Dysenteri hos ett barn: från symptom till behandling

Innehållet

Intestinala infektioner i barndomen förekommer ofta och föräldrars och läkares uppgift är att kunna särskilja en infektion från en annan, eftersom inte varje diarré hos ett barn är ofarlig. Dysenteri är också en farlig infektion.

Vad är det

Representanter för den äldre generationen gillar att skrämma barn med dysenteri och hävdar att oskadade äpplen från trädgården eller smutsiga händer kan orsaka denna farliga sjukdom. Är dysenteri så vanligt - en stor och mycket viktig fråga.

I medicin används en annan term för att hänvisa till denna sjukdom - shigellos, härledd från namnet på den bakterie som orsakar sjukdomen. Detta är en smittsam infektionssjukdom som uppstår med ett syndrom av allmänt förgiftning av kroppen och skador på den nedre (distala) delen av tarmen.

De som kallar dysenteri akut tarminfektion är inte alls felaktiga - sjukdomen hör verkligen till denna grupp. Men, i motsats till andra tarminfektioner som påverkar alla, är dysenteri vanligare hos barn (upp till 75% av personer med shigellos, enligt WHO-statistiken är barn).

Barn 2 år, 3 år och äldre har den högsta mottagligheten för patogenen. Efter 7 år minskar mottagligheten markant. Upp till 1 år, hos spädbarn registreras shigellos sällan. Det finns ingen könsbestämning för orsaksmedlet - både pojkar och tjejer påverkas lika.

Världshälsoorganisationen finner det svårt att beräkna det exakta antalet personer som blev sjuk och har återhämtat sig, för i världen är denna sjukdom utbredd hos barn och det finns inte alltid tillgång till sjukvård och statistiska uppgifter. Det finns bevis för att varje år på planeten med dysenteri upp till 90 miljoner människor blir infekterade, slutar 700 tusen fall i döden. De flesta av de döda - unga barn (från 1 år till 3 år).

orsaker till

Som nämnts är namnet "shigellosis" inte en olycka, men en indikation på orsakssambandet till sjukdomen. Dysenteri orsakas av mikrober som tillhör släktet Shigella. Det här släktet är ganska stort, det innehåller dussintals olika bakterier. En sak förenar dem - alla är enterobakterier, det vill säga de kan föröka sig i det mänskliga mag-tarmkanalen.

Dysenteri orsakas av fyra av de mest framträdande företrädarna för denna grupp: Shigella dysenteriae, Shigella flexneri, Shigella sonnei och Shigella boydii, och även från femtio av deras serotyper.

Shigella är gramnegativa bakterier - pinnar. De är mycket hårda och lever tyst i miljön. Till exempel kan i vatten och land vara upp till tre månader, i livsmedelsprodukter - upp till 30 dagar. De är inte rädda för frost, dör inte när de torkas. Du kan döda Shigella bara genom uppvärmning - om temperaturen blir över 60 grader kommer mikroberna att dö om en halvtimme, och vid 100 grader (kokpunkten för vatten) dör bakterierna i sekunder.. De är ganska lätta att förstöra med direkt solljus och populära desinfektionslösningar.

Shigella multipliceras snabbt i näringsmediet och under livscykeln avger de en stor mängd giftig substans som kommer in i barnets blod och orsakar förgiftningssymptom. Shigella-toxinarter kan producera flera. Den vanligaste i Ryssland idag är Shigella Flexner (flexneri), liksom Sonnei-mikroberna.

Dysenteri är således en bakteriell infektion och kan inte orsakas av något annat. Den enda källan till patogener är en sjuk person som är smittsam från sjukdoms första dag.. Barnet kan inte infektera från en sådan patient av luftburna droppar, bakterien överförs inte med luft. Det finns bara några få sannolika vägar för överföring av mikrober:

 • kontakt och hushåll;
 • vatten;
 • matsmältnings.
dysenteri bakterie

Shigella i stora mängder tilldelas en sjuks avföring, även om han har en sjukdom som uppträder i raderad form. Ett barn kan bli infekterat om de patogena bakterierna kommer i händerna och därifrån i munnen och matvägarna.

Hur det händer:

 • medan du simmar i en pool eller damm;
 • medan dricksvatten från naturliga källor: källor, brunnar och även från ett vattenförsörjningssystem;
 • medan du leker med sjuka barn samtidigt som du använder samma föremål, disk, sängkläder;
 • när man äter mat som är förorenad med en bakterie utan lämplig värmebehandling eller med otillräcklig värmebehandling (temperaturen vid vilken shigella dör är angiven ovan);
 • när man äter dåligt tvättade eller obehandlade grönsaker och frukter.

Ju lägre hygiennivå, ju högre sannolikheten är för spridningen av dysenteri, och ju fler människor är trånga i samma rum, desto större blir följderna av bakteriernas spridning.

Utbrott av shigellos observeras ofta vid stora olyckor i vattenförsörjningsnät, avloppssystem, cykloner och översvämningar, och brukar infekteras med hela familjer, men hos vuxna kan sjukdomen döljas, medan barnen börjar symtomen mycket ljust.

I Ryssland är toppen i förekomsten av dysenteri sommar och höst, liksom lågsäsong. Efter att barnet varit sjuk har han en kortvarig immunitet mot en viss typ av shigella (med vilken hans kropp har lyckats klara), det varar i flera månader, men efter det är det ganska möjligt att reinfektera. Livslång immunitet existerar inte.

Symtom och tecken

Eftersom olika typer av bakterier av släktet Shigella producerar sina egna endotoxiner uppträder sjukdomen i händelse av infektion med en viss typ av mikrob på olika sätt. Mycket beror inte bara på typen av mikrobepatogen utan också på immuniteten för ett visst barn, i sin ålder, på grund av infektionens allvar, på hur svårt gastrointestinala systemet är.

Med någon patogen av ovanstående (Shigella dysenteriae, Shigella flexneri, Shigella sonnei och Shigella boydii) inkubationsperioden ibland varar i flera timmar, och ibland flera dagar. Det är i genomsnitt två dagar. Efter detta ackumuleras toxinet i kroppen tillräckligt för att möjliggöra akuta manifestationer av sjukdomen.

Barnet har en känsla av stark indisposition, temperaturen stiger inom några minuter och kan vara både 37,7 och 40,0 grader - Detta är en ganska individuell skyddande reaktion i kroppen. Ha ett barn illamående, kräkningar uppstår (det kan vara en engång och upprepas flera gånger). Vid kraftig kräkning, upprepad, svår, tillsammans med snabb uttorkning, krampanfall, blå hud, hjärtritmatstörningar, fallande blodtryck, medvetsförlust och delirium.

Med shigellos Barn lider av diarré. Diarré kan upprepas från 5 till 25 gånger om dagen.. I den flytande avföringen finns en stor mängd föroreningar av det oklara slemhinnan, gröna och jämnt blodstrimlar. Kala kommer att vara gott på den första dagen, men på andra dagen av sjukdomen vill barnet ofta gå på toaletten för "stort behov", men faktiskt finns det inget att gå - mängden avföring är liten, ibland utsöndras bara en slemklyfta.

Falsk uppmaning att defekera kan leda till farliga komplikationer av dysenteri - prolaps av rektal slemhinna, gapande anus. Hos unga barn ökar symtomen gradvis.Ju yngre barnet är desto större är risken för komplikationer från lungorna - lunginflammation och hörselorgan - otit. Sons sjukdom, som orsakas av Shigella sonnei-bakterien, manifesteras med en raderad klinisk bild, och slemhinnorna i distansdelen av tarmen påverkas minst. Och med Flexners sjukdom är symtomen störst.

Ett barns kropp, om det inte finns några komplikationer, tar ungefär två veckor att klara av sjukdomen. Full restaurering av tarmslimhinnan tar upp till tre månader, förutsatt att barnet följer kosten och följer alla rekommendationer från läkaren.

Ibland är dysenteri också kronisk. I detta fall är förgiftningen alltid obetydlig, flytande avföring har inte så smärtsamma symptom och frekvens. Men den kroniska formen är farlig eftersom det med tiden och utan behandling kan leda till onormal viktminskning, anemi.

Förväxla inte klassisk dysenteri med amoeb som orsakas av de enklaste mikroorganismerna i släktet Entamoeba histolytica. Det brukar manifesteras som kolit.

Hur diagnostiseras?

Om shigellos misstänks isoleras barnläkaren omedelbart barnet - kliniska rekommendationer innebär undersökning och behandling i ett sjukhus med infektionssjukdomar. Men misstankar misstänks, och en diagnos av dysenteri kan endast göras på grundval av laboratorietester.

Avföring och kräkningar tagen för bakteriologisk undersökning. Sålunda utmärks patogenens typ och namn och i laboratoriet är det omedelbart möjligt att bestämma vilken bakterie som är känslig för antibiotikumet, vilket inte har någon liten betydelse för syftet med behandlingen.

behandling

Det är möjligt att behandla shigellos både på sjukhuset och hemma. Det beror helt på patientens ålder, sjukdomen är allvarlig. Ju yngre barnet är desto större är sannolikheten för farliga komplikationer i samband med uttorkning. Sådana barn, som barn med svåra manifestationer av dysenteri, rekommenderas att behandlas i ett sjukhus med infektionssjukdomar. Äldre barn med svaga sjukdomsformer kan behandlas hemma.

För återvinning är det mycket viktigt att följa regimen, följa den rekommenderade kliniska näringen av läkaren. För behandlingen måste ordineras antibakteriella läkemedel - antibiotika. För att avlägsna tecken på berusning med enterotoxiner betyder hjälp med en avgiftningsåtgärd. Lite senare rekommenderas preparat för korrigering av immunitet, återställande av slemhinnan i tarmens distala del samt för normalisering av matsmältningsförfarandena i allmänhet.

Medan det finns en akut sjukdomstid rekommenderas barnet vila. - Detta kommer att hjälpa hans immunitet mobilisera. Under de första tre dagarna efter symptomstart rekommenderas att barnet matas i små portioner - upp till 8-9 gånger per dag. Småbarn upp till ett år gammal rekommenderas jästmjölkprodukter mättade med användbar livlig tarmflora och barn äldre än ett år rekommenderas att göra poretter kokta i vatten i en "mjukt" typ. Vegetabiliska buljonger, gelé, kesost, grönsakspuréer, som utsatts för värmebehandling är inte förbjudna.

Ju mer diarré och kräkningar, desto varmare bör barnet dricka. Vid allvarlig förgiftning rekommenderas att barnet dricker med saltlösningar ("Rehydron", "Humana Electrolyte" och andra).

Om barnet är litet och inte kan dricka rätt mängd för att fylla på vatten-saltbalansen eller vägrar att dricka, liksom med svår uttorkning, administreras vatten och minerallösningar intravenöst.

För buksmärta på den första dagen rekommendera antispasmodiska läkemedel baserade på drotaverin eller papaverin. Använd inte "papaverin" i form av rektala suppositorier - anus och utan införande av suppositorier irriterade

Antibiotika för förstörelse av orsakssjukdomens orsaksmedel kan ersättas av doktorn med en dysenterisk bakteriofag, de kan kompletteras med antibiotika.Vilket antibakteriellt läkemedel som ska föreskrivas, bestämmer läkaren, erhåller laboratoriedata om typen av bakterier och dess känslighet mot antibiotika. Ofta föreskrivna "Supraks" och andra läkemedel av cefalosporinkoncernen, såväl som "Ampicillin", "Furazolidone".

Att ge botemedel mot diarré med shigellos är kontraindicerat. Den flytande avföringen är en skyddande reaktion hos organismen, där tarmen blir av med bakterier och produkter av deras sönderfall och ämnesomsättning. Om du slutar diarré, kommer återhämtningen att försämras betydligt.

När den akuta perioden är över, rekommenderas enzympreparationer för barnet utöver kosten. ("Pancreatin") för att minska belastningen på bukspottkörteln och återställa normal matsmältning. Probiotika och prebiotika ordineras för att normalisera tarmfloran. Dessutom rekommenderas barnet att ta vitaminer och immunostimulerande medel..

Att barnet är hälsosamt säger inte bara förbättringen av sin hälsa och normalisering av avföring och matsmältning, men också frånvaron av bakterier i fekalmassorna, för denna bakteriologiska undersökning upprepas. Inom en månad, och ibland ännu längre, förblir barnet i dispensarregistret med smittsjukdomsspecialisten på barnkliniken på bosättningsorten.

förebyggande

Förebyggande av dysenteri är uppdelad i specifika och icke-specifika. Den första är vaccinet för denna sjukdom.

Nonspecifik profylax innehåller en viss uppsättning åtgärder.

 • Glöm aldrig att shigellos är smittsam. Håll andra säkra - Om du eller ditt barn har dysenteri, begränsa alla kontakter och använda vanliga saker.
 • Underhålla hygien, lära ditt barn från en tidig ålder att tvätta händerna efter att ha gått, innan de äter, efter att ha använt toaletten, i trånga platser, som affärer, sjukhus, kollektivtrafik. Om det inte finns någon riktig chans att tvätta händerna av någon anledning, bör du definitivt använda våtservetter med antibakteriell impregnering. Det är viktigt att lära barnet en bra vana så tidigt som möjligt att inte händerna i munnen, särskilt när man går, på gatan, bort, i transport eller i en butik.
 • Håll ditt barn att äta endast välskötta grönsaker och frukter.. Frukt bör tvättas endast under rinnande vatten. Du kan använda en speciell pensel eller skala frukten innan du ger den till barnet.
 • Köpa mat, särskilt kött och mjölk, du behöver bara på pålitliga och beprövade ställen, och inte på spontana marknader eller med händer "på vägen".
 • Håll dina livsmedel fräscha i kylskåpet.. Märk dem om det behövs. Överensstämmelse med utgångsdatum är ett viktigt villkor för att förebygga eventuell tarminfektion, och shigellos är inget undantag.
 • Det är inte nödvändigt att mata barnet med källvatten, liksom vatten från tvivelaktiga källor. Flaskvatten är optimalt för barnmat.
 • Om du planerar att besöka heta länder med låga hygiennivåer och hög befolkningstäthet (Indien, Brasilien, Afrika, etc.) Försiktighet bör vidtas för att vaccinera dig själv och barnet.

vaccinationen

Vaccination mot dysenteri ingår inte i den nationella vaccinationsplanen. Det kan bara göras på egen hand och, naturligtvis, på egen bekostnad. För barndomsvaccination finns en åldersgräns - Barn upp till tre år är inte välkomna..

I Ryssland används flera typer av vaccin - Shigellvak, Flexners vaccin och Dysenteric bakteriofag. De garanterar inte att smitta inte uppstår, men garanterar att om detta händer, kommer sjukdomen att gå vidare lättare och utan komplikationer.

Vem ska tänka på vaccination:

 • barn som ska tillbringa ett skifte i ett barnläger till sjöss
 • barn som reser till Afrika, Asien, till exotiska länder med ett varmt klimat;
 • barn som bor i en region som för närvarande upplever ett utbrott av dysenteri.

Vaccination kan ske i vaccinationsrummet hos någon klinik eller privatklinik.Biverkningar, enligt recensioner, är sällsynta, obehagliga effekter av vaccination hos barn inträffar nästan aldrig.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa