Adenovirusinfektion hos barn

Innehållet

Det finns många andningssjukdomar som orsakar feber och dålig förkylning. Sällan är dessa symtom orsakade av adenovirusinfektion.

Vad är det

Akut respiratorisk sjukdom, åtföljd av utseendet på en riklig rinnande näsa och som uppträder med symtom på feber, kallas adenovirusinfektion. Källan till sjukdomen är adenovirus.

För närvarande finns det cirka 50 olika underarter. De är mycket små i storlek, vilket bidrar till deras enkla penetration från ett sjukt barn till en frisk. I miljön lagras adenovirus perfekt. Även under-nollluftens temperatur har ingen förstörande effekt på dem. Endast när de kokar dör de om några sekunder.

Hur kan du bli sjuk?

Det finns ingen medfödd immunitet mot adenovirusinfektion. Detta medför att infektionerna hos barn är lätta att känna igen. Spädbarn av de första 5-7 månaderna av livet blir sjuka mindre ofta. Detta beror på det faktum att de har passiv immunitet från moderen till följd av amning.

Barn äldre än ett år kan lätt bli smittade. Adenovirus går in i barnens kropp genom övre luftvägarna, och i vissa fall genom mat. Källan för infektion är vuxen eller barn som redan är sjuk med denna infektion.

Efter sjukdomen bildas vanligen inte immunitet. Detta leder till frekventa och upprepade fall av sjukdomen i framtiden.

Utbrott av adenovirusinfektion registreras, vanligtvis under den kalla årstiden. Pojkar och flickor kan bli smittade lika ofta. Mest infekterade barn 3-7 år. Vid äldre åldrar finns det mycket färre fall av adenovirusinfektion. Vissa forskare förklarar detta genom det faktum att efter infektion med samma infektion hos barn bildas postinfektiös immunitet.

En gång i kroppen under andning, adenoviruses fastar sig snabbt på epitelceller. Efter några timmar ökar deras antal många gånger. I vissa fall är den primära lesionen tarmarna. Där finns virus med mat. Med blodflöde spred sig de snabbt i hela kroppen och faller i nästan alla inre organ.

En dag senare når virusen lymfkörtlarna. De kan bosätta sig där och utöva sin negativa toxiska effekt. Detta försvagar något immunsystemet. Vanligtvis dömer virus 18-22 timmar efter aktiv reproduktion. Om obehandlad bildas, bildas dock nya virala generationer som stöder inflammation.

Det drabbade epitelet i övre luftvägarna, konjunktiva, nasala och orofaryngeala slemhinnan börjar fungera dåligt. En stark inflammatorisk process leder till utveckling av negativa symtom. De ger barnet uttalat obehag, och påverkar också väsentligt hans övergripande välbefinnande.

En hög koncentration av virus i blodet leder till deras snabba penetrering i olika organ. När behandlingen misslyckas och sjukdomen fortskrider, har ett sjukt barn ofta olika komplikationer. I detta fall påverkar lungorna, bronkierna och i vissa situationer, även njurarna och leveren.

Inkubationsperiod

Från det ögonblick som viruset träder in i kroppen till början av de första skadliga symptomen, varar det normalt 1-2 dagar.Men i vissa fall kan en sådan period sträcka sig till jämn en vecka. Detta beror på de initialt olika nivåerna av immunitet hos barn. Hos spädbarn kan inkubationsperioden även vara 2 veckor.

Vanligtvis vid det här tillfället stör barnet inte, han leder ett normalt liv. Bara i vissa barn kan du märka någon förändring i beteendet. De blir mer tröga, spelar mindre leksaker, ofta är det dåligt humör eller aptitlöshet.

symptom

Inkubationsperioden slutar med de första tecknen på adenovirusinfektion. De kan manifestera sig på olika sätt. Vanligtvis inom 1-2 dagar ökar symtomens svårighetsgrad markant.

Allt om adenovirusinfektion kommer att berätta för oss smittsamma sjukdomar i nästa video.

Kliniska manifestationer av adenovirusinfektion inkluderar:

 • Temperaturökning. Det stiger vanligtvis till 37-38 grader. Endast i svåra försvagade barn eller i allvarliga fall av sjukdomen ses dess ökning till 39. I vissa fall kan sjukdomen vara utan temperatur. I detta fall krävs ytterligare diagnostik.

 • Svår rinnande näsa. Det är orsakat av inflammation i slemhinnan, vilket leder till svullnad i näsan. Utsläpp riklig, slemhinnor. Oftast är de genomskinliga eller med en gulaktig kant. När en sekundär bakteriell infektion är fäst vid en bebis blir utmatningen grön eller ljusgul.

 • Rödhet i halsen. Slimhinnan i orofarynx är snabbt involverad i inflammatorisk process. Detta leder till dess lossna och kraftiga rodnad. Denna såryta blir en gynnsam miljö för utveckling och tillväxt av patogener.

 • Huvudvärk och allvarlig generell svaghet. Är manifestationer av berusning. Virala toxiner har en negativ effekt på alla organ. Detta leder till förgiftning. Vanligtvis förvärras huvudvärk av en mycket hög kroppstemperatur.

 • Muskelvärk. Förekommer nästan hela kroppen. Svårighetsgraden av smärtan beror på svårighetsgraden av sjukdomen.

 • Magebesvär med utveckling av illamående och kräkningar. Dessa symtom uppträder huvudsakligen under initialt intag av virus med mat. Kräkningar är oftast singel, i små mängder.

 • Försämring av välbefinnande. Småbarn blir mycket slöhet, kan gråta eller skymma. De har en markant minskad eller ingen aptit. Barn blir mer sömniga, vill inte spela, försöka spendera mer tid i spjälsängen.

 • konjunktivit. Det manifesteras av ögonens starka riva och röda ögon. Vanligen avtagbar grumlig med en liten gult kant. Med adenovirusinfektion påverkas båda ögonen. Vid tillsättning av en sekundär bakteriell infektion blir urladdning från ögonen purulenta.

 • Förstorrade cervicala lymfkörtlar. Med deras palpation är det möjligt att identifiera tät, förstorad och tätt svetsad mot huden avrundad utbildning. En sådan undersökning och palpation orsakar inte smärta i barnet. I svåra fall eller i mycket försvagade barn blir de inflammerade lymfkörtlarna synliga även från sidan.

typer

Alla varianter av adenovirusinfektioner kan delas upp i flera kategorier. I allmänhet använder läkare klassificeringar där tilldelningen av infektioner av kliniska former, liksom av allvarlighetsgrad, menas.

Beroende på arten av manifestationerna av adenovirus kan infektion förekomma i form av:

 • Tonsillofaryngit. I detta fall påverkas halsen och orofarynxen övervägande. Ytan på tonsillerna blir ojämn och lossnar. Småbarn klagar på smärta när man sväljer. Hos spädbarn starkt minskad aptit. De kan till och med vägra att amma. Tonsils - förstorad och smärtsam.

 • Pharyngoconjunctival feber. För denna form av sjukdomen kännetecknas av övervägande skada på ögonen och halsen.Den inflammatoriska processen leder till svår riva och rodnad. Det är svårt för barn att svälja mat. Varm eller kall mat kan orsaka ökad smärta.

 • Mesenterisk lymfadenit. I spädbarn blir magen mycket svullen och även lite spänd, det gör ont. I vissa fall uppstår kräkningar och svår illamående. Ofta måste läkare utesluta kirurgisk patologi, eftersom sjukdomar har liknande symtom.

 • Qatar övre andningsorganen. Den vanligaste varianten av sjukdomen. Det kännetecknas av utseendet av en dålig förkylning och en kränkning av nasal andning. När behandlingen är otrolig startar en skällande hosta. Detta indikerar medverkan i bronkiens inflammatoriska process med utveckling av trakeobronchitis.

 • Keratokonjunktivit. Denna variant av sjukdomen är mest sällsynt. Förutom inflammation i konjunktiva och hornhinnan har barnet inte längre någon annan skada. Symtom kan verka ljus eller mild. För att fastställa diagnosen tillgriper läkare utnämningen av ytterligare undersökningar.

Enligt svårighetsgrad kan adenovirusinfektion vara:

 • lätt. Kännetecknas av lite uttalade symtom. Temperaturen når 37-37,5 grader. Symtom på berusning är mild. Biverkningar av sjukdomen passerar snabbt. En vecka senare återställs barnet helt;

 • måttligt tung. Ledsaget av mer uttalade symtom på förgiftning. Barnet har feber eller frossa. Kroppstemperaturen stiger till 38 grader. Sjukdomsförloppet är mer långvarigt. Komplikationer kan utvecklas;

 • svår. Barnets tillstånd lider mycket. Sjukdomen hotar med komplikationer och kan leda till negativa konsekvenser. Ofta finns symptom på bronkit, mjälte och lever förstoras. Behandlingen utförs på ett sjukhus.

Hur påverkar sjukdomen hos nyfödda och spädbarn?

Barn av de första månaderna av livet är relativt sällan sjuka med adenovirusinfektion. Detta beror på närvaron av skyddande antikroppar som härrör från moderen under amning. Sådant skydd kan skydda barnet endast under fästet vid bröstet. Efter avbrytandet av sådan utfodring försvinner passiv immunitet om några månader.

Spädbarn kan bli sjuk så lätt som någon annan. Vanligtvis kommer de minsta partiklarna av virus in i barnens kropp tillsammans med luften. Spädbarn kan ha en längre tid av sjukdomen. Inkubationsperioden är vanligen 5-7 dagar.

När barnet slutar har barnet en mild rinnande näsa, feber och en liten host börjar. Barnens allmänna villkor ändras. De är dåligt applicerade på bröstet på grund av minskad aptit. Vissa barn sover mer, de kan vara mer stygga och fråga sina händer oftare.

diagnostik

Vanligtvis är det för att upprätta en diagnos tillräckligt med en viss uppsättning kliniska symptom. Under sjukdomsutbrottet för att bestämma sjukdomen är det ganska enkelt. I vissa fall krävs dock hjälpdiagnostiska metoder, eftersom sjukdomen har liknande manifestationer med influensa eller andra akuta respiratoriska infektioner.

Ett baslinjetest som gör att du kan misstänka en viral orsak till sjukdomen är ett komplett blodantal. Vid adenovirusinfektion observeras en måttlig ökning av det totala antalet leukocyter, ESR accelereras, och förändringar i leukocytformeln ses också. Det totala antalet lymfocyter kan öka.

För noggrann detektering av patogenen kan man genomföra mikroskopisk undersökning av urladdning från näsan eller orofarynxen. I vissa fall utförs bacposev för att bestämma känsligheten för fag. En sådan studie hjälper läkare att göra en exakt differentialdiagnos av sjukdomen och förskriva också rätt behandling.

Komplikationer och konsekvenser

De flesta fall av adenovirusinfektion är ganska lätt. Efter 7-10 dagar från det första utseendet av symtom försvinner sjukdomen helt För ett tag kan barnet bara störs av en liten återstående rinit. Men detta symptom försvinner fullständigt efter 2 veckor.

Om barnet har förknippade med kroniska sjukdomar, kanske sjukdomsförloppet inte alltid är lätt. I sådana fall utvecklas vanligtvis komplikationer. Oftast, när sekundär bakteriell flora är fäst, passerar inflammation till lungorna och bronkierna. I detta fall kan bronkit eller lunginflammation utvecklas.

För att utarbeta rätt behandlingsteknik använder läkare kliniska riktlinjer. Dessa medicinska fördelar innehåller all nödvändig algoritm för åtgärder vid identifiering av de första tecknen på adenovirusinfektion hos ett barn.

Behandla adenovirusinfektion omedelbart efter det att de första kliniska symptomen uppstod. Under den ordinerade behandlingen kommer barnen att återhämta sig snabbt.

Behandling av komplikationer utförs endast på sjukhuset. Allvarlig lunginflammation åtföljs av utseende av symtom på andningsfel. Mycket svaga barn kan till och med få sepsis som en följd av svår inflammation. Detta är dock extremt sällsynt.

Hos spädbarn orsakar adenovirusinfektion ofta komplikationer som inflammation i mellanörat. Viral otitis media åtföljs av hörselnedsättning och nedsatt ljuduppfattning. Medicinska droppar används för att behandla detta tillstånd. Denna komplikation passerar vanligen om 10-14 dagar.

behandling

Behandla adenovirusinfektion omedelbart efter det att de första kliniska symptomen uppstod. Under den ordinerade behandlingen kommer barnen att återhämta sig snabbt.

Följande medel och metoder används för att behandla sjukdomen:

 • Rätt näring. Hjälper till att immunsystemet fungerar bra. Barnet ska äta minst 5-6 gånger om dagen. Proteinmatar bör ingå i barnets diet under sjukdom. Kött, fjäderfä, fisk och färska mejeriprodukter kommer att vara utmärkta proteinkällor. Dessa produkter behöver ett barns kropp för att stärka immunförsvaret och en snabb återhämtning.

 • Riklig varm dryck För att ta bort virala toxiner från kroppen måste barnet få minst en liter vätska per dag. Spädbarn ska dessutom kokas med kokt vatten, kyles till rumstemperatur. Äldre barn är väl lämpade frukt och frukt och bärsaft, fruktdrycker, samt hemlagad fruktdryck.

 • Dagens regim. För att barnet ska kunna hantera infektionen, måste han alltid sova regelbundet och med hög kvalité. Nattens sömn under sjukdomen är 8-9 timmar. På eftermiddagen borde barnet vila. Dagstiden är normalt 2,5-3 timmar.

 • Läkemedel. De hjälper till att eliminera hosta, normalisera temperaturen, liksom hantera obekväma katarralsymptom. Speciella näsdroppar används för att eliminera förkylningen. Vid tillsättning av en sekundär bakterieflora krävs antibiotika.

 • Vitaminbehandling. Under en förvärring av sjukdomen ges multivitaminkomplex med högt innehåll av askorbinsyra eller C-vitamin till barn. Detta ämne hjälper till att klara av virus och aktiverar cellerna i immunsystemet.

 • Luftar lokalerna. Med tanke på virusens förmåga att bevaras väl i den yttre miljön bör barnrummet regelbundet luftas. Detta kommer att bidra till att signifikant minska koncentrationen av patogena mikrober i luften. Luftning bör utföras minst 3-4 gånger om dagen, vanligtvis 15-20 minuter.

 • Desinfektion av leksaker och alla saker som barnet ofta är i kontakt med. När de första tecken på infektion uppträder bör alla barns saker tvättas under varmt vatten med ett speciellt antibakteriellt rengöringsmedel.Sådan behandling kommer att bidra till att förhindra ytterligare smittspridning.

Vilka läkemedel används för att behandla?

Läkare ordinerar olika mediciner som hjälper till att eliminera alla skadliga symptom. Vanligtvis är behandlingen 5-7 dagar. I mer allvarliga fall kan det förlängas till två veckor. Om vid infektion med adenovirus en sekundär bakterieflora är fäst, då kan behandlingen bli försenad i en månad.

För läkemedelsterapi av adenovirusinfektion används:

 • Vasokonstrictor näsdroppar. Dessa verktyg hjälper till att stoppa den rinnande näsan och eliminera tung urladdning. Innan dropparna tappas, tvätta babyens tut med saltlösningar ("Aquamaris", "Akvalor», «Dolphin"). Vanligtvis droppar ordineras i 3-5 dagar. Längre deras användning bidrar till utveckling av komplikationer och till och med förlängd rinit.

 • Febernedsättande. Applicera endast när temperaturen stiger över 38 grader. För att eliminera subfebrila bör antipyretiska medel inte användas. Barn förskriver läkemedel baserade på paracetamol. För att avlägsna värmen kan du torka barnets kropp med gasväv som blötläggs i kokt vatten.

 • Ögondroppar. De används för att eliminera riva och röda ögon. Innan du gräver i dropparna måste barnets ögon torkas med bomullspuddar doppade i lös te eller kokt vatten. Behandla ömma ögon ska vara 3-4 gånger om dagen.

 • Immunostimulerande medel. Utsedd med måttligt svår sjukdom och försvagade barn. Kan också användas till barn med immunförsvar. Ofta utsedda i form av suppositorier, näsdroppar eller aerosoler. Utsläppas i 5-7 dagar.

 • Återställande medel. Dessa innefattar multivitaminkomplex och adaptogener (Eleutherococcus, Schizandra). De appliceras i den andra halvan av sjukdomen efter det att den akuta processen har minskat. Hjälp barnet att återhämta sig snabbare och stärka immunförsvaret.

 • Hostdämpande medel. Utsedd med utseende av hosta. För bättre sputumurladdning kan du använda smittämnen samt örter bröstkostnader. Perfekt lämpliga buljonger gjorda av coltsfoot, salvia, kamille och kalendula. De används med försiktighet, eftersom de kan orsaka allergiska reaktioner.

 • När man bifogar bakteriefloran, föreskrivs antibiotika. Sjukdomsförloppet blir vanligtvis svårare. Perfekt passar antibakteriella medel med ett brett spektrum av verkan (amoxiclav, Flemoxin solyutab, cephalosporinpreparat och andra). Förberedelserna ordineras av den behandlande läkaren, med beaktande av barnets ålder och barnets kroniska sjukdomar.

förebyggande

Att förebygga adenovirusinfektion är mycket lättare än att behandla de skadliga symtomen på sjukdomen. Förebyggande åtgärder hjälper till att förebygga massutbrott av sjukdomen och avsevärt minska förekomsten hos spädbarn.

För att minska minskningen av infektionens utveckling, använd följande tips:

 • Ta inte ditt barn till dagis vid utbrott av andningssjukdomar. Att hålla karantän hjälper till att förhindra massiva sjukdomsfall. Vanligtvis håller karantänaktiviteter i förskolans utbildningsinstitutioner 10-14 dagar.

 • Det är nödvändigt att stärka immunförsvaret. Detta hjälper perfekt att gå i frisk luft och aktiva spel på gatan. Visas också bra näring och vidhäftning till dagen.

 • Tillåt inte exacerbationer av comorbiditeter. Ofta är barn med långvarig otit eller bihåleinflammation mer mottagliga för adenovirusinfektion. Undersök regelbundet med barnet hos otolaryngologen för att undvika exacerbationer.

 • Vid epidemiska utbrott, använd speciella skyddsmaskar. De kommer att bidra till att skydda organen i övre luftvägarna från virusets penetration. Byt gasväv masken ska vara varje 2-3 timmar.

Adenovirusinfektion passerar helt 7-10 dagar. Efter en kvalitetsbehandling återhämtar sig barnen snabbt. Att förhindra återinfektion i framtiden kommer bara att bidra till att förebyggande åtgärder följs.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa