Vad är polyspermien och hur påverkar det uppfattningen?

Innehållet

Enligt vissa studier står ungefär 40-45% av gifta par inför problem som uppfattar barn på grund av manlig infertilitet. Det finns många olika orsaker till detta tillstånd, inklusive polyspermi.

Vad är det

Begreppet "polyspermi" i många år används ganska ofta i reproduktiv medicin. Den bokstavliga översättningen av denna medicinska term betyder följande - "en ökning av antalet spermatozoer" ("poly" - mycket, "spermier" - antalet spermatozoer i ejakulatet). Det verkar som att "mycket" betyder bra, men i det här fallet är det inte alls så.

Reproduktiva läkare använder detta ord för att beteckna flera kliniska tillstånd.

  • Den första är ökning av antalet manliga könsceller i ejakulatet. Men deras antal kan vara lika med 300 miljoner per 1 ml sperma. Läkare kallar också ett sådant tillstånd "multisemi". Det påvisas genom att utföra ett speciellt laboratorietest, vilket kallas ett spermogram.
  • Den andra varianten av denna term gäller när totalvolymen ejakulat överstiger 10 ml. Vissa experter hävdar att det i detta fall är mer korrekt att använda termen "multipolarisering". Båda dessa situationer kan vara extremt ogynnsamma och också orsaka svårigheter med det möjliga genomförandet av befruktning.

Det är viktigt att komma ihåg det Ett stort antal manliga könsceller i semen är fortfarande inte en "kvalitetsgaranti". För att slå samman med honunget, det vill säga början på uppfattningen, måste manliga spermier ha ett antal unika egenskaper, och andelen prostatisk utsöndring i spermier, beroende på antalet spermier, måste vara normalt.

Brott mot funktionen eller strukturen hos spermier, deras onormala antal minskar människors förmåga att bli fader på ett naturligt sätt, utan att tillgripa moderna metoder för artificiell insemination.

Orsaker till utveckling

Oftast är en ökning av antalet spermier i sperma orsakad av alltför aktivt arbete hos manliga könsorganen - gonaderna. Samtidigt kan en mogen spermiecell förlora sin förmåga till aktiv rörelse eller till och med vara otillräckligt mobil. Processen med själva spermatogenesen (bildningen av manliga könsceller) kan förbli fysiologisk.

En otillräcklig mängd ämnen som aktiverar spermatozoas rörelse kan också bli en provocerande orsak till utvecklingen av detta ogynnsamma kliniska tillstånd. Dessa specifika ämnen utsöndras av prostata. Det är under deras inflytande att inaktiva spermier blir mer mobila.

Den prostatiska sekret som utsöndras av prostata blandas med spermier, vilket ger sin fulla kemiska sammansättning. Dessutom är denna prostatiska hemlighet upp till 40% i spermiernas sammansättning. Detta förhållande gör det möjligt för en man att "vara redo" att bli gravid.

Hemligheten (en speciell vätska som prostata utsöndrar) utför också ett antal andra lika viktiga funktioner i hankroppen. Förutom aktiveringen av spermatozoa skyddar den också dem från de negativa effekterna av miljöfaktorer.Prostatsekretionen innehåller ATP, ett komplex av aminosyror och andra viktiga näringskomponenter som är nödvändiga för att upprätthålla livskraften och funktionaliteten hos spermier.

Polyspermien åtföljs inte av förändringar i mängden prostatisk utsöndring. Emellertid är dess kvantitet i jämförelse med innehållet av manliga könsceller i semen otillräcklig. Förhållandet mellan dem förändras, vilket leder till en minskning av möjligheten till befruktning.

Läkare utesluter inte någon enda anledning till utvecklingen av detta kliniska tillstånd. Det kan bidra till många olika orsaker. Bland de möjliga faktorerna för utvecklingen av detta tillstånd är följande:

  • olika sjukdomar i prostata, åtföljd av ett brott mot sitt fulla arbete
  • genetiska patologier som orsakar hyperstimulering av testikulära tubuli;
  • ihållande inflammatorisk process av de partiella vesiklarna, vilket leder till utvecklingen av katarralsvesikulit;
  • kronisk inflammation i testiklarna, som strömmar in i epididymit;
  • olika tumörliknande processer i testiklarna, åtföljd av irritation av den delikata vävnaden hos de semifina tubulerna.

Det är viktigt att komma ihåg att endast några av dessa tillstånd är medfödda. De flesta faktorer är fortfarande förvärvade. Detta betyder att med negativ förändring kan det med hjälp av snabb diagnos och välvårdad behandling minskas. För detta är det mycket viktigt att kontakta en kompetent specialist.

symtomatologi

I de flesta fall förekommer inga klagomål hos män med detta patologiska tillstånd. Frånvaron av negativa symtom och bidrar till en tillräckligt sen diagnos av denna patologi.

Polysperm är vanligtvis inte åtföljd av några överträdelser i sexuellt liv och påverkar inte den vanliga människans livsstil. De flesta män saknar också några manifestationer inom intima organ. En polyspermy detekteras som regel när ett par kontaktar en reproduktionsläkare efter flera misslyckade försök att bli barn.

Om detta negativa tillstånd orsakades av några inflammatoriska sjukdomar i könsorganen, kan mannen utveckla negativa symtom. Som regel är dessa nagande smärtor i underlivet och i pungen, utseendet på onormal urladdning ur urinröret, liksom en stark förändring i lukten av ejakulat.

I det här fallet, tveka inte att kontakta andrologen.

diagnostik

En viktig diagnostisk metod för att upptäcka detta patologiska tillstånd är spermogrammet. För leverans av denna enkla laboratorieforskning kommer det att krävas ejakulering. Tilldelad till studien efter en klinisk undersökning av en läkare.

För att bestämma polyspermen beräknas det totala spermierantalet i den uppskattade spermiervolymen. Diagnostisk kriterium - En ökning av antalet manliga könsceller över 250-300 miljoner enheter per 1 ml ejakulat.

Multiplikation åtföljs som regel av en ökning av volymen av uppsamlad spermie över 10 ml med ett tillräckligt högt innehåll av mogna spermier.

Om testet ger ett tveksamt resultat kan läkaren rekommendera ett test. Det är bättre att hyra det om några dagar från det första till det första. De återstående indikatorerna för den studerade ejakuleringen, som regel, ändras inte. Spermiernas färg i det överväldigande antalet fall är normalt.

Samråd med en läkare är mycket viktigt. Under mottagningen bedömer läkaren nödvändigtvis patientens allmänna tillstånd, identifierar tecken på patologi och samlar också anamnesis. En sådan omfattande diagnos gör att läkaren kan bestämma den möjliga orsaken som bidrog till utvecklingen av denna patologi. Androloger och fertilitetsspecialister är engagerade i "intima" frågor av män.

För korrekt diagnos kan det krävas en mängd olika instrument- och laboratorieundersökningar. Så, en läkare kan beställa en man att genomgå en ultraljud av prostata i prostata.

I ett antal patologier kan en utvärdering av prostatiska sekretioner, liksom testikelbiopsi, vara nödvändig. Dessa studier är föreskrivna individuellt och av strikt medicinska skäl.

behandling

Huvudprincipen för behandling av detta patologiska tillstånd är normaliseringen av den förlorade balansen mellan prostatisk utsöndring och antalet spermatozoer. Urval av behandlingsregimen utförs strikt individuellt med hänsyn till orsaken som påverkat utvecklingen av denna patologi.

Polyspermierapi kan kräva receptbelagda läkemedel. I vissa fall - även hormonella. Dessa medel är inriktade på att agera på testosteronns nivå i blodet, vilket leder honom till normalt. Prescribes hormoner vanligtvis endokrinolog.

Antiinflammatoriska läkemedel ordineras vanligtvis för att behandla inflammatoriska förändringar i de intima manliga organen. De minskar inflammation, normaliserar lokal immunitet och har också en positiv effekt på de funktioner som könsorganen utför.

Om patologin orsakades av patogen mikroflora, kan läkaren ordinera antibiotika, vars recept tar hänsyn till de misstänkta mikroorganismer som orsakade utvecklingen av detta patologiska tillstånd.

En kurs av antibiotikabehandling ordineras vanligtvis i flera dagar eller veckor. Efter mötet genomförs en utvärdering av effektiviteten nödvändigtvis I vissa fall, om behandlingen med antibiotika inte var tillräckligt effektiv, kan behandlingen upprepas, men med ersättning av läkemedlet.

Vitaminkomplex är en integrerad del av ett omfattande behandlingsprogram. De hjälper till att normalisera arbetet av inte bara könsorganen, utan också hela kroppen av mannen som helhet.

Vid behandling av vissa kroniska sjukdomar i prostata används fysioterapitekniker. Vanligtvis ordineras de i kombination med droger.

För information om hur man förbereder en man för en analys av ejakulantforskning, se följande video.

Ägglossningsräknare
Cykeltid
Varaktighet av menstruation
  • menstruation
  • ägglossning
  • Hög sannolikhet för uppfattningen
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa