Varför sover barnet med sin mun?

Innehållet

Barnens kropp är inte alls som en vuxen. Oftast märker föräldrar att deras barn inte andas genom näsan, men genom munnen. Denna norm eller patologi, denna artikel hjälper till att förstå.

Orsaker till andning hos barn genom munnen

Normalt andas en person sin näsa. Oropharynx kan också vara inblandad i andning, men detta är inte en väldigt fysiologisk process. Det är så som den vuxna organismen fungerar. Ett barn kan ha något annat, särskilt för mycket små barn.

Andningsandning är nödvändig. Luften i miljön är något lägre i temperaturen än kroppen kräver. Passerar genom hela systemet av nasala passager, det är väl värmt och dessutom fuktad.

Slemhinnorna i näsan är fodrade med epitelceller, på den yttre ytan av vilken det finns en hel del små cilier. Dessa formationer bibehåller de minsta dammpartiklarna, vilket hindrar kroppen i att falla in i den inre miljön.

Om barnet andas genom munnen, då luften har inte tid att helt värma upp och omedelbart kommer in i nedre luftvägarna. Denna situation bidrar till utvecklingen hos barnet av olika sjukdomar i övre luftvägarna. Småbarn, som ofta andas i munnen, utvecklar ofta faryngit och laryngit, och har också en ganska stor risk att utveckla bronkit.

Utseendet hos ett sådant symptom hos ett barn äldre än två år borde vara en signal till föräldrarna att barnet kan ha viss patologi som leder till utvecklingen av detta symptom.

Observantfäder och mödrar bestämmer sig för att visa barnets läkare. I det här fallet har de rätt. Många sjukdomar förekommer hos barn utan manifestation av flera kliniska tecken. Andning i munnen kan vara den första "klockan" som barnets kropp behöver hjälp.

Om barnet börjar andas genom munnen på gatan ökar risken för infektion med olika infektioner, liksom förkylningar, många gånger över. Enligt statistiken är barn som bor i stora industristäder mer benägna att bli sjuk med olika sjukdomar i andningsorganen. Kyler luft i lungorna kan bidra till att inflammationsprocessen börjar med utvecklingen av lunginflammation.

Det är nödvändigt att ta hänsyn till barnets ålder, där föräldrarna märkte att barnet brukade ständigt andas genom munnen.

Om en baby äldre än 3 år ständigt andas genom munnen, kan det tyda på att han har tecken på några sjukdomar i paranasala bihålorna. Detta symptom kan uppenbaras hos barn som lider av en långvarig tid av kronisk bihåleinflammation eller bihåleinflammation. Dessa sjukdomar åtföljs också av utvecklingen av allvarlig nasal trafikstockning.

Om en baby har detta symptom när han sover, ska föräldrarna definitivt titta på honom under sömnen. Småbarn som starkt kasta huvudet tillbaka från kudden andas ofta genom den öppna munen. Att eliminera detta ogynnsamma symptom i denna situation är ganska enkelt. Bara behöver bara plocka upp en annan kudde, sova på vilken kommer att vara för din baby så bekväm som möjligt.

Skolbarn kan ha nasal andning och andas genom munnen. manifestation av adenoider. Detta patologiska tillstånd åtföljs av den aktiva tillväxten av adenoidvävnad, som växer för mycket i nasofarynxen. Det tar tid att utveckla adenoider. Vanligtvis utvecklas denna process i ett barn under flera år. Andningsorganen i detta fall är progressiva.

Att identifiera manifestationen av detta symptom hos barn i de tidigaste stadierna är nästan omöjligt. Bara några år senare börjar barnet aktivt andas genom munnen. Detta symptom manifesterar sig hos en bebis både på dagtid och på natten.

Tyvärr är det mycket svårt att bota de uttalade adenoiderna i nasofarynxen med hjälp av medicineringen ensam. I vissa fall används kirurgiska behandlingsmetoder.

Förstorrade Palatine Tonsils - Det är också en ganska frekvent patologi som utvecklas hos barn. Utvecklingen av detta patologiska tillstånd hos barn kan leda olika orsaker. Sällan registreras en förstorad tonsil hos barn som har haft svår ont i halsen.

Kronisk tonsillit bidrar också till hypertrofi (ökning) av tonsillerna. Spridningen av dessa formationer leder till en mekanisk inskränkning av luftrummets lumen. Denna situation är farlig inte bara för att barnet börjar andas med sin mun, men också för att han kan utveckla väldigt farliga komplikationer.

Den långvariga delen av detta patologiska tillstånd kan också bidra till utvecklingen av symptom på andningssvikt hos ett barn, på grund av att barnet har utvecklat tecken på syresvält (hypoxi) av vävnader.

Utvecklingen av nedsatt andning kan leda inte bara till aktiv tillväxt av adenoider, men också polyper. Dessa formationer kan också väsentligt störa nasal andning. Antalet polyper hos spädbarn kan vara mycket annorlunda. Deras aktiva tillväxt observeras hos barn med nedsatt immunitet eller samtidiga sjukdomar i övre luftvägarna.

Enligt statistiken är polyps som växer i nasofarynx vanligare hos barn i åldrarna 7-12 år. Läkare noterar att en ärftlig faktor spelar en viktig roll vid utvecklingen av detta patologiska tillstånd.

Om en av föräldrarna hade nasopharyngeal polyposis ökar risken att utveckla denna patologi hos ett barn flera gånger. Behandlingen av detta patologiska tillstånd är som regel långsiktigt och väljs strikt individuellt av en barns otolaryngolog för varje sjukt barn.

Andningssjukdomarorsakad av olika virus är också mycket vanliga patologier som leder till en kränkning av nasal andning.

Adenovirusinfektion, åtföljd av utseende av stark kyla hos en sjuk baby, resulterar ofta i att barnet börjar andas genom munnen. Dessutom kan detta ogynnsamma symptom också uppträda hos barn som blir sjuk med influensa eller ARVI.

Allergiska sjukdomarMed utveckling av rinit (rinnande näsa) kan det också orsaka andningssvårigheter genom näsan. Uppenbarelsen av sådana manifestationer har en ganska distinkt säsongsbetonad natur.

På vår och tidig sommar ökar antalet fall av andningsallergi signifikant. Detta resulterar i intag av pollen av växter eller buskar i nasofarynxen. Sådana manifestationer observeras huvudsakligen hos spädbarn som har en individuell känslighet för dem.

Nässkador bidrar också till att barnet inte helt kan andas genom näsan. I det här fallet kan du se att barnet andas genom munnen. Oftast förekommer sådana situationer under ungdomar hos pojkar. Vid applicering av en traumatisk skada kan ett tillstånd som är mycket farligt för andning uppträda - en fraktur i nässpartiet. I detta fall börjar barnet att andas aktivt genom munnen.

För att eliminera denna negativa manifestation hos ett barn krävs kirurgisk otolaryngologisk behandling. För spädbarn med skadad nasal septum är den helt återställd. Utan att utföra sådan behandling är det omöjligt att återställa korrekt nasal andning.

Det bör noteras att studenterna kan observeras fysiologiska möjligheter till andning genom munnen. Denna situation är möjlig efter eller under intensiv träning.

Den ökade belastningen bidrar till att barnets kropp kräver mer syre. För att snabbt eliminera ett sådant uppkommet tillstånd börjar barnet att ofta och intensivt andas genom munnen.

Varför andas barnet med sin mun öppna?

Många gånger konstaterar mödrar att deras nyfödda barn andas med sina munnar. Vanligtvis är detta tillstånd manifesterat i en dröm. Barn i de första månaderna av livet sover nästan hela tiden. Det är nödvändigt för nyfödda barn för aktiv tillväxt och utveckling. En nyfödd baby sover mycket, inte bara på natten men under dagen.

Små partiklar av damm kan skada näsan och munnen slemma slemhinnor. De är så ömma att de lätt skadas när de utsätts för några mekaniska effekter. Immaturitet i immunsystemet bidrar också till att barnet är ganska lätt smittat med infektioner.

Vid nyfödda barn kan orsakerna till munandning vara mycket olika.

Om barnet sover i en obekväm position måste han andas genom munnen. Föräldrar i det här fallet bör vara uppmärksam på spjälsängen, där det nyfödda barnet tillbringar större delen av tiden. Det ska vara bekvämt och bekvämt för barnsova.

En rinnande näsa, som kallas fysiologisk hos spädbarn, leder också till en kränkning av näsan. Det förekommer i nästan alla nyfödda barn.

Om barnet föddes något tidigare än förväntat eller har några medfödda anomalier av strukturen hos ENT-organ, ökar risken för att utveckla en förlängd rinnande näsa i ett barn avsevärt.

För att upprätthålla god nasal andning är mikroklimatindikatorer mycket viktiga. För torr luft bidrar till uttorkning av nasofarynx slemhinnor. Optimal luftfuktighet i barnrummet får inte ligga under 50%.

Om denna indikator ständigt minskar, är det i detta fall nödvändigt att använda speciella enheter - luftfuktare. De bidrar till att normalisera fuktigheten till optimala värden.

Nyfödda barn kan också få olika förkylningar och infektioner. De kan också smittas av sina föräldrar. Moms och pappor bör alltid komma ihåg att under en akut period av SARS eller influensa bör de begränsa eventuella kontakter med barnet.

För att förhindra infektion är det också viktigt att undvika interaktioner med tempererade människor. Oftast är spädbarn smittade från släktingar som kommer på besök för att se det nyfödda barnet.

Under de första dagarna av livet i ett barn är musklerna i nackstöd inte ännu fullt utvecklade. Vissa barn kan även ha hypotoni hos dessa muskelgrupper. Detta manifesteras i det faktum att barnet kastar huvudet lite tillbaka. Folk säger att barnet fortfarande inte håller huvudet. Vissa tidar krävs för att stabilisera livmoderhalsen.

Hypotonus av musklerna i nacke och övre axelband bidrar till att barnet börjar andas aktivt genom munnen. Vanligtvis går detta tillstånd bort efter några månader av livet. Vid den här tiden borde du definitivt se hur barnet andas.

Om barnet har ett årligt ogynnsamt symptom, krävs ett obligatoriskt samråd med barnläkaren.

Vad kan man göra?

För att normalisera nasal andning hos spädbarn är det mycket viktigt att titta på hur ett barn somnar. Hans kroppshållning ska vara bekväm och inte ge barnet obehag.

Av stor vikt är sängen och kudden, där barnet sover. För närvarande finns det ett stort antal olika produkter som har ortopedisk effekt. Att sova i sådana sängar normaliserar inte bara barnets andning, utan hjälper också till att stabilisera ryggraden.

För att normalisera nasal andning nödvändigtvis nödvändigt rensa näspassagen från hemligheten. Också för detta ändamål kan du använda speciella aspiratorer.Du kan tvätta tuden med saltlösning eller farmaceutiska preparat. Dessa medel är helt ofarliga rensar näsens passager av slem.

Om ett andningssvikt har uppstått hos en baby på grund av olika sjukdomar i övre luftvägarna, krävs ett obligatoriskt besök hos läkaren. Läkaren kommer att göra den nödvändiga behandlingsregimen. Det innefattar vanligtvis vasokonstrictor näsdroppar eller sprayer. Dessa lösningar hjälper till att lindra svåra svullnad, vilket leder till en förbättring av näsan.

Att eliminera symtom som orsakas av bakteriella infektioner är endast möjlig med användning av antibakteriella medel. Lokal terapi används vanligtvis för detta.

Nasaldroppar ordineras vanligen i 7-10 dagar. Om barnet inte känns bättre under den föreskrivna behandlingen, är det i detta fall nödvändigt att korrigering av den föreskrivna behandlingsregimen utförs.

Allergiska sjukdomar, vilket leder till att barnet andas med munnen, i behandlingen kräver en obligatorisk möte antihistamin droger. Dessa medel hjälper till att normalisera nasal andning, liksom lindring av trängsel och ödem som uppstod i nasofarynx som ett resultat av allergisk inflammation.

För att eliminera de skadliga symptomen används både lokala läkemedel och tabletter. Dessa läkemedel ordineras vanligtvis i 1-2 veckor.

Avvänjning av din baby att andas med din mun är en ganska mödosam uppgift. För att göra detta, var noga med att följa hans beteende. För små barn som fortfarande har svårt att förklara vad detta andetag kan leda till, bör det bli ett underhållande spel.

Många barn i barndomen som vissa specifika djurtyper. Om barnet är glad och samlar katter, så kan du berätta för honom att alla kattungar andas i näsan, inte i mun. Typiskt fungerar denna psykologiska teknik bra för barn under 3-4 år.

Med äldre barn kan du redan försöka bygga en konstruktiv dialog. Du bör berätta för barnet att andas näsan, inte munnen. I en konversation betona att det här är exakt hur pappa och mamma andas.

Tonåringar och skolbarn kan redan berätta vad som kan leda till snabb andning genom munnen. Denna psykologiska metod kan endast användas om barnets andningsfunktion bevaras.

Om varför det är farligt för ett barn att sova med sin mun öppna, se följande video.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa