Barnet sover oroligt på natten: råd från psykologer

Innehållet

Rastlös sömn hos ett barn är en vanlig anledning till föräldrar att oroa sig för. Skarpa spinnar hela natten, somnar i ett tag, men hans sömn är inte stark, störande, någon rustle kan störa honom. Vad händer med barnet? Erfaren föräldrar med erfarenhet är som regel välkända i sina barns behov, men även de har ibland frågor som rör barnets rastlösa sömn.

skäl

Det kan finnas flera anledningar. Både fysiskt och psykiskt.

 • Barnet sover oroligt på natten om han börjar bli sjuk. Sjukdomen har ännu inte visat sig på den fysiska nivån, och uppenbarligen är barnet helt friskt. Men han känner sig redan sjuk och börjar oroa sig i förväg. Om barnet redan är 5 månader gammalt eller mer, kan orsaken till störande sömn skära tänder. I vilket fall som helst är det vettigt att visa barnen till barnläkaren för att inte missa sjukdomsuppkomsten.
 • Dålig sömn kan orsakas av ökat intrakraniellt tryck. Endast en läkare kan upptäcka detta problem och förskriva behandlingen. Rastlös sömn hos ett litet barn kan vara resultatet av allvarliga sjukdomar - encefalopati, rickets eller hjärntumörer. Otit, dysbakteri och olika infektionssjukdomar ger inte en normal sömn. Därför bör sökandet efter orsaken till orolig sömn börja med ett besök hos läkaren för att eliminera sjukdomen.
 • I nyfödda upp till 3-5 månader är tarmkramper en vanlig orsak till rastlös sömn hos en bebis. Småbarnets tarmmikroflora är ännu inte tillräckligt utformad, och dessutom är hans kropp fortfarande bara anpassad till självständigt liv. Dessa processer åtföljs av ökad gasproduktion. Barnet har en puffig mage, särskilt starkt - på kvällen och på natten. Barely dozing, vaknar barnet, skriker skingrande, blir lila, pressar benen mot magen. Avlasta hans obehag genom att använda olika droppar och simetikonbaserade siraper, dillvatten, ett ångrör.
 • Barnet får inte sova bra om det är kallt eller varmt. Många unga föräldrar har lyssnat på de "bra" råden, tenderar att inte skämma bort barnet, så än en gång försöker de inte ta det på armarna, och många mammor och pappor tar en negativ attityd att dela sömn i samma säng med barnet. Och förgäves. Eftersom krummen kan oroa sig för att den känns "avskuren" från moderen. Och han behöver fysisk kontakt med henne. Dessutom sjunker kroppens temperatur något på kvällen, och barnet behöver sin mammas händer för att värma honom. Den andra extremen - barnet är varmt eller stuffigt. Moms är rädda för att fånga ett barn, så de tätt stänger fönstret i rummet, smuler barnet.

Rummet där barnet sover måste luftas. Temperaturen i den bör helst vara ca 19-20 grader med en fuktighet på 50-70%. Detta är de mest bekväma förutsättningarna för en liten man.

 • En annan anledning till rastlös sömn är hunger. Kanske är inte barnet trött på föregående matning, och i denna situation behöver man inte överge nattmatningarna. Ett barn kan behöva en nattmåltid i upp till 6 månader. Efter denna ålder, enligt barnens läkare, har barnet inget fysiologiskt behov av att äta mitt på natten.

Amningsprodukter kan vara hungriga om deras mammas mjölk inte är näringsrik. Granska din diet.Och kontakta din barnläkare med en begäran om att utföra en kontrollmatning med barnets vägning före och efter måltiden för att bestämma hur mycket barnet äter. Om han inte har tillräckligt med mjölk, kan läkaren tillåta en "locka".

 • "Artificiell" ofta när man matar, sväljer mycket luft, skapar detta en falsk känsla av mättnad. Hungern kommer tillbaka igen när barnet slappar och försöker sova. Därför bör barn som äter anpassade blandningar definitivt ge en burp av luft efter att ha ätit. Liten regurgitation i detta fall - en variant av normen. Bröstvårtan på flaskan ska gilla en stöveln, vara bekväm. Vissa smulor föredrar latex, andra - silikonbröstvårtor. Välj ditt barn alternativet att han uppfattar det bästa sättet.

Orsaken till rastlös sömn kan strida mot den dagliga behandlingen. Till exempel sov barnet bra under dagen, eller till och med blandat dag och natt. Det är nödvändigt att ta med barnets läge i enlighet med hans åldersbehov.

Berömda barnläkare Komarovsky rekommenderar att man följer följande normer:

 • En bebis i åldern 1 till 3 månader behöver 17-20 timmars sömn per dag.
 • Krav på sömn för barn i 6 år - 14 timmar om dagen.
 • På 1 år måste barnet sova minst 13 timmar om dagen.
 • Vid 2 år är det dagliga sömnbehovet 12,5 timmar.
 • Vid 4 år måste barnet sova minst 11 timmar om dagen.
 • På 6 år är sömnbehov 9 timmar.
 • Vid åldern 12 behöver en tonåring 8,5 timmars sömn per dag.

Tips från en populär barnläkare för att förbättra kvaliteten på sömnen hos spädbarn i nästa video.

Bristen på vitaminer leder också till sömnstörningar hos barn. Och även barnen är mycket meteosensitiva - de reagerar på droppar i atmosfärstryck, till nederbörd, och ofta "förutse" dem.

Psykologer säger att barnens rastlösa sömn kan bero på åldersegenskaper. Faktum är att sömnstrukturen hos barn på 2 månader och vid 2 år är annorlunda. Från födsel till 1 års ålder råder ytlig sömn över den djupa fasen, varför barn ofta vaknar. Bara en gång sover lätt ensam, medan andra behöver hjälp av föräldrar.

Det händer att ett lugnt barn börjar vakna och rastlöst kasta och vända sig till 7-9 månaders liv. Vid denna ålder har barnet de första psykologiska problemen som stör normalt sömn - rädslan att vara borta från mamma. Om föräldrarna sover i samma rum med barnet kommer barnet inte att uppleva känslor av hjälplöshet och sådana nattliga alarmerande uppvakningar kommer gradvis att försvinna.

På 2-3 år kan sömn bli störande och rastlös på grund av utvecklingen av barnets fantasi. Han vet redan hur man ska fantasera, det är vid denna tid som mardrömmar, rädslan för mörkret, uppträder. Ett mysigt nattljus vid barnens spjälsäng, en favorit mjukleksak som han kan ta sig till sängs med hjälper till att klara det här.

En annan "kritisk" ålder är 6-7 år. Vid denna tidpunkt kan barnets sömn störas på grund av erfarenheter i samband med skolstart.

I alla åldrar är barn mycket känsliga för det psykologiska klimatet som råder i ditt hem. Om det ofta är rädsla, nervös, orolig, kommer det säkert att påverka kvaliteten på barnets sömn, och inte med den bästa handen.

Skapa en lugn och fredlig hemtrevlig atmosfär för din bebis.

Rastlös sömn kan vara ett "eko" av de medfödda egenskaperna hos barnets karaktär, hans temperament. Det är känt att choleriska barn sover sämre än flegmatiska barn, och sanguine barn har en hårdare tid som vaknar på morgonen. Varje barn behöver en enskild resa med hänsyn till alla hans personliga egenskaper och gemensamma faktorer som påverkar sömnkvaliteten.

Effekter av sömnbrist på barn

Om du ignorerar problemet med en rastlös natt sömn, börjar barnet snart lida av sömnbrist. Brist på sömn kommer att påverka alla funktioner i hans kropp. Först och främst finns det störningar i nervsystemet. Då kommer hormoner att "misslyckas".Faktum är att tillväxthormon GH (somatotropin) produceras bättre hos barn under sömnen. Om ett barn inte får tillräckligt med sömn, har han brist på tillväxthormon, och som ett resultat blir han långsammare och utvecklas inte bara fysiskt utan också intellektuellt.

Ett annat "natt" hormon - kortisol hjälper kroppen att klara stressen. Om barnet inte sover mycket sänks nivån av kortisol i honom, vilket innebär att barnets psyke blir sårbar.

Kronisk sömnlöshet minskar barnets mentala och intellektuella förmåga, så lite lärande ges till de små, de har uttalat problem med minnet.

Var noga med att justera barnets sömn för att undvika problem med barnets framtida utveckling

Hur man justerar en dröm om barnet?

Om ditt barns rastlösa natt sömn inte är ett undantag, men snarare, det är redan en regel bör du kontakta din barnläkare. Han kommer att rekommendera ett sätt att förbättra barnets sömn, med hänsyn till åldersfunktioner.

Om orsaken är en sjukdom, kommer behandlingen att gynna, och barnet kommer att börja sova normalt.

Om barnet är hälsosamt, så "anpassa" kan sömnen vara ensam.

 • Tja hjälper till att bada innan du lägger dig, en mild lugnande massage. I vattnet där barnet badar kan du lägga till några droppar valerian eller motherwort.
 • På kvällen är det bättre att undvika ökad aktivitet, försök att ordna alla högljudda spel och utveckla aktiviteter med ditt barn under dagen. En agitated barn är enligt definition oförmögen att sova lugnt.
 • Glöm inte att promenader är viktiga för barnet. Barn som går lite, oftare än andra lider av sömnstörningar. Om vädret och säsongen tillåter, ta små kvällsturer.
 • Sängkläder i barnens spjälsäng bör bara vara av naturliga tyger, madrassen ska vara jämn och måttlig mjuk (det bästa alternativet är en ortopedisk madrass) och blöjan måste kontrolleras, högkvalitativ och tillförlitlig. Barn under 2 år behöver inte en kudde.

Särskilda ritualer hjälper till att skapa en sömn. Varje mamma kan komma med dem enligt barnets behov. I min familj är detta en obligatorisk avläsning av en saga efter badning före sänggåendet. Gör ditt ritual ett måste. Vad som än händer bör det följas strikt. Detta gör att barnet snabbt kan förstå vad han vill ha sina föräldrar, och han väntar på händelserna i en viss ordning. Detta minskar spänningsnivåerna, vilket gör sängen mjukare och mjukare.

 • Idag är det bättre att inte experimentera med aromatiska lampor, eftersom barn är mycket känsliga för lukt och ett barns huvud kan bli ont.
 • Läkare rekommenderar ofta rastlösa barn glycin. Denna aminosyra skyddar mot nervöst överbelastning, mättar blodet med syre. Det har en kumulativ effekt, det vill säga du måste ta det systematiskt. Glycin orsakar inte skada, och därför är det förskrivet till spädbarn och äldre barn.
 • Tryck inte på barnet. Satser som "Sova fort, sa jag!" Borde inte vara i ditt ordförråd. Annars börjar barnet snart uppleva nattstöd som en tjänst.
 • Vanligtvis orsakas sömnstörningar hos barn inte av någon anledning, utan av en kombination av faktorer. Installera dem, åtgärda dem och hjälpa ditt barn med sömnlöshet. Det viktigaste i den svåra uppgiften är tålamod och föräldra kärlek. De är den främsta "läkaren".

Viktigt för barnet och sömnmönstret för föräldrarna själva. Experter har länge märkt att i familjer där mamma och pappa sover lite, de inte får tillräckligt med sömn, de arbetar på natten, barn lider också av sömnstörningar. Normalisering av ett barns sömn är inte så svårt som det verkar. Gott att lyssna på barnet. Tro mig, han är redo att samarbeta med dig, för att han själv behöver bra vila. Och låt din barns sömn vara stark och lugn!

Från följande video lär du dig 10 regler om hälsosam barndoms sömn från Dr Komarovsky.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa