När börjar en nyfödd att höra och se?

Innehållet

Nymyntade mamma och pappa börjar kommunicera med sin bebis från de första dagarna av sitt liv. Och medan barnet sover, uppstår vanligtvis inte frågor. En annan situation - under vakenhet. Barnens ögon är lera, hela tiden klippa någonstans, inte utseendet fokuserar inte. Föräldrar undrar ofta om de ser sina barn, oavsett om de upptäcker det.

Barnens förmåga att sova lugnt, även om rummet är bullrigt, blir också en tvivel - och om barnet hörs? I den här artikeln kommer vi att förklara vad och hur ditt nyfödda ser och hör.

Hörelse och synbildning före födseln

Barn börjar höra under graviditeten: i allmänhet - från den 17: e gravidveckan, och medvetet och tydligt - vid den 27: e veckan.

Hörselembryogenes är mycket komplex, långvarig. Uppkomsten av det inre örat börjar på ungefär 5 veckor. Vid 8 veckor bildas strukturerna i mellanörat, det yttre örat (auricle) bildas under de senaste tre månaderna, och öronens broskvävnad härdar bara kort före födseln.

Fram till mitten av tiden för att bära en bebis är bildandet av en labyrint. Det blir svårt vid 17-18 veckan, fortsättningen av de hörseliga öronen fortsätter och det varar nästan fram till födseln.

Barnet börjar hämta de första ljuden i sin mammas livmoder 16-17 veckor, och hittills är det inte de ljud vi uppfattar med dig. Krummen fångar enskilda ljud från utsidan, lyssnar på mammas hjärta, peristaltis av hennes tarmar, blodflöde, röst, men hans hjärna analyserar inte ljud ännu, eftersom hjärnbarken ännu inte bildats. Således fångar frukten vibrationerna som skapas av ljudvågorna.

Fullt fånga ljud, det vill säga att höra och analysera ljudet, krummen börjar först i slutet av andra trimestern. Redan i livmodern kan han vrida huvudet på ljudet. Men ljuden för honom är dämpade, fostervätska, moderns täta bukvägg bidrar till detta. Efter födseln måste auditiva funktioner anpassas till de nya existensförhållandena.

Visionen är lite lättare. Visuella skott (typer framtida ögon) börjar bilda under andra veckan av graviditeten. Från 4 veckor börjar bildandet av linsen och ögonlocken och sclera bildas av mitten av graviditeten.

Liksom med ljudigenkänningscentralen, syns synen i hjärnan i början av tredje trimestern. Från och med detta börjar fostret att skilja mellan ljus och mörker, natt och dag. Vid födelsetiden bildas krummarnas ögon, men skiljer sig från alla dess avdelningar.

Så se och höra att barnet börjar fortfarande i utero, före hans födelse. Men det här är en kvalitativt annorlunda vision och hörsel.

Hörsel efter födseln

Ett barn kommer till denna värld för att höra bra. Han har, om det inte finns några patologier eller abnormaliteter i utvecklingen av hörselorganen, från de allra första minuterna verkar han bedöma i vilken monstrously hög värld han har uppträtt. Ljuden kollapsar oväntat och sätter barnet i stress. Varje högt ljud kan orsaka en reflexstart.

Den första månaden är alla dina berättelser och sånger, såväl som farmor och farfar lusning, för barnet ett tomt ljud. Han är i färd med att anpassa sig och kan inte känna igen bekanta och okända ljud. Men redan om en månad börjar barnet lyssna på rösterna.

Det första han fångar är intonation. Redan från de första veckorna av livet kommer barnet att känna exakt intonationen. Vad just detta kommer att berätta för mamma - en saga eller formler från kärnfysikens område i en uppriktig röst - spelar ingen roll.

Efter tre månader synkroniseras barnets hörapparat med talet, och som svar på det välbekanta ljudet kan krummen redan svara med en välkomnande ökning av pennor, intonationsgooks. Efter sex månader är barnen helt medvetna om var ljudet kommer från, vänder sig till ljudet, reagerar på sitt eget namn.

Om du verkligen vill behaga din baby med skonsamma sånger och dikter, memorera dem senast sex månader. På 5-6 månader kommer bebiset att kunna uppskatta dem.

Vad ser barnet på?

Ett nyfött barn uppfattar världen visuellt som kluster av tråkiga fläckar av olika storlekar utan uttalade gränser. Tydlighetens syn i de första veckorna av livet är frånvarande. Och så för att placera ovanför spjälsängen hos en nyfödd ljus leksaker och en mobil åtminstone inte ger mening, åtminstone upp till 1 månad.

Redan i en månad kan en baby skilja några stora föremål, avskilda från ansiktet på ett avstånd av cirka 40 centimeter. Men för att hålla blicket på det är inte barnet ännu. Ögemusklerna är för svaga för barnet att fokusera blicken i en statisk position.

Synen hos en baby upp till en månad är inte svart och vitt, som vissa människor tycker, och inte heller upp och ner. Barn ser allt i ett normalt läge i rymden, men suddigt (på grund av fysiologisk långsiktighet). På grund av de små ögonbollarna uppstår bildandet av bilden utanför näthinnan och inte på den.

Ett nyfött barn har en utvecklad visuell reflex - om du lyser en ficklampa i ansiktet på ett barn kommer han att rycka, blinka och kanske gråta. När han är full tre veckor gammal börjar barnet se suddiga ställen nästan i färg - bildandet av färgvision börjar. Det betyder att barnet ännu inte kan se moderen och skilja henne från andra människor visuellt, men det betyder inte att han känner henne, bara uppfattar den närmaste människans smulor med hjälp av taktila känslor och den välbekanta lukten.

Efter en månad börjar crumben att hålla blicken på ett statiskt föremål, men han kan bara det kortfattat. Vid 2 månader blir det längre med fokus på ämnet och med ett slag börjar barnet se moderns ansikte och skilja det från andra ansikten. I samma ålder kommer möjligheten att känna igen rött.

På tre månader börjar barnet följa ämnet med ögonen, han lyckas väl om objektet av intresse rör sig smidigt. Gul läggs till de färger som barnet ser och skiljer.

Vid slutet av femte månaden av livet kan barnet skilja spektrumets färger, inklusive grönt och blått, han känner igen sina kära och kan se föremål på ett avstånd av en meter från sig själv. På 6 månader ser barnet rimligt och fast, visionen blir stereoskopisk, tredimensionell. Från och med 7 månader utvärderar barnet medvetet objekt, avståndet mellan dem, byter uppmärksamhet från närliggande objekt till avlägsna föremål och vice versa.

Hur hjälper din bebis att utveckla sinnena?

Således, efter födseln, kommer barnet varje dag att förbättra sin uppfattning om världen - hörsel och visuell. Uppgiften att älska föräldrar på detta stadium är att hjälpa barnet att göra anpassningsprocesserna mer bekväma.

För hörselutveckling behöver du prata mer ofta med din baby och låta honom lyssna på olika ljud - högfrekvens, mellanfrekvens och lågfrekvens. Inkludera din barnmusik, bättre klassisk. Försök att utesluta för höga och hårda ljud, men i barnets tystnad bör inte heller lämnas.

Alla utvecklingsaktiviteter, badning, massage, daglig gymnastik, följa samtal med smulor, sånger och rimar, skämt, sjunga honom lullabies.Först kommer krummen bara att uppfatta intonationsnyanser, men lär sig gradvis att lyssna på orden.

Det bör noteras att utvecklingen av förmågan att lyssna och höra utvecklar talförmåga, eftersom majoriteten av barnen försöker humma, att upprepa, hörde kombinationen av ljud med 3-4 månader.

För att utveckla syn är det nödvändigt att barnets rum är tillräckligt väl upplyst av naturligt solljus. Twilight saktar ner utvecklingen av synen av syn.

Leksaker och rattlar ska hängas på avstånd från 40 till 60 centimeter från ansiktsnivån. Sängen i rummet borde placeras så att mamman kunde närma sig henne till höger och till vänster. Då kommer barnet att uppleva världen runt på båda sidor.

Rattlar och andra leksaker måste välja den färg som barnet redan kan se, från 2 månader - röd, från tre - röd och gul, från sex månader - alla färger. Bredvid sängen i barnkammaren bör det inte vara speglar och källor till konstgjord belysning.

Från en och en halv månad är det möjligt att visa barnets kontrasterande svartvita geometriska figurer ritade av mamma på ett pappersark eller tryckt från Internet. Med tre månaders smulor bör klasser utföras med ljusa och färgstarka föremål och ritningar.

Att gå i frisk luft måste du vara uppmärksam på babyfåglarna, djuren, bilarna och människorna. Så lär sig barnet snabbt att följa rörliga föremål.

Det viktigaste som föräldrar kan göra för att utveckla barns känsla organ är att noga observera barnets beteende. Vid upptäckt av ångestsymtom är det nödvändigt att visa barnet till lämplig specialist.

Tecken på patologier

Misstänkt hörselproblem kan bero på bristen på svar på ett skarpt ljud. Det nyfödda måste reagera på det med rädsla, skakande ögon, stängande ögon.

Om barnet inte reagerar på den röst som riktas till honom, till ljudet av rattles om 2-3 månader, är detta en bra anledning till ett besök hos en specialist - audiolog. Ibland kan barn bara höra låga och medelfrekventa frekvenser, men inte höga. Detta kommer att indikera en viss grad av hörselnedsättning. Du kan kontrollera detta genom att hälla någon semolina i ett glas eller metallburk. Skaka burken över barnets huvud. Om han visar en reaktion på ljudet, är allt bra med hörsel.

Visionsproblem är mindre mottagliga för självdiagnos hemma. Men föräldrarna bör kontakta en ögonläkare om ett barn i en månads ålder inte har en elevs reaktion på ett starkt ljus (pupillen tränger inte), om han i tre månader inte bestämmer blicken och inte försöker titta på tysta föremål.

Problem kan tyda på brist på förmåga att hålla reda på moderen som rör sig runt lägenheten och bakom de rörliga leksakerna ovanför spjälsängen. Och om sex månader kan ett barn med visuella upplevelseproblem inte känna igen moderen och skilja henne inte från främlingar.

För att märka befintliga eller utvecklade avvikelser i tid bör föräldrarna inte försumma de obligatoriska medicinska undersökningarna av barnet.

  • Första inspektionen hölls om 1 månad. Som en del av denna undersökning testas barnet för hörsel och visuell reflex.
  • Andra inspektionen måste gå på ett halvår. För tidiga barn rekommenderas att göra det tidigare - vid tre månader.
  • Tredje obligatoriska läkarundersökningen barn hålls i en ålder av 1 år. Under denna händelse undersöks barnet av en ENT och en oculist. Om det finns problem, ger otolaryngologen en remiss för samråd till debedövningsvägen, och oculisten föreskriver ytterligare hårdvarediagnostiska undersökningar.

Det bör noteras att för tidiga barn, spädbarn som överlevde staten akut hypoxi vid förlossning och har ischemiska hjärnskador är mer mottagliga för syn och hörselproblem från födseln.

Sällan uppstår problem med hörsel och visuell funktion hos barn födda av graviditet, följt av Rh-konflikt.Också är sjukdomar i hörsel- och synhälsovården mycket ofta ärvda om föräldrarna eller tredje generationen har släktingar med hörselnedsättning, glaukom, grå starr, medfödd blindhet eller näthinnans dystrofi eller synsnerven.

För information om när nyfödda börjar höra och se, se nästa video.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa