Symtom och behandling av rotavirusinfektion hos spädbarn

Innehållet

Rotavirus kan orsaka en ganska farlig sjukdom. Mycket känsliga för infestation med dessa bakterier är spädbarn i spädbarn. Denna artikel kommer att berätta om vilka symtom den här sjukdomen har och vad är behandlingen av rotavirusinfektion hos spädbarn.

De tidigaste tecknen

Enligt statistiken är denna smittsamma sjukdom oftast sjuka barn i åldern 6 månader till två år. Det anses att upp till sex månader är barnet fortfarande immun mot denna infektion, men i framtiden försämras det gradvis.

De första tecknen på sjukdomen utvecklas inte omedelbart. Viral infektion har en specifik inkubationsperiod. Under denna tid ackumuleras rotavirus i den infekterade organismen och "gör sig redo" för att få effekten. Inkubationstiden för denna infektion varar vanligtvis från flera timmar till ett par dagar. Efter examen har barnet negativa symtom.

Ett av de karakteristiska symptomen på infektion är feber. Det växer vanligtvis ganska snabbt. Vid slutet av den första dagen efter sjukdomsuppkomsten kan dess tal nå 38-38,5 grader Celsius.

Mot bakgrund av sådan feber känns barnet väldigt dåligt. Barnet blir slötsamt, inaktivt. Barnet har en signifikant minskad aptit. Mot bakgrund av hög temperatur kan kräkningar uppstå. Feber kan också åtföljas av feber. Barnets hud kan byta färg - var ljusröd och då blek.

I vissa fall är det ganska svårt att minska barnets höga kroppstemperatur. Mottagandet av antipyretiska droger leder inte till en snabb positiv effekt. Kroppstemperaturen hos det sjuka barnet normaliseras endast vid 4-5 dagar från sjukdomsuppkomsten.

Det andra inte mindre karaktäristiska symptomet av rotavirusinfektion är avföring. Det är ingen slump att denna sjukdom hos folket också kallas tarminfluensa. Diarré är ett klassiskt symptom för denna infektion. Barnens pall blir vattnig, flera.

Ofta följs diarré av smärta i buken. En nyfödd bebis kan ännu inte säga detta till sina föräldrar i ord. För att uttrycka sitt eget obehag använder han ett annat "kommunikationssystem" - gråt. Det sjuka barnets uppförande förändras omedelbart.

Känner en smärta i buken gråter barnet tungt och tungt. Försök att ta barnet i dina armar och försäkra sig ofta leder inte till ett positivt resultat. Försök att röra på magen kan leda till ökad smärta, vilket uppenbaras av ökad gråt.

Hur känner man igen sjukdomen?

Inte alla fall av rotavirusinfektion börjar på samma sätt. Det händer också att de första symptomen är mycket lik influensa eller ARVI. I det här fallet utvecklar en sjuk baby först en rinnande näsa och hosta. I det här fallet är näsan andning svår, barnet börjar andas genom munnen.

Rödhet i halsen är en av de ganska karakteristiska symptomen. Rotavirus påverkar vanligtvis halsens baksida. Svampens inflammerade yta får en ljus röd färg, slemhinnorna ser svullna ut och lös.

Barnet kan också vara besvärat av hosta. Det är vanligtvis torrt. Phlegm uppträder vanligen när en sekundär bakterieflora är bunden till en rotavirusinfektion.I detta fall börjar barnet att avvika redan ljusgult sputum och det allmänna tillståndet förvärras. Biverkande katarralsymptom brukar vara 6-8 dagar efter sjukdomsuppkomsten.

Vid spädbarn upp till 1 år kan rotavirusinfektion vara längre. Perioden för bevarande av negativa symtom påverkar också signifikant barnets initiala tillstånd. Försvagade barn blir vanligtvis sjuka, som regel lite längre.

Hos mycket små barn kan rotavirusinfektion uppträda och är ganska atypisk. I detta fall utvecklar barnet inte diarré. I denna kliniska variant uppträder endast tarmkolik, men det finns ingen avföring. Även barnets aptit minskar, det är dåligt applicerat på bröstet för utfodring.

Med denna kliniska variant av sjukdomen är det svårt att misstänka sjukdomen.

Det är mycket viktigt när barnet har något obehag i buken visa det omedelbart till barnläkaren. Läkaren kommer efter en klinisk undersökning av barnet att kunna fastställa den troliga orsaken till utvecklingen av negativa symtom.

Svårigheten att diagnostisera ligger i det faktum att det är ganska lätt att förvirra rotavirusinfektion med ätstörningar. Toxicoinfections kan utvecklas hos spädbarn vid tidpunkten för mottagande av de första komplementära livsmedel. I detta fall krävs en differentiell diagnos, som endast en läkare kan göra.

Norovirusinfektion kan också leda till utveckling av liknande symtom. Orsaken till det är norovirus. Norovirus tillsammans med rotavirus är ganska vanliga orsaker till tarminfektioner hos spädbarn.

Likheten hos dessa infektioner är ganska hög. Under lång tid har barnläkare endast gjort en allmän diagnos av "rotavirusinfektion", vilket samtidigt innebär möjlig infektion med både rotavirus och norovirus.

För närvarande delas dessa infektioner. Differentiera en specifik infektion hos spädbarn är endast möjlig genom användning av speciella diagnostiska metoder.

Hur kan en baby bli smittad?

Rotavirusinfektion är en virussjukdom som kallas smutsig handsjukdom. Rotavirus perfekt bevaras på huden. Förhindra infektion är möjligt, bara kom ihåg att regelbunden överensstämmelse med personhygienns regler följs. Med tiden kan obehandlade händer orsaka sjukdomens utveckling. Det är viktigt för föräldrar att komma ihåg det Innan taktil kontakt med barnet bör de tvätta händerna noggrant.

Spädbarn upp till 10-12 månader blir ofta sjuk med rotavirusinfektion efter att ha ätit bortskämd mat. Faktum är att rotavirus är väl bevarade i jästa mjölkprodukter. Mikrober kan förbli i kylskåp.

Infektion med rotavirusinfektion kan också ske genom luftburna droppar. I det här fallet kommer virus från nasofarynx hos en infekterad förälder till barnet. Infektion i en sådan situation utvecklas ganska snabbt.

Familjutbrott av rotavirusinfektion är också vanliga. Från en sjuk person, som om en kedja börjar, börjar andra familjemedlemmar bli smittade. Om det finns flera barn i en familj, blir de som regel ofta sjuka.

Hur är behandlingen?

I genomsnitt varar rotavirusinfektion hos spädbarn ungefär 4-8 dagar. Under denna tid passerar den akuta perioden av sjukdomen helt och återhämtningen börjar (återhämtning till återhämtning).

Det är viktigt att notera det För närvarande har specifik behandling för denna infektion inte utvecklats.. Huvudsyftet med behandlingen är att förebygga farliga komplikationer, som ibland utvecklas till följd av diarré. Även under behandlingen är det mycket viktigt att normalisera barnets kroppstemperatur och hantera effekterna av berusnings syndromet.

I varje behandlingsschema för rotavirusinfektion ingår symptomatisk behandling nödvändigtvis.Det kallas så eftersom det används för att eliminera de skadliga symptomen som uppstått som har uppstått i barnet under sjukdomen.

Uppfyll vatten och elektrolytskador

Dr Komarovsky tror att när rotavirusinfektion Rehydrering är mycket viktigt - påfyllning av vatten-saltmetabolism i barnens kropp. Med täta lösa pallar, förlorar barnet ganska mycket vatten, såväl som elektrolyter upplöst i den. Detta kan provocera elektrolytproblem i barnet, såväl som abnormiteter i hjärtan och hjärnan. Rehydrering används för att förhindra dessa farliga komplikationer.

För att återställa det allmänna tillståndet rekommenderar läkare att ge kokt vatten till sjuka barn. Den totala mängden ytterligare injicerad vätska beräknas av barnläkaren när barnet undersöks. För att beräkna den mängd vatten som barnet behöver för rehydrering tar barnläkaren alltid hänsyn till barnets ålder och kroppens vikt.

Ge smulor vatten bör gradvis. Börja med ½ tsk, öka mängden vätska efter behov. Experter rekommenderar att vattna så sjuka barn varje 20-30 minuter.

Vid införande av vatten är det väldigt viktigt att inte framkalla kräkningar hos en bebis. För att göra detta borde du inte ge din baby för mycket vätska samtidigt på en gång. Det är bättre att dela upp den önskade volymen i flera delar. I detta fall minskar risken för kräkningar.

Den bästa drycken att rehydrera hemma är vanligt kokt vatten. Bebisar som redan dricker torkade fruktkompoter kan också ges. Detta bör dock ske noggrant. I detta fall är det nödvändigt att ta hand om barnets individuella reaktion. I vissa barn kan fruktkompot bidra till lös avföring. I det här fallet ska det tas bort och lämna vanligt vatten.

I svåra kliniska situationer, när graden av uttorkning av barnet är mycket stor, är det omöjligt att genomföra rehydrering i hemmet. I det här fallet är barnet på sjukhus på sjukhuset, där han kommer att ges särskilda medicinska lösningar för att kompensera vattenelektrolytbalansen genom droppare. Vanligtvis uppstår sådana situationer när barnet har en mycket hög kroppstemperatur, såväl som oändlig kräkningar eller diarré.

Kämpar med hög kroppstemperatur

Febril är en speciell signal från ett barns kropp att det aktivt bekämpar infektion. Om kroppstemperaturen ännu inte har nått 38 grader, bör den inte minskas. I det här fallet kan du ingripa i arbetet med immunitet och sakta ner processen med naturlig helande.

Det är viktigt att komma ihåg det Ett barns mycket höga kroppstemperatur kan utlösa febrila anfall. För att undvika detta föreskrivs speciella antipyretika för barnet. För att normalisera kroppstemperaturen i barns praktik ordineras ofta sirap innehållande ibuprofen, såsom Nurofen. Rektalt undertryckande suppositorier hjälper också till att sänka värmen.

Man bör komma ihåg att med en minskning av temperaturen under sjukdoms första dagar är det inte något särskilt syfte att minska antalet till 36,6 grader. Det bör endast uppnås för att minska det under 38 grader. I detta fall kommer barnens organism att fortsätta att bekämpa infektionen på egen hand.

Om barnet har feber kan hans kropp gnides med rent vatten. Vattentemperaturen för denna procedur ska vara bekväm. Torka en del av kroppen efter en annan. Efter bearbetning bör ett område blötas väl med en mjuk handduk.

Under dessa nötningar, var noga med att övervaka temperaturen i plantskolan. Den ska inte vara under 20 grader. Kontrollera också om fönstren och ventilerna är stängda i plantskolan vid denna tidpunkt. Varje utkast under proceduren kan orsaka hypotermi.

Minska smärta i buken

Om barnet har tarmkolik, orsakar det honom uttalat obehag. Barnet börjar gråta, kan röra på magen. Vissa barn försöker ljuga mer på ryggen, eftersom kupper kan provocera en ökning av smärta i dem.

Spasmolytika kan klara av tarmkolik. Dessa medel väljes individuellt med hänsyn till barnets ålder. En av dessa droger är Riabal. För mycket unga patienter utmatas den i form av en sirap. Detta läkemedel hjälper inte bara till att klara tarmkolik, men minskar också kräkningar.

Det är viktigt att komma ihåg att innan barnet behandlas är det nödvändigt att samråda med barnläkaren. För varje medicin finns kontraindikationer som endast en läkare kan bestämma.

Vi stärker immunförsvaret

Behovet av utnämning av eventuella intestinala antiseptika bestäms av den behandlande läkaren. I grund och botten är dessa medel endast föreskrivna om den sjuka barnet har tecken på tillkommande sekundär bakterieinfektion. I en sådan situation görs behandlingsordningen individuellt med beaktande av barnets allmänna välbefinnande.

Försvagade barn kan behöva immunostimulerande medel eller immunmodulatorer. Dessa medel påverkar immunsystemets arbete och "tvingar" det att fungera mer effektivt. "Tsitovir" används ofta som ett sådant läkemedel i pediatrisk praxis.

Sjuka barn kan också ges interferonmedicin. Vanligtvis för spädbarn förskrivs de i form av rektala suppositorier. I regel är den genomsnittliga varaktigheten av behandlingen med 5 dagar. Behandlingsregimen väljs individuellt.

Är kost behövs?

Barn som ammar borde fortsätta att ge bröstmjölk. Samtidigt är det viktigt att "inte överskatta" barnet. För stora portioner kan prova kräkningar i smulorna. Foder bör vara vanligare, men mindre portioner.

Bebisar som är flaskmatade, det är bättre för sjukdoms tid att överföra till icke-mejeriblandningar. En sådan diet kommer inte att provocera en ökning av avföring.

Idag har lyckligtvis den specifika förebyggandet av rotavirusinfektion utvecklats. För att göra detta vaccineras barn mot rotavirus. Moderna vacciner "Rotatek" och "Rotarix" möjliggör bildning av tillräckligt stark immunitet hos barn.

Dessa droger är droppar som ges till barn oralt. Vaccinationsprogrammet omfattar två vaccinationer med ett intervall på minst 40 dagar.

Du kan vaccinera spädbarn som har fyllt 1,5 år. Betydelsen och behovet av vaccinering mot föräldrar med rotavirusinfektion kan alltid diskuteras med barnläkare.

Dr Komarovsky kommer berätta allt om rotavirus i nästa video.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa