Herpes hos spädbarn och nyfödda

Innehållet

Herpes är ett av de första virusen som barn möter i sina liv, eftersom infektionen nästan alltid kommer från moderen. För nyfödda anses herpesinfektion vara en av de farligaste. Vad man ska göra om en baby har herpes, kommer du att lära dig genom att läsa den här artikeln

Åldersfunktioner

Herpesvirus är mycket knepiga. De kan inte göra någon skada som finns i människokroppen för resten av livet, men de kan gå från latent stadium till det aktiva skedet och orsaka en akut sjukdom, och sedan "ligga låg". Vanligen hos vuxna uppträder herpes när immuniteten försvagas på grund av sjukdomen, på grund av svår stress, nervöst överbelastning. Hos barn utvecklas herpes av exakt samma skäl. Det finns dock en viktig nyans - immuniteten hos barnet är omoget, det är alltid något försvagat.

Upp till 6 månader är barnet under skydd av moderna antikroppar, han har medfödd immunitet. Det klarar sig väl av vissa andningsvirus, opportunistiska bakterier. Det är dock ganska svårt att motstå herpesviruset.

Nervsystemet hos ett barn under ett år gammalt genomgår ständigt intensiva förändringar. Praktiskt taget alla varianter av herpesviruset är neurovirulenta - de lever i cellerna i nervsystemet, sänder och sprider sig genom blodomloppet. Detta kan ha extremt negativa manifestationer för ett barns oformade nervsystem - upp till ett dödligt utfall, om vi talar om en allvarlig medfödd herpesinfektion.

arter

Det vanligaste herpetic viruset hos spädbarn är ett virus av den första typen. Det framgår av utseendet på läpparna eller i nasolabiala triangeln, ett märkbart utslag som liknar blåsor, finnar med vattnigt innehåll.

Herpesvirus av den andra typen - genital herpes, sina barn får från moderen: antingen under graviditet genom den uteroplacenta blodbanan eller vid förlossning (genom en infekterad födelsekanal). Det uppenbaras av ett litet vattnigt utslag i könsorganet, anus och även i ansiktet runt läpparna.

Herpesvirus av den tredje typen hos barn orsakar en sjukdom som kycklingpox (vattkoppor). Chickenpox diagnostiseras sällan hos spädbarn och småbarn upp till ett år. Antikropparna som finns i moderns blod ger antagligen tillräckligt med tillfälligt skydd mot det tredje herpesviruset.

Om mamman inte drabbades av vattkoppor och i familjen där det föddes en nyfödd, blev det äldsta barnet sjuk med henne, och med stor sannolikhet visar krummen också karaktäristiska symptom på kycklingpox.

En nyfödd kan bli smittade vid födseln - från en mamma som till exempel drabbades av en akut infektionssjukdom strax före födseln. Sådana herpes hos spädbarn kan vara mycket svåra. Sjukhusisering kan krävas.

Den fjärde typen av herpesvirus (Epstein-Barr-virus) orsakar infektiös mononukleos. Den femte typen av herpesvirus är det andra namnet - cytomegalovirus. Det överförs från moder till foster, infektion är möjlig under födseln och efter födseln. Den sjätte typen blir orsaken till pediatrisk rosola eller pseudorasnuha, den sjunde och åttonde typen av herpesvirus är inte väl förstådda. Läkare föreslår att det finns någon koppling mellan förekomsten av sådana virus i kroppen och bildandet av maligna tumörer - sarkom och lymfom.

Alla herpeticvirus kommer in i människokroppen en gång i livet. De kan inte botas, de kan inte bli av med, de förblir för evigt. Efter en akut sjukdom blir de ett latent "sovande" tillstånd och kan orsaka vissa besvär endast under perioder med negativa effekter på kroppsskadliga immunitetsfaktorer.

Hur inträffar infektionen?

Om den förväntade mamman har ett herpesvirus och det är i ett "vilande" stadium, hotar det inte fostret under graviditeten - om kvinnan tittar över hennes hälsa, förhindrar försvagning av immunsystemet. Herpesvirus är farliga om en kvinna blev smittad med dem för första gången under graviditeten. En primär infektion, akut, leder ofta till spontan abort i de tidiga stadierna.

Om fostret överlever, då är det ofta i sin prenatala utveckling betydande överträdelser, anomalier. Det händer så att infektion inte uppstår genom moderkakan, men bara under födelseprocessen - genom födelsekanalens slemhinnor. En sådan infektion utvecklas efter inkubationsperioden, vanligtvis 1-4 veckor efter att barnet är födt.

Infektion med herpes är möjlig efter födseln.

Om barnet är infekterat genom moderkakan och födelsekanalen röda hund, cytomegalovirus, genital herpes, mindre ofta - Epstein-Barr-virus, sedan efter födseln kan barnet infekteras med nästan vilken som helst av de befintliga typerna av herpesvirus.

I nästa video Dr Komarovsky talar om funktionerna hos herpesinfektion hos barn.

Även virus av den första och andra typen kan orsaka allvarliga komplikationer: herpes encefalit (herpes i hjärnan), flera skador med ett herpesutslag av inre organ. Dessa villkor behandlas i intensivvård, intensivvårdsavdelningar. Bland de farligaste komplikationerna är epilepsi, förlamning och pares, optiska nervens lesioner.

Småbarn fånga herpes från vuxna med vilka de kontaktar. Omkring 95% av alla människor på planeten är bärare av ett eller annat herpesvirus, och de överförs genom kontakt genom slemhinnorna, huden, och ibland av luftburna droppar. Om mammor och pappor har herpes på läppen minst en gång i livet, är de bärare

Symtom och diagnos

Viruspatogener herpetisk Det finns många sjukdomar, men alla infektioner av denna typ har vanliga symptom:

  • akut och snabb inbrott
  • utseendet av en karaktäristisk herpetic utslag;
  • återhämtningsperiod med fullständigt försvinnande av utslaget.

Det enklaste sättet att känna igen ett herpes simplexvirus i ett spädbarn är av de karakteristiska formationerna på läppen, som först ser ut som separata blåsor och smälter sedan in i en rund eller oval plack. Utseendet på utslaget föregås vanligtvis av ökad kroppstemperatur.

Genital herpetic infektion, vattkoppor och infektiös mononukleos börjar med hög feber, muskel- och ledvärk, huvudvärk. Roseola är det svåraste att känna igen, vilket börjar med hög feber, och utslaget dyker upp på kroppen först efter 3-5 dagar.

Diagnos av de två första typerna av herpes och vattkoppor orsakar inga svårigheter.

När det gäller andra typer av herpes kan även en erfaren läkare ha tvivel, eftersom det initiala akuta scenen mycket liknar SARS eller influensa. Det är därför som den uppmanade läkaren ofta gör en sådan diagnos, föräldrarna uppfyller alla möten, de behandlar barnet.

Om den sanna orsaken till sjukdomen blir i allra högsta grad känd på sjukhuset, där barnet med modern får, om infektionen har en svår kurs, komplikationer. I bästa fall har barnet en gång fått en herpesinfektion, föräldrarna kommer bara att upptäcka under en storskalig läkarundersökning (till exempel när de registrerar ett barn i en dagis eller en skola). Närvaron av antikroppar kommer att visa ett blodprov.

Det betyder inte att det är omöjligt att i princip göra en noggrann diagnos.För detta är endast en visuell undersökning av barnet inte tillräckligt, du måste göra ett blodprov med hjälp av PCR (polymeraskedjereaktion), vilket visar vilken virus de detekterade DNA-spåren tillhör, om det finns antikroppar som är karakteristiska för bäraren (IgG) - eller om din baby har en akut infektionssjukdom i full gång (igm).

behandling

Om vi ​​pratar om barnets säkerhet är det bäst att genomgå behandling av herpesinfektion hos en nyfödd på ett sjukhus där han kommer att bevakas dygnet runt. Barn under ett år som redan har gått ut ur nyföddåldern kan lämnas av en läkare för hembehandling, men endast om infektionen är extremt mild. De medelstora och måttliga formerna, som är tillåtna för hembehandling hos barn från 1 år gammal, bör också behandlas under överinseende av sjukvårdspersonalens sjukvårdspersonal.

Nästan alla typer av herpesinfektioner hos sådana små patienter behandlas "acyklovir", Och läkemedlet administreras till det nyfödda intravenöst - i form av en injektionsvätska. Samtidigt med det antiherpetiska medlet kan ordineras antikonvulsiva medel droger, eftersom risken för anfall hos nyfödda är stor.

Med herpes simplexvirus (läpputslag) kan barn "över 3 månader gamla" tilldelas "acyklovir"I grädde lokalt."

Särskilt farligt för barn i det första året av livet är det första akuta skedet av alla herpesjukdomar, förknippade med en temperaturökning - ibland upp till 39-40 grader. Hög feber måste minskas med användning av antipyretika. För spädbarn efter ålder tillåts Ibuprofen och läkemedel som innehåller paracetamol. Det är att föredra att nyfödda injicerar rektala suppositorier med paracetamol.

I genomsnitt är behandlingen av herpesinfektion hos mycket små barn en ganska lång process, det tar ungefär 3 veckor.

Man bör komma ihåg att det är absolut omöjligt att bota herpes, du kan bara lindra symtomen, förhindra komplikationer och placera orsaksmedlet i viloläge för resten av livet.

Självbehandling och behandling av herpesmedel i nyfödda och spädbarn är strängt förbjudet - allvarliga konsekvenser är möjliga. Du kan inte behandla ett barn med antibiotika, som inte har den minsta effekten på virus, men ökar sannolikheten för komplikationer flera gånger.

Användbara tips

Tänk på följande riktlinjer:

  • Under hela behandlingen barnet måste agera förhöjd dricksläge.
  • Ta bort torka herpetic crusts (särskilt med vattkoppor) är strängt förbjudet - en sekundär bakterieinfektion kan gå med, det kan finnas ärr på huden.
  • Smittsamt barn beaktas från de första akuta symptomen och upphör att vara en fara för andra barn efter att utslaget har försvunnit.
  • Förekomsten av en herpetic infektion i latent stadium inte en anledning att skjuta upp profylaktiska vaccinationer. De fördröjs tillfälligt till återhämtning vid akut herpesjukdom. Efter återvinning kan barnet vaccineras enligt det nationella immuniseringsschemat.
  • Efter återhämtning bör föräldrar ägna särskild uppmärksamhet åt att stärka barnets immunförsvar.. Om kroppens försvar är stark, är det inte troligt att återfallet kommer. Barnet ska äta rätt, utfodring ska ges vid rätt tidpunkt.

Barn under ett år borde spendera så mycket tid som möjligt i frisk luft. Lägenheten bör behålla en viss temperaturreglering - inte högre än 20 grader. Bra förebyggande av återkommande herpeshärdning, vilka föräldrar kan träna nästan omedelbart efter krummens utseende i världen.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa