Dr Komarovsky om intestinal infektion hos barn

Innehållet

Tarminfektioner är mycket vanliga hos barn. Och det här är inte förvånande, eftersom barn älskar att utforska världen i smak, och så fort de förvärvar förmågan att fånga olika föremål med sina händer, är det första som de gör att dra dessa föremål i sina munnar. På hur man förhindrar obehagliga följder, hur man behandlar ett barn med en tarminfektion och vad man bör veta om det, säger den välkända barnläkaren Yevgeny Komarovsky.

Vad är det

Tarminfektioner är inte en separat sjukdom, men en hel stor grupp av sjukdomar som kombinerar liknande symptom - diarré, kräkningar, feber. Bakterier och virus kan orsaka sjukdomar. Sjukdomen utvecklas inte omedelbart, men bara 10-45 timmar efter att patogenen har trätt in i kroppen.. De farligaste är salmonellos, dysenteri, Staphylococcus, Kolera. Bland virusinfektioner - ledarna i frekvensen av förekomsten enterovirus och rotavirus infektion.

Ibland är en sjukdom orsakad av en viss patogen från utsidan komplicerad av det faktum att opportunistiska bakterier som lever i tarmarna, till exempel hemolyzing E. coli, börjar "rebel". Medan barnet är hälsosamt uppenbarar hon sig inte, men kroppen, försvagad av infektion, blir för henne inte ett hem, men ett slagfält, och mikroorganismen börjar parasitera och försämrar barnets tillstånd.

Dr Komarovsky om problemet

Det finns inget att skämmas för, säger Yevgeny Komarovsky. Även den renaste moderen, även om hon bara väljer de bästa produkterna för sitt barn, kan barnet få en tarminfektion. Enligt statistik från Världshälsoorganisationen, varje dag på planeten, lider många barn av dessa sjukdomar. Mer än 2 miljoner barn under 5 år dör varje år exakt från sådana infektioner. Men det finns en tröstfigur bland officiell statistik - 90% av alla tarminfektioner hos spädbarn kan behandlas snabbt och effektivt utan att använda någon medicin i sig hemma.

De symptom som de flesta föräldrar är väl medvetna om: diarré (lös avföring), illamående, emetiska attacker, klagomål i buken. Detta är just lokalisering av smärta. Evgeny Olegovich rekommenderar att du uppmärksammar först och främst.

Om bakterier eller virus slår i magen, har barnet gastrit. Om inflammation utvecklas i tunntarmen är det enterit, och om tjocktarmen påverkas, så kan vi prata om kolit. Men här är inte allt helt enkelt, och ofta har barnen blandade diagnoser - enterokolit, gastroenterit.

Trots det faktum att tarminfektioner hos folket anses vara "sjukdomar med smutsiga händer", säger Yevgeny Komarovsky att detta skulle vara för enkelt. När allt kommer omkring kan barn leka i samma sandlåda, äta samma äpplen som köpts i samma butik, men ett barn kommer att bli sjuk, och inget sådant kommer att hända med den andra. Den största risken är inte ens smutsiga händer, säger läkaren, men en kombination av de tre viktigaste faktorerna för utvecklingen av en tarminfektion: barnets miljö, maten han äter och den vätska han äter.

Om det finns en person i sin miljö som är en infektionskälla, räcker det med att ha gemensamma leksaker, hushållsartiklar, den minsta fysiska kontakten för att en infektion ska uppstå. När det gäller mat är det lättast för stora familjer - mat lagras inte länge, vilket innebär att riskerna med bakterier som multipliceras direkt i mat reduceras tiofaldigt. Kvalitetsvatten är ett vanligt problem i många regioner i Ryssland. Därför ska föräldrarna noggrant övervaka det faktum att barnet dricker, och om kranvattnet inte är så bra, är det bättre att koka det även innan du borstar tänderna.

Ju yngre barnet är desto större är hans chanser att få en tarminfektion. Komarovsky påminner om att magsaft har en viktig funktion - det förstör de flesta bakterier och virus som tränger in i kroppen genom munnen. Men hos unga barn har saften mindre syra än hos vuxna, och därför har bakterier och skadliga medel av viralt ursprung en mycket högre chans att överleva i barnens mage.

Antikropparna som produceras av barnets kropp som svar på patogenens penetration förblir inte för livet, vilket är fallet med vattkoppor. Bakteriella infektioner (stafylokock eller salmonellos) kan inte besegras av antikroppar ensamma till motsvarande patogener, och läkemedelsbehandling krävs. Men virusintestinala infektioner (den vanligaste bland annat är rotavirus) kan stimulera framväxten av specifika antikroppar som skyddar barnet från liknande patogener under ganska lång tid. Lång men inte alltid.

behandling

Vid akut behandling intestinal infektionenligt Komarovsky är det viktigaste inte ens de läkemedel som föräldrar vill ta itu med patogener så snart som möjligt. Mycket viktigare - att skapa gynnsamma villkor för arbetet med barnets immunitet. Det finns väldigt få infektioner som kräver behandling med allvarliga antibiotika. I de flesta fall krävs ingen särskild behandling, läkarens påpekande. Barnet behöver bara hjälpas "att hålla ut" i 3-5 dagar, tills hans immunförsvar kan klara av patogenen.

Hur man behandlar tarminfektioner kommer att berätta för Dr Komarovsky i nästa video.

Den största faran i dag är risken för uttorkning. I allvarliga fall dör de inte från infektion, men från uttorkning, betonar Komarovsky. Därför bör rikligt drickande vara det huvudsakliga sättet att behandla.

För att inte fylla i de oväntade statistiska siffrorna ovan bör föräldrarna komma ihåg de alarmerande symptomen som två och två och känna till de möjliga situationerna när självbehandling bör helt uteslutas. Till läkaren, till sjukhuset i sjukdomssjukhuset, och så snart som möjligt, ska skickas om:

 • Barnet är för litet eller har mycket intensiv kräkningar, vilket innebär att barnet inte kan dricka vatten.
 • I avföring eller kräkningar märker du blod, även den mest obetydliga.
 • Om diarré och emetiska attacker åtföljs av mycket hög feber. Allvarlig förgiftning, utseende av överdriven pallor, utslag på huden.
 • Om det finns tecken på uttorkning. Dessa inkluderar torr hud och slemhinnor, frånvaron eller liten mängd urin, vilket utmärks av barnet, torr tunga. Om ett barn inte kissar i mer än sex timmar i taget är detta ett väldigt alarmerande symptom. Om han gråter utan tårar är det också ett tecken på uttorkning. Utseende synliga ögon, och hos barn under ett år faller också våren på huvudet.

Hög kroppstemperatur under intestinal infektion utför en viktig uppgift - stimulerar produktionen av interferon, vilket är involverat i immunskydd. Och om det vanligtvis inte rekommenderas att minska det från dessa överväganden utan extremt behov, då med tarminfektion, bör inställningen till värme vara något annorlunda.

Yevgeny Komarovsky betonar att vid höga temperaturer barnet svettas mer, andas genom munnen, vilket gör att slemhinnorna torkar ut, andas oftare, hans hjärta slår snabbare i värmen. Allt detta bidrar till ytterligare förlust av vätska. Värme blir en extra börda på barnets redan utmattad kropp.Vanligtvis rekommenderar Evgeny Olegovich att minska temperaturen efter 38,5, men vid tarminfektioner bör en termometeravläsning på 37,5 vara orsaken till att man tar en febrifuge (som Paracetamol).

I frågor om användning av sorbenter för tarmsjukdomar kan läkare inte komma till en gemensam åsikt. Världshälsoorganisationen rekommenderar inte att göra detta, men för att bevisa att sorbenter är skadliga för barnens kroppar hittills har ingen lyckats. Dr Komarovsky rekommenderar denna fråga till föräldrarna att själv bestämma sig eller samråda med sin läkare, vem vet barnet bättre, men betonar att en måttlig användning av sorbenter snarare bara kommer att gynna. Sorbenter är Baktistatin, Polysorb, "enterosgel"Och det välkända aktiva kolet.

Otpaivat barn med kräkningar och diarré bör vara speciella preparat för oral rehydrering. Om det under influensan räcker med att vattna barnet med sött te eller fruktdryck, då i samband med en tarminfektion, förlorar barnet en stor mängd inte bara den viktiga vätskan för honom utan också mineralsalter, vid flytande avföring och kräkningar, utan vilket han inte heller kan leva.

Det är därför kompotter är bättre kvar för senare. Och ge barnet stora mängder lösningar "rehydron"," Hydrovita ", lämplig för att fylla på vatten-saltbalansen och" Humana Electrolyte "och" Maratonik. " Alla dessa läkemedel är väskor med glukos och mineralsalter, som helt enkelt löser upp i vatten och ger barnet en drink. Inte väldigt trevlig för smaken (solen!), Men väldigt användbar och viktig.

Att mata ett barn under behandling av tarminfektioner, enligt Komarovsky, är långt ifrån användbar.. Mjölk, köttmat försämrar endast barnets tillstånd, saktar återhämtningen. Men om vi pratar om smala babes, med brist på kroppsvikt, då bör ett sådant barn definitivt inte svälta, det kan vara dödligt. För att mata ett sådant barn är det nödvändigt, precis som tidigare en tarminfektion, med produkter som är bekanta för honom, att inte begränsa honom i mat. Om jordnöten inte är en goner, är det bättre att tillfälligt begränsa maten, och föredra vätskan (buljong, kissel). Barn äldre än ett år serveras bäst med måltider som inte innehåller kött och feta ingredienser. Mjölk, ägg, köttprodukter är förbjudna. Gröt är bäst tillagad i vatten.

tips

 • Om ett barn har akut tarminfektion är det viktigt att se till att ingen uttorkning uppstår. Om det med äldre barn är möjligt att kontrollera mängden alkohol som konsumeras och väljas, då är det med spädbarn allt annorlunda. För att bestämma hur mycket smul han kikade, rådfrågar Komarovsky mammor att använda elektroniska vågar. De måste väga den använda blöjan. Detta kommer att ge mer eller mindre noggranna uppgifter om hur mycket vätska som släpptes ut.
 • Var inte panik, om barnet plötsligt blev mer flytande avföring. Om det inte finns några associerade symtom så är det troligtvis inte en tarminfektion i sig. Det kännetecknas av flera symtom tillsammans. Komarovsky rekommenderar att man inte larmar och inte starta självbehandling för "Jag vet inte vad" med folkmedicin eller läkemedel.
 • Aktivt vatten bebis med tarminfektioner med hög feber är också nödvändig eftersom den vanligaste komplikationen av tarmsjukdomar är dock konstigt det kan låta lunginflammation, säger Komarovsky. Om fuktnivån är tillräcklig, kommer slemhinnorna i nasofarynx, bronkier, luftstrupen och lungorna inte att torka ut och risken lunginflammation kommer att minimeras.
 • Om ekonomiska möjligheter inte tillåter att köpa ett tillräckligt antal påsar med en oral rehydreringsblandning, rekommenderar Komarovsky att förbereda lösningen hemma på egen hand. Receptet är inte ett initiativ av några hemmagjorda folkläkare, det är officiellt godkänt av Världshälsoorganisationen. För matlagning behöver du en liter vatten, två matskedar socker och en tesked soda och bordsalt.
 • Att dricka för ett barn ska inte vara kallt eller varmt. Helst bör det helt uppfylla kroppstemperaturen, då är absorptionshastigheten för en sådan lösning maximal, vilket är mycket viktigt vid behandling av tarminfektioner.
 • Under sjukdom med intestinal upprördhet ger aptitreduktion hos barn ofta enzymbrist.. Så snart som barnet känns bättre, och han frågar att han ska äta, bör du inte ge honom för mycket mat eller fet mat, eftersom det inte finns tillräckligt med enzymer i kroppen.
 • Det bästa förebyggandet är hygien. Barnet ska tvätta pennorna oftare, och modern ska lagra mat och mata barnet med rent eller kokt vatten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa