Varför gråter en baby eller skriker i en dröm?

Innehållet

De flesta föräldrar upplever att baby gråter är helt normalt, för det här är bara ett sätt att förmedla information om barnets behov till vuxna. Även om orsaken till gråt i de flesta fall finns på ytan, finns det också situationer när gissningen av ett barns önskemål uttryckt på detta sätt är problematiskt. Om ett barn gråter i en dröm, och gör det regelbundet, kan vissa föräldrar verkligen få panik - plötsligt är den lilla utsatt för ett allvarligt problem och behöver hjälp av läkare?

Därför är frågan om möjliga skäl för att gråta i en dröm av stort intresse för unga familjer, men vi kommer att försöka svara på om det är värt att uppleva i den här situationen.

Särskilda aspekter av sovande bebis

Ofta än inte, barn under ett år gråter i en dröm, och om ett liknande problem ses hos äldre barn, kan de ofta uttrycka i ord orsaken till vad som händer. Det är därför vi inte kommer att överväga barn i förskoleåldern, men koncentrera oss på spädbarn.

Här är det nödvändigt att omedelbart förtydliga att om ett barn under ett år gammal darrar i en dröm, stannar, stryker benen, böjer eller ens snurrar, då är det inget konstigt eller dåligt om det.

Faktum är att det mesta av deras vila, barnen spenderar i den så kallade "REM Sleep" -fasen, vilket också är karakteristiskt för vuxna, men bara när du somnar och strax före en gradvis uppvaknande.

En sådan skillnad från den vuxna normen är orsakad av den snabba utvecklingen av barnets hjärna, vilket gör att nervsystemet aldrig sannerligen vilar. Det är i denna sömnfas som en person drömmer, därför är det inte förvånande att Föräldrar kan observera en synlig reaktion på vad som händer i form av:

 • "Running" elever med slutna ögon;
 • Aktiva lemmarörelser;
 • Utlösande sugreflex;
 • grimacing;
 • Olika ljud, inklusive gråt.

Sådana fenomen kallas "fysiologisk natt gråt", och enligt läkare indikerar de inte någon stimulans närvaro.

I vissa fall kan en dröm faktiskt fungera som en sådan irriterande, där en baby kan hamna i obehagliga eller till och med skrämmande förhållanden - även ett mycket äldre barn talar i en dröm, ropar och gråter. Generellt är gråt ett vanligt sätt att kasta ut emotionell stress, så att barnets tårar i en dröm, om han inte vaknar och snabbt lugnar sig, bör inte orsaka spänning.

Psykologer tror också att barnen med hjälp av fysiologiska gråt ser instinktivt på situationen kring dem - är mamma redo att komma till räddning om något händer? Det är därför som du har skakat barnet som inte har haft tid att vakna, kan du göra det så att han fortsätter att sova.

Experter rekommenderar inte att lugna barnet för aktivt, för att han själv inte kommer att vakna, och den ivriga rörelsesjuken kan lätt avbryta sömnen. i det här fallet kommer det att räcka för att skaka honom försiktigt eller till och med bara tyst sjunga någonting - den lilla kommer att medvetet förstå att allt är i ordning och somnar igen.

Om barnet inte ser någon reaktion signalerar hans hjärna osäkerhet, och sedan vaknar barnet och börjar skrika mycket högre för att locka upp vuxna.

Vid ungefär slutet av livets första år ska en sådan reflex av rymdens "skanning" försvinna.

För många känslor

Under de första månaderna av livet har barnet inte en tillräckligt utvecklad psyke så att det som händer runt orsakar vissa starka känslor - det reagerar bara på obehag. Men i åldern 3-4 månader finns det ett starkt emotionellt skifte, vilket är det första allvarliga steget mot personlighetens psykologiska tillväxt.

Det kanske inte tycks vara uppenbart för vuxna, men barnet börjar redan aktivt aktivt uppleva världen och försöka komma ihåg eller förstå det. Emotioner som ackumuleras under dagen, även positiva, låter inte barnet somna snabbt, exaltera och upphetsa honom, vilket leder till dålig sömnkvalitet, inklusive gråt.

För tillfället ska föräldrarna flytta sig från strikt överensstämmelse med schemat och i större utsträckning fokusera på barnens nuvarande behov. Så, om barnet sov dåligt förra gången, bör nästa vaksamhetstid minskas. Om detta inte är gjort, på grund av brist på sömn, ackumulerar barnet igen stress, vilket leder till ytterligare sömnbrist, vilket resulterar i en ond cirkel.

Av emotionella skäl stör inte barnets sömn och provocerar inte honom att tårar i en dröm, följ några enkla regler:

 • Det är oacceptabelt att ta sig bort från bebisdelen av tiden som tilldelats för att sova för att dras. För att försäkra dig om att han somnar i tid, börja lägga det i förväg. Vänta inte på det ögonblick när barnet börjar tydligt visa tecken på trötthet - detta är en indikator på överdriven trötthet.
 • Ljusa känslor, även positiva, rekommenderas inte för spädbarn under ett år gammal. Särskilt detta uttalande är relevant på eftermiddagen, annars kan du förlora för mycket tid för lulling.
 • TV för små barn är mycket skadligt just på grund av det stora antalet känslor. Till och med lugna tecknade skådespelar ger en hel del olika uppgifter, de uppmuntras av ett stort antal ljusa färger och i allmänhet verkar de inte lika enkla och tillgängliga för ett barn som de är för vuxna, så de kan orsaka dålig sömn och gråta på natten.

När det gäller mardrömmar har deras existens vid en ålder av mindre än ett år inte bevisats. Äldre barn kan gråta på grund av dem, men det är vanligtvis en enstaka snarare än ett repetitivt fenomen. Om barnet klagar över regelbundna läskiga drömmar med ett återkommande tomt, är det vettigt att kontakta en psykolog.

Olämpligt mikroklimat

Eftersom babyar, som sagt, sover mycket mer noggrant än vuxna, är det inte förvånande att de i allmänhet är mycket mer krävande inomhusförhållanden. Situationen förvärras ytterligare av det faktum att ett barn under en ålder har liten inverkan på situationen - han kan trots allt inte ta hand om sig när det är kallt eller öppnas när det är varmt. Barnet får inte vakna, men känner obehag och gråt i en dröm, vilket kommer att förvärra lugnens kvalitet och kan leda till full uppvaknande.

För att undvika sådana situationer bör föräldrarna ägna stor uppmärksamhet åt att skapa väldigt bekväma förhållanden i barnkammaren och deras pågående stöd. Perfekt komfort för att förstå barnet ser så här ut:

 • Temperaturen är ca 18-22 grader. Det beror allt på både barnets individuella kvaliteter och antalet och tjockleken på blöjan där han lindade sig. Argumentet "ett par ben gör inte ont" här fungerar inte alls! Om barnet är obekvämt att somna, kommer han regelbundet att gråta i sömnen.
 • Fuktighet - i intervallet 40-60%. För torr luft får slimhinnorna i övre luftvägarna att torka ut och indunstar för mycket vätska från barnets kropp, men vi vill att han ska sova gott, särskilt eftersom han inte kan dricka själv och gråter.I våra breddgrader är luften vanligtvis överdriven, och det här problemet kan lösas med hjälp av en luftfuktare. För fuktig luft för vårt land är inte typiskt.
 • Inget damm. Att komma in i näsan hos barnet stannar damm i luftvägarna och stör den normala anrikningen av kroppen med syre, även om barnets hjärna, som utvecklas aktivt även i en dröm, har ett stort behov av det. Eftersom läget sker gradvis är damm en av de vanligaste orsakerna till att gråta i en dröm utan uppvaknande. För att eliminera damm, ventilera rummet och utföra regelbunden våtrengöring, samt minimera antalet böcker, mattor, stoppade möbler och leksaker i barnkammaren.
 • Frisk luft. Den växande kroppen behöver syrgas kritiskt, så luftning är nästan en förutsättning före sänggåendet. Om detta är oacceptabelt på grund av klimat eller pollenallergi, var uppmärksam på sofistikerade moderna luftkonditioneringssystem som kan lösa detta problem.

Hur löser du problemet med hunger och törst?

Spädbarn vill äta mycket oftare än vuxna, så önskan att äta i mitten av natten ända fram till gråt är helt normalt för dem, men en person i vilken ålder som helst kan vilja dricka på natten. Barnet, efter sådana uppvakningar, måste dock läggas på nytt varje gång, vilket inte tillåter någon mamma eller han sover, därför måste man uppfinna sätt att minska antalet sådana stigningar.

Under de första månaderna av livet, kommer helt och hållet att undvika nattliga matningar inte fungera - du behöver inte vakna ändå, men du kan minska antalet nattliga larm om du matar barnet intensivare under dagen. Om en vuxen inte rekommenderas att äta före sänggåendet, är en sådan procedur inte bara möjlig för barnet, men också användbart eftersom det kommer att säkerställa en stabil sömn.

Vi har redan nämnt hur lågkvalitativ vila kan orsaka konstant natt att gråta bör ätas på kvällen, eftersom ett barn i denna ålder fortfarande inte äter något som är svårt att smälta.

Samtidigt rekommenderar experter att intensifiera barnets näring inte lika mycket i kvantitet (huruvida det är den faktiska vikten av mat åt gången eller antalet måltider per dag), som kvaliteten. Med de barn som matas barnmat är situationen tydlig - du behöver bara vara uppmärksam på mer kalori mat.

När det gäller spädbarn som matar sig på mammas mjölk finns det en mycket viktig punkt som inte alla vet om: faktum är att när du bifogar barnet mot bröstet, så kallas främre mjölk. Det har ett relativt lågt näringsvärde, men i volymvolymen behöver inte barnet mycket - det känns som att magen är full och vägrar att dricka ytterligare. Endast näringsämnen som erhållits från den främre mjölken räcker inte för en stund. Som ett resultat, barnet, som verkade trött, vill mycket snabbt äta igen och gråter därför i en dröm.

Om barnet konsumerar tydligt lite mjölk åt gången, bör den dekanteras först så att den bara får den mest kalorierade produkten.

Barnens vatten under nattmatningen bör endast erbjudas i värmen, men om barnet är artificiellt matat måste vattnet nödvändigtvis åtföljas av varje matningssession.

tänder

Mycket ofta orsakar natten att gråta ett fenomen som är karakteristiskt för alla barn, utan undantag - tandvård. Så spädbarn har mycket svårt, eftersom klåda och ont i munnen känner de ständigt.

Självklart, även i en sådan situation, behöver barnet fortfarande sova, så det är möjligt att lulla honom för att sova, men i de ögonblick då smärtan intensifieras kan han gråta, börjar gråta kraftigt och vakna upp. Problemet är speciellt akut om barnet för närvarande har mer än en tandskärning.

Naturligtvis kan det finnas flera skäl att gråta på natten, men om ett barn hela tiden försöker knyta kläder, leksaker och andra tillgängliga föremål, kan du vara säker på att tandvård är en av dem.

Under lång tid ansågs detta problem praktiskt taget oupplösligt, men modern medicin kan redan erbjuda en lösning i form av en speciell bedövningsgel. Var noga med att notera att detta läkemedel, som nästan alla andra läkemedel, kan vara avsett för barn endast efter att ha råd med en läkare.

Särskilda silikonbrickor hjälper barnet att klia på kliande käften, vilket något minskar obehag från vad som händer och hjälper till att skydda andra föremål från att försöka nibbla dem, särskilt eftersom det även kan vara farligt för barnet.

Är vädret fel?

Det är ingen hemlighet att plötsliga väderförändringar kan påverka människors välbefinnande negativt. Om det tidigare antogs att sådan känslighet är karakteristisk framförallt för äldre människor, tror många experter idag att även några barn kan reagera på klimatets klimat.

Även riskgrupper skiljer sig åt: svårigheter vid förlossning och kejsarsnitt samt sjukdomar när fostret eller ökat intrakraniellt tryck påstås öka sannolikheten för att barnet kommer att manifestera en synoptisk "gåva" som i sin tur kommer att störa sin vila och kan orsaka en natt gråter.

På vuxnaxemplet har det noterats att följande fenomen känns särskilt starka:

 • Solens onormala aktivitet;
 • Gustav vind;
 • Hoppar i atmosfärstryck;
 • Förändring av väder från soligt till regn;
 • Nedbörd av något slag.

Samtidigt kan läkare inte ge ett exakt svar på frågan varför några barn reagerar på förändringar i vädret, medan andra inte gör det. Dessutom är det osannolikt att de gör en sådan diagnos som "meteosensitivitet", därför kommer de inte att råda specifikt behandling.

Om du själv ser ett visst mönster i ditt barns beteende som är relaterat till väderförändringar och fortfarande vill få medicinsk hjälp, är det bäst att kontakta en neurolog, eftersom det är han som löser några problem med överkänslighet.

Hur man förbättrar sömn hos barnet och sover? Dr Komarovsky kommer att svara i den här videon.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa