Herpes typ 6 hos barn

Innehållet

Talar om herpes, föreställer många föräldrar en klassisk bild - ett obehagligt blåsande utslag kryper på läppen eller i näsan, det kliar och kliar. Många tror att hon uppträdde på grund av hypotermi, förkylningar. Faktum är att allt är mycket mer komplicerat. Herpes är ett virus. Totalt finns det 8 herpesvirus. De mest "barnsliga" av dem är herpes typ 6-viruset hos barn.

Vad är det

Medicinsk vetenskap har studerat de fem herpesvirusarna i detalj och bra, med hänsyn till övriga frågor finns det fler frågor än svar.

 • Den första är herpes simplexvirusetsom framträder som blåsande plack på läppar, näsan slemhinnor i åtminstone - i munnen och halsen. För förkylningar har han inget att göra. Även om sanningen är att det är hypotermi som kan bli en utlösare för att aktivera viruset, som tidigare tyst existerade i kroppen och inte uppenbarade sig.
 • Den andra typen av herpesvirus - Det här är en mycket obehaglig representant för familjen, som blir orsaken till könsinfektion. Det uppenbaras av ett litet vattnigt utslag i könsorganet och är ganska farligt för gravida kvinnor.
 • Herpetic virus av den tredje typen perfekt för alla vuxna, det orsakar barndomssjukdomar - kycklingpoxar, som också kallas "vattkoppor" av folket.
 • Fjärde herpesrepresentanten - Epstein-Barr-virus, som, om alla omständigheter som är gynnsamma för sig själv, kan orsaka meningit, giftigt hepatit och till och med onkologiska tumörer.
 • Den femte typen av virus har ett väldefinierat namn - cytomegalovirus. Det orsakar en mycket specifik sjukdom - cytomegali.
 • Herpetic virus av den sjätte, sjunde och åttonde typen ännu inte tillräckligt studerat. De har inga namn ännu, de betecknas med förkortningen VG-6,7,8. Av den här mystiska treenigheten är det sjätte viruset den mest undersökta. När det gäller sjunde och åttonde - kunde forskarna formulera och beskriva bara symptomen, och ganska ungefär.

Den sjunde typen av herpesvirus orsakar kronisk trötthet, frekventa fördjupningar, svullna lymfkörtlar och feber, som kan hålla kvar i flera månader utan minskning av uppenbara orsaker.

 • Åttonde herpes påverkar cellerna i immunsystemet, vilket orsakar förekomsten av lymfom, inklusive cancer i lymfoidvävnaden.

Hur fungerar det?

För att förstå hur VG-6 "fungerar", är det nödvändigt att förstå principen om effekten av alla herpetiska virus, den är ungefär densamma för varje typ. En gång i människokroppen lämnar ett sådant virus aldrig det. Efter det akuta skedet (och de flesta av de sjukdomar som orsakas av dessa virus är av akut och våldsam natur) kommer det en lugn period - viruset finns tyst. Återfall är resultatet av vissa faktorer - stress, hypotermi, försvagning av immunsystemet på grund av en annan sjukdom.

Herpesvirus har sitt eget DNA, de kan komma i kontakt med deras bärares immunsystem och förbli därför med en person för livet. Dessa medel är slående inte bara människor, utan även djur, liksom fåglar.

Efter intag sätter de herpetic aggressorerna sitt eget DNA i de drabbade målcellerna och tvingar dem att överge sina uppgifter och börja försäkra sig själva själva vitaliteten av viruset.

Enligt graden av förekomst, aggressivitet, struktur av deras genom, är alla herpesvirus indelade i alfaherpes, betaherpes och gammaherpes.

Den sjätte typen herpes har också en villkorlig klassificering. Det är indelat i två typer - 6A och 6B. Båda fördelas på ett sådant sätt att de finns i blodet av 95% av befolkningen på planeten. 6A anses vara ett neurovirulent virus som kan infektera nervceller, sprider oftast genom blodomloppet. Som ett antagande har forskare lagt fram en version som 6A är grunden till utvecklingen av multipel skleros, men det finns inte tillräckligt med bevis ännu.

6B orsakar en mystisk sjukdom hos barn, till exempel en plötslig utslag, som också kallas barnens rosola (och vilken för typen av patogen har fått ett annat namn - "Sjätte sjukdomen"). På risk är barn och de yngsta företrädarna för mänskligheten - barn under 2 år. Många sjuka barn är mellan 9 och ett år.

fara

I rättvisa bör det noteras att herpesviruset 6A är farligt endast för dem som är patologiskt reducerade immunitet. Under detta tillstånd bör man förstå inte en rinnande näsa och frekventa respiratoriska virusinfektioner och allvarliga sjukdomar i immunsystemet (detta till exempel HIV-infektion). När föräldrar säger att ett barn har svag immunitet, har de i de flesta fall inte något att göra med sann immunsvaghet.

Det vanligaste viruset är 6B. Många bärare inser inte ens att en utländsk agent med sitt eget DNA bor i sina kroppar.

Även om rosa rosola en gång manifesterar sig, efter det kommer en persons immunitet att undertrycka virusets aktivitet under hela sitt liv, vilket gör det möjligt att inte längre bli sjuk med en akut infektion.

Om vi ​​tar hänsyn till att majoriteten av den vuxna befolkningen har ett sådant virus i sina kroppar, blir barnet oftast smittat under de första månaderna av hans självständiga liv i denna värld. Oftast är han smittad av sin mamma. Herpesvirus sprider vanligtvis genom saliv.

Många barnläkare tror att den sjätte herpes typ B inte är särskilt farlig. Eventuella negativa konsekvenser kan endast associeras med de symptomen som i själva akutet stadium av sjukdomen är farliga för barn under 2 år. Detta är en hög feber som kan orsaka konvulsioner, förlorad medvetenhet, uttorkning, störningar i centralnervesystemet.

Sällsynt orsakar herpesvirus av den sjätte typen sådana komplikationer som meningit, lunginflammation, inflammation i hjärtmuskeln. För de flesta barn är sjukdomen oidentifierad - barnläkaren bestämmer akut respiratorisk sjukdom eller akut respiratorisk virusinfektion, moderen matar barnet med kompott i 3-5 dagar, och det är allt. Och först då, när det kommer att bli ett behov av att göra ett blodprov för antikroppar, kommer laboratorie tekniker att upptäcka specifika antikroppar mot herpesvirus av den sjätte typen.

symptom

Vanligtvis varar inkubationsperioden upp till en halvmånad. Den aktiva fasen av sjukdomen (roseola) börjar med en kraftig temperaturökning. Termometern kan stiga till 39,0-40,0 grader. Det finns vanligtvis inga andra symtom - ingen rinnande näsa, ingen hosta, inga intestinala manifestationer observeras. Det är sant att lymfkörtlarna - submandibulära, livmoderhalsiga och occipitala - kan öka något.

Det är möjligt att misstänka herpesvirusinfektion först efter 3-4 dagar när temperaturen sjunker. Faktum är att efter värmen och febern under dagen är barnet täckt med rosa blåsutslag. Han har fortfarande inga klagomål, utslaget orsakar inte besvär och obehag. Det kan stanna i ungefär en vecka eller lite mer, sedan passerar, lämnar inga ärr, ärr, märken utan att ändra hudpigmentering.

Utsläppen har en storlek på 3-5 mm (varje fragment), ofta kan en vit kantning ses runt pimpleen. Det största antalet utslag i ett barn observeras i ansiktet, ryggen och buken.

diagnostik

Det sexuella herpes manifestationer är ganska svårt att känna igen till och med en mycket bra doktor.Vanligtvis kallar mamman doktorn i början av sjukdomen när barnet har hög feber. Det finns inga utslag eller andra karakteristiska tecken på herpetic lesioner just nu och det finns inget spår, därför diagnostiserar läkaren oftast ARVI.

Om läkare är inbjudna till utslaget, då är det första han tycker är - röda hund. Utsläppen är mycket påminnande om rubella. Diagnos vid detta skede kommer att vara att utesluta rubella, för det kommer barnet att ta blod för analys.

Ofta tas roseola för manifestationen av allergier. Efter att ha fastställt den första diagnosen ("ARVI"), kommer läkaren att ordinera flera siraper, rektala suppositorier och tabletter. Definitionen av utslag som en manifestation av läkemedelsallergi kommer att vara fullt berättigad, men det kan inte kallas sant.

På grundval av ovanstående skäl görs diagnosen "roseola" sällan i ryska barnläkemedel, och att barnet blev sjuk med det, börjar föräldrarna gissa mycket senare efter att ha läst artiklar om den sjätte herpesen (eller när antikroppar mot 6).

behandling

Infektionen orsakad av herpes simplexvirus av den sjätte typen kräver ingen särskild behandling. Många barnläkare är benägna till denna synvinkel, även om det finns också sådana representanter för yrket som (även inser att barnet nästan säkert har roseola) föreskriver en imponerande lista över antivirala droger.

Omedelbart bör det noteras att majoriteten av antivirala läkemedel som säljs utan recept i något apotek, som ofta annonseras på tv och radio, har inget att göra med behandling av herpes, såväl som behandling av andra virusinfektioner. Deras effektivitet är inte kliniskt bevisad.

Vanligtvis klarar barnets immunitet med den utländska agenten själv om 3-5 dagar. Läkemedelsproducenter ställer samma villkor som varaktigheten av behandlingsperioden.

Att betala eller inte betala för droger som inte påverkar läkningsprocessen är upp till föräldrarna. Det är dock värt att fråga läkaren som ordinerat antiviral terapi hur dessa läkemedel kommer att hjälpa och om de kommer att hjälpa till alls.

Eftersom ett herpetic virus anses livslångt, kan det inte botas. Det är dock möjligt att lindra barnets tillstånd med svåra kurs och svåra symptom. För att göra detta finns droger som är speciellt utformade för behandling av herpesjukdomar. Detta till exempel "acyklovir».

Salva "Acyclovir" kan behandla utslaget om de ger barnet obehag. Föräldrar kan vara förvirrade av åldersgränsen i bruksanvisningen för läkemedelsbarn från 3 år. Men en sådan begränsning är inte fastställd av tillverkaren eftersom salvan skadar barn under tre år. Influensa på ett spädbarns kropp är dåligt studerat, experiment på barn av etiska skäl inte fastställdes.

Salvan kan användas med roseola, orsakad av den sjätte herpesen, i doser som kommer att vara halva mängden som anges av tillverkaren. Om barnet redan är ett år gammalt kan du ge "Acyclovir" -tabletter, strikt följa dosen och komma ihåg varaktigheten av behandlingstiden.

Med en mycket allvarlig sjukdomssjukdom (som är extremt sällsynt) infiltreras barnet och ges intravenösa infusioner av "Acyclovir" i patientavdelningen på sjukdomssjukhuset.

Med tanke på allt ovan kan det noteras att Behandlingen av manifestationerna av herpes simplex av den sjätte typen med symtom av mindre uttalad, uttryckt i måttlig och måttlig grad bör utföras enligt ett rimligt schema:

 • Antipyretika i sjukdomens första steg. Hög temperatur (från 38,5) kan minskas med hjälp av "Paracetamol", "Ibuprofen" - i dosen tillåten efter ålder. Gnugga med alkohol och kallt vatten rekommenderas inte, eftersom de stör värmeöverföringen, kan orsaka vasospasm.
 • Antiherpetic Drugs i sjukdoms andra stadiet. Kräm och salva "acyklovir» («Zovirax"), Tabletter" Acyclovir "för barn från ett år.Användning av läkemedlet "izoprinozin"Inte helt berättigat, eftersom det bara visar en viss aktivitet i förhållande till herpesvirus av typ 1-5 (inklusive). Herpes av den sjätte typen har ingen effekt, symptomen lindras inte.

Användbara tips

Förebyggande åtgärder mot det sjätte herpesviruset finns inte, det finns inga vaccinationer mot det. Detta bör realiseras, men behöver inte bli deprimerat.

I ett barns akuta sjukdomar kommer föräldrarna att notera flera användbara tips som hjälper till att lindra barnets tillstånd:

 • I början av sjukdomen, som förekommer på grund av feber, borde ge barnet rikligt med dricksregimen.för att förhindra uttorkning. Vattnet ska vara ofta, lite efter en drink borde vara varm. Mycket bra, om vätskans temperatur är lika med kroppstemperaturen - så drickas absorberas snabbare av kroppen.

Minsta mängd vätska kan enkelt beräknas: Barnets vikt måste multipliceras med 30. Det resulterande talet i gram kommer att indikera det fysiologiska behovet av vätska.

 • Från de första timmarna efter att temperaturen stiger, är barnet smittsamt mot andra., det ska isoleras från kommunikation med andra barn. Det kommer att vara smittsamt under hela den akuta perioden, och utslaget av utslag kommer upphöra att vara en källa till infektion. Han kan helt enkelt gå och chatta.
 • Barnet under de första dagarna borde vara lugnt. Det är bäst att sätta honom i sängen, för att lufta rummet oftare, för att säkerställa att det inte är väldigt hett (inte mer än 20 grader Celsius).
 • Det är inte alltid nödvändigt att använda antirepressiva läkemedel., men endast när utslaget i sjukdoms andra etapp orsakar besvär. Barnet kammar henne, hon förhindrar att han sover (det händer om rummet är tillräckligt varmt, den lilla svettas i en dröm). Brännande utslag med alkohol, antiseptika är inte meningsfullt.
 • Med allvarlig infektion (om kräkningar läggs till barnets feber), ska oral rehydrering användas - det här är "rehydron"," Humana-elektrolyt ","SmectaOch andra droger.
 • Folk remedies behandla herpes är inte värt dettrots allt är även läkemedelspreparationer mot honom i stort sett oförmögna, vad kan vi säga om vitlök, aloejuice och öronvax, vilket någon gammal utbrott av mormor så mycket som att smälta på.
 • Efter sjukdomen bör särskild uppmärksamhet ägnas åt att stärka barnets immunitet.När allt kommer omkring kommer en stark immunitet inte att tillåta återfall. För att göra detta måste du se till att barnets kost är rik på vitaminer, spårämnen, mineraler, så att barnet spenderar tillräckligt med tid i frisk luft. Om du inte har gjort härdat före, är det dags att försöka göra dessa procedurer systematiskt.

Barnet måste aktivt flytta, delta i sportdelen (så långt som möjligt), spendera mindre tid på datorn eller framför TV: n. Var noga med att göra alla föreskrivna åldersvaccinationer. De skyddar inte mot herpesinfektioner, men minskar riskerna för att bli sjuka med andra virala sjukdomar, vilket i hög grad undergräver barnets immunförsvar.

Alla dessa åtgärder kommer att möjliggöra att balansera möjligheterna till herpes och immunitet, och viruset kommer att förbli i ett "sovande" tillstånd utan att på något sätt störa barnets fulla och rika liv i framtiden.

Dr Komarovsky berättar om herpesviruset och dess sorter i nästa video. Du kan också läsa mer läs Dr. Komarovskys åsikt om herpes typ 6 hos barn i en annan artikel.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa