Angulit i munens hörn hos barn

Innehållet

Bloody eller whitish sprickor i hörnen av barnets mun är ett symptom på en ganska vanlig sjukdom som många har stött på, men inte många vet vad det egentligen är. Om varför anguliten utvecklas och hur man behandlar den kommer du att lära av den här artikeln.

Vad är det

Angulite har ett tydligare populärt namn - "Zade". Denna inflammatoriska process, som påverkar slemhinnorna och hörn i munnen, har andra namn - vinkelstomatit och vinkel cheilit.

Vid sjukdom har barnet en karakteristisk skada som ligger i hörnet av munnen. Det kan vara ganska stort och blödande eller nästan osynligt.

Den vanligaste anguliten uppträder på våren, när det inte finns tillräckligt med vitaminer, och barnets immunitet efter den kalla årstiden och tidigare sjukdomar minskar. Mycket ofta föräldrar är förvirrade att hämta med herpes simplex, vilket också kan förekomma på läpparna.

Det är en skillnad - med herpes uppträder en vattnisk utslag, som sedan slår samman i en skorpa, och med angulit går eksem inte genom utslaget och ligger strikt i hörnen av läpparna. En herpetisk infektion kan påverka någon del av den nasolabiala triangeln.

skäl

Orsaker till skador i hörnen av munnen är streptokocker.. Dessa bakterier multipliceras och skapar smärtsamma sprickor och skorpor som orsakar obehag och förstör barnets utseende. Sådan angulit kallas streptokock. Streptokocker är utbredda mikrober, och det är inte svårt att bära dem i en liten mikrokrets i huden.

På andra plats bland orsakerna till zaedu - svampar-candida. De lever också nästan överallt och infektion är mer än troligt. Denna typ av sjukdom kallas jäst eller candidomykotisk zaedoy. Mikroskador och en gynnsam miljö för dessa patogener bildas vanligtvis mot bakgrund av en brist i kroppen av vitamin B2 (riboflavin), diabetes. Och för svampformen är den mest sannolika föregående faktorn långvarig behandling av barnet med antibiotika, kortikosteroider och läkemedel - cytostatika.

Varför en spricka bildas, medicinen kan bara förklara med stor stretch. Oftast är denna process förknippad med hudveckar, vilka bildas i hörnen av munnen med minskande bett. Och sprickor uppstår oftast vid bristande överensstämmelse med hygienreglerna.

symptom

Streptokockszadea går något annorlunda än svampen. Uppmärksamma föräldrar kommer inte bara att kunna bestämma tecknen på angulit utan även att fastställa vilken patogen orsakade inflammatorisk process.

När jästformen av sjukdomen hos ett barn i hörnet av munnen bildas lakrödosion. Ofta är de täckta med en vitaktig eller gråaktig blomma. Denna film kan lätt avlägsnas om så önskas. Skorpa på erosionsytan bildas inte. Och i allmänhet leder hon en ganska "blyg livsstil", mestadels maskerar hon sig i en hudvikt i hörnet av hennes läppar.

Det är möjligt att bara överväga svampangulit när barnets mun är öppen. Mycket ofta är denna inflammation kronisk - det verkar och försvinner sedan. Återkallelser kan vara ganska långa, exacerbationer uppträder med någon minskning av immunitet, ARVI, influensa, förkylningar och andra sjukdomar och tillstånd.

Streptokocksvängsel börjar med det faktum att en bubbla med ett tunt toppskikt framträder i hörn av läpparna. Det spricker snabbt och lämnar en slitsformad erosion. Det är ganska djupt. Under några timmar blir erosion täckt med en purulent blodig skorpa. Om denna skorpa avlägsnas, bildar blodig erosion igen under den med en märkbar spricka i centrum. Ett barn med sådan zaedy känner sig måttligt obehagligt "stinging" och en brännande känsla när han öppnar sin mun.

Diagnosen av sjukdomen är endast baserad på dessa symptom. För att bekräfta, gör doktorn skrapningar från erosionsbeläggningen för att ta reda på vem som bor där - candida svampar eller streptokocker. Detta är avgörande för effektiv och snabb behandling.

Ytterligare diagnostik

Om du går till en läkare med en angulit, bör du inte bli förvånad över att läkaren ska ordinera ett barn för test som utesluter förekomst av medfödd eller förvärvad syfilis.

Faktum är att eksem med vinkelstomatit liknar liknande likformationer runt munnen i syfilis, vilket endast skiljer sig i densiteten av formationer. Det är av den anledningen att ytterligare tester för syfilis inte ska skämma ut och förnya mammor och pappor.

En omtänksam barnläkare kommer också att ge riktning till ett biokemiskt blodprov, vilket gör att du kan se om ditt barn har en uttalad brist på vitaminer, särskilt vitamin B.

behandling

Den vanligaste hos barn är den bakteriella (streptokock) formen av angulit. Men jäst anses inte heller som ett exceptionellt fenomen. Behandling med dessa former av bunkar kommer att skilja sig åt i huvudriktningen av behandlingen. I det första fallet kommer det att vara nödvändigt att förstöra bakterien och förhindra ytterligare infektion, och i andra hand föreskrivs antifungal behandling, eftersom antibiotika är mest effektiva mot svampar.

Jästarmulat

Det mest populära läkemedlet med denna zaeda - "fukortsin". Detta är en mättad hallonlösning, som även kallas Castellani-lösning. Läkemedlet har uttalade antiseptiska och antifungala effekter. De rekommenderas att smälta lesionsplatsen 2-3 gånger om dagen, och resten av utrymmet runt munnen torkas med något antiseptiskt medel för att undvika spridning av svampkolonier.

«fukortsin»Används som en del av komplex behandling med en av svampdödorna. Barn ordineras oftast "Nystatin salva" eller "Levorin salva". "Svavel och salicylsalva" (i en koncentration av 2% av den aktiva substansen) har en bra effekt vid hudens svampinfektion. Samtidigt med lokala behandlingar föreskrivs intag av vitaminer i grupp B. Riboflavin (B2) och nikotinsyra (PP) fungerar på bästa sätt.

Om angulit inte har bråttom för att undergå sådan behandling och syltminskningen inte minskar kan läkaren rekommendera att barnet tar "flukonazol". Detta systemiska svampdödande läkemedel ges i individuell dosering, vilket beror på barnets ålder och vikt. Den genomsnittliga dosen beräknas utifrån formeln "6 mg av läkemedlet per kg kroppsvikt" på den första behandlingsdagen, och därefter multipliceras endast 3 mg av läkemedlet för varje kilo. Flukonazol ges till amning en gång var tredje dag och resten - en gång om dagen.

I genomsnitt tar behandlingen av jästbunkar cirka 10-14 dagar. Efter återvinning bör kursen fortsätta i ungefär 7-10 dagar för att uppnå ett stabilt resultat, eftersom svampinfektioner tenderar att återvända till och med med det minsta antalet mikroorganismer som överlevde den första behandlingen.

Streptokock-Angulit

För att bekämpa streptokocker som bosatte sig i läpparnas hörn, används oftast lokala antiseptika, som är alkohollösningar av anilinfärger, till exempel lysande grön lösning (lysande grön).Naturligtvis ser barnet lite skrämmande ut, men inte för lång streptokockinfektioner är lättare att behandla än svampinfektioner. I kombination med grön färg föreskrivs salva med antibiotika. Vanligtvis används i pediatrisk praxis "Erytromycin salva" eller "Syntomycin salva".

Användningen av Vishnevsky salva för behandling av zaed ansågs vara effektiv inte så länge sedan. Nu ser medicinen kritiskt ut på terapi med hjälp av denna lösning - Vishnevsky salva är ganska giftigt och är inte lämplig för användning på slemhinnor.

Denna medicin kräver vanligtvis inte systemiska antibiotika (piller, siraper, injektioner), den lokala verkningen av antibakteriella läkemedel är tillräcklig för en fullständig botning på 7-10 dagar. I analogi med jästarmulat, med bakterieformen av sjukdomen, föreskrivs också vitaminpreparat som innehåller vitaminerna A, E, C, PP och B2 i tillräckligt stora mängder.

Näring under behandling

Terapi kommer att bli effektivare om barnet följer en viss kost.

I kost av ett barn med angulit måste du lägga till mat rik på vitamin B (lever, kål, äpplen, mejeriprodukter, äggulor, fjäderfä, havsfisk). Från nötterna, där det önskade vitaminet är mest innehållande, är det bättre att vägra, eftersom muttrarna själva kan orsaka ganska stark allergi.

Vid behandlingstidpunkten, liksom under återhämtningsperioden (cirka en månad) bör kryddiga och salta rätter, stekt mat, mat med kryddor och matfärger undantas från barnens meny. Dessa produkter irriterar och skadar dessutom den drabbade slemhinnan i hörnen av munnen. Vid behandling av svamp är ängelit bättre att avstå från att ta jäst och bakning från jästdeg.

Folkmekanismer

Inte alla folkmekanismer, recepten som finns i stora mängder på Internet, är lika bra och användbara när du lurar ett barn. Så rekommendationerna att smörja läpparnas hörn med solros, smör, verkar ganska tvivelaktiga. I en varm och oljig miljö dör bakterier och svampar inte.

Officiell medicin tittar bättre på användningen av havtornsolja för smörjning av en torrskorpa i en bakteriesjukdom. Havtornsolja har viss antimikrobiell effekt. Detta förnekar emellertid inte den huvudsakliga behandlingen, som bör innehålla antibiotika och antiseptika. Ett annat viktigt villkor är att havtornsolja kan användas inte i akutstadiet av anguliten, men redan vid återhämtningsstadiet.

Starkt grönt te används ofta som naturliga antiseptika.

förebyggande

  • För profylax Det är viktigt att se till att barnet inte biter, inte klipper läpparna. För att göra detta kan du lära ditt barn att använda petroleumgel eller speciell hygienisk läppstift för barn.
  • Följ munnen - Underbehandlade eller i allmänhet obehandlade karies ibland ökar sannolikheten för att streptokocker uppträder i form av angulit.
  • Du bör inte spara någon ansträngning och tid för att stärka barnets immunitet.. Mot bakgrund av immunbrist sker vinkelstomatit mycket oftare. För att stärka barnets immunförsvar är det nödvändigt att mata ordentligt och på ett balanserat sätt, se till att han har tillräckligt med vitaminer och spårämnen, härda honom, ta honom till sportavsnittet och gå friskt luft så ofta som möjligt med honom.

Dermatologen G.V. kommer att berätta vad du behöver veta om barnborst. Menshchikov i nästa video.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa