Ceraxon för barn: bruksanvisning

Innehållet

Cerakson är ett av de populära nootropa drogerna. Det används allmänt i neurologisk praxis, förskrivning till vuxna med stroke och hjärnskador, eftersom dess effektivitet är hög med olika skador i centrala nervsystemet. Ibland används detta läkemedel för barn, men endast som föreskrivet av en specialist.

Släpp formulär

"Ceraxon" framställs i två doser:

 • Strawberry Flavour Solutionsom intas och kallas ibland sirap. Detta är en helt klar vätska utan någon speciell nyans, placerad i glasflaskor på 30 ml. En doseringsspruta är fastsatt på flaskan, som du måste ta den dos av läkemedel som doktorn ordinerat. Dessutom förpackas denna lösning i påsar om 10 ml och säljs för 6 eller 10 doser i en förpackning.
 • Lösning i ampuller, avsedda för venininjektioner eller injektioner av muskelvävnad. Det är också färglöst och helt transparent. En ampull innehåller 4 ml av denna lösning och 5 ampuller säljs i en låda.

struktur

Den huvudsakliga ingrediensen i båda formerna av Cerakson kallas citicolin. Det är i form av citicolinnatrium. När det gäller den aktiva substansen är dosen i 1 ml jordgubbslösning 100 mg, det vill säga i en portion påse innehåller 1000 mg. När det gäller injektionsmedicin kan det i 1 ampull vara antingen 500 mg eller 1000 mg citicolin.

I Cerakson, som intas, förutom den aktiva beståndsdelen finns glycerol, natriumsackarinat, kaliumsorbat, jordgubbsessens, sorbitol och några andra substanser. De tillåter drogen att förbli flytande och inte försämras under lagring, samt ge lösningen en sötma och en trevlig lukt. I läkemedlets injektionsform är förutom citicolin endast sterilt vatten och natriumhydroxid (denna komponent kan ersättas med saltsyra).

Princip för verksamheten

Citicolin, som är en del av Cerakson, i sin struktur hör till prekursorerna av fosfolipider, vilka är viktiga komponenter i membranerna i nervceller. På grund av denna struktur kan den återställa membranet när de skadas. Dessutom har citicolin förmågan att hämma fosfolipaser och störa bildandet av fria radikaler i stora mängder, så att detta ämne förhindrar celldöd.

Vid användning av Cerakson noteras en förbättring av transmissionen av nervimpulser och en minskning av neurologiska symtom som orsakas av hjärnhypoxi. Enligt neurologerna visade läkemedlet sig bra i hjärnskador (minskat volymen av drabbade vävnader) och posttraumatisk koma (förkortad varaktighet och bidragit till snabbare återhämtning). Det hjälper också till med nedsatt minne, problem med tal, uppmärksamhet och andra mentala processer.

Från vilken ålder ordineras?

Om du läser instruktionerna som är kopplade till båda formerna av "Cerakson", så i listan över kontraindikationer kan du se barnens ålder. Sådana droger rekommenderas faktiskt inte för patienter under 18 år, men orsaken är inte toxiciteten och risken för drogen, men en otillräcklig studie av dess säkerhet för barn.

Men många neuropatologer ordinerar "Ceraxon" till unga patienter, inklusive spädbarn upp till ett år, om de förväntade fördelarna med att använda ett sådant läkemedel är högre än den möjliga skadan.

vittnesbörd

Anledningen till att tilldela "Cerakson" är olika hjärnskador eller störningar i sitt arbete. Läkemedlet kan släppas ut till barnet med:

 • mental retardation;
 • talutvecklingsproblem (RDD);
 • intrakraniell skada;
 • hemorragisk eller ischemisk stroke;
 • cirkulationsstörningar i hjärnvävnad;
 • effekterna av hjärnskador på grund av hypoxi
 • hotet om cerebral pares;
 • hjärnans avvikelser som uppstått på grund av degenerativa förändringar.

Kontra

Behandling med Cerakson förbjuder:

 • med stark vagotoni
 • i händelse av överkänslighet mot någon ingrediens i lösningen
 • med sällsynta ärftliga patologier, när barnet inte tolererar fruktos (detta är en kontraindikation endast för en lösning som är full).

Biverkningar

Ibland reagerar patientens kropp på Cerakson med ödem, illamående, allergisk utslag, tremor, aptitlöshet, känsla av heta, löst avföring och andra negativa symtom. Om någon av sjukdomarna uppstår, stoppas läkemedlet omedelbart.

Instruktioner för användning

Jordgubbs-lösning "Cerakson" ges vanligtvis till barnet under måltiden, men det kan tas vid någon annan tidpunkt. Samtidigt är det möjligt att dricka medicinen i vila både ospädd och omrört i ett halvt glas vatten. Läkemedlet samlas upp av en spruta som ges till patienten och tvättas därefter med en spruta med vatten. Doseringen av lösningen för varje barn väljs individuellt. För att bestämma det tar läkaren hänsyn till både diagnosen och patientens ålder.

Om Cerakson administreras intravenöst, görs injektionen långsamt (minst 3 minuter) eller lösningen injiceras dropp genom att blanda läkemedlet med dextros eller isotonisk lösning. Sådana injektioner är mer föredragna än intramuskulära. Om läkemedlet injiceras i muskelvävnaden, så re-sticka det på ett ställe är oacceptabelt. Vanligtvis krävs injicerbar användning av Cerakson vid akut tillstånd, och så snart patienten blir bättre övergår de till en lösning som är full.

överdos

Båda doseringsformerna av läkemedlet anses vara av låg toxicitet, så det har inte förekommit några fall av Ceraksons negativa effekter när dosen överskrids.

Om barnet av misstag dricker mer lösning rekommenderas observation. Vid eventuella sjukdomar krävs en läkarundersökning.

Interaktion med andra droger

"Cerakson" kan användas med andra läkemedel endast av läkare. Det ökar den terapeutiska effekten av levodopapreparat. Kompatibilitet med andra läkemedel, om barnet redan tar mediciner, är det viktigt att diskutera med barnläkare innan du använder Cerakson.

Försäljningsvillkor

För att köpa någon av formerna av Cerakson på apoteket måste du först få recept från en neurolog eller annan läkare. Medelpriset på en flaska, som innehåller 30 ml söt lösning, är 680-750 rubel. Samma ungefärliga kostnad för fem ampuller innehållande 500 mg aktiv substans i vardera. För 10 portionspåsar med jordgubbslösning måste du betala ca 1600-1700 rubel.

Förvaringsförhållanden

Lagringen av ceraxonformen inuti rekommenderas vid en temperatur som inte överstiger +30 grader. Om sådan jordgubbsmedicin placeras på en kall plats kan kristaller förekomma i lösningen som kommer att lösa upp sig själv efter flera månaders förvaring vid rumstemperatur och inte ha någon effekt på läkemedlets kvalitet. Dosens hållbarhetstid - 3 år.

Lösningen i ampuller gäller också i 3 år från tillverkningsdatum. Det, såväl som läkemedlet för oral administrering, kan förvaras vid temperaturer under 30 grader Celsius. Läkemedlet från den öppnade ampullen används för en injektion.

Efter injektionen hälls resten av lösningen, det är det omöjligt att förvara en öppen ampull för senare användning.

recensioner

I de flesta fall talar Cerakson positivt och noterar den uttalade terapeutiska effekten av ett sådant läkemedel. Enligt föräldrarna bidrar läkemedlet till att eliminera effekterna av skador på hjärnceller, och har också visat sig som ett medel för att stimulera talutveckling. Dess plusser innehåller också en flytande form av frisättning och god tolerans. Sådant läkemedel orsakar sällan negativa biverkningar, och bland sina brister nämns vanligtvis endast höga kostnader.

analoger

Läkemedel-analoger "Cerakson" för den aktuella ingrediensen är "Neupilept" och "Rekognan". De används för samma indikationer och presenteras i samma doseringsformer, men rekommenderas inte heller för patienter under 18 år. Det är möjligt att ge dessa medel till barnet, såväl som "Cerakson", endast på receptbelagda läkare.

För att ersätta "Cerakson" i barndomen kan andra nootropics också användas, vilket är tillåtet för unga patienter. Bland dem är de mest populära drogerna:

 • «phenibut». Dessa tabletter verkar av aminofenylsmörsyra, vilket kan påverka blodflödet och metaboliska processer i hjärnvävnaden. De ordineras till patienter äldre än tre år för behandling av stammar, kinetozov, asteni, sömnlöshet och andra problem. Bland analogerna av sådana läkemedel, som också innehåller aminofenylsmörsyra, noteras kapslar "Anvifen"(De används från 3 år) och kapslar" Noofen "(på grund av den högre dosen de ordineras från 8 år).
 • «Kogitum». Detta läkemedel, som barn gillar med banansmak, är berusat med utvecklingsfördröjning, neuros, huvudskada och andra sjukdomar. Dess aktiva beståndsdel, acetylamino-bärnstensyra, är ett ämne som kan stimulera de metaboliska processerna som förekommer i neuroner. Läkemedlet används från 7 års ålder, men många neurologer ordinerar "Kogitum" och yngre barn.
 • «Pantogamum». Detta nootropa medel verkar på grund av hopanteninsyra, som kan skydda neuroner från olika negativa faktorer och förbättra deras metaboliska processer. För barn är det vanligtvis ordinerat i sirap, eftersom vätskan "Pantogam" kan användas från födseln, har en trevlig körsbärsmak och lätt kan sväljas av unga patienter. Fast form är ordinerad för epilepsi, nervös tarm, cerebral pares, enuresis och andra problem från 3 års ålder. Det kan ersättas med tabletter "Pantokalcin".
 • «Aminalon». Effekten av sådana tabletter för olika problem med CNS beror på närvaron hos dem av en viktig neurotransmittor, kallad aminosmörsyra. Läkemedlet är förskrivet till barn äldre än ett år och kan ersättas av en analog kallad "Gammalon", som också representeras av en fast form och innehåller samma aktiva substans.
 • «encephabol». Denna nootropic är populär med encefalopati, hjärnskada, utvecklingsfördröjning och andra neurologiska patologier. Det fungerar tack vare pyritinol - ett ämne som förbättrar upptaget av glukos genom neuroner, stimulerar överföringen av nervimpulser och stabiliserar membranen i hjärnceller. Suspensionen används även hos spädbarn (den släpps från 3: e dagen) och i tabletter "Encephabol" kan ges till barn över sju år.
 • «Cortexin». Detta läkemedel är efterfrågat på olika neurologiska diagnoser, inklusive cerebral pares, underutveckling av tal, epilepsi, encefalopati och så vidare. Det produceras i en lösning avsedd för intramuskulära injektioner. Injektioner ordineras till barn i alla åldrar, inklusive prematura. Basen för "Cortexin" är lågmolekylära peptider, som har egenskaper för att skydda neuroner och stimulera deras funktioner, samt påskynda återhämtningen av nervvävnad efter skada.

Om du kan tilldela "Cerakson" -barn, se följande video.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa