Ferrum Lek för barn: bruksanvisning

Innehållet

anemi och andra sjukdomar som är förknippade med järnbrist är mycket skadliga för barnet, eftersom de stör sin normala tillväxt och utveckling. Kan hjälpa till med en diet med produkter där många järn, samt speciella mediciner, där denna komponent finns i en biotillgänglig form. Ferum Lek sirap och tuggtabletter är avsedda för barn från födseln.

Släpp formulär

Ferrum Lek orala preparat finns i form av sirap och tuggbara tabletter. Det har också en form av lösning för intramuskulära injektioner.

Tabletterna är bruna (ibland med vita fläckar), sirapen har en liknande färg, men den är transparent.

struktur

Huvudkomponenten av droger i alla former är järn (III) hydroxid.

Järn är en mycket viktig del av människans liv. Det är:

 • deltar i blodbildningsförfaranden;
 • i processerna av intracellulär metabolism;
 • ger leverans av syre från lungorna till organ och vävnader;
 • reglerar immunitet
 • deltar i bortskaffandet av toxiner;
 • kommer in i levervävnaden;
 • blodets mycket färg levereras av järn.

Det är därför, att bristfelstillstånd, när det saknas i kroppen, är mycket farliga, särskilt för barn.

Varje tablett "Ferrum Lek" innehåller 100 mg av denna form av järn- och hjälpkomponenter, till exempel choklad-essens, asthartam, talk och andra.

I 5 ml sirap står för 50 mg järn. Ytterligare komponenter:

 • sackaros;
 • sorbitol;
 • Creme essence - flavoring;
 • etanol;
 • renat vatten.

Princip för verksamheten

Järnmolekylen i preparatet liknar molekylen i den naturliga metallföreningen, vilket gör det möjligt att absorbera det från mag-tarmkanalen med hjälp av speciella proteiner. Därefter kommer järn i levern och därifrån till benmärg, där det ingår naturligt i hemoglobinet - röda blodkroppar.

vittnesbörd

På grund av det höga innehållet av biotillgängliga former av järn, Ferrum Lek behandlar effektivt:

 • järnbristanemi;
 • latent järnbrist;
 • förhindrar deras förekomst.

Från vilken ålder ordineras?

Ferrum Lek är ordinerat för barn från födseln. Detta kan dock endast utföras av en läkare som tar hänsyn till hela informationen om barnets hälsa. Självtillträde i en tidig ålder kan vara skadlig, därför, när symptom på järnbrist förekommer hos barn, bör föräldrarna bättre rådfråga sin läkare.

Kontra

Du kan inte ge droger "Ferrum Lek" med ett överskott av järn i kroppen, till exempel hemakromatos, såväl som brott mot borttagningen från kroppen. Sådana tillstånd uppstår också vid blyförgiftning.

Kontraindikation är också en individuell känslighet för läkemedlets komponenter.

Biverkningar

Efter att ha börjat behandlas med Ferrum Lek märker föräldrarna ibland en mörkning av avföring hos ett barn. Denna mindre bieffekt är associerad med avlägsnandet av icke absorberat järn från kroppen. Ingen åtgärd krävs i dessa fall.

I mycket sällsynta fall kan barnet, efter att ha tagit medicinen, ha en känsla av tyngd i buken, som åtföljs av illamående eller diarré. Sådana symtom uppstår endast under de första behandlingsdagarna och passerar sig själva.

Om barnet efter att ha tagit medicinen har några andra symtom som föräldrarna associerar med läkemedelsbehandlingen, bör du sluta ge det och söka medicinsk hjälp.

Instruktioner för användning

Noggrann dos som föreskrivs av en läkare. Instruktioner för användning av läkemedlet från tillverkaren beskriver Vanliga doser medicin för barn i olika åldrar:

 • Således används för spädbarn och småbarn upp till ett år, med järnbristanemi, 2,5-5 ml sirap "Ferrum Lek" per dag;
 • Om denna diagnos görs till ett barn i åldrarna 1 till 12 år, föreskrivs 5-10 ml sirap.
 • och barn över 12 år ger 1-3 tuggbara tabletter eller 10-30 ml sirap per dag.

Behandlingsförloppet varar från 3 till 5 månader. Latent järnbrist behandlas genom att ge ett barn 2,5-5 ml sirap från ett år och från 12 år - 5-10 ml sirap eller en tuggbar tablett per dag. Behandlingstiden är 1-2 månader.

Du kan ta hela dosen på en gång eller i flera doser. För småbarn är det lämpligt att använda en speciell mätsked, som säljs tillsammans med sirap. Den fulla volymen motsvarar 5 ml.

Om spädbarnet burps efter medicinen kan läkaren bestämma orsaken och, vid behov, välja lämplig behandlingstaktik. Om barnet har en järnbrist måste det behandlas.

Lösningen för intramuskulär injektion administreras endast på det angivna sättet. Detta måste göras av en person med relevanta yrkeskvalifikationer - en läkare, en sjuksköterska.

överdos

Fall av överdosering beskrivs i medicinsk litteratur. Som ett resultat inträffade det inte förgiftning, tecken på överflödigt järn i kroppen eller några andra negativa konsekvenser.

Om ett barn oavsiktligt tar ett stort antal piller eller sirap, informera din läkare och se honom. Om symtom som liknar biverkningar uppträder kan symtomatisk behandling tillämpas.

Interaktion med andra droger

Under den kliniska prövningen av Ferrum Lek, liksom under den praktiska tillämpningen observerades inga fall av aggressiv interaktion med andra läkemedel. Detta innebär att läkemedlet kan användas som en del av den komplexa behandlingen av järnbristtillstånd, liksom deras förebyggande.

Försäljningsvillkor och lagring

I Ryssland är Ferrum Lek ett receptbelagt läkemedel. Hemma lagras läkemedlet vid rumstemperatur på en mörk plats. Tablettens hållbarhetstid är 5 år, sirapen är 3 år från utfärdandedatumet, vilket anges på förpackningen. Ge inte barn utgått droger, eftersom tillverkaren i detta fall inte kan garantera sin effektivitet och säkerhet.

recensioner

Ferrum Lek är ett effektivt läkemedel även för att behandla spädbarn. Detta framgår av många recensioner av föräldrarna. Således visade test av ett 3 månader gammalt spädbarn låga hemoglobinnivåer i blodet. Efter en månad av intag visade den andra studien en hastighet. Mamma skriver att sirapen har en trevlig, inte feigned smak, så barnet drack det med glädje. Inga allergier eller andra biverkningar.

analoger

Andra läkemedel som innehåller järn i biotillgänglig form kan ersätta preparaten "Ferurm Lek". till exempel droppar:

 • «Maltofer»;
 • "Kosmofer";
 • Ferronal och andra.

Räckvidden av droger på den ryska marknaden är ganska bred. Att ersätta "Ferrum Lek" med analoger är emellertid nödvändigt att ta hänsyn till att deras åtgärder kan baseras på olika former av järn.

Priset på Ferrum Lek-produkter varierar kraftigt beroende på frisättningsform. Så i Moskva kostar en sirap med en volym på 100 ml 140-150 rubel, 90 tabletter - ca 800 rubel, ett förpackning med 50 ampuller - cirka 8,5 tusen rubel.

Vad är bättre: att sticka eller dricka järn i anemi? Om detta och många andra kommer att berätta för Dr Komarovsky i nästa video.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa