Hur är åldersintervallet ansett som fertil i kvinnor?

Innehållet

En kvinna är biologiskt och fysiologiskt kapabel att bli en mamma endast vid en viss ålder. Den rättvisa köns reproduktiva ålder är tyvärr kortare än männen, vilken natur från ungdom till ålderdom gör det möjligt att befruktas. En kvinna räcker inte för att kunna bli gravid, hon behöver kunna bära och föda en bebis. Att veta gränserna för fertil ålder tillåter kvinnor att planera moderskapet i tid.

Vad är det

Det finns flera syn på fertilitet som förmågan att fortsätta loppet. Politiker och specialister inom demografi utvärderar det med avseende på den genomsnittliga totala fertilitetshastigheten, vilket kräver definition av en sådan sak som reproduktiv ålder. För statistiska data används den genomsnittliga åldern från puberteten till början av klimakteriet. Enligt WHO (Världshälsoorganisationen), reproduktiva åldersintervall från 15 till 55 år (i Ryssland anses perioden från 15 till 49 år ofta som en statistisk reproduktiv period).

Läkare har sin egen åsikt om denna fråga. De avstör inte en parameter - klimakteriet som slutet av reproduktiv ålder. De tar hänsyn till nyanser som är viktiga för uppfattning, förlossning och förlossning. Och därför finns det sådana begrepp som tidig och sen graviditet, som är förknippade med vissa risker för kvinnors liv och hälsa i arbetskraft och barn.

Reproduktiv i medicin anses vara från 16 till 49 år, medan läkare ringer åldern från 20 till 40 år som är optimala för födseln. Även om många fall av framgångsrik graviditet och förlossning, efter 45 år och efter 50 år, och även efter 60 år.

Var kommer sådana tidsramar från och vem bestämmer när det är bäst för en kvinna att föda? Detta dikterar den kvinnliga naturen, som har gett en viss cyklisk karaktär av kvinnokroppens arbete. Flickor är födda med fantastiska reproduktiva teoretiska förmågor - äggtillförseln i äggstockarna hos ett nyfött barn är mer än en miljon omogna oocyter. Detta är en äggstocksreserver som ges en kvinna en gång för livet, det fylls inte pånya könceller, som det händer hos män, produceras inte. När reserven är uttömd kommer kvinnan att gå in i en klimatperiod.

En stor del av oocyterna dör till och med före puberteten som påverkas av negativa faktorer - sjukdomar, miljöförhållanden, stress etc. Resten under puberteten börjar användas "enligt syftet". Varje månad mognar den ett (mindre ofta) ägg. Om befruktning sker, börjar graviditeten, om inte, menstruation börjar och en ny oocyta mognar igen i en ny cykel.

Ägglossningsräknare
Cykeltid
Varaktighet av menstruation
 • menstruation
 • ägglossning
 • Hög sannolikhet för uppfattningen
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Med varje passande år minskar kvinnans fertilitet, eftersom antalet cykler utan ägglossning (mognad och frisättning av det mogna ägget) ökar. Vid 20 års ålder kan sådana cykler ligga inom 1-2 år per år, och efter 35 år kan antalet anovulatoriska cykler väl nå 5-6 per år.

Fertilitet, beroende på ålder, minskar och om sannolikheten för att bli 20-25 år gammal i en cykel är 30-33%, då efter 40 år har en kvinna bara 3% chans att bli gravid i en menstruationscykel.

Med åldern försämras kvinnornas hälsotillstånd, kroniska sjukdomar uppträder som kan förhindra barnet att utföra, även om uppfattningen äger rum. Genetiskt material, vars bärare är könscellen, blir gradvis "åldrande", det kan mutera. Därför har de åldrande mammorna högre risker för fostrets kromosomala abnormiteter (Downs syndrom, Turner, Edwards, Patau och andra svåra diagnoser).

Det är därför den medicinska ramen för reproduktiv ålder skiljer sig från den statistiska. Även om en kvinna på 50 år fortfarande har regelbunden menstruation betyder det inte att hon har en rik ovariereserv, och den åldersrelaterade nedgången i produktionen av könshormoner gör det möjligt för henne att bli gravid och utföra barnet. Och den teoretiska förmågan att tänka ett barn vid 15 års ålder garanterar inte normal förlossning och förlossning vid denna ålder.

Perioder av kvinnlig reproduktiv ålder

Kvinnans reproduktiva liv är uppdelat i flera perioder, vilket enligt WHO kallas grupper av den fertila åldern. I sammanställningen av statistiken beaktas vanligtvis inte denna uppdelning eftersom de tar det totala antalet kvinnor av reproduktiv ålder. För läkare och uppgiften att planera en graviditet är uppdelningen i bördiga perioder mycket viktig.

 • Tidig bördig period - börjar med ankomsten av flickans första menstruation. Detta kan inträffa vid olika åldrar. Nyligen börjar puberteten tidigare än ett halvt sekel sedan, och idag finns det många fall när de första perioderna kommer vid 8 och 9 år. Medelåldern i början av puberteten hos tjejer är 10-12 år. Från denna ålder till 20 år anses flickan vara villkorligt bördig. Ovulation sker sällan, inte systematiskt, menstruationscykeln i sig skiljer sig inte i regelbundenhet, hormonell bakgrund är inte helt avgjord. Med allt detta är sannolikheten för graviditet väldigt hög, men sannolikheten för att barnet är framgångsrikt och som föder honom är lågt. Utan komplikationer i den tidiga bördiga perioden av graviditeten inträffar nästan inte.

 • Genomsnittlig fruktbar period - börjar från 20 år och varar tills kvinnan når 35 år. WHOs senaste rekommendation är att förlänga perioden till 40 år. Ovulation hos kvinnor sker regelbundet, hormonell bakgrund är relativt stabil, kvinnans hälsotillstånd är tillfredsställande, det finns vanligtvis inga kroniska sjukdomar, och sannolikheten för uppfattningen och lyckad fertilitet är så hög som möjligt. Efter 35 år börjar en gradvis ökning av anovulatoriska cykler, och sannolikheten för graviditet i en cykel börjar därför minska statistiskt. Det är för denna period att det rekommenderas att planera födseln.

 • Sen reproduktiv period - börjar vid 40 års ålder och slutar vid 45 års ålder. Ägglossningen sker ganska regelbundet hos många, även om det totala antalet anovulatoriska cykler redan är hög, menstruationen är regelbunden, månad men i förhållandet mellan könshormoner börjar osynliga förändringar inträffa och reproduktionssystemet startar premenopausala omstruktureringar. Sannolikheten för graviditet finns fortfarande kvar, och möjligheten att bära och föda ett barn är också riktigt verkligt, men chansen är redan betydligt lägre, och därför bör hormonellt stöd till graviditet ges till gravida kvinnor. Det krävs också en särskild inställning för leverans taktik.

 • Period av nedgång i fertilitet, dämpning - efter 45 år och villkorligt upp till 58-60 år har en kvinna en klimakteriet. Någon tidigare, någon senare. Det beror till stor del på ärftlighet, hälsotillstånd, levnadsförhållanden och till och med på rasen.Även om menstruationsperioderna bevaras, gör hormonell bakgrund det nästan omöjligt att bli gravid och bära en bebis. Och om graviditeten inträffar behöver hon nödvändigtvis stöd av hormonella droger.

Planering för graviditet bör ske med en obligatorisk redogörelse för reproduktionsperioden, vilken bestäms av ålder.

Och om man i den genomsnittliga reproduktiva perioden bara behöver undersökas för en infektion innan han blir gravid, då i den sena perioden hormonell stimulering av ägglossningen, kan IVF redan krävas, och i den dödande bördiga perioden, donation av ägg, surrogat. Med tanke på det faktum att assisterad reproduktiv teknik är ganska välutvecklad och fortsätter att förbättras, växer åldern för reproduktion för kvinnor. För femtio år sedan lämnade folk honom i åldern 40-45 år. Idag kan medicin hjälpa kvinnor under denna ålder för att få glädjen i moderskapet.

Enligt registret över gravida kvinnor och kvinnor i fertil ålder i Ryssland är den mest "favorit" åldern för födseln i landet idag 25 till 37 år gammal.

Hur utökas möjligheten att bära barn?

Förlängning av reproduktiv ålder har inget att göra med problemet med att förlänga ungdomen, och därför bör man inte tro att eliminering av rynkor och SPA-förfaranden på något sätt kan påverka en viss dams kroppsklocka. Varaktigheten av en kvinnas fertilitetstid påverkas till stor del av hennes ras och ärftlighet. Det är bevisat att kvinnor vars mödrar gick in i menopausala perioden sena behåller också förmågan att bära barn längremedan damer vars mödrar och mormor stod inför tidig klimakteriet efter 40-45 år riskerar att gå med i kvinnornas ledd som har lämnat den bördiga perioden.

Kvinnor i afrikanska nationer biologiskt längre behåller förmågan att reproducera än norra och asiater.

Det är uppenbart att en kvinna inte kan påverka dessa faktorer. Men fertiliteten påverkas inte bara av nationalitet och ärftlighet. Och för att en kvinna kan förebygga och minska andra negativa influenser.

För längre bevarande av fertilitet är följande rekommenderat.

 • Bli av och undvik dåliga vanor - Både rökning och alkohol (i vilken mängd som helst) påverkar blodkärlstillståndet och blodkällan är därför otillräcklig, vilket leder till att deras normala funktion upphör.

 • Lev aktiv och följ vikt - låg rörlighet och extra pounds leder till en tidig hormonell obalans, vilket säkert påverkar ägglossningsprocesserna. Ju högre tyngd desto hårdare är det att bli gravid även vid 25-30 års ålder, medan för kvinnor med normal vikt är risken att bli gravid alltid högre efter 35 år.

 • Undvik kronisk stress och kunna bli av med nervös spänning. - På grund av psykogena faktorer påverkar även unga kvinnor idiopatisk infertilitet, står det för cirka 15% av alla fall. Sådana problem är mycket svåra att behandla. Om en kvinna övervakar tillståndet av hennes känslomässiga och psykologiska sfär, kommer hennes fertila förmågor att vara höga längre.

 • Följ en uppmätt livsstil, var noga med att få tillräckligt med sömnAtt uppmärksamma en tillräckligt lång natts sömn, svälta inte, do not trassel dig själv med dieter, men övermål inte heller.

 • Att besöka en gynekolog är inte bara då, det är ett akut behov av detta., och för profylaktiska ändamål minst en gång per år, och efter 35 år - 2 gånger om året. Läkaren kommer att kunna märka de första tecknen på olika sjukdomar och sjukdomar så tidigt som möjligt, och ju tidigare en kvinna behandlar sjukdomar, desto längre kommer hon att kunna bli gravid och bära barn.

Från själva puberteten måste flickan få veta om reglerna för personlig intim hygien, om farorna med abort, okontrollerat preventivmedel, om de negativa effekterna av tidig sexuell aktivitet.Allt detta kommer att möjliggöra för många år att upprätthålla en normal nivå av fertilitet.

Kvinnor som vill stanna längre vid reproduktiv ålder bör undvika att arbeta i farliga industrier, kontakt med giftiga och giftiga ämnen, långtidsarbete på natten och aktiviteter vid höga strålningsnivåer.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa