Möjliga komplikationer efter influensa och ARVI hos barn

Innehållet

Även de mest omtänksamma och uppmärksamma föräldrarna kan inte fullt ut skydda sitt barn mot akuta respiratoriska virussjukdomar. Oftast lider barn av akuta respiratoriska virusinfektioner, ibland finns det fall av influensa. Alla vet att det inte är så mycket virusen själva som är orsakssambanden till sjukdomen, men de möjliga komplikationerna av en virusinfektion. Om hur och varför komplikationer kan utvecklas, kommer vi att diskutera i den här artikeln.

Sannolikheten för komplikationer

Medicinsk statistik har inte tillräckliga data om den exakta förekomsten av ARVI, eftersom denna grupp av virusinfektioner är den vanligaste på planeten. Influensor är vanligtvis enklare att beräkna. Men den kända frekvensen av komplikationer efter influensa eller ARVI. Negativa effekter uppträder i cirka 15% av fallen.

Virus som tränger in i barnets kropp genom övre luftvägarna, förstör epitelcellerna i näspassagen, nasofarynx, struphuvud. Därefter kommer de in i blodomloppet och transporteras genom hela kroppen med blodet, vilket orsakar förgiftningssymtom, hög feber. Andningsorganets nederlag i det akuta skedet av sjukdomen uppträder vanligen hos barn i form av en rinnande näsa, torr hosta. Intoxikation kan uppenbarma buksmärta, illamående, lös avföring. Efter 4-5 dagar börjar febern och infektionens huvudskyltar att återgå.

Kampen mot viruset minskar avsevärt barnets immunitet, det finns ett verkligt hot om anslutningen av en sekundär infektion, oftast - bakteriell. Lasten på andningsorganen under sjukdom kan leda till förekomsten av kronisk patologi.

Komplikationer hos små barn är mest troliga. Ju mindre år ett barn har, desto svagare är hans immunförsvar. Ungdomar påverkas mindre av influensa och ARVI. Den farligaste med utgångspunkt i sannolikheten för att negativa konsekvenser uppträder anses vara från sex månader till tre år.

orsaker till

Ofta utvecklas komplikationer hos barn som inte har tillräcklig näringsbalanserad och rik på vitaminer som lider av anemi. Immunkompromierade barn är också i fara. Dessa är barn som lider av immunförsvarets sjukdomar och barn som har en eller flera kroniska sjukdomar.

Sannolikheten för att komplikationer uppträder ökar med felaktig behandling, till exempel vid användning av antibiotika under influensa eller ARVI, med bristande överensstämmelse med läkares kliniska rekommendationer angående sängstöd eller kontroll av kroppstemperatur.

Föräldrarnas vägran av standardbehandling till förmån för behandling med folkmedicin ökar dessutom chansen att barnet kommer att få komplikationer.

Felaktig vård under en sjukdom kan också påverka resultatet. Om föräldrar försöker slå barnet i varma filtar eller slå på värmaren i patientens rum, vilket leder till att barnet andas torr luft, får viruset på de torkade slemhinnorna mer handlingsfrihet. Underlåtenhet att följa rätt dricksreglering är fylld av uttorkning.

Att ignorera behovet av en återhämtningsperiod, när barnet skickas till dagis eller skolan omedelbart efter att temperaturen sjunker, leder också ofta till utvecklingen av svåra komplikationer.

Tyvärr är det omöjligt att beräkna alla risker, eftersom reaktionen av en individ organism till ett visst virus inte kan förutsägas. Det är därför att det ibland uppstår komplikationer även hos de barn som var omhändertagna och som behandlades ordentligt.

Eventuella effekter av virussjukdom

Alla komplikationer som är möjliga under och efter en virussjukdom är uppdelade i specifika, icke-specifika och bakteriella. Komplikationerna av den akuta perioden av sjukdomen är specifika. Så, hos spädbarn kan febrila anfall utvecklas på grund av hög feber (den kan nå 40 grader med influensan). Förutsägande och förebyggande av febrila anfall är praktiskt taget omöjliga, de förekommer endast hos barn som har en viss genetisk predisposition till det konvulsiva syndromet.

Hög feber skapar ett annat specifikt hot i samband med virusets uttorkning, särskilt om barnet har sådana tecken på förgiftning som kräkningar och diarré. Ett virus som har trängt in i blodet skapar sannolikheten för att utveckla hemorragisk syndrom, och användningen av acetylsalicylsyrabaserade antipyretika i barndomen ökar sannolikheten för utvecklingen av Rayens farliga och ofta dödliga syndrom.

Hos unga barn, i den akuta fasen av sjukdomen, kan en kritisk minskning av struphuvudet utvecklas, utseendet på croup är möjligt, vilket hotar akut andningssvikt och kvävning. Ju yngre barnet är, desto mer uttalat i hög värme kan det vara neurotoxikos. En av de farligaste specifika komplikationerna är meningoencefalit, myokardit, polyradikulonitit.

Ofta, under återhämtningsperioden, kan myosit av gastrocnemius-musklerna liksom reumatoid artrit, där barnet klagar på att han har ont i benen, musklerna, lederna, kalvarna, på morgonen efter att ha vaknat, nästan inte gå.

Om den akuta perioden har gått utan egenskaper är det möjligt att barnet efter en liten lättnad i 5 dagar kan känna sig dålig igen. Den bakteriella komplikationen av en virusinfektion börjar med stor sannolikhet. Oftast är det bronkit med lång och smärtsam hosta, lunginflammation, lungödem. Det är möjligt utseende av bihåleinflammation.

Ofta finns det en komplikation på öronen - från enkel otit till irreversibel neurit hos hörselnerven, där det finns helt eller delvis hörselnedsättning. En ganska vanlig följd av anslutningen av en bakteriell infektion är en svamp eller paratonsillar abscess. Kan utvecklas ont i halsen, meningit, purulent lymfadenit. Njurskador är inte uteslutna, i synnerhet glomerulonefrit.

Icke-specifika komplikationer innefattar förvärring av redan existerande kroniska sjukdomar, särskilt respiratoriska och kardiovaskulära sjukdomar.

Hur förhindrar komplikationer

Det finns inget korrekt recept för att undvika de negativa effekterna av influensa och ARVI, men det är realistiskt att minska riskerna, eftersom varje förälder måste vara väl medveten om vad som behöver göras så att återhämtningen fortskrider smidigare och lättare.

  • Sätt barnet i sängen. Sängläge - nyckeln till att framgångsrikt övervinna sjukdomen. Försök att flytta infektionen "på fötterna" är inte välkomna. Det är inte förvånande att ett barn sover mycket under en sjukdom - han har en stark svaghet och trötthet.
  • Tillför frisk luft, fuktar luften och vattnar barnet aktivt. Dryck ska vara varmt. Mjölk bör undvikas såvida det inte är ett barn som ammar. Ju mer barnet dricker, desto mer aktiv mamma och pappa återfuktar deras slemhinnor i deras luftvägar, desto lättare blir det för ARVI och influensa. Om barnet svettas kraftigt, bör mängden vätska ökas.
  • Kontakta läkare. Var säker på att i alla fall - för spädbarn och barn upp till 3 år.Med en svår sjukdom kommer läkaren att behöva allt annat. Svårighetsgraden av tillståndet indikeras av hög feber, som inte kan reduceras av antipyretiska läkemedel, kräkningar, bevakningsproblem och konvulsioner.
  • Ge inte något läkemedel utan läkares rekommendation.. Använd inte antibiotika, om det inte finns några bakteriekomplikationer, bli inte "engagerade" med läkemedel som har immunmodulerande och immunostimulerande effekter.
  • Övervaka barnets tillstånd. Om han hostar starkt på natten, om heshet uppträder, andning är svårt, förekommer utslag, bör du ringa en ambulans.
  • Under återhämtningsperioden, vidta åtgärder för att snabbt höja och återställa försvagad immunitet. Barnet måste ges tid att återhämta sig, under vilken han måste gå, vila oftare, äta bra. Sport och temperering är bäst kvar till ett senare datum, då sjukdomen recedes helt. Eventuell överbelastning omedelbart efter SARS och influensa kan leda till icke-specifika komplikationer.

Om vilka komplikationer som uppstår efter influensa och ARVI hos barn, se nästa video.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa