Pinworms hos barn: symtom och behandling

Innehållet

Små parasiter kan i hög grad komplicera barnets liv. Oftast uppstår problem hos barn på grund av infektion med pinworms, vilket kan hända när som helst, på vilken plats som helst och i vilken ålder som helst. Vi kommer att berätta i denna artikel hur man känner igen närvaron av sådana parasiter hos en baby, hur man behandlar det och hur man förhindrar reinfektion.

Om patogenen

Pinworms är vanliga parasiter som hör till klassen av rundormer. De har en rundad långsträckt form, med en punkt i ändarna av kroppen. Svansarnas svans är nedåt mot buken, och hos kvinnor är den så skarp som en topp. Ormar är vita eller gråaktiga. Längden kan nå ganska imponerande storlekar - upp till 12 mm. Det är sant att endast kvinnliga pinworms kan skryta av sådana dimensioner, män är betydligt mindre - från 2 till 4,5 mm.

Bland alla arter av pinworms (det finns bara några av dem, två, och enligt en annan klassificering, tre), kan bara en typ av parasit existera och utvecklas aktivt i människans tarmar - Enterobius vermicularis.

Det överförs via pinworm ägg, som barnet kan svälja med smutsiga händer, med ovasket eller otillräckligt välvasket frukt och grönsaker. Parasiternas livscykel är ganska stor av parasitära normer - cirka 30 dagar. Under denna period slösar pinworms inte tid. Efter att äggen har gått in i barnets kropp börjar resan till destinationen - tunntarmen. På grund av det fasta skalet upplever äggen inte de aggressiva effekterna av magsaften, som passerar genom magen.

Larver förekommer i tarmarnas tarmar. De håller omedelbart sin mun i tarmväggen och börjar aktivt mata på allt som kommer in, inklusive blod. Män lever inte länge efter gödsling av honor, de dör och kvinnor med ägg faller under - i tjocktarmen. Därifrån sker migration till ändtarmen.

Att lägga ägg måste kvinnan gå ut, vilket hon gör, vanligtvis på natten. Efter att äggen har lagts dör vuxen. I anusens små veck utvecklas och ägget snabbt och nu är de igen beredda att gå på en annan resa genom människokroppen. Och pinworms är mycket imponerande för pinworms - varje kvinna kan lägga upp till 19 tusen ägg!

I detta skede finns inte bara infektionen av andra, utan också självinfektion. Barnet kamar kliande röven, äggen faller under naglarna, och därifrån i munnen och i vanliga leksaker och diskar.

Parasit ägg är inte rädda för antiseptika som klorlösning, men är mycket känsliga för direkt solljus.

Detta förklarar varför förekomsten av sådana parasiter i de södra solregionerna är mycket lägre än i norra regioner, där solen är en sällsynt gäst.

Om sjukdomen

Pinworms orsaka en sjukdom hos ett barn, som i medicin kallas enterobiasis. Parasitens livsmiljö har nyligen betraktats som orsaken till ett sådant akut tillstånd som appendicit. Faktum är att bilagan (bilaga till cecum) verkligen är "vald" av dessa maskar, och kirurger som utför en operation för att avlägsna en inflammerad bilaga finns ofta i denna amputerade parasitprocess.Medicin har hittills misslyckats med att hitta en direkt och otvivelös koppling mellan pinworms och utvecklingen av appendicit.

Symptom på enterobiasis hos vissa barn kan vara ganska uttalad omedelbart efter inkubationstiden (från 3 till 5-6 veckor) och kan vara nästan omärkbar. I alla fall behöver problemet med pinworms aktivt deltagande av föräldrar och läkare för att läka barnet och förhindra att parasiterna spridas vidare.

Smittvägar

Ofta bosätter knölar sig i barnens kropp som går på förskolor och skolor. Under förhållandena i ett stort barnlag, där vanliga leksaker och rätter, ägg av maskar sprider sig som ingen annan snabb.

Fram till tre års ålder kan infektion uppkomma på grund av hygienbrott - barnet tvättade inte händerna efter att ha gått och lek i sandlådan, inte tvätta ett äpple eller en päron som hämtats från marknaden.

Mycket sällan spindelmaskar fördelas med vatten, även om denna typ av överföring sker.

Nyfödda kan få pinworms från sin mamma. Även om parasiterna som en mamma kan bli sjuk om du bär ett barn, kommer du inte till fostret på något sätt. Infektion sker direkt under förlossningen om kvinnan inte har behandlat enterobiasis före denna viktiga händelse. Under alla omständigheter är endast en infektionskälla en person. Men han har också "hjälpare" - flugor och kackerlackor som sprider ägg som har fått husdamm eller möbler av pinworms ytterligare, till exempel genom att infektera mat.

Fara och möjliga konsekvenser

Trots den uppenbara lätta behandlingen av parasiter kan enterobioser ha ganska allvarliga konsekvenser för barnets hälsa. Så, med långvarig infektion, upprepad reinfektion med pinworm ägg, eosinofil enterocolit kan utvecklas - en sjukdom som påverkar tarmarna. Sjukdomen utvecklas på grund av det faktum att barnet utvecklar en hög känslighet mot pinwormantigener. Skadade tarmar kan inte längre förhindra penetrering av dessa allergener i blodet, börjar en stark allergi.

Vid flickor, även nyfödda, kan parasitära runda ormar orsaka vulvovaginit. En stark inflammatorisk process av de yttre och inre könsorganen uppstår på grund av det faktum att vissa honor kryper in i skeden med ägg. Dessutom kan maskar komma in i urinvägarna, vilket orsakar smärtsam inflammation. För tjejer är detta "grannskap" dubbelt farligt, eftersom de har pinworms kan också orsaka uppkomsten av allvarliga gynekologiska konsekvenser - inflammation av äggstockarna eller äggledarna.

Pinworms i stora mängder är farliga för barnets nervsystem, eftersom parasiterna under sin livsviktiga aktivitet utsöndrar substanser som orsakar förgiftning av kroppen och slår nerverna.

Därför blir barn med långvarig enterobiasis nervös, irriterad, tårig, lustfull, sömn och aptit störs. För ett litet barn är pinworms dessutom farliga av det faktum att smulor utan rygg tanke borstar sin rumpa och sedan gnugga ögonen med dessa händer och repa näsan. För erfarna smittsamma specialister är det inte förvånande att en baby har maskar även i ögonen, bihålorna och lungorna. Sådana patologier är ganska svåra att läka, ibland krävs kirurgi.

symtomatologi

Under inkubationsperioden är det inte möjligt att märka tecken på pinworm närvaro i kroppen. Den första och mest karakteristiska egenskapen visas redan vid sista livscykellivet - när man lägger ägg. Kvinnor utsöndrar en speciell syra som orsakar allvarlig, oacceptabel klåda i anusen.

Klåda sensationer intensifieras på kvällen, och kan också plåga ett barn på natten. Om barnet började oroa sig, försöker hela tiden att klia på röven, är det en anledning att noggrant undersöka anuset.Det ser ut som irriterat, rodnad, om man tittar noga kan man se små halvvala oregelbundna pinormor. Om skrapet är starkt är inte anslutningen av en sekundär bakterieinfektion utesluten.

Enterobiasis hos spädbarn är något svårare att märka, eftersom området kring prästkrummen inte är så sällsynt och av andra skäl - blötsutslag, kontaktdermatos. Spädbarns ångest, som fortfarande inte kan svara tillräckligt på klåda och klia vad som kliar, kommer dock att vara mycket starkare än vid kontaktdermatos. Det kommer också att öka på kvällen och på natten.

Ofta utvecklar barn ytterligare symtom - buksmärta, illamående och kräkningar. De kommer inte att uttalas, som vid akut infektion, snarare är sådana tecken lethargiska och latenta icke-permanenta. Med andra ord kan diarré ersättas av förstoppning, och kräkningar kommer inte att vara så frekventa. Men var uppmärksamma föräldrar kommer att kunna.

Roundworm toxiner kan påverka nervsystemet. Men detta är bara möjligt med omfattande maskbesmittning, ett fåtal parasiter kan inte orsaka sömnstörningar, irritabilitet, huvudvärk, tårförmåga. Om ett sådant villkor åtföljs av prästernas kvällskrapa, måste du springa till läkaren så snart som möjligt - antalet pinworms i kroppen är stor.

Hos barn efter en och en halv till två år som redan har kämpat för potten för länge sedan, kan man på grund av pinworms verkan påbörja tillfällig inkontinens över natten. I detta fall kan man misstänka att parasiter tränger in i urinvägarna.

På dagtid kommer ett barn i en sådan situation också att gå på toaletten för ett litet behov mycket oftare, och volymen urin blir liten.

Riklig vit och krämladdning med en obehaglig lukt från flickor i könsorganen kan indikera den tidiga inflammatoriska processen i reproduktionssystemet. Barn som är benägen för allergier kan börja lida av allergiska attacker, eksem och dermatit. Manifestationer av en sådan parasitallergi kommer att vara olika, beroende på hur pinworm-antigenet uppfattas av barnets immunitet. Oftast är det hudutslag, men det finns också allergisk hosta, rinnande näsa och till och med inflammation i slemhinnorna - allergisk konjunktivit.

eksem
Allergisk konjunktivit

Ett barn med enterobiasis försvagar immuniteten. Om för närvarande att göra en reaktogen vaccination, till exempel DTP, då kommer reaktionen på den att bli mer kraftfull - med en temperatur, manifestationer av en allergisk natur.

diagnostik

Om föräldrarna misstänker att barnet har pinworms och kanske redan har börjat enterobiasis, ska de gå till barnläkaren för en tid så snart som möjligt. En barnläkare kan föreskriva ett samråd med en smittsam specialist om han föreslår omfattande helminthisk invasion. Huvudanalysen som gör det möjligt att fastställa närvaron av pinworms är skrapande perianala veck. Det är inte alltid möjligt att hitta ägg av dessa maskar i barnets avföring, eftersom pinworms lägger dem utanför ändtarmen.

Förfarandet för skrapning är inte smärtsamt och obehagligt. Det viktigaste är att få barnet att skrapa utan föregående morgontvätt. Jag vaknade och gick. För materialintaget används ett litet tejp, på vilket säkert spindelägg kommer att förbli, om det finns parasiter i kroppen.

Om pinworms finns av resultaten av skrapningen bestämmer läkaren om behandlingen. Om ägg av runda ormar inte kunde hittas betyder det inte att det inte finns några maskar. Faktum är att pinworms har förmågan att avsätta avkommor inte nattligt, och det är helt möjligt att skrapstaket föll på en sådan "icke-produktiv" natt.

Därför, om det finns misstankar om pinworms, och det finns inga pinworms i analysen, så är det vettigt att upprepa skrapningen på en dag. Och så vidare i genomsnitt upp till tre gånger.

Dessutom ska barnläkaren ordinera ett fullständigt blodantal.Med en parasitisk infektion är det mycket troligt att ett starkt ökat antal eosinofiler kommer att detekteras. En barnläkare, beroende på ytterligare symtom, kan ordna råd från andra specialister. Vid omfattande invasion av en liten flicka kan samråd med en barngynekolog krävas, och vid bukdistension och diarré, samråd med en gastroenterolog.

Efter det faktum att pinworms finns, är alla eventuella komplikationer vägna. Barnläkaren eller infektionssjukdomarna specialiserar en behandlingsplan.

behandling

Behandling av enterobiasis börjar alltid med valet av ett anthelmintiskt läkemedel för barnet. Många av dessa läkemedel är ganska starka och giftiga, och därför bör föräldrar förstå att parasitsmedicinen för barn och den analoga medicinen för vuxna inte är samma sak. Att välja läkemedlet och utse dosen ska uteslutande vara en läkare.

Barn från sex månader till ett år och lite äldre brukar välja anthelmintiskt medel svårare. Det är nödvändigt att medicinen var giftig för parasiter, men förgiftar inte barnets kropp själv. I pediatrisk övning, mest använda verktyg som "Pirantel" och "Nemotsid".

"Pyrantel"

Läkemedlet finns i en mycket bekväm för barn form av frisättning - i suspension. Den aktiva substansen med samma namn orsakar neuromuskulär blockad i parasiter. Det påverkar både vuxna maskar och unga individer. En engångsdos för spädbarn beräknas utifrån barnets vikt - 10 mg suspension per kilogram av smulans vikt. Barn upp till sex månader, om nödvändigt, ordineras också, men det ska ges med stor omsorg, dosen beräknas av läkaren individuellt. En enstaka dos är vanligtvis tillräcklig. För barn 5-6 år kan läkemedlet ges i tablettform.

"Nemotsid"

Detta läkemedel innehåller också pyrantel, men är en mer överkomlig motsvarighet. Finns i två former - tabletter och suspension. Det är uppenbart att för andra barn är den andra formen mest föredragen. Betecknar samma som föregående läkemedel, immobiliserande parasiter. Individer är uppfödda med avföring.

Barn över 12 år kan ta Nemocid tabletter i en dos av högst tre. Vanligtvis är det tillräckligt att ta en enstaka dos för att bli av med maskar. Doseringen av suspensionen för spädbarn beräknas baserat på barnets vikt - 10 mg per kg vikt. Drogen måste tas i samma dos igen, tre veckor efter den första dosen. Bland de obehagliga stunderna - biverkningar som är ganska vanliga i barndomen efter att ha tagit Nemocid inkluderar illamående, diarré, kräkningar och huvudvärk.

"Piperazin"

Detta är ett mjukare och sparsamt läkemedel. Det orsakar förlamning i parasiter, men dödar dem inte alls, och därför har individer helt enkelt inte tid att släppa ut gifter i barnets kropp som produceras under döden. Det är därför som "Piperazin" anses vara det mest föredragna sättet att behandla pinworms hos barn.

Det bör dock noteras att verktyget endast är tillgängligt i tabletter. Drickmedicin för att bli av med pinworms är nödvändig i en strikt åldersdos (det är för varje ålder som anges i bruksanvisningen) i 5 dagar. En vecka senare, är kursen helt upprepad.

"Vermoxum"

Detta läkemedel är tillgängligt i tabletter. Den aktiva substansen - mebendazol - hindrar pinworms från att helt utfodras, stör processen för glukosabsorption av dem. Berövad av mat, ormarna ganska snabbt (om 2-3 dagar) dör från utmattning. Drogen har ingen uttalad negativ effekt på kroppen, och därför används den ofta inte bara för behandling utan också för förebyggande av helminthic invasioner.

Barn från två till fem år när de ges behandlas ges en kvart pille en gång. Sedan ger efter två veckor igen samma dos av läkemedlet, och efter två veckor - en annan.Samma schema, men en annan dos - en halv tablett - används för barn från fem till tio år. Äldre barn och ungdomar ges ett helt piller i samma utsträckning.

"Nemozol"

Detta läkemedel dödar pinworms på ett komplicerat sätt - förlamning dem och berövar deras diet av glukos. Detta läkemedel är en av de mest föreskrivna i pediatrisk praxis. Nemozol anses vara ett av de mest effektiva anthelmintiska läkemedlen. Finns i tabletter och suspensioner.

Tillverkare rekommenderar att ta en suspension tillsammans med fet mat, så det aktiva ämnet - albenidazol - absorberas snabbare. Barn från en till två år rekommenderas en enstaka dos i en mängd av 1 eftermiddagssked suspension. Barn från 2 år - ger en gång 20 ml av läkemedlet. Tabletter kan teoretiskt ges till barn från 3 år. Enstaka doser - 1 tablett.

Rektala ljus

Om du verkligen inte vill ge dina barnpiller och suspensioner, då med doktors tillåtelse kan du använda droger som finns i form av rektala suppositorier. Detta är inte det billigaste och mest ekonomiska behandlingsalternativet, men ljusets effektivitet är nästan detsamma som läkemedel som måste tas oralt.

För barn från sex år kan du använda ljuset "Nigella Sativa", "Worm". "Worm" kan köpas för barn som redan har fyllt 2 år. Stearinljuset introduceras i rektum en gång på kvällen före sänggåendet, varefter det rekommenderas att upprepa kursen efter tre veckor.

Allmänna regler för medicinering

Ta det anthelmintiska medlet om hela familjen. Varje hushåll, annars kommer det att vara svårt att stoppa infektionen och reinfektera. Efter första kursen måste du klara proven och göra en ny skrapning på pinworm-äggen. Detta rekommenderas vanligtvis efter 2-3 veckor. Oavsett resultaten av analysen, en enda dos av behandling eller behandling bör upprepas (exakt samma mönster som det tilldelades för första gången).

Relaterade åtgärder

Efter en viss medicinering ordineras, kommer läkaren att rekommendera hela familjen att ändra hygien och hygien. Utan detta kan behandlingen inte lyckas, och parasiterna kommer snart tillbaka. Nödvändiga aktiviteter:

  • Barnet och alla familjemedlemmarna ska tvätta händerna efter varje användning av toaletten.för att undvika spridningen av pinworm ägg. Tvätta händerna med varmt vatten och tvål.
  • Från den första dagen av aktiv behandling av enterobios, måste du skära ditt barns naglar inom kort. och resten av hushållet, för att under naglarna ofta knölar ägg gömmer sig och ackumuleras.
  • Det svåraste är att se till att barnet inte kamar kliande platsen.. Underkläder, särskilt barnet behöver ändra byxorna flera gånger om dagen och sängkläder - varannan dag. Alla kläder och underkläder ska tvättas i varmt vatten med ytterligare sköljning och stryk noggrant.
  • På återställningsstadiet efter att ha tagit drogerna i en vecka eller två fortsätter de att smörja anan med zinksalva och se till att barnet har på sig trosor med elastik på höfterna. Detta kommer att förhindra den möjliga fördelningen av de överlevande eller omformade pinworm äggen. Upprepade behandlingskurser är lika viktiga för alla familjemedlemmar, det är önskvärt för alla att genomgå dem.

Folkmekanismer

Folkmekanismer med enterobiasis är många och varierade. Traditionell medicin genom århundradena har samlat hundratals recept.

Både lök, vitlök och pumpa frön har aktivitet mot maskar, men experter rekommenderar inte att du använder allt detta för att behandla barn.

För det första innebär folkmekanismer alltid en tillräckligt lång behandling, eftersom pinworms inte kommer att dö från en enda dos vitlök eller citron. Medan modern medicin är redo att erbjuda botemedel nästan på en dag. Detta är säkrare, eftersom parasiterna i tarmarna är mycket mindre tid än vid behandling av mormors recept, och därför klarar de att leda till mindre skador.

För det andra är det svårt att ta bort pinworms hemma utan att använda apoteksprodukter, det finns alltid risk för reinfektion. Och eftersom barnets hälsa är bättre att överlåta professionella läkare. Det enda som inte är förbjudet att tillämpa hemma - så det här avkoket av örter (kamille, mint), som kan spola barnet för att lindra klåda i anusen. Men ett sådant folkråd bör harmoniskt komplettera den traditionella behandlingen som doktorn föreskriver.

förebyggande

Förebyggande består i att följa hygieniska regler och krav. Föräldrar bör lära barnet att tvätta händerna ordentligt, och de bör göra det så tidigt som möjligt. Den ska tvättas med rinnande vatten, med tvål, i vatten för att hålla minst 15-20 sekunder.

Det är viktigt att se till att grönsaker och frukter tvättas noggrant innan de når bordet för barnet.

Det är viktigt att behandla hemmet ordentligt efter att knölmaskarna i barnet eller vuxen är fullt behandlade - för att tvätta möblerna och golven ska inte vara moderna, och inte klorinnehållande vätskor och det vanligaste tvålvattnet.

Eftersom katter och hundar kan bära pinworm ägg på ullen, behöver du definitivt bada dem med hjälp av veterinärschampo.

Hur man behandlar pinworms hos barn, se följande video.

Om näring mot maskar, se följande video.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa