Symtom och behandling av giardiasis hos barn

Innehållet

Mystiska varelser av Giardia och den sjukdom de orsakar - Giardiasis hos alla föräldrar som hörs. Och allt på grund av alla parasiter som kan leva i människokroppen, det är lamblia som väljs som "extrem". Även läkare med examensbevis skyller ofta på dem för utslag och diarré i ett barn, för dålig sömn och dålig akademisk prestation i skolan. Är det verkligen farligt Giardia i själva verket och hur man behandlar Giardiasis, vi kommer att berätta i den här artikeln.

Om sjukdomen

Giardiasis är en sjukdom som orsakas av de enklaste mikroorganismerna - Giardia. De liknar en maneter, har flagella och en sugskiva, som de kan fästas vid tarmarnas väggar. Det är den här delen av matsmältningsorganet som är favoritplatsen för Giardia, där de känner sig ganska bekväma.

En ganska söt (under ett mikroskop) upptäcktes protozoer i mitten av 1800-talet av en tjeckisk läkare och forskare Dusan Lyambl. Sannerligen berättade han inte omedelbart de organismer som namnges efter honom för alla problem med människors hälsa, detta gjordes av andra och mycket senare. Det andra internationella namnet på sjukdomen är giardias eller gairdiasis. Faktum är att i västvärlden är läkare oenig med det faktum att upptäckten av parasiter var tjeckisk lyambl. De tilldelar upptäckten till den franska forskaren Gyard, det vill säga det internationella namnet på diagnosen.

Världshälsoorganisationen hävdar att omkring 200 miljoner människor årligen smittade med Giardia i världen och mer än 70% av dem är barn under 14 år.

Giardia bor i två stater - de kan vara aktiva och "sova". Fast Giardia finns i form av cystor. Med hjälp av cyster, infektion sker faktiskt, överföringen av parasiten. Rörlösa cyster, komma i en gynnsam miljö för sig själva - i tunntarmen, "komma till liv" och börja föröka sig.

Om ett barn har en försvagad immunitet, om han har comorbiditeter, kommer immuniteten inte att ge en snabb reaktion på tarmarnas nya invånare. Detta gör det möjligt för Giardia att multiplicera genom att dela i en ganska snabb takt. Dessa enkelcelliga parasiter kan fördubbla antalet i 10-12 timmar. Men ju mer Giardia, desto mindre utrymme för dem och individer börjar falla i tjocktarmen.

Lamblia cyster

I tjocktarmen är förhållandena för förekomsten av lamblia bedömda som extrema, helt olämpliga för sig själva, och därför vänder de sig snabbt till rörlösa cyster och, i denna form, kommer ut med avföring. I vilande tillstånd kan Giardia förekomma i mer än tre veckor i marken och vattnet ännu längre - ca 5 veckor.

Med vatten, grönsaker och frukter, med otvättade händer tränger cystor in i en annan persons kropp, börjar multiplicera, kommer ut i form av cystor, och cirkeln stängs.

Förekomsten av Giardia i sig anses inte vara en sjukdom. Du kan prata om giardiasis när den snabba reproduktionen av protozoer leder till vissa förändringar i barnens kropp, eftersom lamblia i tunntarmen matas på de näringsämnen som behövs för barnet och därmed förlorar barnet dem. Dessutom utsöndrar parasiter metabola produkter, och detta är inte heller användbart för ett barns kropp.

I riskzonen - barn från ett år till 4-5 år. Det är vid denna tid som världen är känd inte bara i utseende, ljud och lukt, men också i smak, och därför är spridningen av Giardia i ett barnlag bara en fråga om tid och ett litet segment av det. Mest negativt påverkar Giardia barn med sjukdomar i magen, särskilt med plågor som är ledsagade av låg surhet. På risk och barn är vegetarianer som är bristfälliga i proteinmat.

I det akuta skedet kan giardiasis uppenbaras av svåra symptom. Men i kronisk, om infektionen uppstår igen och igen eller behandlingen inte är färdig för första gången, kan symtomen inte vara. Det antas att barnets hälsotillstånd försämras betydligt, eftersom de små parasiter som knappt syns genom mikroskopet fungerar dygnet runt och utan lediga dagar.

Myter och sanning om Giardia

Det är svårt att säga varför, men av alla parasiter var det Giardia som var hedrad att bli erkänd nästan som en av de största hot mot mänskligheten. Dessa single-celled är väl studerade, och därför kommer alla som är intresserade av att lära sig att kunna veta tillräckligt om dem.

Dessutom är det inte klart varför så många myter rör sig omkring lamblia och giardiasis, som förresten aktivt stöds av de medicinska arbetarna själva:

 • "Giardia är väldigt farligt!". Detta är en myt. Även i det aktiva vegetativa skedet kan protozoerna under häckningssäsongen inte anses vara farliga, eftersom de inte bär något hot mot barnets liv. Den skada som Giardia inflyter på barnets kropp är starkt överdriven.
 • "Ditt barn har problem med gallblåsan, för att han har Giardia!" Detta är inte bara en myt utan den verkliga medicinska obscurantismen. Ingenstans, förutom tunntarmen, kan dessa protozoa parasiter inte existera, och gallamiljön för dem är helt katastrofal. Därför bör inga problem med matsmältningsorganen (cirros, biliär dyskinesi, etc.) på något sätt försökas förklaras av närvaron av Giardia i avföring hos ett barn.
 • "Om giardiasis inte behandlas kommer barnet att ha giardia i levern och andra organ.". Denna myt verkar vara ekonomiskt stödd och uppvärmd av tillverkare av farmakologiska medel för att bekämpa parasiter. Och några läkare säger allvarligt dessa ord till föräldrarna till sina lilla patienter.

Som redan nämnts är en lämplig miljö för levande Giardia en extremt liten tarm. Varken i levern, inte i mjälten eller i magen kan parasiter överleva.

 • "Giardiasis kan behandlas med folkmedicin". Kött av örter, mosad lök och vitlök och andra recept från arsenalen av alternativ medicin kan i princip påverka Giardia, men sådan behandling kommer att vara lång och ineffektiv, tills slutet för att bli av med parasiter kommer knappt. Därför är det bättre att tillgripa behandlingstiden med traditionella droger, det tar inte mer än 5 dagar.
 • "Om du tvättar dina händer ofta, kommer du inte fånga Giardia". Detta är en myt. Handtvätt är en utmärkt vana som skyddar ett barn från många patogena bakterier och vissa virus, men det skyddar nästan inte mot lamblia. Det räcker för en baby att leka i sandlåken där katten som bär Giardia hade satt före för att föra mikroskopiska cyster på skorna. Och för infektion är det bara 10 personer.
 • "På grund av Giardia började barnet bli sjukare oftare med ARVI". Detta är inte sant. Närvaron av parasiter i tunntarmen påverkar inte sannolikheten för att vara infekterad med ett virus och har praktiskt taget ingen signifikant effekt på immunsystemet.
 • "Giardia - en källa till allergi". För att orsaka allergisk reaktion på huden kan Giardia inte, eftersom produkterna i sitt liv inte är starka toxiner eller allergener. Hudsjukdomar, inklusive de som är allergiska, bör inte vara associerade med giardiasis.
 • "Giardiasis kan botas en gång för alla". Detta är en vanlig missuppfattning. En gång med ett par parasiter kan klara sig, kan barnet få ny, och samma dag.
 • "Vart femte barn har lamblia". Detta är sant. Ca 30% av killarna mellan 3 och 7 år, enligt testresultaten, har dessa parasiter i sina kroppar. De har emellertid inga klagomål och patologier, sjukdomar med allvarliga konsekvenser. Föräldrar kommer bara att lära sig om lamblia från resultatet av avföring. I det här fallet är lambliosen i tarmarna inte ifrågasatt, eftersom närvaron av cysta inte är någon sjukdom.

symtomatologi

Förekomsten av cyster kan inte kännas på något sätt. Barnet klagar inte och blir inte sjuk. Det faktum att utvecklingen av patologi i samband med reproduktionen av Giardia börjar kan sägas när parasiterna börjar irritera tarmslimhinnan. Denna process kan åtföljas av följande symtom:

 • obehag i naveln, i överkroppen, mild nagande smärta, som inte präglas av skarp eller uttalad natur, känslorna är inte konstanta;
 • förlust eller aptitförlust, förändring av smakpreferenser, känsla av mild illamående;
 • Barnets mage är ofta svullet, efter en måltid kan en röra höras;
 • avföring instabilitet - diarré alterneras med förstoppning och vice versa;
 • förlängd diarré (flera dagar);
 • fekala massor har en gul eller gulaktig färg och ojämn konsistens, på vissa ställen finns det fläckar av slem;
 • generell svaghet, irritabilitet, barnets humörlighet
 • Om en baby tidigare har diagnostiserats med atopisk dermatit kan en exacerbation börja.
 • Kroppstemperaturen är vanligtvis normal, men sällan stiger den till subfebrila värden (37,0 - 37,9 grader).

Det vanligaste symptomet är viktminskning. Som vi redan har upptäckt suger Giardia ut ur tunntarmen många användbara ämnen som kommer dit med mat. Och om du anser att barnet redan har minskad aptit, kommer vikten verkligen att börja förändras i mindre riktning. Hos barn kommer det att bli en långsam viktökning eller vikten kommer att vara på ett ställe.

Vid akut giardiasis, om ett mycket stort antal cystor omedelbart tas in i barnets kropp, kan en temperaturökning upp till 38,0 grader observeras, och alla ovanstående symtom kommer att bli ganska uttalade. Kräkningar och allvarliga huvudvärk kan uppstå.

diagnostik

Det är möjligt att fastställa förekomsten av lambliacyster i ett barns kropp endast genom resultaten av fekalprov, den så kallade scatologiska analysen. Cystor finns emellertid inte alltid i materialet, eftersom de inte alltid faller i den del av avföring som föräldrarna tog till försändelsen till laboratoriet. För att komma till sanningens botten (om du verkligen vill komma till det) du behöver ta avföring till kliniken en gång i veckan i minst en månad. Först då kan laboratorieassistenter med en sannolikhet på upp till 90% svara på frågan om ett barn har Giardia.

Ofta föreskriver barnläkare en riktning för serologiska blodprov. För att göra det måste barnet uppväckas tidigt, inte matas och förbereda sig för sina protester, eftersom blod tas ut enbart från en ven. För att klara denna analys eller inte, är det bara föräldrar som bestämmer eftersom det inte anses vara informativt när det gäller utvecklingen av giardiasis. En viss mängd specifika antikroppar mot Giardia i blodet vid genomförande av en serologisk analys kan i princip detekteras, men endast vid 3-4 veckor efter infektion. Och eftersom infektionsfaktorn inte kan identifieras i tid, kan en serologisk analys inte betraktas som en tillförlitlig diagnos.

En ganska obehaglig diagnostisk metod är duodenal undersökning. Han kan tilldela ett barn som redan är 10 år gammal. Under probing behöver barnet svalna en en och en halv meters sond som kommer att ta prov av gallan. Metoden användes tidigare i stor utsträckning eftersom medicinen uppriktigt ansåg Giardia vara ansvarig för problem med gallblåsan och duodenum.

Många nyligen genomförda studier har visat inkonsekvensen hos ett sådant förhållande, och därför har föräldrarna rätt att vägra oroväckande diagnostisk undersökning, även om doktorn insisterar på det. Visst är doktorn en anhängare till den gamla grundskolan.

En enklare och mer illustrativ metod är enterotest.

Barnet ges till att dricka en gelatinkapsel. Inuti kapseln är en nylongänga. Det kommer att släppas efter att kapseln är upplöst i magen. Gängan passerar genom tunntarmen, Giardia, om någon, kommer att hålla sig till den, varefter den kommer att släppas med avföring genom tjocktarmen. Tömning provoceras genom att ta ett laxermedel 2 timmar efter intag av kapseln.

En annan metod är biopsi i tunntarmen. För analys tas ett litet fragment av skalet, i det närvaro eller frånvaro av Giardia bestäms mikroskopiskt. Förutom detta faktum kan läkare avgöra vilka förändringar som orsakade parasiterna i tunntarmen. Förfarandet är ganska tidskrävande och dyrt, det ordineras mycket sällan, främst när det finns misstanke om en tumör i tunntarmen. Giardia i denna situation finns parallellt.

behandling

Inte varje giardiasis behöver särskild behandling. Om barnet helt enkelt har lambliacyster i avföringen, är det inte en indikation på att börja ta mediciner för parasiter. Läkare väljer ofta väntetaktik. I de flesta fall finns smittade cyster i analyserna, men det finns ingen uttalad toxisk effekt på kroppen.

Barnets immunitet "fungerar" på detta problem från Giardias mycket penetration i tunntarmen. Och med stor sannolikhet kommer han att kunna vinna seger över parasitten utan hjälp utan hjälp.

Världshälsoorganisationen ger mycket specifika instruktioner för detta fall - du måste börja behandla gardini med mediciner endast när diarré inte har slutat i 7-10 dagar. I denna lamblia bör detekteras bekräftas.

I mer komplicerade fall, när långvarig diarré inte är det enda symptomet, kan läkaren ordinera en trestegsbehandling.

  Eliminering av berusning och hjälp immunitet

  Vid detta tillfälle, som vanligtvis varar ca 2-3 veckor, rekommenderas barnet specialmat. I barnets meny ingår mat och rätter som "inte gillar" Giardia. Dessa är olika spannmålsporridor, vegetabilisk olja, torkade frukter och färska grönsaker, äppelmos, mejeriprodukter - för att förbättra tarmmotiliteten. Ju bättre tarmarna fungerar desto mer produktiva de tömmer, desto mer parasiter kommer att lämna den. Under förbudet - kolhydrater. De ger mycket Giardia, och det är därför bättre att skjuta upp kolhydratmat för senare.

  För att avlägsna eventuella hudfraktioner förskriver antihistaminer i åldersdoseringen. Den bästa lösningen för ett barn av yngsta ålder - 1 år, 2 år - "suprastin". Det rekommenderas att ta piller. Gallpreparat och enterosorbenter kan ordineras som tilläggsbehandling. Som koleretic ordineras barn över 5 år ofta en örtberedning "Hofitol».

  Antiparasitisk terapi

  Det här är det främsta skedet där läkaren väljer medel för att bekämpa parasiter. Moderna droger behöver inte ta veckor, i de flesta fall har de effekt efter 3-5 dagar. När du väljer ett läkemedel kommer läkaren att uppmärksamma föräldrarna på droger som har effekt på de enklaste, som lamblier är direkt relaterade till. Dessa läkemedel inkluderar «trihopol», «metronidazol», «furazolidon"," Tiberal ","Makmiror».

  Ett kombinationsläkemedel som innehåller både metronidazol och furazolidon är mycket populärt. "Emig-F". Barn över 5 år ger det i piller och barn under ett år gammal - i suspension. Sällan ordineras barn med akut giardiasis läkemedlet. "Nemozol". Den är endast tillgänglig i tabletter. Läkaren beräknar åldersdosen baserat på barnets vikt. Den genomsnittliga behandlingen är från 5 till 7 dagar.

  Några andra kända antihelmintika, till exempel Pyrantel med Giardiasis, är ineffektiva eftersom de har ett ganska begränsat handlingssätt som inte gäller de enklaste mikroorganismerna.

  Dessa medel är föreskrivna kurser i piller. Om situationen är nära kritisk och diarré hos ett barn mot giardiasis har pågått i mer än 10 dagar, då kan "tung artilleri" användas - läkemedel som behöver tas en gång, t ex tinidazol.

  Samtidigt med dessa läkemedel bör man fortsätta att ta antiallergiska medel och chelatorer. Av enterosorbenterna i barndom får man använda "Polysorb", "Smecta», «enterosgel"," Polyphepan ". Dessa verktyg är ett effektivt försvar mot toxiner, vilket ger döende individer av parasiter som skyddande reflex.

  Pinning resultat

  Den tredje etappen upprepar den första i mycket, eftersom den är avsedd att skapa förhållanden i kroppen där det kommer vara extremt obehagligt för Giardia att bosätta sig i det igen. Naturligtvis är det omöjligt att minska en sådan risk till noll, eftersom gudar är utbredd, men åtminstone kan du försöka. Under månaden måste barnet hålla sig till speciella diet, som kommer att innehålla en stor mängd färska frukter och grönsaker, samt spannmål, potatismos, stallost och kefir. Läkaren kommer definitivt att rekommendera ett av de multivitaminkomplex som är lämpligt för barnet i åldern - förlusten av vitaminer orsakade av giardiasis måste kompenseras och fyllas på.

  Om sjukdomen åtföljdes av förlängd diarré, så är det i det sista skedet av terapi ofta föreskrivet att probiotika och prebiotika. I vissa fall visas barn enzympreparat.

  effektivitet

  Läkemedel som utgör grunden för antiparasitisk behandling, såsom «metronidazol», «furazolidon» och alla medel som bygger på dem förlorar gradvis sin effektivitet på grund av att parasiter uppträder, vilka är mycket resistenta mot den aktiva substansen i dessa läkemedel. Giardia, som har lämnat kroppen vid scenen av antiparasitisk behandling, och inte död, men bara blir cyster, förvärvar sådant motstånd.

  Nästa gång de orsakar infektion, kommer giardiasis att bota för läkemedelsbehandling är mycket svårare. Den moderna läkemedelsindustrin arbetar med denna fråga, och nästan varje år säljs nya droger. Läkare är vanligtvis medvetna om nya produkter, och de kommer omedelbart att föreslå ett annat botemedel mot Giardia om "metronidazol"Ej giltig.

  För att göra behandlingen effektivare rekommenderar läkare att alla familjemedlemmar genomgår det samtidigt.

  Om parasiter har identifierats hos ett barn och de har lett till en sjukdom, ska vuxna och andra barn i familjen ta mediciner som föreskrivs för barnet. Dosen för varje familjemedlem bestäms av läkaren.

  Ibland finns det behov av en andra behandlingskurs. För att säkerställa att alla parasiter har lämnat kroppen, måste barnet flera gånger efter slutet av den första kursen ge avföring för analys. Dispensiv observation är nödvändig för honom i ett halvt år, under denna tid är det önskvärt att göra en analys av avföring för Giardiacyster minst tre gånger.

  förebyggande

  När det gäller infektion med giardiasis är varje invånare på planeten farlig, eftersom många vuxna är långa bärare av Giardia. Barnets omogna immunitet är dåligt resistent mot invasion, och därför kommer även ett fåtal cyster att vara tillräckliga för infektion. Förebyggande av denna obehagliga sjukdom är indelad i två områden - personligt förebyggande och offentligt förebyggande.

  Alla samhällen måste ta hänsyn till att huvudkällan till cystor är husdjur.

  Så att barn inte leker i sandlådan, bredvid vilken någons hund eller katt gick på toaletten, behöver ägarna av fyrbenta människor bara lära sig hur man städer efter sina husdjur vad de brukar lämna i gårdarna. Denna åtgärd ensam kan minska förekomsten av giardiasis med flera storleksordningar.

  På den offentliga nivån är det önskvärt att kontrollera reservoarernas tillstånd, för att skydda dem mot infektioner av parasiter. I barngrupper (skolor och förskolor) är det nödvändigt att regelbundet genomföra en scatologisk undersökning av alla elever och elever för att identifiera bärare av Giardia i tid, som inte har några symptom.

  Individuella åtgärder för att förebygga giardiasis är hygieniska. Tvätta händerna lite, du behöver fortfarande lära barnet att inte dra dem i munnen. Korrekt handtvätt bör vara minst 30 sekunder med hjälp av barntvål. I det hus där barnet bor, liksom på de platser där han är, måste det vara ett nådigt krig med flugor och kackerlackor. Dessa insekter är huvudbärarna av lambliacyster. Ju mindre flyger och kackerlackor i en lägenhet desto lägre är risken för infektion med parasiter.

  Cystor kan komma in i ett barns kropp med vatten, inklusive dricks. Kranvatten är inte det bästa alternativet för barndrinkning, med tanke på att standard konventionell vattenklorering nästan inte dödar Giardiacyster.

  Det är inte nödvändigt att vattna barnet och vattnet från okända och obekräftade källor - fjädrar. Där, förutom Giardia, är mikroorganismer också mer hemska.

  Således är det främsta förebyggandet att koka dricksvatten, att noggrant tvätta grönsaker och frukter som köps i en butik eller på marknaden med en pensel, och för att förhindra att barn försöker spela andra människors leksaker för att leka, speciellt för att dra dem i munnen.

  Om vad som är giardiasis och hur man hanterar det, kommer dr E.O. Komarovsky att berätta i nästa video.

  Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

  graviditet

  utveckling

  hälsa