Symptotermisk metod för erkännande av fertilitet

Innehållet

Fertilitetsproblem har alltid bekymrat kvinnor. Vissa mammor har inte bråttom att bli - för dem finns ett akut preventivmedelsproblem, vilket inte skadar (utan att ta hormonella droger, upprätta en spiral etc.). Andra, tvärtom, drömmer om moderskapet och vill säkert veta sina egna ägglossningsdagar för att bli gravid ett barn så snart som möjligt.

I båda fallen kommer SMRP att komma till räddning - en symptomatisk metod för fertilitetsigenkänning, vilket är önskvärt för allt rättvist sex.

Vad är det

Det är svårt att föreställa sig, men i medicin upptäcktes sperma på 1700-talet. Och för att "bli bekant" med den kvinnliga könscellen (oocyt eller ägg) tog mänskligheten mer än ett halvt sekel. Begreppet ägglossning, i allmänhet, beskrevs endast i början av förra seklet. Från och med denna tidpunkt var de första primitiva planeringsmetoderna för äktenskapskalendern, vilket innebar att Under de första 10 dagarna efter menstruationsblödning kan en kvinna inte bli gravid.

Ägglossningsräknare
Cykeltid
Varaktighet av menstruation
 • menstruation
 • ägglossning
 • Hög sannolikhet för uppfattningen
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Som du förstår, "metoden" ofta "släppte" och gav "missbrott". Det blev snabbt uppenbart att det var ett behov av att fortsätta att studera frågan om kvinnlig fertilitet. Iakttagande av kvinnorna föreslog läkare av tiden att Perioden för fruktbarhet föregås av vissa tecken och förändringar i kvinnans kropp. Så började framgå metoden för familjeplanering för ägglossning. Men det var inte tillräckligt nog, eftersom ägglossningen kan skiftas, inte förekommer alls, och en mängd olika faktorer kan påverka det: kyla, stress, långväga resa, ålder.

sperma
äggcell

1938 skapades temperaturplaneringsmetod: Läkare märkte att basaltemperaturen (temperaturen inuti kroppen) är känslig mot ägglossningen. Schemat som en kvinna kunde bygga på sina mätningar gjorde det möjligt för henne att veta när ägglossningen började och när den slutade, men tyvärr gav inte någon uppfattning om när den friska perioden börjar, när ägget börjar mogna.

Det tog ytterligare 30 år att kombinera de två metoderna - temperatur och kalender. Så det fanns en avancerad metod för bestämning av fertilitet. Men dess noggrannhet, trots att den var oföränderligt högre än alla tidigare versioner, kunde inte passa kvinnor.

Och sedan skapades Billings-metoden. Dr John Billings och hans fru, Evelyn, ägnade hela sitt liv att undersöka familjeplanering. Deras arbete bidrog till att förstå det ägglossning i en kvinna kan bara vara en gång i månaden, och äggcellen bor och behåller förmågan att bli gravid högst 24 timmar.

Även maka forskare har fastställt effekten av cervical slem på uppförandet av spermier. Den slem som utsöndras av livmoderhalsen i den fertila perioden minskar surheten i den vaginala miljön och bidrar till framsteg av spermier till målet - ägget. Det är naturen hos en sådan slem som enligt Billings metod ska be kvinnan den mest gynnsamma för uppfattningen.

John Billings

Och nästan omedelbart efter denna upptäckt presenterades symtotermetoden för fertilitetsigenkänning för världen, vars författare var en kvinnlig österrikisk doktor Dr. Rötzer. Han absorberade alla föregångares arbete. Tre komponenter ingick i SMRP:

 • basal temperaturindikatorer;
 • observation av livmoderhalssekretion
 • ställning och tillstånd av livmoderhalsen.

Metoden har öppnat nya möjligheter för miljontals kvinnor. Med hjälp kan även de av det rättvisa könet, vars cykel inte är regelbundet, finna ut med stor noggrannhet precis när kroppen är redo för uppfattning.

Det är anmärkningsvärt att metoden var den första som lyckades visa sin effektivitet för ammande kvinnor, som i allmänhet inte har någon ledtråd efter födseln, efter vilken tid i ammande närvaro kommer cykeln att återhämta sig.

Metoden kräver en stor organisation från en kvinna, men ger henne möjlighet att varje dag veta så mycket som möjligt om sin egen reproduktiva tillstånd, liksom i de tidiga stadierna för att identifiera vissa gynekologiska och andra sjukdomar och patologier som påverkar menstruationscykeln.

Metoden kompletterades och förbättrats för 40 år sedan i Birmingham, det är därför den moderna versionen av metoden kallas Birmingham modifiering. Den symptotermala metoden för att erkänna fertilitet har blivit ännu mer exakt - brittiska läkare har infört en "dubbel bekräftelse".

Kvinnans cykel var uppdelad i:

 • infertilitetsperiod före ovulation
 • fruktbarhetstid, när uppfattningen är maximal möjlig;
 • perioden efter ovulatorisk infertilitet, när ägget redan har dött, och uppfattningen är inte längre möjlig av denna anledning.

Dubbelskyltarna i den engelska versionen måste bekräfta både början och slutet av var och en av dessa perioder.

Sedan 2002 började Ryssland undervisa Birmingham modifierad version av symptotermetoden. Idag används den av mer än 100 länder.

Världshälsoorganisationen, som vanligtvis är ganska misstänkt för icke-barriär och icke-hormonellt preventivmedel, tvingades känna igen resultaten av en studie som visade att Metodens noggrannhet är upp till 98%.

Dessutom erkände WHO att många par med etablerad infertilitet, tack vare SMRP, kunde tänka sig och utföra barnet.

Hur fungerar det?

Innan en kvinna bestämmer sig för att använda en sådan metod är det bättre för henne att delta i speciella klasser, där erfarna lärare av SMRP kommer att ge grunderna i kvinnokroppens fysiologi, kommer att berätta i detalj om menstruationslovens lagar om uppfattningen. Dessutom kommer en kvinna att lära sig att lyssna noga på sin kropp och registrera de tecken som kommer att tillåta slutsatser om fertilitet.

Faktum är att en kvinna är bördig endast för en dag inom en cykel. Det här är den dag då hennes ägg lever. Efter menstruationen börjar cykelens luteala fas, inom vilken folliklarna mognar i äggstockarna. Man kommer att bli dominerande och kommer att fortsätta att växa, resten kommer att undertryckas av kvinnans hormonella bakgrund.

Ungefär i mitten av menstruationscykeln spricker follikeln och släpper ut en mogen äggula i äggledarens ampull. Om det för närvarande finns levande spermatozoer i könsorganet, kommer de att kunna befrukta det (detta är möjligt om samlag var 3-4 dagar före ägglossningen). Om samlag äger rum på dagen för ägglossning är uppfattningen också mycket sannolikt. Om sex inträffar för ett par dagar efter ägglossningen, blir sannolikheten för uppfattningen låg, eftersom ägget kommer att dö.

Den symptotermiska metoden låter dig veta exakt när det bördiga fönstret börjar och när det slutar, vilket kommer att vara användbart för dem som planerar en graviditet och för de som är skyddade.

En kvinna måste observera de karaktäristiska tecknen på hennes fertilitet varje dag i flera cykler (vanligtvis minst tre) för att förstå egenskaperna hos sin egen cykel, eftersom det inte kan vara 28 men 30 dagar eller ännu mer, kan ägglossningen inte skilja sig med konstantitet etc. De tecken som behöver övervakas är basaltemperaturen och tillståndet av livmoderhalsslem i samband med livmoderhalsens ställning. Dessa kvinnor ska föras in i ett specialbord.

  Basaltemperaturen mäts vid de punkter där blodkärlen passerar: anus, vagina, hypoglossalutrymme. Temperaturen mätt i rektum och i slidan anses vara mer exakt. Vid mätning bör du följa vissa regler.

  • Mätplatsen bör inte ändras. Om en kvinna valde ändtarmen, ska hon bara genomföra alla efterföljande mätningar i henne, utan att ändra platsen på slidan.
  • Termometern måste vara konstant. Olika termometrar kan ha fel, och för noggrann diagnostik är allt viktigt - upp till en tiondel av en examen. Det är bättre att använda en kvicksilvertermometer, den är mer exakt elektronisk.
  • Mätningar ska alltid tas samtidigt, bekvämt för kvinnan. Det är omöjligt att mäta idag klockan 7 och imorgon kl 10. Mätningen tas omedelbart efter att vakna innan kvinnan går ur sängen och går på toaletten och badrummet. Det är viktigt att en hel natts sömn (minst 3 timmars sömn) bidrar till uppvakningen.

  Först erkänner många kvinnor att disciplinera sig själva kan vara svårt. Men då mäter BT (basaltemperatur) blir så naturligt att du borstar tänderna efter att du vaknat, på toaletten. Det är viktigt att omedelbart gå in i termometerns mätningar i ett speciellt schema.

  Grafen, som kommer att erhållas under cykeln, kommer att visa om det fanns ägglossning alls: ett skarpt hoppa i temperatur till subfebrila värden kommer att rapportera om det. Så reagerar kroppen på höga nivåer av progesteron. Diagrammet visar hur bra äggstockarna fungerar i kvinnans andra del, om det finns tillräckligt med hormoner för att planera en graviditet.

  Om befruktning kan tala en hög (mer än 37,2 grader) basal temperatur under cykelns andra fas, det vill säga efter ägglossningen.

  Endast en gång då temperaturen sjunker en dag - i det ögonblick då krummen implanteras i livmoderns endometrium. Därefter blir temperaturen hög igen.

  En studie av livmoderhalsen utförs med en klar förståelse att livmoderhalsen inte svarar på progesteron, men till östrogen, ett lika viktigt kvinnligt könshormon. Under verkan av östrogenmognad av ägget uppträder. och eftersom cervikal slem kommer gradvis att flyta och bli mer viskös och riklig. Ofta jämför kvinnor det med rå äggvita på ägglossningsdagen.

  Läget av livmoderhalsen med början av det fertila fönstret är sådant att det stiger, mjuknar och öppnar sig något. Körtlarna inuti livmoderhalsen börjar arbeta hårt och späda slem. Mängden klar slem når sin topp omedelbart före ägglossningen. Så snart ägget lämnar follikeln, det vill säga ägglossning, börjar progesteron att produceras, och livmoderhalsen återvänder till sin ursprungliga tillstånd.

  En kvinna utför en livmoderhalsundersökning, med rena händer, försiktigt sätter in två fingrar i slidan och lägger dem under livmoderhalsen, närmare anusen. Allt detta undervisas i speciella kurser, eventuellt självstudier. Det finns många detaljerade och tillgängliga videoutlärningar på Internet som lär dig att korrekt identifiera och korrelera tecknen på fertilitet.

  Är det möjligt att göra misstag? Åsikter av läkare och recensioner av kvinnor

   Denna metod, som du kan se, är icke-kalender, inte knuten till beräkningarna i kalendern, och därför är den mer personlig, knuten till funktionerna hos en viss kvinna. Dess effektivitet är högre än att bara räkna med ägglossning på kalendern.

   För att bedöma effekten av den symptotermala metoden för erkännande av fertilitet användes det så kallade pearlindexet. Detta index är i huvudsak sannolikheten för en oplanerad graviditet. Enligt storskaliga studier där tusentals par skyddade med denna metod deltog, var pärlindexet bara 0,3. Det betyder det bara tre par av tusen, enligt WHO, blev gravid, trots användningen av tekniken. Detta var vad som gav läkarna anledning att överväga metoden ganska effektiv.

   I praktiken är allting inte alltid fallet. Föräldrarnas och gynekologernas uppfattning är nästan otvetydig: En effektiv metod kommer endast att vara om kvinnan observerar många villkor för självdiagnos och misstänker inte tolkningen av resultaten. Eventuella misstag kan kosta en oplanerad graviditet, och därför bör preventivmetoden för alla kvinnor inte betraktas som en tillförlitlig metod. Men för att bli gravid, är han ganska lämplig.

   Enligt kvinnor är metoden inte så komplicerad som det verkar vid första.

   Alla mätningar och fixering av alla nödvändiga indikatorer, indikatorer kräver inte mer än 10 minuter per dag. Men efter tre månader märker kvinnan att metoden inte bara ger henne värdefull information om sin egen kvinnors hälsa, cykel och fertilitet utan främjar självdisciplin.

   På SMRP: s undervisningsmetoder - i videon nedan.

   Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

   graviditet

   utveckling

   hälsa