter att ha lärt sig att sitta, kommer barnet att få en betydande expansion av sina förmågor i världens kunskaper. Dessutom anses denna position vara en övergång till förmågan att stå, och sedan gå vidare till dem båda.

Mer aktiva barn kan försöka sätta sig ner inom ett halvt år, och mindre aktiva kan vara långsamma till sist. Detta är inte heller ovanligt eller patologiskt. Även om mycket beror på hur en barnläkare som observerar ett barn tillhör de genomsnittliga normerna. En specialist som inte är alltför besvärlig kan på ett torrt sätt ange barnets fördröjning bakom de fysiska utvecklingsnormerna, vilket kommer att förorsaka föräldrarna mycket.

Goda specialister inom barns hälsa betonar individualiteten av tidpunkten för sittande. Kunskapen utvecklas enligt en viss plan och uppmärksamma föräldrar kommer säkert att märka tecken på ett barns snabba behärskning av en ny färdighet om de känner till egenskaperna hos bildningsstadiet.

Utbildningsnivåer

Att förbereda sig för kommande sittande barn börjar på förhand. Som alla muskelgrupper och i synnerhet muskelvävnad på baksidan förstärker börjar barnet att rulla, snurra, försöka ta en vertikal position på botten och lutar på handtagen. I en fysiskt utvecklad frisk bebis kan de första sådana försöken ses så tidigt som 4,5 månader. Barnet faller självfallet, men han fortsätter att försöka igen att stiga upp på armen och sitta ner.

Den första etappen kallas scenen för kortsiktigt sittande. Barnet, även om han lyckas sitta, kan inte hålla sin kroppsvikt i en sådan position under lång tid och kollapsar tillbaka på sin sida. Det är i detta skede att skador på ansikte och huvud inte utesluts, för om barnet faller, kan det mycket väl slå huvudet mot babys sidoväggar.

Redan på förberedande stadium Det är viktigt att säkerställa att ditt barn faller säkert. - sätt på fyra sidor av det lilla mjuka kuddar.Försök att sitta ner måste ske i din närvaro, eftersom sannolikheten för skada eller mekanisk kvävning fortsätter i närvaro av kuddar.

Kortsiktigt stadium är vanligtvis bemästrat på ett par månader. Då börjar barnet sitta ner och håller kort på sin vikt, men med balans är det fortfarande ganska problematiskt. Den andra etappen av färdighet förvärv börjar - en plats med stöd.

Du kan hjälpa ditt barn att upprätthålla balans genom att hålla honom, du kan gradvis plantera din baby med sin egen penna. Så, lite kosoboko, barn brukar sitta i kort tid - det här är obekvämt och opraktiskt, eftersom båda händerna är nödvändiga för att han ska kunna spela och taktila kunskaper om världen runt.

Det är oförmågan att fullt ut ha två händer som stimulerar barnet att flytta till ett nytt skede. Inom en månad kan barnen sitta utan stöd, medan hela bördan ligger på ryggraden. Vid 8 månader kan många barn redan spendera mycket tid att sitta och göra en intressant leksak. Det är i detta skede att du kan börja gå till krypning, om krummen inte gjorde några oberoende försök att röra sig på magen eller fyra lemmar.

I sista skedet (ca 9-10 månader) kan barnet självständigt sitta ner från ett benäget läge. För vissa är det lätt, andra uppenbarligen lider, puff och försöker göra det snabbt, men det fungerar inte. Det sätt på vilket barnet sitter spelar ingen roll mycket. Vissa gör det med stöd på händerna, andra - genom en mellanställning på alla fyra, söker andra, att ta tag i, att dra sig upp på händerna och sitta ner. Det viktigaste är resultatet.

Varför sitter inte barnet?

Med en sådan fråga vänder sig föräldrar ofta till barnläkare. Men att svara på det är definitivt ganska svårt, för orsakerna kan vara ganska mycket. Så om barnet föddes före den obstetriska perioden kräver utvecklingen av hans ben och muskelsystem mer tid: för tidiga barn börjar sitta ner senare på grund av bristen på beredskap att lära sig en ny färdighet.

En överviktig bebis, även om den glädjer släktingar med puffiga kinder och ben, kommer att sitta mycket senare än barn i normalvikt. Om barnet har problem med höftled, som identifierades även när barnet var nyfödd behöver du inte sitta ner.

Långsammare barn lär sig nya färdigheter som inte har lämpliga förutsättningar - barnet är tätt swaddled efter sex månader, de gör lite att göra, gör inte gymnastik, massage, lämna inte dem länge med händerna och leksakerna öppna.

Lika viktigt är barnets temperament. Det är lugnt och måttligt phlegmatiskt och melankoliskt, som helt enkelt inte ser ett incitament att ta en annan position, de föredrar att äta snäva och sova lite längre. Och det finns rörliga och nyfikna choleriska och sanguine som är svåra att behålla allt nytt och därför redan som vanligt intressant.

Om bristen på skicklighet är det enda klagomålet för föräldrarna, finns det inget att oroa sig för, bara tiden för den här barnen har inte kommit än. Men om bristen på skicklighet åtföljs av andra symtom - riklig frekvent upprepning, blek hud, brist på känslomässiga reaktioner mot barnet till mamma och pappa, brist på förmåga att rulla över och säkert hålla huvudet, då borde du definitivt rådgöra med en läkare.

En historia av patologier som ischemi, cerebral blödning efter födseln, cerebral hypoxi i avsaknad av försök att sitta ner efter 7-8 månader är också en bra anledning att besöka en neurolog.

Pojkar och flickor - egenskaper och färdigheter

I forum på Internet diskuterar unga mammor aktivt förmågor och nyanser av den fysiska utvecklingen av barn av olika kön. Av någon anledning tror man att tjejer utvecklas snabbare. Detta är inte sant. Tidpunkten för försök att sitta ner beror inte på något sätt på ett barns kön.

En annan vanlig missuppfattning säger att pojkarna kan sitta ner tidigare, men även de självständiga försök att tjejer ska sitta ner till ett halvt år borde beslutsamt stoppas. Detta förklaras av det faktum att flickans reproduktionssystem är utformat på ett sådant sätt att tidig vertikalisering kan störa den anatomiska platsen i livmodern i bäckenet.

I själva verket Barn av båda könen rekommenderas inte tidigt sittande, det gäller också för pojkar. Och inte för att något irreversibelt och fruktansvärt kan hända med reproduktionssystemet, men för att den irreversibla eller ojämnliga kan hända med ryggraden och höftskåren. När det gäller tjejer kan tidigt tvungen vertikalisering leda till skelettbesvär, vilket i framtiden verkligen kan leda till reproduktionsproblem.

Ofta uppstår frågan huruvida att tjejerna försöker sätta sig ner i sex månader. Om barnet är välutvecklat, vilket framgår av hennes självständiga och spontana försök att sitta ner, bör du inte störa hennes dotter. Exakt samma taktik bör följas med små killar. Men om barnet själv inte visar någon önskan att sitta, blir det ett stort misstag att sätta barnet, lägga kuddar och ottomaner.

Att tro att på så sätt hjälper de barnet, föräldrarna skadar barnet. Överdriven belastning på ryggraden före den tid som naturen bestämmer för ett visst barn kan leda till ryggradsskador, försämrad gemensam härdning, vilket i framtiden inte bara kan förstöra barnets hållning och gång, men också orsaka funktionshinder.

Övningar och gymnastik

Gymnastik bör inte laddas "för att sitta ner". Detta är en komplicerad effekt på barnets kropp, vilket inte bidrar till utvecklingen av den faktiska färdigheten, men utvecklingen av musklerna i smulorna. Med utvecklade muskler kommer både denna och andra färdigheter lätt att förstå av barnet. Innan gymnastik ska du tillbringa en ljus tonic massage. Detta kommer att göra de komplexa övningarna effektivare. Gör alltid övningarna i form av ett roligt spel, annars kommer barnet snabbt att bli uttråkad av moderens manipuleringar med sin kropp och han kommer att börja protestera mot sådan fritid.

Som vi redan vet, måste du ha utvecklat muskler i ryggen, armarna, buken för att sitta. Det är därför som det är nödvändigt att inkludera aktiva och passiva övningar för att stimulera dessa specifika muskelgrupper i dagliga övningar. Här är några intressanta och användbara övningar.

"Fisk"

Denna övning utförs i vatten, till exempel i ett stort bad under kvällsbadning. För honom behöver du en speciell ortopedisk uppblåsbar cirkel på barnets nacke. Det fixar på ett tillförlitligt sätt livmoderhalsarna och tillåter inte att smulorna går till botten.

Bära en cirkel, lägg barnet i vattnet på magen och bakom benet rulla fram och tillbaka i vattnet. Lämna sedan honom i den positionen, vänta lite - barnet ska vända sig tillbaka. Vändning i vattnet är mycket lättare och lättare.

Efter att ha simat på ryggen, ta barnet med ett handtag och stimulera kupan tillbaka på magen. Ju mer han vänder sig under en simning, desto bättre. Övning kan utföras från en mycket tidig ålder - från 1 månad.

"Swing"

Startposition - Liggande på ryggen. Ytan måste vara hård. Denna övning utförs inte på en mjuk säng, som inte kan ge anatomiskt korrekt stöd för ryggraden.

Sträck dina indexfingrar för barnet och låt honom ta tag i dem. Lyft upp smularna långsamt i en halv sittplats. Inget behov av att plantera ett barn, det räcker att höja överkroppen med 45 grader. Sedan sakta sakta ner barnet tillbaka.

Hemligheten med denna övning är att du måste göra allt långsamt. Medan du gör det, spänner musklerna i dina armar och rygg så mycket som möjligt. Övning rekommenderas från 4-5 månader.

"Pilot"

Låsa barnet med din högra hand på magen runt kroppen och placera handflatan under ribbburet och med vänster stöd under benen.

Lyft barnet över ytan på massagebordet - medan barnet reflexivt stöder ryggen, skinkorna och höjer huvudet, sträcker armarna till sidorna. Håll den i ca 30-40 sekunder i denna position och försiktigt sänka den på magen tillbaka till ytan. Övning rekommenderas från 4 månader.

"Caterpillar"

Denna övning görs i en pose som ligger på magen. Innan barnet behöver du sätta ett leksak, men så att han inte kunde ta det. Håll dina händer lätt på barnets fötter, stimulera sin tröghetskämpning och krypa framåt. Det kommer att se ut som karaktäristiska kaross rörelser under rörelsen. Utför tills barnet inte "kryper" till målet och inte tar sig in i leksaken.

"På bollen"

Effektivt stärka musklerna i ryggen och buken fitball övningar. Sätt barnet tillbaka först, stödja benen på bollen och sväng det lätt fram och tillbaka, i höger och vänster sida, och sedan i en cirkel.

Vänd barnet i magen och gör det hela igen. Detta kommer inte bara att stärka musklerna utan också utveckla den vestibulära apparaten, som definitivt kommer att vara till nytta vid mastering av sätet, där du måste kunna balansera.

Yttrande från Dr Komarovsky

Den kända barnläkaren Yevgeny Komarovsky hävdar att en frisk baby inte behöver hjälp av föräldrar, han kommer att sätta sig själv och göra det när han är redo. Dessutom borde det inte finnas någon hjälp från kategorin "björntjänster". Dessa inkluderar utan tvekan en sådan prestation av mänskligheten som hoppare.

Många föräldrar är stolta över sig själva genom att köpa en sådan gåva till barnet. De hänger barnet i hopparna och är säkra på att han hänger i dem och tränar i ett nödläge.

Faktum är att enligt Komarovsky, i hoppare är barnet under stress, men barnets ryggrad upplever ännu mer stress. Om barnet lyckas trycka på benen från golvet, är situationen ytterligare komplicerad av sannolikheten för kompressionsfraktur och vertebrala mikrotraumor.

Den mest användbara övningen Komarovsky ringer liggande på magen. Läkaren rekommenderar att träna andra muskler målmedvetet först efter noggrann observation av hur barnet sitter (eller försöker sitta). Om ryggen är rundad samtidigt kan man tala om svaga långa ryggmuskler, om den faller på sin sida, bör man vara uppmärksam på bukmusklerna och laterala grupper av muskler.

Sitt ner barnet med våld - föräldrakriminalitet, säger Yevgeny Olegovich. Varken en barnvagn med säkerhetsbälten eller i det gästfria rummet med mjuka kuddar får tillåtas att plantera ett barn som inte kan sitta sig själv.

När barnet börjar sitta, måste man undvika patologiska lägen. Evgeny Komarovsky hänvisar till dem som ett säte med benen böjda på knäna, vände sig tillbaka. Om du tittar på barnet ovanifrån kommer hans hållning att se ut som en Latin "W". I detta läge faller otroliga belastningar på höftled och knän, vilket kan orsaka allvarliga patologier och bendeformiteter. I det här fallet kommer moderns lust och lust att hjälpa barnet vara rätt lämpligt - lära barnet att sitta ordentligt, och detta kommer att vara den bästa hjälpen. Mycket mer användbar än mammas försök att lära ett barn som bara blev sex månader gammal för att bara sitta.

Dr Komarovsky kommer att berätta om den ålder då barnet ska lära sig att sitta, gå och så vidare i nästa video.

Beräkna vaccinationsschema
Ange födelsedatum för barnet
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa