Hur lär man spädbarn att rulla med buken på baksidan?

Innehållet

Utvecklingen av ett litet barn berör alltid sina föräldrar. När krummen säkert håller huvudet, i en familj den verkliga semestern. Naturligtvis väntar mamma och pappa illa på det ögonblick när barnet lär sig att reglera kroppspositionen - att vända sig från magen till baksidan och vice versa. Behöver jag ett barn att lära mig detta och hur man ska behärska svängen från buken till baksidan, kommer vi att berätta i den här artikeln.

Normer och villkor

Vanligtvis börjar barnen från början att vända sig från baksidan till magen, och då är det dags för en kupp i motsatt riktning. Kupens genomsnittliga tid från baksidan till magen är 3-4 månader, från läget på magen, lär barnet i genomsnitt att rulla bakåt på 4-5 månaders livstid.

Reglerna uppfanns av någon som inte visste och när och de borde inte anses vara den ultimata sanningen. Små barn kan inte behärska några omvälvningar med ett halvt år, eller maximera på en flank.

Föräldrarna bör inte få panik om deras femmånaders bebis inte får kroppen att vända sig i rymden. Han kommer definitivt att göra detta när muskelvävnaden och ligamentapparaten förbereder sig för sådana rörelser.

Alla barn utvecklas i en annan takt, för varje natur har skapat ett individuellt system för att växa upp, och därför är det inte värt att fokusera på några normer och råd från vänner och släktingar. Ditt barn är bara din, han är inte skyldig att vara som en annan bebis. Du kan inte jämföra dem.

Om barnet är "bakom"

Föräldrarna får under inga omständigheter överväga att deras barn "släpar", om han inte vill rulla från mage till rygg för tillfället. Sådana rörelser blir möjliga om musklerna i ryggen, buken, de laterala snedställda musklerna och ligamenten är tillräckligt utvecklade. Dessa muskler blir starkare och stimuleras gradvis, och detta sker med olika hastigheter för alla karapuz.

Flyttande, nyfiken och rastlösa barn börjar vända om tidigare, och barn med rätt kroppsvikt, god aptit, en solid del av lat och lugnt temperament kan senare behärska nya motoriska färdigheter.

Barn som föddes för tidigt och barn som föddes från graviditeten följt av patologier och fosterhypoxi utvecklas långsammare och utvecklar senare kupper. Småbarn med medfödda sjukdomar, svaga och smärtsamma barn kommer också att mäta kuponger mycket senare.

Mycket beror på stimulansen. Om han har ett barn, kommer kuponger att behärskas av honom tidigare. Det främsta incitamentet för honom är en önskan att utforska denna värld på något annat sätt, inte bara att ligga på ryggen.

Om du engagerar med ett barn, förtränger honom med leksaker och ljusa föremål som är intressanta för honom, ökar sannolikheten för att han vänder sig tidigare.

Yttrande från Dr Komarovsky

Den kända barnläkaren Evgeny Komarovsky uppmuntrar ganska ofta vuxna att inte orsaka panik från början. I 99% av fallen, om ett barn i hans 4-5 månader vägrar att rulla från buken till ryggen, är det inte den minsta orsaken till ångest och ångest. Om det inte finns några andra klagomål är det inte värt att misstänka någon patologi.

En baby som äter normalt reagerar emotionellt mot sina släktingar, vänder huvudet till ljudet, försöker producera låter sig, men vänder inte över, är hälsosamt.Det utvecklas helt enkelt enligt sin egen plan och schema, som inte liknar normerna, publiceras på Internet eller ligger i form av tabletter-tips på bordet hos barnläkaren.

Därför rekommenderar läkaren bara vänta en viss tid. När smulorna är klara, kommer han definitivt att börja rulla över. Sjukdomar som hindrar muskuloskeletets arbete, medicin är inte så mycket känd, de är alla allvarliga - som cerebral parese eller andra skador i centrala nervsystemet. Föräldrarna brukar ta reda på dem vid den första undersökningen eller till och med från en neonatolog i mammaledigheten där barnet föddes.

Om läkarna inte hittade sådana sjukdomar före denna dag, så behöver man inte oroa sig för frånvaron av kuponger.

Komarovsky förstår och accepterar föräldrarnas vilja att hjälpa barnet så tidigt som möjligt att behärska nya motoriska färdigheter som oundvikliga. Barnläkaren rekommenderar att du börjar lära eller träna ditt barn endast när mamma och pappa inte har tid att vila och vilja vänta. Men sådan utbildning får inte på något sätt skada barnet.

Komarovsky erkänner, fastän han inte anser det nödvändigt, att stärka massage, gymnastik, som syftar till att förstärka musklerna i ryggen, nacken, lemmarna och laterala musklerna. Hoppare och vandrare, som andra vertikaliseringsanordningar, rekommenderar dock inte att använda Komarovsky. Ryggraden hos barnet är inte redo för sådana belastningar antingen 3 månader eller 6 månader och föräldrarnas önskan att bättre kan resultera i trauma och allvarliga konsekvenser för barnets hälsa i framtiden.

Intensiv och aggressiv massage, som avgaser både mamma och barn, kommer inte att medföra fördelar, men det kan enkelt göra ont. Om du vill lära barnet att rulla från mage till rygg, rekommenderar Evgeny Olegovich att föräldrar inte tvingar barnet att göra detta med våld. Om musklerna inte är klara, kommer inga lektioner att låta barnen behärska de nya rörelserna.

Det mest rimliga föräldrabeteendet i denna situation anser Komarovsky skapandet av gynnsamma förutsättningar för utveckling och inte ett obligatoriskt inflytande på barnens organism.

Villighet för klasser

Föräldrar som är bestämda för att lära barnet att rulla över från buken till baksidan ska ärligt svara på huvudfrågan till sig själva - är deras barn redo för sådana aktiviteter? Det är inte så svårt att bedöma graden av beredskap, det räcker att notera befintliga färdigheter:

  • barnet känner sig tryggt i sin mage, håller lätt huvudet, kan vända det i det benägna läget i objektets riktning eller bekanta röster;
  • i en pose på hans mage kan en liten ärta kortvarigt vila på armbågarna och försöka stiga högre;
  • i en pose på baksidan av barnet kan lyfta benen, ta dem i ansiktet, ta tag i dem och försöker också lyfta huvudet.

Om du svarade ja på dessa frågor betyder det att muskelsystemet i ryggen, nacken och buken är nästan redo att gå med i en ny process för dem, du kan göra det. Om svaret på minst ett objekt är negativt, vänta en månad och svara på frågorna igen.

För lektioner behöver du massageolja eller babycreme, en gymnastic barnmatta, som kan läggas på en hård och jämn yta, till exempel på golvet, samt en bollpasboll (tillval).

Massage och gymnastik

Fortifierande massage, vilken förälder eller mormor som helst kan behärska och utföra självständigt hemma. Det är i den bekanta miljön, när släktingarna och kända händer berörs, kommer barnet att känna sig så lugn och avslappnad som möjligt. Känslan av en massage, som ett barns professionella massör (det är en komplett främling för en baby) gör att barnet gråter ut för stress, blir lite.

Hemmassage kommer att stärka kontakten mellan mamma och barn, göra förfarandet till ett intressant spel, och spara också mycket pengar från familjebudgeten, eftersom massage är ett dyrt nöje.Klasser ska endast utföras när barnet är frisk, han är välvilad, inte hungrig. Det rekommenderas att kombinera dem med antagandet av luftbad - det kommer att vara en dubbel fördel.

Du kan träna två gånger om dagen, och en, det beror allt på humör för alla deltagare i processen. Om barnet är okej behöver du inte hålla en gymnastik eller göra en massage till varje pris. Användbara övningar kommer endast att vara om barnet är intresserad av själva processen, startad av moderns spelare.

När du utför en massage, var uppmärksam på händerna på tryckkraften - beröringen ska vara lätt och inte orsaka smärta. Om barnet är obekvämt kommer han definitivt att låta dig veta om denna rop, lyssna på honom och ändra taktiken för exponering.

Vi listar flera effektiva tekniker som rekommenderas att appliceras tidigare än 3 månaders ålder för att behärska kupor från mage till rygg.

  • "Cirklar och bågar". Denna övning bör bidra till att stärka pressen. Med en svag press kommer en backstop att vara svår. Barnet måste ligga på ryggen. Mamma i cirkulära rörelser slår lätt och masserar barnets mage i riktning moturs - runt naveln, expanderar cirkeln och bakåt. Sedan ska du med tummen följa bågen från naveln till revbenen och från naveln till inguinsonen.
  • "Stark baksida". Denna mottagning utförs genom att sätta barnet i magen. Först är det lätt att massera och släcka ryggen längs ryggraden och sedan göra en tvärgående tappning med fingertopparna längs ribban i ryggraden.
  • "Caterpillar". Denna teknik utförs för att stärka de laterala och snedställda musklerna. När man vänder sig från buken till baksidan vilar barnet på handtaget och överför kroppsvikt till det, till stor del på grund av sidospindelarnas arbete, det är mycket på baksidan. Det är nödvändigt att placera barnet i magen och "sträcka ut" honom, höja händerna uppåt. Lätta rörelser masseras och sträcker laterala muskler från armhålorna till knä eller fötter.

Massage hemma gör det inte bara med varma händer, en räckvidd av kalla palmer kommer inte att vara trevligt för barnet, han kommer inte att kunna slappna av och lita på dig. Applicera massagemjukgörare. Varaktigheten av sessionen ökar gradvis - från fem minuter till 10-15 minuter. Efter en tio dagars kurs, ta en paus i några veckor.

Gymnastik ska vara dagligen. Om det upprepas dag efter dag, blir barnet van vid det och tar det med stor glädje. De mest effektiva övningarna för kupan med buken på baksidan är följande.

  • "Cykel". Denna övning hjälper till att stärka barnets ben, rygg och sidospets. Ligga på ryggen, böj benen på barnet i knäna och gör dem rytmiska rörelser, som om barnet pedalerar en cykel. Sådan alternativ minskning av benen kommer att ha en positiv effekt inte bara på muskelutvecklingen utan även på matsmältningen - ackumulering av tarmgaser är osannolikt.
  • "Changeling". Denna övning hjälper barnet snabbt att behärska kupan själv. Sätt det på magen, rör försiktigt motsatt ben och vänd barnet på sidan och sedan på baksidan. Om högerbenet sätts in, ska barnet vridas åt vänster, om den vänstra foten sätts in görs svängen till höger.
  • "Potyagushi". Denna övning kommer att kräva en intressant och färgstark leksak som är ny och fortfarande okänd för barnet, eller ett annat säkert och intressant objekt. Ett barn som ligger på magen ser en leksak framför honom. Placera den direkt framför den och gör den så att krummen kan nå och röra den. Flytta sedan leksaken lite till sidan och bort, så att barnet måste sträcka sig bakom det och spänna på de laterala och sneda musklerna. Hjälp honom, skapa palmpalm under foten, så crumb kan trycka och flytta framåt. Gradvis börjar barnet rulla över så att det blir lättare för honom att nå ut på ett intressant ämne.

Utveckla tillbaka, mage och sidor, så småningom rulla över från buken till bak och bak, och du kan passa på.Men först är det värt att rådfråga en barnläkare för att inte skada barnet.

Du kan öva ytterligare simningstimer. De visas även till nyfödda. Du kan lära barnet att simma i ett stort bad självständigt, och du kan använda erfarenheten och kunskapen hos professionella tränare som kan hjälpa småbarn. För att göra detta måste du anmäla dig med en smula till en speciell grupp för de små i poolen.

Tips och tricks

Föräldrar som är förlovade med barnet, att lära honom de första kuporna, måste du vara tålmodig, inte allt kommer att dyka upp genast. Alla övningar och massage tekniker bör utföras korrekt, med strikt överensstämmelse med tekniken för deras genomförande.

Vuxna måste se till att musklerna är utbildade symmetriskt - från två sidor, annars kan barnet börja rulla endast på ena sidan.

Det händer ofta att ett barn som redan har börjat rulla över från en benägen position på ryggen, slutar plötsligt att göra det. Det finns inget patologiskt eller ovanligt. Små barn lär sig ofta nya färdigheter i fragment, om några dagar tror jag att krummen säkert kommer att "komma ihåg" den förvärvade förmågan att förändra kroppens position i rymden och dra fördel av det, men medvetet - när han har en giltig motiv.

För att lära dig hur man lär ett barn att rulla över, se följande video.

Beräkna vaccinationsschema
Ange födelsedatum för barnet
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa