Hur hanterar hysterik i ett barn? Effektiv råd från en psykolog

Innehållet

Hysteriskt barn: han stampar fötterna, skriker, gråter och vill inte höra någonting. Eller ensamt whines, whimpers och crooks. Varje förälder har någonsin stött på samma beteende som hans barn. Men vanligtvis är problemet större än det verkar och påverkar 9 av 10 familjer som måste höja ett hysteriskt barn. Ja, och hysterier själva - inte ett engångsfenomen, så de sker systematiskt. Moms och pappor i förvirring, de är arga, oroliga, vet inte hur man ska stoppa allt detta. Vad gör vuxna om ett barn har hysteri?

Vad är ett barns tantrum?

Tantrum är ett speciellt känslomässigt tillstånd av extrema upphetsning. Barnet skriker, sobs, faller till golvet, kan slå mot väggarna eller skrapa ansiktet. Han är helt okänslig för andras ord och handlingar och känner praktiskt taget inte smärta. Det är extremt svårt att sluta. Sådant beteende skrämmar och pusslar föräldrar, särskilt om det enligt deras mening inte fanns några specifika skäl för sådant beteende. Vad har vuxna gjort fel?

Hysteri, som regel, även om det utvecklas snabbt, men som alla processer i vår kropp, fortsätter den i flera steg. Även om det verkar som allt började plötsligt, tro mig, var symtomen i början "konsert", och de måste läras att känna igen. Ofta börjar barnet sniffla, whimper, tysta. Detta är lugnet före stormen. Om du svarar i tid kan tantrums undvikas. Ibland är det tillräckligt för att försiktigt omfamna barnet som är förolämpat av hela världen, för att fråga vad som störde honom. Om det är en trasig leksak, föreslå att du fixar den tillsammans.

Några barn för att förebygga hysteri är tillräckligt för att byta till en annan aktivitet. Kan inte bygga en konstruktör? Gråt inte, vi kommer nu att måla, och då kommer vi säkert att montera ett hus eller ett lokomotiv från envisa delar. Om prekursorerna inte kunde urskiljas eller vuxna inte gav dem rätt betydelse börjar hysteriet själv.

Dess symptom kan hjälpa till att klara den kommande hysterin i tid.
 • Det första steget är röst. Barnet, som försöker uppmärksamma sig själv, börjar skymma eller omedelbart skrika.
 • Det andra steget är motor. Det kännetecknas av spännande aktiva rörelser hos barnet. Han kan börja kasta leksaker, stampa, rulla på golvet. Detta är det farligaste scenen - barnet kan skadas.
 • Det tredje steget är kvar. Det här är ett slags sätt ut ur "pique" - ett fysiskt och moraliskt tröt barn är fyllt av tårar, leder publiken med en olycklig blick och suger krampligt. Scenen kan ta upp till flera timmar.

Varför gör ett barn detta?

Jag måste säga att barn inte alltid blir skadade "av skada". Och tips som "Mindre uppmärksamhet - Snabbare lugn" eller "Bälte till honom bra!" Är inte bara värdelös, men också skadlig.

Tantrums hos barn är av två slag - godtyckligt och ofrivilligt. I det första fallet visar barnet verkligen karaktär, vill få något och helt enkelt inte se något annat sätt. Han skriker, knackar med benen och händerna, skakar på huvudet, samtidigt som han är helt medveten om vad han gör. om När ett barn har nått sin väg genom en sådan hysteri, kommer han att ta den i bruk, och vilja manipulera föräldrarna allt oftare. Vad ska man göra i den här situationen? Ge småbarnet rätt att välja. Lätt att förklara att du inte gillar hans beteende, att varna om eventuellt straff (till exempel berövad möjlighet att titta på tecknade eller gå till parken), och sedan, om barnet inte lugnade sig, för att utföra straffet. Således har barnet ett val - att skrika vidare och förlora något trevligt eller att dra sig samman och lösa konflikten med världen.

Fysiskt, i denna situation kan du inte straffa! Detta gör barnet ännu mer aggressivt. Övertygad om hysteriets ineffektivitet som ett verktyg för personlig vinning, upphör barnet gradvis att vara lustfullt.

Stoppa en godtycklig tantrum lättare än den som beror på frisättningen av hormonet, för i det första fallet kan barnet styra sina känslor

Otillbörliga tantrums - en process som uppstår på hormonell nivå. Barnet kan inte styra sitt beteende och sin kropp på grund av en kraftig frisättning av stresshormoner. Att övertala i denna situation är värdelös, eftersom barnet helt enkelt inte hör dig. Vad man ska göra Återigen lugn ner. Och bara då gå ner till affärer.

I ett tillstånd av okontrollerad tantrum baby taktil kontakt är viktigt. Försök hålla honom i dina armar, kram, klappa på huvudet. Tala med honom tyst lugnande röst, beskriv något som inte är relaterat till vad som händer: "Där satt fåglarna på fönstret", "Titta, vilken sorts sol idag, kanske går vi en promenad?". Det är inte så viktigt vad du säger. Det viktigaste är taktil kontakt. När barnet lugnar sig, måste du försöka ta reda på vad som hände. Använd ledande frågor för detta: "Förnekade du något?", "Blev du rädd?", Etc.

Vid ofrivilliga tantrum är det viktigt att ha tålamod och förmåga att känna sig lugnt barnet, med detta beteende kommer barnet snabbt att klara av attackerna.

Vem är benägen för tantrums?

Tendens mot tantrums - en medfödd funktion. Allt beror på vilken typ av organisation barnets nervsystem är:

 • Svag typ Dessa är blyg, osäkra barn. De är föremål för frekventa humörförändringar. De har en instabil aptit och dålig sömn. De är excitiva, ofta höja sin röst. Mycket benägen att tantrums, där de uppför sig oförutsägbart. Lugna relativt snabbt.
 • Stark typ. Barn med denna typ av nervsystem är oftare i ett tillfredsställande humör, är lätt beroende och ofta slutför inte vad de har börjat. I en stark stressig situation kan de kasta ett tantrum, men detta är osannolikt. Ja, och "betala" ett sådant tantrum blir ganska enkelt.
 • Obalanserad typ. Dessa stör störande barn. De plågas ofta av rädsla och tvivel. De sover "ytlig" sömn, de kan vakna flera gånger under natten. De kan vara bullriga i samhället, för att de älskar att vara centrum för uppmärksamhet, men de är känsliga för kritik. Tantrums i dessa killar kan börja plötsligt och åtföljas av manifestationer aggression. Det är svårt att lugna ner dem.
 • Långsam typ. Dessa är mycket lugna, förnuftiga barn. De gillar att göra något ensamt. De är svåra att röra om. På grund av de långsamma processerna för excitation och inhibering i nervsystemet är de knappast nöjda med hysteri. De kunde, men så länge det når sina hjärnor är behovet av att gråta inte längre där.

Således klagar oftast föräldrar till barn med svaga och obalanserade nervsystemssystem av barns tantrums.

Night tantrums

Nattens tantrums står ifrån varandra. De har alltid karaktären av ofrivillig och kan orsakas av ett antal anledningar: rädsla, mardrömmar, överdriven dag och ett överflöd av intryck. Barnet vaknar bara och börjar genast skrika. Det är svårt att lugna ner honom, han bågar ryggen, knackar med benen och händerna, försöker fly.

Om barnet lämnas utan uppmärksamhet kan han bli förlamad. Det är viktigt att säkerställa taktil kontakt, för att eliminera orsaken till rädslan - sätt på nattljuset, ta bort det skrämmande objektet från rummet.

Jag möttes en gång i tantrum med min tvååriga son. Ingenting hjälpte.Då fanns en icke-standardlösning, som jag nu rekommenderar till många mammor. Vi diskuterade med barnet "skrämmande skuggor och spöken" som håller honom vaken, varefter de gick och köpte en liten ljusgul nallekatt i butiken. Vi gav honom namnet - Daredevil.

Enligt legenden har jag sagt, en djärv solig katt skyddar pojkar och tjejer från skuggorna och andra skurkar på natten. Sonen blev tystare att sova, för han trodde på mig och Daredevil. Efter några veckor slutade han vakna på natten. Men Smelchak (redan ganska shabby) och nu, ett och ett halvt år senare, tar alltid honom till sängs med honom. Få den här vännen till din bebis. Låt det vara en snäll, mycket ljus karaktär nödvändigtvis med stora ögon eller ett brett leende. Skriv en saga om honom. Ditt barn kommer också att tro på det.

Ålders tantrums

Åldersrelaterade tantrum är en följd av "tuning" av barnets nervsystem. På olika stadier av sitt liv måste barnet, som han lär sig nya saker, anpassa sig till den här nya. Smärtfritt visar det sig inte alltid och inte alls.

 • Före 1 år blir barn sällan skadade. En hysterisk har alltid sin orsak: våta byxor, trötthet mellan sömnperioder, hunger, tristess etc. Vid denna ålder kan ökat intrakraniellt tryck också vara en orsak till frekvent och krävande gråt. Att bekräfta eller eliminera ett sådant problem hjälper till att samråda med en neurolog. Mentala avvikelser i denna ålder är nästan omöjliga att diagnostisera.
 • Om barnet redan är 1,5 år gammalt, hans tantrums är ännu inte ett sätt att manipulera, men bara en följd av överbelastningen av en instabil psyke. Att lugna barnet är ganska enkelt. Det räcker att plocka upp honom och skifta uppmärksamheten.
 • Vid 2 år gammal barns tantrum orsakade som regel barnets önskan att få större uppmärksamhet från vuxna. Han vet redan hur man skiljer sig som en separat person. Och ofta med hjälp av hysterik försöker han förklara att han inte gillar något. Tvååringar kan vara lustiga från ett överflöd av intryck, från trötthet, på grund av sjukdom. Vid denna ålder kan orsaken till den systematiska hysteri vara en annan barns födelse i familjen. Och ofta händer tantrum på grundval av behovet av att gå till dagis. Hur lugnar du barnet? Metoden beror på orsaken till tantrum. Om du är trött - ge honom vila. Om "svartsjuk"Till en bror eller syster - att ägna mer uppmärksamhet.
 • 3 år börjar den så kallade "krisen på tre år". "Jag själv!" - det här är vad föräldrar till treåringar hör oftast. Barnet kräver insisterande respekt för sina övertygelser, hårda protester, hysteri med eller utan anledning. Treåringar är otroligt envisa. De vet fortfarande inte hur man ska kompromissa. Det är svårt att lugna ner dem. I vissa fall, utan hjälp av en psykolog kan inte göra. Killarna är stora individer, och ett individuellt tillvägagångssätt för deras tantrums krävs.
 • Vanligtvis försvinner 4 år gamla barns tantrum, men om de i åldern 4-5 år fortfarande händer, kan det tyvärr ange om föräldrars luckor. Om barnet inte känner till ordet "nej" eller inte känner gränserna för vad som är tillåtet, är det omöjligt att skylla på honom för detta. Det här är vuxnas arbete. Hysteriken är redan helt kontrollerad, barnet mästar sättet att manipulera: Om mamman förbjuder något, då kan du fråga fadern om han inte ger det önskade, kommer mormor och farfar säkert inte att stå före den praktiska hysteriken. Om en baby inte har någon neurologisk eller psykisk sjukdom i åldern 4-5 år, så rekommenderar Dr Komarovsky när det är möjligt att lämna det avtorkande barnet ensamt. Det finns inga åskådare i isolation, vilket betyder att det inte är intressant att arrangera en show.
 • Vid 6 år gammal Det kommer en tid med ökade krav och ganska stränga begränsningar. Barnet har ansvar. Han förstår behovet av att uppträda inom rimligheten av anständighet. Paradoxalt nog, men faktum är att hysterik i denna ålder blir ofrivillig igen.Detta beror på det faktum att barnet under dagen måste bete sig i dagis. Men på kvällen blir han trött. Och efter dagis rullar tantrums. Detta är en protest och oförmåga att "lindra" nervspänningen. Du kan hjälpa honom, det är intressant att organisera en kvälls fritid.
 • Krisen på sju år - Det här är den andra betydande åldersrelaterade krisen i människoliv. Vid 7 år flyttar barnet från yngre till skolåldern. Han upplever smärtsamma drastiska förändringar i livet (behovet av att lära sig, att respektera den dagliga rutinen). Tantrums vid denna ålder är spontana. Det är nödvändigt att kämpa med dem tillsammans med vuxna och mastera en sådan sak som "samarbete".
 • Vid 8 och 9 år gamla tantrums sällan förekommer, är de vanligtvis förknippade med svårigheter i barnets interpersonella kommunikation. Om hans relationer med kamrater är svåra och det finns inget självförtroende, fortsätter hysteriken i form av en lång eller systematisk gråt. Upprätta orsaken och fortsätt. Hjälp barnet att tro på sig själv.
 • Tantrum i åldern 9 och 10 år - snarare undantaget från regeln. Den är i regel ansluten till en övergångsperiod - ditt barn blir tonåring. Han kan ganska aggressivt slåss, slåss med sina kamrater eller gråta länge. Vid denna ålder är hysteri alltid godtycklig, avsiktlig och ofta förknippad med brist på kärlek, inklusive självkärlek.

Psykolog tips

 • Det är viktigt att undervisa barnet att uttrycka sina problem och missnöje i ord och inte slänga en tantrum. Så snart som barnet börjar prata, är din uppgift att inskränka en god vana i honom - att prata om dina känslor: "Mörket skrämmer mig" eller "Det irriterar mig när jag inte kan få en appliqué gjort".
 • Med något tantrum i barnet, uppför dig tillräckligt, håll dig lugn. Säg "nej" till dina egna tantrum så att barnet inte kopierar ditt beteende. Var uppmärksam på klimatet i familjen: föräldrakvällar, konfliktsituationer, tillstånd skilsmässa, deprimerade familjemedlemmar verkar som en tids bomb. Inte omedelbart, men från tid till annan bryter det ackumulerade negativa genom dammen och stänker ut ur barnet i form av hysteri.
 • Var uppmärksam på barnet. 80% av alla hysterier uppstår på grund av otillräcklig uppmärksamhet.
 • Skäm inte bort och bryr dig inte om barnet i onödan.
 • Experimentera inte med sätt att betala tantrums. Taktiken måste alltid vara densamma.
 • Hjälp ditt barn att slappna av. Dekoktioner från Hjärt och mint te, varmt bad, lätt massage. Men läkemedel krävs endast av en läkare.

Hur man hanterar barns tantrums, se överföringen av Dr Komarovsky.

Du kommer att lära dig mycket användbar information genom att titta på följande video.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa