Barnet lyder inte vid 4 års ålder: råd från en psykolog

Innehållet

Vid 4 års ålder förändras beteendet hos många barn. Det beror främst på det faktum att barnet redan har övervunnit krisen på 3 år, och han förändrade sig i princip psykologiskt. Vid denna tidpunkt behöver föräldrarna på ett korrekt sätt bygga upp sitt förhållande till barnet. Efter att ha läst den här artikeln kommer du lära dig att hitta ett gemensamt språk med barnet och hur bäst du kan höja ditt barn under den här perioden.

4 år - en övergångsperiod i barns psikike

skäl

Föräldrar förstår ofta inte hur de ska bete sig när deras fyraåriga barn slutar lyssna. Så upplever barnet i vilken omfattning vuxna varningar är farliga. Detta gör det möjligt för honom att förstå åtgärden av hans tillåtlighet och att förstå det fel som moder och pappas order kan utföras på.

Det är inte tillåtet att dölja olydnad, eftersom det i framtiden blir svårt för ett barn att anpassa sig till den vuxna världen. Det är nödvändigt att förklara för barnet att alla krav måste uppfyllas ovillkorligt, även de mest till synes strikta.

Åldern 4 år är starten på en ny fas i utvecklingen av ett barn. Barn har det intelligenta beteendet som gör att du kan tänka på sina handlingar och deras konsekvenser.

Vad man ska göra

Ett barn på fyra år är redan moget för ett självständigt beslut och söker tillstånd att realisera denna möjlighet. Ofta gör föräldrarnas recept att barn känner sig beroende av dem, snarare än oberoende, vilket uppmuntrar dem att inte följa.

Föräldrar behöver ställa vissa regler i huset, och någon av dem ska vara enkel och tydlig för barnet.

Skrik och tantrums i dialogerna för att eliminera helt och prata med barnet i en lugn röst. Så det är lättare att förmedla till barnet att föräldrar behöver lyssna. Istället för en strikt reprimand rekommenderar jag ett uppriktigt samtal med att lyssna på båda parternas åsikter.

En konversation hjälper till att ta reda på varför ett barn vägrar att lyda. Kanske orsaken till hans beteende är oförmågan att uppfylla uppdraget som givits honom, och inte alls ovillighet. Därför är det viktigt att förstå vad som är innan du straffar ditt barn.

I samtal kan du ta reda på vad de sanna orsakerna till olydnad är.

straff

Om varken samtalet eller vuxenperspektivet hjälper, och barnet vägrar att lyda, följer straffet. Ibland byter mammor och pappor från att ropa till kraftanvändning, utan att inse att på detta sätt kommer de bara att förvärra situationen.

Sådana handlingar kommer inte bara att lösa problemet, utan också förolämpa barnet, eller ännu värre, de kommer att irritera och provocera ytterligare olydnad. Men dåligt beteende bör inte gå ostraffet. Men, i alla fall, istället för att använda våld, är det bättre att straffa med psykologiskt inflytande, välja lämplig metod.

Det viktigaste är att barnet ska förstå varför han straffas. Kom ihåg att frekvent "scolding" blir en vana och når inte sitt mål. Inte straffa barnet under ett utbrott av ilska - resultatet av en sådan "utbildning" kan vara oförutsägbar och långt ifrån alltid positiv.

Åldern 4 år motiverar barnets olydiga beteende. I denna ålder är barnet en liten rebell som försöker försvara sitt självständighet. Om du tittar på situationen från andra sidan, fungerar sådana åtgärder bara som en metod för att locka uppmärksamhet som inte når barnet.

Höj din stygga bebis, kom ihåg att du måste lova fem gånger oftare än att straffa.Lyssna på lovord från föräldrar, barnet kommer att sträva efter att ta emot dem oftare och därigenom korrigera sitt beteende i den riktning du behöver.

förbud

Ett barn som är 4 år måste regelbundet påminna om vad som är och vad som inte är. Vid denna tid börjar barnet lära sig normerna för beteende och moral.

"Nej" - ett ord som inte rekommenderas för frekvent användning. Många förbud kan hålla barnet och påverka avmattningen av sin kognitiva utveckling.

För barn i denna ålder bör kraven vara obestridliga och koncisa:

 • Det är förbjudet att springa bort från vuxna på vägen - det är riskabelt;
 • Det är förbjudet att förolämpa djur - de lever
 • är förbjudet bita - Det här är dåligt.
Barnet måste tydligt förstå vad som är möjligt och vad som inte är

Naturligtvis kan listan över förbjudna handlingar fortsättas till oändlighet, allt är individuellt och beror på grunden i din familj. Det viktigaste att komma ihåg: De antagna reglerna måste följas och alla hushåll måste veta.

Psykolog tips

Det händer ofta att barnen inte lyssnar på sina föräldrar och olydnaden fortsätter. Antag att ett barn inte vill städa upp sig bakom honom leksaker, vägrar att samla någonstans, förstör böcker. Hur man beter sig i den här situationen? Vi rekommenderar följande sekvens av åtgärder som är lämpliga för alla tillfällen.

 1. Till att börja med bör det sägas att det är förbjudet att göra detta och låta barnet rätta sitt uppförande på egen hand.
 2. Om han inte slutar att hänge sig, måste du varna honom för att han ska straffas. Straffalternativ kan vara annorlunda - till exempel avbokning av gator, ett förbud mot att titta på tecknade filmer. Det är viktigt att inte använda uppskjutna meningar. Vid slutet av veckan kan barnet glömma sin missförhållande.
 3. Om denna åtgärd inte påverkar ditt barn, måste du anmäla straffet och fixa med orden: "Jo, du sprider saker, så på kvällen kommer vi inte att leka i sandlådan".
 4. Förmodligen två timmar senare kommer barnet inte komma ihåg straffet. Vi upprepar till honom, för vilken han straffades, i en lugn röst - utan att skryta: "På den dagen du uppförde dig, kastade du saker, men det är inte tillåtet. Eftersom vi inte går i sandlådan.

Under inga omständigheter kan inte ge in. Medlidande i ett ögonblick förvärrar bara situationen. Var inte uppmärksam på tårarna eller barnens önskemål. Efter att ha övertygat dig nu, kommer han i framtiden att fortsätta att skämma undan, och du kommer att förlora din trovärdighet. Vill du att ditt barn ska lyssna på din åsikt?

Psykologer uppmanas också att försumma bara barnets dåliga handlingar, och inte barnet själv. Vissa mammor och pappor vägrar att prata med barn eftersom de är dabbling. Detta är oacceptabelt. Du kan rimligen straffa, men att beröva kärlek är fel.

Och ytterligare en kommentar: Om ditt barn inte följer dig, kanske det är värt att ompröva situationen? Kanske är det inte värt det och du behöver inte ditt krav alls? Ge ditt barn frihet att välja, och då kan han inte längre motsätta dig och, som du vill, kommer villkoren att uppfylla dina önskemål.

Utvecklingsverksamhet

Lektioner med barn på 3-4 år borde vara förplanerade, helst för veckan framåt. Därför tar du hänsyn till alla viktiga stunder för barnet, förhindrar överbelastningen av barnet och kommer att ha tid att förbereda sig för dem. När man gör en veckoplan är det viktigt att ta hänsyn till besöket på dagis. Om barnet är i trädgården hela dagen är det viktigt att överväga följande aspekter:

 • Ett barn i dagis deltar dagligen i utvecklingsaktiviteter och får regelbundet fysisk aktivitet.
 • Dina klasser hålls bara på kvällen och på helgerna.
 • Du bör inte schemalägga aktiva evenemang för kvällen;
 • På kvällen har du inte mycket tid, så du kan göra planer för högst två klasser;
 • Det är nödvändigt att klargöra vilket program som används med barnet i dagis för att inte upprepa det, utan att kompetent komplettera det.
 • För ett barn som inte går i trädgården, kommer lektionsschemat att vara mer voluminöst.Lektionsplanen görs med hänsyn till barnets befintliga färdigheter och intressen.
Engagera sig i barns gemensamma angelägenheter

tips

Den ledande aktiviteten vid denna ålder är spelet. Satsen i vissa sportavsnitt är öppen så tidigt som 4 år, så om ditt barn är rastlös och smidig kommer sporten vara en bra lösning för honom. Sådana yrkesdiscipliner och lär olika färdigheter.

Tillräcklig uppmärksamhet och rikligt beröm är vad som behövs. Barnet har blivit mer moget, men han behöver fortfarande sina föräldrar.

På fyra år skulle ett bra alternativ vara att besöka biografen, cirkusen och liknande platser. För första gången är det inte värt att köpa biljetter i de första raderna.

Dagliga och många barns problem kräver tålamod och visdom från föräldrarna. Neka inte att svara, även trots hans okunnighet. En gemensam sökning efter ett svar kan tillfredsställa barnens nyfikenhet. Också i 4 års ålder är det bra att börja lära sig främmande språk. Lektioner ska vara i form av ett spel.

slutsats

Jag blir aldrig trött på att upprepa, det viktigaste är ovillkorlig kärlek. Barnet måste alltid känna sig tryggt. Det här är en plikt för rätt och harmonisk utveckling. Även om han är ständigt stygg, då borde du inte vara arg. Tvärtom måste du ta reda på orsaken. Din plikt är att ge honom bekväma förutsättningar för utveckling. Och om något stör barnet, vilken typ av utveckling kan vi prata om? ...

En annan mycket viktig punkt: du måste vara ett exempel på imitation för dina barn. Vad du kräver av dem är skyldig att göra det själv, genom att visa genom exempel hur allt du frågar är gjort korrekt.

Kärlek, förståelse, respekt för dig och dina barn.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa