Vad är fruktbarhetsfönstret? Funktioner i den fertila fasen

Innehållet

Kvinnlig fertilitet (förmågan att bli gravid, gravid och födsel) från hanen skiljer sig i en avgörande aspekt: ​​det är en stel tidsram. Om en frisk man är teoretiskt och praktiskt taget redo för befruktning på vilken dag som helst, då är det för en kvinna att bli gravid, att det är viktigt att "komma" in i de så kallade friska dagarna, i fruktbarhetsfönstret. Denna period är inte lång, och därför är det viktigt för en kvinna att kunna veta om förekomsten i förväg.

Vad är det

Det bördiga fönstret är perioden i den kvinnliga menstruationscykeln när en kvinnas förmåga att bli gravid är så hög som möjligt. Chanserna att bli gravid beror på hälsotillståndet, åldern och en mängd andra faktorer, inklusive partnerns fertilitetsnivå, men dessa är alla variabler. Begreppet "fertilt fönster" eller "bördig fas" förblir oförändrad. Det är under denna tid som kvinnan blir kapabel till uppfattning.

En kvinna kan bli gravid endast under ägglossningen. Det varar ungefär en timme. Det är hur mycket tid det tar att frigöra ett moget ägg från follikeln.

Denna händelse är vanligtvis konton i mitten av kvinnocykeln. Under dagen håller äggstocken sin vitalitet efter att ha kommit in i äggledaren, det vill säga det kan befruktas om det under denna tidsperiod möts med en levande och mobil spermiecell som kan tränga in i oocytmembranen så att ett nytt liv kan uppstå.

Ägglossningsräknare
Cykeltid
Varaktighet av menstruation
 • menstruation
 • ägglossning
 • Hög sannolikhet för uppfattningen
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.
ägglossning
befruktning

sålunda, toppen av den bördiga perioden i kvinnokalendern faller på dagen i mitten av cykeln hos kvinnor. Men alla damer vet att den "farliga" i form av oplanerad uppfattningsperiod i alla kvinnliga kalendrar inte är begränsad till en dag. Vad är det där?

Faktiskt är det bördiga fönstret den period i vilken några dagar före ägglossningen och ett par dagar efter det. Detta beror på människornas fertilitet. Faktum är att ägget som kom ut ur follikeln inte gör stor skillnad - kommer spermierna att komma efter det här eller har de redan väntat på det i äggledaren? Spermcellerna är inte begränsade till dagar och i genomsnitt 2-3 dagar

För att förhindra oönskade graviditeter rekommenderas därför att vara särskilt vaksam före ägglossningen (från 11-12 till 16: e dagen i cykeln). Denna period kan villkorligt betecknas med termen "fertilt fönster".

För att inte bli förvirrad är det vanligt att räkna gränserna för det fertila fönstret enligt formeln O = D-14 +/- tre dagar. O är gränsen för det bördiga fönstret, D är cykeltiden för en viss kvinna. Exempel: cykeln varar 30 dagar. Det innebär att början på det fertila fönstret, när du måste vara uppmärksam på preventivmedel eller tvärtom att starta oskyddad sex, om du planerar att bli gravid, faller på den 13: e dagen av cykeln, förväntas ägglossningen på den 16: e dagen och slutet av det bördiga fönstret - på den 19: e dagen av cykeln.

Med en mer standard 28-dagars cykel för kvinnor faller början på det bördiga fönstret på den 11: e dagen av cykeln, ägglossningen faller vanligtvis den 14: e dagen, och stängning av fertilitetsfönstret faller på cykelns 17: e dag.

I händelse av en oregelbunden menstruationscykel rekommenderas att man tar det genomsnittliga värdet av cykelvaraktigheten för de senaste 4-6 månaderna och gör beräkningar med hjälp av denna formel.

Definition av den fertila fasen - hemligheter och metoder

Det finns flera grundläggande sätt att definiera ditt eget bördiga fönster. Av dessa är den vanligaste den ovanstående kalenderberäkningen. Men du borde veta att ägglossningen inte behöver komma precis samma dag. Och då kan det finnas oriktigheter, felaktigheter som kan orsaka oförutsedd graviditet.

Ägglossningen regleras av hormoner. Detta kraftfulla stöd av kroppen beror inte på kvinnans vilja, det vill säga det är inte möjligt att få ägglossning in eller ut ur vägen. Men det kan "flytta" under påverkan av olika situationer där hormonbalansen störs:

 • trötthet, stress, chockad, chock;
 • brist på sömn, utmattning av kroppen;
 • sjukdom (från förvärring av kroniska sjukdomar till förkylning eller ARVI);
 • förändring av tidszoner, flyg, klimatförändringar.

Det betyder det kalendermetoden är opålitlig, du kan inte lita på den. Det ger bara en ungefärlig uppfattning om när man ska förvänta sig fertilitetstiden.

Ange noggrannare approximationen av ägglossningen på andra sätt.

 • Ultraljud av äggstockarna - brukar hållas på 5-6: e dagen av cykeln för utvärdering av den fertila prognosen, för att förstå om det är möjligt att räkna med uppfattningen i denna cykel. Om det finns tecken på mognad av minst fem folliklar, sägs att den friska prognosen är gynnsam. Från 10-11 dagar efter ultraljudscykeln visas en ökning av storleken på den dominerande follikeln. Ju närmare ägglossningen desto mer är det.
 • Blodtest för hormoner - om angreppssättet säger den så kallade luteiniserande toppen: ungefär 16-24 timmar före ägglossningen når koncentrationen av hormonet LH de högsta värdena. Analysen börjar passera med början av det fertila fönstret genom kalenderberäkningar och ultraljudsresultat.
 • Hemma kan hjälp komma ägglossningstest. Det finns testremsor som är nedsänkta i urinen, det finns moderna återanvändbara elektroniska enheter som inte bestämmer nivån av LH, men nivån av östrogen i saliven. Testerna visar inte början på det fertila fönstret, de är bara inriktade på den ungefärliga dagen med ägglossning (plus eller minus en dag).
 • Temperaturmetod - består i daglig mätning av basaltemperaturen. Om tillvägagångssättet för ägglossning säger temperaturen stiger över 37,2 grader. Metoden i sig är uninformativ, men kan effektivt komplettera hemtestning med ägglossningstester, bekräfta eller motbevisa sina resultat.
 • Symtomatisk teckenkomplex - symtom som kvinnor noterar som tecken på en närmatande bördig period. Vanligtvis är läkare skeptiska till denna metod, eftersom de objektiva symptomen på ägglossning i medicinska encyklopedi inte beskrivs, de existerar inte. Många generationer av kvinnor hävdar emellertid att ägglossningens inställning gissas av förändringen i vaginala sekretioner, de blir viskösa, stingiga, som liknar rå kycklingäggvit.

Nästan alla hävdar att sexuell lust växer väsentligt, du vill ha intimitet, vissa har ont, bröstvårtor blir känsligare, vissa har smärtsamma känslor vid tidpunkten för bråckets bristning på höger eller vänster sida i underlivet på platsen för äggstockarna.

Inrättandet av ett bördigt fönster blir särskilt viktigt i IVF-behandlingsprotokollet i den naturliga cykeln. Det är också viktigt för någon som planerar att bli gravid.

Är graviditet alltid möjlig under den fertila perioden?

Tyvärr är korrekt och noggrann bestämning av det fertila fönstret inte nyckeln till en lyckad graviditet. För att uppfattningen ska äga rum är det viktigt att många faktorer observeras.

 • Behöver ett hälsosamt, högkvalitativt ägg. Med ålder minskar kvaliteten på oocyter och sannolikheten för graviditet minskar.
 • Du behöver rätt hormonellt "underhåll".
 • Vi behöver en hälsosam mobilsperma, som kan övervinna den långa vägen genom könsorganen eller vänta på oocyten i könsorganet, vilket visar lönsamhet.

Efter fertilisering kommer fostret att ha ett annat testimplantat, det måste också lyckas, annars kommer graviditeten inte att komma.

Det finns många nyanser av oocytmognad. Till exempel kan ett överträffat ägg som har kommit in i äggledaren med stor fördröjning inte befruktas, det är inte livskraftigt.

Oocytes har inte råd att mogna varje månad, och sedan har kvinnan anovulatoriska cykler. Normalt är en ung och frisk kvinna möjlig 1-2 gånger om året och för kvinnor över 35 år - upp till sex gånger om året. Det är därför att bli gravid vid 20 är alltid lättare än vid 35 år och äldre.

När behöver du hjälp av en läkare?

De flesta friska reproduktiva kvinnor kan tänka sig ett barn under hela året på ett naturligt sätt utan hjälp av medicinsk personal. Om en kvinna är över 35 år, ges endast sex månader till självständiga försök - ovariereserven är utarmad, du måste reagera tidigare. Det är efter dessa tidsperioder kommer ut, och graviditet inte kommer, bör du konsultera en läkare.

Det är mycket viktigt att göra detta tillsammans med din sexpartner, eftersom enligt statistiken i 40% av infertilitet i familjen ligger orsaken till minskad fertil fertilitet.

Vad bör man komma ihåg under det fertila fönstret?

Om du definierar gränserna för ditt bördiga fönster, starta från vilket mål du vill uppnå.

Att tänka på ett barn

Från den första dagen i det bördiga fönstret spenderar du oskyddad sex med en frekvens på en gång varannan dag - det hjälper inte att missa det gynnsamma ögonblicket. Efter samlag rusa inte för att gå upp och springa in i duschen, ligga ner och kasta benen högre - detta kommer att bidra till en bättre passage av spermier genom könsorganet. Använd inte smörjmedel, smörjmedel, före samlag, sprutning inte.

Avslaget på kaffe, starkt te och choklad ökar sannolikheten för framgångsrik uppfattning,

För att förhindra oönskade graviditeter

Från första dagen i det fertila fönstret, använd skyddsåtgärder mot preventivmedel - kondomer - vid behov andra preventivåtgärder. Glöm inte att ta hormonella preventivmedel i tid, missa inte ett annat piller.

Avbruten samlag under det fertila fönstret i 10% av fallen leder till uppfattningen av en oplanerad baby. Spermatozoa kan finnas i smörjmedlet, som naturligt fuktar huvudet på penis.

Särskild uppmärksamhet på preventivmedel bör betalas under hela den bördiga perioden innan den slutar.

Symptomerna på ägglossningen beskrivs i videon nedan.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa