Symtom och behandling av herpes hos barn

Innehållet

I allt högre grad registrerar läkare hos barn olika former av herpesinfektioner. Dessa sjukdomar har en kronisk kurs som kräver obligatorisk övervakning av föräldrar och läkare. Inte alla känner till symtom och behandling av herpes hos barn.

Typer av virus

För närvarande har forskare upptäckt 8 typer av viral herpes. Dessa skadliga mikroorganismer orsakar väldigt lätt herpesinfektion hos små barn. Strukturen av endast tre av de åtta deltyperna har studerats väl. De är de mest beskrivna och studerade. Dessa smittämnen orsakar oftast att barn har "kalla" symtom. läppar och i det intima området.

I bokstavlig översättning betyder herpes lesion "krypande sjukdom". Läkare gav detta namn till sjukdomen flera århundraden sedan. Det sällsynta av detta virus är att favoritplatserna för dess förekomst är olika slemhinnor. Mikrober har en toxisk effekt på epitelceller, vilket leder till utseendet på olika negativa symtom.

I barnens träning, de vanligaste 8 underarterna av virus som orsakar olika skador på barnet:

 • Typ 1. De flesta bidrar till utvecklingen av ett barn med olika lesioner på läpparnas slemhinnor.
 • Typ 2. Orsakar utslag på könsorganens slemhinnor.
 • Typ 3. Det hör till virusets underart, som kan orsaka vattkoppor eller omgivande sjukdom hos en bebis.
 • Typ 4. Läkare kallar det Epstein-Barr herpesviruset. Dessa mikroorganismer kan orsaka manifestationer av infektiös mononukleos hos en baby.
 • Typ 5. Det är ansvarigt för utvecklingen av cytomegalovirusinfektion.
 • Typ 6. Ganska nya underarter av viruset. Forskare utför ett stort antal olika studier för att studera i detalj de infektiösa och virulenta egenskaperna hos denna mikroorganism. Denna typ av herpes kan orsaka manifestationer av multipel skleros eller utvecklingen av plötsligt exantem.
 • Typ 7. Inte beskrivet i detalj. För närvarande studerar forskare egenskaperna hos denna mikroorganism. Det finns vetenskapliga bevis på att den här typen är ansvarig för utvecklingen av plötslig hudutslag hos en bebis och leder till utvecklingen av kronisk trötthet.
 • Typ 8. Tillräckliga negativa underarter av viruset. Kan bidra till utvecklingen av maligna neoplasmer på huden. Det finns vetenskapliga studier som visar att detta specifika virus bidrar till utvecklingen av Kaposi sarkom.

Inkubationsperiod

De flesta virussjukdomar är mycket smittsamma. Herpes är inget undantag. En sjuk person som har en hög koncentration av virus i hans blod är smittsam. Med fokus på statistiken kan det noteras att det största antalet fall av sjukdomen orsakas av herpes simplex-subtypen. Det bidrar till utvecklingen av negativa symtom på herpesinfektion hos 90% av barnen.

Under lång tid kan barnet inte misstänka att det redan är infekterat med herpes. Infektionen i detta fall fortsätter i sin latenta form. Med denna variant av sjukdomen finns inga symptom. Den latenta formen finns i cirka 5% av barnen.

Vanligtvis förekommer herpesvirusinfektionen vid första kontakten med en infekterad person.Inkubationsperioden för olika subtyper av viruset kan vara olika. De första symtomen på sjukdomen kan uppstå som efter ett par dagar från det ögonblick som patogen träder in i barnets kropp, eller flera månader senare.

Varaktigheten av inkubationsperioden beror på många faktorer och initialdata. En viktig roll i detta spelas av immunsystemets nivå. Om barnets immunitet är stark, kan symtomen på sjukdomen uttryckas något (eller helt saknas) - under lång tid. Vanligtvis förekommer de bara med dålig funktion av immunsystemet.

Inkubationsperioden för herpes simplex typ 1 är vanligtvis från några dagar till några veckor. I det här fallet förekommer det första utslaget på läpp och munn slemhinnor. Genital herpes orsakar utslag i det intima området orsakar obekväma symptom vanligen efter 6-7 dagar. Bältesvarianter av sjukdomen har en längre inkubationsperiod. I vissa fall kan det vara flera månader (eller till och med år).

Huvudsymptom

Olika subtyp av virus kan lösa sig på olika slemhinnor. Detta medför en stor variation av lokaliseringar. Varje typ av herpes har sina egna kliniska egenskaper. Detta beror på egenskaperna hos viruspartiklarna själva. Infektionen uppträder hos barn på olika sätt.

herpes kan orsaka följande kliniska manifestationer hos ett barn:

 • Ökad kroppstemperatur. Det ökar vanligen till febervärden. Toppet av feber faller på de första 3-4 dagarna från början av den akuta perioden av sjukdomen. Temperaturen sjunker vanligen snabbt. Normalisering kräver utnämning av antiinflammatoriska och antipyretiska läkemedel.
 • Utseendet på utslag. Det representeras av en uppsättning talrika formationer inom vilka det finns en vätska. Dessa utslag ser ut som bubblor fyllda med innehåll. Lokalisering av utslaget bestäms av den typ av virus som orsakade sjukdomen.
 • Svullna lymfkörtlar. Regionala lymfkollektorer påverkas vanligen. Om viruset orsakar utslag på den övre halvan av kroppen, kommer de livmoderhals-, parotid-, submandibulära och subklavikulära lymfkörtlarna att vara inblandade. De ökar i storlek, blir tätt svetsade mot huden. När de känner dem i ett barn kan det bli ont.
 • Symtom på berusning. Den överflöd av virala toxiner har en toxisk effekt på hela kroppen. Barnet känns "brutet", blir väldigt trögt. Hos barn störs aptit och sömn. Spädbarn vägrar ofta amning.
 • Beteendeförändring. Barn blir mer lustiga. Barn i de första åren av livet gör inte kontakten bra. Mer allvarliga former av sjukdomen leder till ökad sömnighet. Otrötlig klåda av hudutslag bidrar till ökad ångest och nervositet hos barnet.
 • Ömhet i ställen för herpetic vesiklar. Herpesutslag brukar kliar mycket. När det gäller bältros sprider smärtan längs den skadade nerven. När försvinnandet av utslagssmärksyndromet försvinner.

I munnen

Oftast är detta alternativ orsakat av herpesvirus typ 1. Barnet har alla symptom som beskrivs ovan. Herpetic utslag har flera funktioner. Med herpes simplexvirus kan det förekomma på tonsiller, kind, på tungan. Utsläppen representeras av olika flera bubblor, inom vilka det finns en vätska.

Vätskekomponenten är vanligtvis gråaktig eller rödaktig. Herpetiska bubblor sticker några millimeter över hudens yta. I svåra fall kan de vara många och ganska stora i storlek. En viss komplexitet är representerad av sådana utslag på körtlarna. De kan lätt bryta igenom och bli skadade under måltiden.

Denna typ av herpes kännetecknas också av en ökning av parotiden och en grupp av livmoderhals lymfkörtlar. I vissa fall blir de även synliga från blotta ögat. Barnets kroppstemperatur stiger till 38-38,5 grader. Den överflöd av utslag leder till svår smärta vid sväljning. Detta bidrar till dålig aptit.

Läpputslag

Oftast i en enkel virusinfektion. Typiskt bidrar utvecklingen av detta herpetiska utslag till subtypen 1. Sjukdomen karakteriseras av utseendet av många bubblor fyllda med serös blodig vätska från insidan. Dessa formationer är lätt skadade. Även en liten skada kan orsaka kapillär blödning.

Faren ligger fortfarande i det faktum att om sådana bubblor är skadade uppträder öppna sår. De kan lätt tränga igenom en sekundär bakterieinfektion. Detta leder till utvecklingen av virus- och bakteriebetingelser. Du kan märka sådana förändringar hemma. När bakterierna går in börjar bubblorna fästa.

Den röda gränsen på läpparna är den mest favoritlokalisering för herpes simplexvirus. Utsläppen visas inte omedelbart. Först börjar det skadade området att klia. Efter ett par timmar eller vid slutet av den första dagen efter det att det uppstått svåra klåda börjar bubblorna dyka upp. När de dyker upp ökar klåda flera gånger.

Vanligtvis förblir bubblorna på huden i 6-12 dagar. Efter en akut sjukdomsperiod försvinna de helt från huden. På deras plats uppträder en torskskorpa, som efter en tid försvinner på egen hand. I vissa fall finns det bevarande av måttlig klåda och rodnad i skadad hud.

Herpetisk utbrott i ansiktet

Sådan lokalisering är inte den vanligaste. Vanligtvis finns denna form av herpesinfektion hos försvagade och ofta sjuka barn, liksom barn med olika former av immunbristtillstånd. Med denna variant av sjukdomen visas röda kliande blåsor på näsan, hakan, pannan och ögonlocket. Svåra former av sjukdomen åtföljs av förekomst av herpesutbrott på nästan hela ytan av huden.

Varje underart av herpes har sina egna favoritplatser och vissa egenskaper vid utveckling av negativa symtom. Således, med herpes simplexvirus typ 1, uppträder bubblor övervägande i området nasolabial triangel. När det gäller bältros, utslaget täcker inte bara ansiktet, de förekommer över hela kroppen. Kycklingkoppor kännetecknas av ett stegvis utseende av utslag. I vissa fall visas det också på huvudet, i hårets område.

Efter att bubblorna försvinner på huden kvarstår skorror. Vanligtvis skiljer sig de i färg från den omgivande huden. Skorpor har en rödaktig eller rödbrun färg. Efter ett par dagar försvinner de helt och huden blir blekrosa och ren igen. Klåda vanligtvis försvinner efter 5-6 dagar från det ögonblick det första utslaget uppträder i ansiktet.

Hur ser bältros ut?

Herpesvirus typ 3 leder till utvecklingen av denna sjukdom. Denna virala subtyp är ganska virulent. Risken för infektion är ganska hög. Vanligtvis är barn som går på förskolan och förskolans institutioner mer benägna att smittas med bältesformen. Herpesvirus under lång tid kan vara i miljön. Endast långvarig exponering för höga temperaturer och ultraviolett strålning leder till dess förstöring.

Oftast noterar läkare en sjukdom som omger smittformen hos spädbarn som nyligen har haft vattkoppor. Detta beror till stor del på immunitetens särdrag. Försvagad immunitet kan inte klara attacken av patogena virus. Ofta är sjuka barn och småbarn med immunförsvar också i ökad risk.

En gång i barnens kropp kan viruset ligga i ett "sömnigt" tillstånd under ganska lång tid. Vanligtvis med blodflödet kommer de in i nervgångarna, där de kan behålla sin livskraft under lång tid utan att förlora sina virulenta egenskaper. Under negativa förhållanden börjar de aktivt föröka sig och orsaka utseendet på de klassiska symptomen på en herpesinfektion hos en bebis.

När det gäller den omgivande formen visas herpetiska vesiklar på nästan hela kroppen. Deras läge beror på den drabbade nerven. De kan vara placerade på benet, armen, baksidan, bröstets främre yta. Den sällsynta platsen för girdling former är platsen på palmer och fötter. I sådana fall förekommer smärtsamma blåsor över huvudet på fingrarna.

Utvecklingen av utslag går igenom flera på varandra följande stadier. Den första som visas är allvarlig rodnad. Efter ett par timmar finns det en mild klåda, som över tiden blir outhärdlig. Nästa steg är utseendet på bubblor. Inuti dem är en serös vätska. Herpetiska bubblor förblir på huden i tre till fyra veckor.

Då försvinner de och sår bildar sig i deras ställe. Om den sekundära bakteriella floran inte faller på området i de skadade områdena, läker de och formar sig. Skorpor kan bestå i en vecka. Klåda vid denna tidpunkt är markant minskad. En vecka senare börjar skorporna att falla bort på egen hand.

Efter en tidigare sjukdom kan endast områden av depigmenterad hud kvarstå på huden. Detta är en tillfällig händelse. Vanligtvis försvinner detta symptom helt över tiden. I framtiden blir barnets hud rent, utan spår av herpesinfektion.

Hudutslag följer också med andra symtom. Dessa inkluderar en ökning av temperaturen till febervärden, smärta och en ökning av livmoderhals- och axillära lymfkörtlar, ökning av huvudvärk och svår svaghet. De fortsätter vanligtvis under hela akutperioden av sjukdomen. För att eliminera dem krävs utnämning av antiinflammatoriska läkemedel och riklig varm dricks.

Läkare noterar vanligtvis att sjukdomen är beroende av patientens ålder. Ju yngre barnet är desto lättare bär den denna typ av herpesinfektion. Hos äldre vuxna är sjukdomen ganska svår att tolerera. Vissa patienter med allvarlig herpes zoster är till och med inlagda på sjukhuset. De visas med intensiv behandling.

I det intima området

Genitala organens nederlag med herpesinfektion är en ganska vanlig patologi som finns i barnläkare. Denna sjukdom orsakas av herpesvirus typ 2. Det kännetecknas av dess särdrag att slita slemhinnorna i könsorganen. Svårighetsgraden av sjukdomen beror på barnets ålder, förekomst av samtidiga kroniska sjukdomar, liksom tillståndet för hans immunitet.

Denna variant av herpesinfektion är vanligtvis sexuellt överförd. Men hos barn finns det vissa funktioner vid sjukdomsöverföring. De kan också smittas under fosterutveckling - transcervikal. I det här fallet går virusen in i blodomloppet tillsammans med fostervätskan. Transplacentalmetoden främjar överföringen av mikroorganismer genom placentans blodkärl.

Forskare noterar också varianten av infektion genom äggledarna - transovariellt. Ganska frekvent infektion - under förlossningen. Även små skador bidrar till att virusen enkelt kommer in i barnens kropp. Detta alternativ kallas också kontakt. Läkare noterar att barn vanligtvis mycket lätt blir infekterade med en herpesinfektion under födseln.

Den mest signifikanta mottagligheten för infektion med herpesvirus typ 2 - hos barn i åldrarna från sex månader till tre år. Immunsystemet hos barn i denna ålder fungerar inte fullt ut.Detta bidrar till det faktum att barnets kropp inte klarar av att förstöra virus på egen hand. Efter den första kontakten uppträder vanligtvis endast kliniska symptom i 10% av fallen. Resten av infektionen förblir i latent form.

De flesta fallen av herpes simplexvirus typ 2 förekommer under tonåren. Infektionsalternativet är i detta fall sexuellt eller kontakt-hushåll. Efter 5-7 dagar hos barn uppträder de första skadliga symptomen på sjukdomen. De kan bestå i flera veckor. Avbrottet av den akuta perioden av sjukdomen indikerar inte en fullständig återhämtning. Mycket ofta är kursen kronisk.

Det klassiska symptomet på "genital" herpes är många blåsor. De ligger på de yttre könsorganen. Dessa hudelement är ganska kliande. I vissa fall kan klåda vara oacceptabelt. Tid på dagen spelar ingen roll. Klåda kan störa barnet både på eftermiddagen och på natten.

Efter att bubblor har försvunnit på huden kvarstår erosion och sår. För epithelialisering kommer att ta lite tid. Det tar vanligtvis 5-6 dagar. Sedan är slemhinnan helt återställd och läker. Spår av sjukdomen kvarstår inte.

Barnet är ganska störd övergripande hälsa. Barnet känns dåligt, han blir nervös. Små barn är ofta stygga, barnen kan ofta fråga om pennor. Kroppstemperaturen ökar vanligen till 38-39 grader. Mot bakgrund av feber kan barnet visa frossa, liksom feber.

Symtom på berusning är också signifikant uttalad. I dessa former av sjukdomen är huvudvärk, sömn och aptitstörningar, liksom utmattning vanliga. Det är viktigt att notera att denna virus-subtyp bidrar till utvecklingen av återfall. Vilket tillstånd som leder till en minskning av immuniteten leder till utseendet av nya utslag i huden. Sådana återfall kan förekomma även flera år efter den första exacerbationen.

Milda former av könsorganherpes förekommer hos 90-95% av barnen. I andra fall fortsätter sjukdomen med en allvarlig kurs. Detta villkor kräver akut inlägg av barnet på sjukhuset. Där för barnet kommer alla nödvändiga komplexa antivirala och antiinflammatoriska behandlingar att hållas.

Genital sjukdom hos ett nyfött och ett år gammalt barn

Varje dag började läkare märka ett ökande antal infektionsfall med denna speciella form av herpesinfektion. Spädbarn är övervägande infekterade vid förlossningen. Graviditetspatologier bidrar också till utvecklingen av intrauterin infektion i det framtida fostret. Överträdelse av placentans integritet och de blodkärl som levererar leder till att barnen lättare penetrerar virus.

Barn yngre än 1 år lider av herpes ganska svårt. Det finns emellertid också undantag. Svårighetsgraden av sjukdomen beror på barnets immunitet, dess vikt vid födseln samt förekomsten av samtidiga kroniska sjukdomar. Om ett barn har fått ett virus under födseln, så uppträder de första symptomen som regel redan om 10-14 dagar.

Läkare identifierar flera alternativ för infektionsförloppet hos spädbarn under de första månaderna av livet:

 • Lokaliserad. Vanligtvis förekommer i varje 2-4 barn som blir infekterade med genital herpes vid förlossningen. Herpesutbrott förekommer på huden, slemhinnorna i munhålan, såväl som i ögonområdet. Vanligtvis är de sällsynta, andra alternativ finns bara i svår sjukdom. Den farligaste lokaliseringen är ögonzonen, eftersom det kan finnas farliga komplikationer i form av optisk nervatrofi och utveckling av synfel.
 • Generaliseras. Vanligtvis finns i 25-40% av fallen. De första symptomen uppträder hos barnet inom 5-7 dagar från det att virusen träder in i blodet. Det kännetecknas av en ganska tung kurs. Herpesutbrott täcker nästan hela ytan av huden.
 • Penetration i hjärnan. Cirka 30% av nyfödda smittade med herpesvirus typ 2 är registrerade. De första kliniska tecknen visas efter 2-3 veckor från det ögonblick som mikroorganismerna kommer in i barnens organism. Sjukdomsförloppet är ogynnsamt: symptomen ökar snabbt - under en kort tid. Risken för ett tillstånd är att det kan vara dödligt.

behandling

Idag är behandlingen av herpesinfektioner olika. Det innehåller ett stort antal olika droger och läkemedel. Härdas helt i vissa fall, tyvärr är det inte möjligt. Vissa former av sjukdomen (t.ex. vattkoppor) går bort på egen hand. Efter att ha lider av kycklingpox utvecklar barnet en bestående immunitet för livet.

All behandling av herpetic infektioner kan delas upp i flera sektioner:

 • Användningen av antiviral terapi. Läkemedel kan administreras i form av tabletter, injektioner och salvor. I mildare former av sjukdomen användes främst läkemedel med lokal åtgärd. För eliminering av allvarliga symptom krävs administrering av piller. Bland de vanligaste drogerna - "acyklovir», «Zovirax"," Valtreks "," Vektavir "," Famvir "och andra.
 • Återvinning av immunsystemet. Immunoterapi utförs huvudsakligen i eftergift. Användningen av interferon och immunoglobulinpreparat stärker immunförsvaret. Läkemedel förskrivs för utbytesbehandling. En barnläkare eller en immunolog väljer ut schemat, med hänsyn till barnets ålder och dess historia, samt förekomsten av associerade kroniska sjukdomar.
 • Sängstöd under den akuta perioden. Den tid då barnet har en hög temperatur spenderas bäst i sängen. Detta kommer att bidra till snabbare återhämtning och förebyggande av farliga komplikationer. Vanligtvis är sängläge ordinerad i 3-5 dagar. I svåra fall kan det förlängas i en vecka eller mer.
 • God näring med tillräckligt stora kalorier. Lång utveckling av sjukdomen leder till fysisk utmattning av barnet. För att kompensera för detta tillstånd krävs mer intensiv näring. Om ett barn har herpesutbrott i munnen, bör du välja rätter med mer flytande och mjuk konsistens. Efter att den inflammatoriska processen har sänkts i munhålan kan barnmenyn expanderas.
 • Mottagning av multivitaminkomplex. För att klara effekterna av virusförgiftning krävs ytterligare berikning av kosten med vitaminer och fördelaktiga spårämnen. Det välfungerande immunsystemet hjälper multivitaminkomplex, berikade med antioxidanter. Selen, vitamin C och retinol kommer att vara utmärkta hjälpare i kampen mot en farlig virusinfektion.
 • Riklig varm dryck Hjälper eliminera alla giftiga produkter från kroppen. Som drycker är olika fruktdrycker och kompotter gjorda av bär och frukter perfekta. För söta drycker ska inte ges till barnet. Det är bättre att förspädda dem med kokt vatten. Under dagen borde den sjuka barnen dricka 1,5 liter vätska.
 • När ett barn har kycklingpoxar är det mycket viktigt att hålla karantän. Hela akuta sjukdomsperioden bör barnet vara hemma. Detta kommer att bidra till att förhindra massiva utbrott av sjukdomen i utbildningsinstitutionerna. Efter normalisering av välbefinnande kan barnet fortsätta att delta i dagis.
 • Immunitetsstärkning är en viktig del av behandlingen av herpesinfektion. Regelbunden härdning, korrekt näring, optimal fysisk ansträngning, liksom ordentlig vila och sömn bidrar till att immunsystemet fungerar bra. Eventuella överbelastningar leder till fysisk och mental utmattning av barnet, vilket bidrar till utvecklingen av hans immunbrist.

Hemma

I många århundraden har människor behandlat herpes själva, utan att tillgripa droger. Läkare utför sådan behandling endast för mildare former av sjukdomen. För nyfödda och spädbarn att använda hemterapi med traditionell medicin är ganska farligt. Innan du använder medicinska växter, var noga med att rådgöra med din läkare.

För att eliminera de skadliga symptomen på herpes används:

 • Lotioner gjorda av citronbalsam eller mynta. Dessa verktyg är bra för att eliminera klåda och rodnad i skadad hud. För att förbereda infusionen, ta 1 matsked råvaror och fyll den med ett glas kokande vatten, lämna i ungefär en timme. Därefter svalna lösningen till en behaglig temperatur. Lotion med infusion av citronbalsam kan användas upp till 3-6 gånger om dagen - tills utslaget försvinner.
 • Propolis. Den här biodlingsprodukten har en uttalad antiinflammatorisk effekt och hjälper till att eliminera klåda, liksom eventuell rodnad. Propolis kan användas för att behandla herpesvesiklar flera gånger om dagen. Detta verktyg är förbjudet att använda för barn som är allergiska mot honung.
 • Eukalyptusolja. Det bidrar till att eliminera rodnad och klåda i de drabbade områdena. Eukalyptusolja har utmärkta antiseptiska egenskaper. Att tillämpa denna botemedel mot ett herpesutslag kommer att bidra till att förebygga inträffande av patogena bakterier och utveckling av suppuration.
 • Kalendula avkok. Detta verktyg används oftare i form av lotioner. För beredning är det tillräckligt att ta 1-1,5 matskedar av krossade kalendula blommor och häll 200 ml kokande vatten. Behöver insistera inom 40-50 minuter. Calendula lotions appliceras på de skadade områdena 3-4 gånger om dagen.
 • Havtornsolja. Främjar snabb läkning av inflammerad hud. Du kan behandla utslag flera gånger om dagen. Havtornsolja appliceras väl på sårytorna, vilka bildas efter sprickor av herpetiska vesiklar. Detta enkla och prisvärda verktyg hjälper till att effektivt hantera rodnad och minskar allvaret av klåda.

Du kan läsa mer om herpes i nästa video.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa