Tecken och behandling av rotavirusinfektion hos barn

Innehållet

Rotavirusinfektion, som också kallas rotaviros, förekommer hos nästan alla barn. Men för att sjukdomen ska kunna passera relativt enkelt och inte orsaka komplikationer bör den kunna känna igen och läka ordentligt.

Vad är farlig sjukdom?

Sjukdomen är särskilt farlig för små barn (upp till 2 år), eftersom det snabbt leder till uttorkning och små barn är mycket känsliga för förlust av vatten och elektrolyter. Hos spädbarn med rotavirusinfektion med svår diarré och frekvent kräkningar störs de inre organens funktion efter några timmar, vilket kan vara dödligt. Om behandlingen påbörjas i tid och utförs korrekt, leder infektionen i de flesta fall inte till allvarliga konsekvenser.

Föräldrar ska omedelbart söka medicinsk hjälp om:

 • Barnet är slö och sömnigt och ständigt sover.
 • När han gråter rinner han inte tårar.
 • Barnens läppar är torra.
 • Babys hud är lös.
 • Barnet vägrar att dricka.
 • Allt som barnet dricker, kommer tillbaka med kräkningar.
 • Blod uppträdde i barnets avföring.
Barnet är sjuk
Utvärdera barnets utseende, det är i stor utsträckning en indikator på hans tillstånd

Tecken och symptom

De viktigaste tecknen på sjukdomen i barndomen är:

 1. Avföringsproblem - avföring är mycket vanliga, i en stor volym, vattnig, det finns inga blodföroreningar i avföringen.
 2. Ökad kroppstemperatur.
 3. Illamående och kräkningar och buksmärtor.
 4. Stor svaghet.

Äldre barn med rotavirusinfektion kan inte ha kräkningar eller feber.

Vad är temperaturen vanligtvis i ett barn?

Hos de flesta barn ökar kroppstemperaturen något - upp till 38 grader. Det finns emellertid en ökning i temperaturen till 39-39,5 grader. I detta fall ges barnet droger som sänker temperaturen till en normal nivå.

Är det möjligt att särskilja från matförgiftning?

Symtomen på rotavirusinfektion och matförgiftning är liknande, och båda problemen kan uppstå på flera personer samtidigt. Det är därför under de första dagarna att svara exakt, det är en förgiftning eller en infektion, det fungerar inte.

Om efter 2-3 dagar barnet blev bättre, då hade han troligtvis matförgiftning. Om symtomen förblir, indikerar detta rotavirusinfektion. För att mer exakt identifiera orsakerna ska göras avföringstester.

Rotavirusinfektion
De första två dagarna är svåra att särskilja mellan rotavirusinfektion och matförgiftning.

Hur överförs sjukdomen?

Rotavirus sprids genom rätter, mat, vatten och andra föremål som kan bli förorenade med partiklar av avföring från personer som redan har infektion. Mycket ofta orsakar ett sådant virus en epidemi på vintern och våren. Patogenviruset är motståndskraftigt mot kyla och klorering.

Inkubationsperiod

Inkubationsperioden för denna infektion är normalt två eller tre dagar, men kan variera från en till fem dagar. Under denna period går viruset in i tarmen och börjar utvecklas där och orsakar diarré.

Hur lång tid kvarstår sjukdomen och hur många dagar är det smittsam?

Frekvent avföring bekymrar ett sjukt barn i genomsnitt från 5 till 7 dagar. De flesta barn känner sig normala efter 7-10 dagar från infektionens första manifestationer.

Barn börjar utsöndra virus med avföring även före de första kliniska manifestationerna av infektionen. Baby är smittosam inom tio dagar efter de första symtomen på sjukdomen. En person är mest smittsam under svår diarré och kräkningar.

Karantän för sjuka barn ordineras vanligtvis i 10 dagar efter de första symptomen på rotaviros. Vid denna tidpunkt ska patienten isoleras från spädbarn som inte gjorde det. rotavirusvaccination.

Möjliga konsekvenser och komplikationer

Speciella komplikationer, om rotavirusinfektion började läka omedelbart, observeras ej. Det är mycket viktigt att säkerställa att barnet inte lider av uttorkning, liksom att för höga temperaturer. Den totala prognosen för denna infektion är gynnsam.

Om du saknar tiden och tillåter barnets allvarliga uttorkning kan det finnas allvarliga problem med barnets inre organ, samt en ökad risk för dödsfall.

Behöver dricka vatten med rotavirus
Dehydrera inte med rotavirus.

Diagnostik och analyser

För att säkerställa att barnet verkligen har rotaviros kan han få ett avföringstest, där antigener släpps ut i avföringen. Avföring undersöks genom ELISA och PCR, detekterar viruspartiklar.

Yttrande E. Komarovsky

Den kända barnläkaren påminner om att i varje första familjes förstahjälps kit med ett litet barn måste det finnas droger som används för rehydrering. De späds ut med vatten och ges till barn med diarré eller kräkningar. Dessa medel är helt enkelt oumbärliga vid rotavirusinfektion.

Samtidigt drar Komarovsky uppmärksamheten hos föräldrarna på vad de kallar rotavirusinfektion tarminfluensan är felaktig. Eftersom influensavirus utvecklas endast i andningsvägarna och inte smittar in i tarmarna, kan rotavirus inte associeras med influensa och är en tarminfektion.

behandling

Det finns inga speciella läkemedel som förskrivs specifikt för rotavirusinfektion, så behandlingen är symptomatisk.

Det viktigaste

Eftersom rotavirus mest farliga verkan är snabb uttorkning är det viktigast, från de första tecknen på sjukdomen, att säkerställa ett tillräckligt vätskeintag i barnets kropp. Och det bästa sättet att ge din baby flytande och salt är att vattna smulorna med speciella apotekets saltlösningar. Diet för rotavirusinfektion beskrivs i detalj i vår andra artikel.

Det kan inte vara lätt för barn att ge dessa läkemedel. Försök att hälla några milliliter vätska i barnets mun från en spruta utan en nål. Om du inte ger barnet en saltlösning, ring då en ambulans omedelbart.

Drick från en spruta med rotavirus
Din huvuduppgift är att mata barnet med saltlösningar.

Kan jag ge pengar till diarré och kräkningar?

Studier har visat att sådana droger hjälper till att minska dehydrering och underlätta sjukdomsframsteg, men deras användning är endast tillåten för barn som redan har vänt 6 månader. Dessutom är det bäst att ge sådana droger efter att ha hört en läkare.

Ska jag behandlas med antivirala läkemedel eller antibiotika?

Med denna patologi, behovet av att ta antibiotika eller antiviral ingen medicinering.

Vi uppmuntrar dig att läsa en artikel om hur man inte får rotavirusinfektion.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa