Utbildningsböcker för barn

Innehållet

Böcker anses traditionellt vara en skattkista av mänsklig kunskap, och ingen teknik, inklusive tv och datorer, kunde definitivt avskaffa dem. Hittills mäts indikatorn för en persons sinne ofta av antalet böcker han har läst. Boken kan innehålla mycket information som inte bara är användbart för vuxna men också för barn. Vill avleda barnet från olika värdelösa aktiviteter - köp honom en utvecklingsbok!

Vilka krav ska en utvecklingsbok träffa?

Utvecklingsböcker skiljer sig avsevärt från varandra beroende på barnets ålder, design och utvecklingsfunktion. Kom ihåg att även den mest intelligenta och användbara boken kommer inte att orsaka barnets intresse, om det inte har ljusa bilder.

Användningen av utvecklande böcker är tillåten från ett års ålder, och vissa kopior är enligt författarna relevanta även från sex års ålder. Var det som möjligt, om vi pratar om en bok för ett barn på 1-2 år, så är texten och den djupa meningen här åtminstone - 90% av sidan ska vara bilder, och igen, inte komplicerad, men det enklaste. På ett visst sätt är det inte ens en bok, men ett illustrativt album av olika ämnen - till exempel olika föremål, kan djur avbildas och undertecknas där.

För förskolebarn kommer några böcker som innehåller förutom ljusa ritningar vissa enkla uppgifter av en träningstyp som har blivit till ett spännande spel, att bli relevanta.

Slutligen, för barn i grundskolans ålder och äldre, bör utvecklingsböcker levereras med redan viss textinformation i betydande mängder, även om det fortfarande är för tidigt att vägra inskränkning. Ett utmärkt exempel på en utvecklingsbok för denna ålder är encyklopedi med detaljerade bilder.

typer

Det finns olika typer av pedagogiska böcker.

För rumsligt tänkande

Dessa är böcker för de minsta, som huvudsakligen levereras med illustrationer. De är utformade för spädbarn som spenderar merparten av sin tid hemma och ännu inte kan fånga och memorera en dynamisk bild. Låt oss ge ett enkelt exempel: ett barn i 1-2 års ålder i en djurpark är mer sannolikt att vara rädd än att bli imponerad, du kommer inte heller att vara intresserad av tv-program om vild natur heller, men du kan titta på bilder med elefanter, björnar, kantareller och harar.

Uppgiften med en sådan publikation är att visuellt bekanta barnet med vissa föremål eller fenomen i världen och ingenting mer.

Förutom objekt kan man också se begreppen färg och form, stor och liten, topp och botten etc. Boken "Colors. Solar photo-book" kan vara ett bra exempel på en sådan publikation.

För utveckling av logik

Sådana böcker innehåller traditionellt vissa uppgifter för sinnets utveckling - charader, rebusser. Merparten av informationen måste lämnas i form av visuell information. Med ålder måste sådana produkter uppdateras för att få barnets logik till nya nivåer. Den fasade utvecklingen av logiken är väl genomtänkt i boken The Hare Great Book.

För att förbättra talförmåga och ordförråd

För att ett barn ska kunna lära sig att tala bra så snart som möjligt behöver han träna, och då uppstår frågan - vilket ämne skulle han börja diskutera.

Psykologer tror att det enklaste sättet att göra detta är med hjälp av en utvecklande bildbok om samma barn som lever livet för ett vanligt barn. Detta ämne är nära och förståeligt för barnet, det intresserar honom och kommer att vara en idealisk plattform för att berätta för vuxna något nytt för dem - om huvudpersonen.

För att expandera ordförrådet lägger författarna till sådana böcker ofta till de illustrerade berättelser som barnet säkert kommer att träffas i vardagen i vardagen, men hittills inte använt honom - till exempel namnen på olika frukter, djur, handlingar. Verken Sergei Savushkin, i synnerhet "Mamma Helper" och "The Bunny Himself", kan fungera som en modell.

Med uppgifter och tester

Sådana pedagogiska böcker är utformade för barn med vissa grunder i sitt eget tänkande och logik, eftersom de kräver en uttalad "feedback". Oförmågan att läsa är fortfarande tillåtet här, men för barn under 4 år är sådana publikationer osannolikt att arbeta.

Den mest populära "boken" -uppgiften för barn är sys i färgning / målning avsedd för samma ämne som de intressanta berättelserna och berättelserna som bifogas. Som en annan alternativ uppgift kan det finnas enkla matematiska operationer, eller tester som "bestämmer" vem barnet är från hans favoritpersoner.

Endast vid första anblicken verkar sådana uppgifter dock enkel underhållning poserar ett barn även de enklaste frågorna med obligatorisk efterfrågan på ett svar, men på ett lekfullt sätt kan få honom att tänka och ger därför ett resultat. För barn 1-2 år gammal är boken "Litteratur" perfekt.

För kreativ utveckling

Uppgiften med böcker för kreativ utveckling är barnets gradvisa riktning på sin kreativa väg från det enklaste till det mest komplexa, med en detaljerad illustrerad förklaring till varje steg. För det första ser det ut som en utmaning - hur långt jag kan gå, för det andra ger det verkligen uppkomsten av nya färdigheter och talangivelsen. Tja avslöja barnens talanger fördelar "rita med fingrarna" och "rita med palmerna."

Etisk och inhemsk lärande

Denna sort är utformad för olika åldersgrupper. I den varianten för den minsta ska en sådan publikation i en levande form lära ut de elementära reglerna för beteende och artighet - hälsning, farväl, uttrycka en begäran eller tacksamhet, adress till äldste och så vidare.

I en äldre ålder kan boken lägga till egenskaper vid beteende i vissa typiska situationer. I form av en berättelse kan det finnas exempel på vem som behöver ge väg åt kollektivtrafiken, hur man beter sig i situationer med uppenbar orättvisa.

Skaparna av några broschyrer från serien "School of the Seven Dwarfs" exemplifierade denna fråga.

Learning

Ett bra sätt att intressera ditt barn i olika kunskaper är illustrerade encyklopedi. Deras användning är möjlig i olika åldersgrupper, men de används mest i barn i gymnasiet, som inte längre är nyfiken, men har också bra läs- och inlärningsförmåga.

En intressant faktor är samma bilder, men nu bör du fokusera på bildens noggrannhet.

Texten ska inte vara för mycket, och den ska inte innehålla alltför komplexa begrepp för barnet. Ämnen är olika - geografi, biologi, fysik, det kan kompletteras med avsnitt om rymdforskning och paranormala fenomen. På en gång var serien av encyklopedi "I Know the World" brett spridd, vilket fortfarande anses vara väldigt relevant idag.

Originalböcker

Det finns flera typer av pedagogiska böcker, så skilda från det totala antalet att de inte faller i någon av de nämnda kategorierna. Faktum är att de utvecklar ett barn på flera områden samtidigt och skiljer sig från alla andra genom deras karaktäristiska utseende.. Vi listar de vanligaste alternativen.

Wimmelbukh, eller böcker, "peepers"

Den andra är en enkel översättning av den första. Särskilda böcker - i livliga bilder med hög detalj, utan text alls eller med ett minimum av det, vilket möjliggör friheten att tolka vad de ser - detta kan tolkas olika varje gång. Bristen på ett specifikt diagram gör att barnet ansluter logik och fantasi, och bildens ljusstyrka stimulerar ytterligare intresse och lusten att diskutera, det vill säga hjälper till att skapa talförmåga.

Magnetiska pedagogiska böcker

Det är faktiskt inte så mycket en bok som brädspel. Satsen innehåller en uppsättning magneter med en specifik bild som måste placeras på ett speciellt fält i rätt ordning. En sådan publikation bäst minnes minnet, eftersom det genom att ge viss information tillåter dig att upprepade gånger ta bort och fästa magneter, ändra platser för att kontrollera graden av assimilering av den erhållna kunskapen.

Som exempel på en sådan bok nämns ofta en magnetisk atlas med flaggor, men det här är en uppgift för barn i medelåldern, och det finns analoger för yngre barn, i synnerhet relaterade till djurvärlden.

Med klistermärken

Denna typ av utveckling av böcker är helt analog med föregående punkt, men på grund av den större enkelheten att göra klistermärken jämfört med magneter, tillåter det mycket större variation i ämnet.

Vilka böcker och handböcker ska jag välja?

Det moderna valet av pedagogiska böcker för barn i alla åldrar kan göra föräldrarna seriöst att tänka på vilka publikationer att föredra. Det är bäst att navigera efter två kriterier - för det första enligt barnets ålder och utvecklingsnivå för vilket köpet är avsett, för det andra, beroende på föräldrarnas personliga sympati eller till och med den framtida ägaren själv, om han redan klart kan välja själv. Samtidigt skulle många föräldrar vilja välja något som är högt efterfrågat bland ryska familjer, men de hanteras inte alltid av ämnet.

Projektet av sju gnomes, fantastiska i skala, erbjuder att täcka bokstavligen alla aspekter av ett barns utveckling från födsel till skola. Men det här är inte en utvecklande bok, men ett helt bibliotek. Publikationsbegreppet är strukturerat på ett sätt som för varje år av barnets liv utarbetas 12 handböcker, förenade med huvudpersonens gemensamma karaktär - gnomen, som på detta stadium kommer att lära barnet. Allt börjar med den mest elementära - skillnaden i färger, och kommer till test för att förbereda sig för skolan, och till och med en kort inblick i historien - om hur våra förfäder bodde. Med andra ord, genom att köpa denna utvecklingsbok, kan inga andra övervägas. För dem som fortfarande tvivlar på, finns det bra nyheter - på Internet i fri åtkomst kan du hitta den elektroniska versionen av publikationen.

Ett bra alternativ, men bara upp till fem års ålder, kan vara "Stor bok om haren, eller användbara historier och konversationer i bilder." Berättelser om Zaiku är den nyaste utvecklingen av inhemska utbildare, där på de sex hundra sidorna finns vackra bilder, uppgifter och mycket användbar information. Till skillnad från tidigare utgåva, kommer detta program inte förgäves i form av en, om än en tjock bok - författarna rekommenderar att de arbetar på ett omfattande och ändamålsenligt sätt, det är inte lämpligt att dra ut vissa ämnen ur sitt sammanhang. Ett bestämt plus i boken är att det innehåller metodologiska rekommendationer för föräldrar och frågor som kan ställas till barnet för att kontrollera och dessutom fastställa det förflutna.

Hur gör man själv?

Om mamman själv inte är arg för att engagera sig i kreativitet, kan man med framgång utveckla en bok för ett barn med egna händer. Kanske kommer det att ha en mindre pedagogisk betydelse, men i form av en ljus och vacker present kommer den definitivt att passa, och med en balanserad och genomtänkt metod kan den till och med konkurrera med vissa marknadsprover.

En självtillverkad pedagogisk bok görs vanligtvis endast för de yngsta barnen - för andra barn är det alltför komplexa illustrationer som är nära bilder behövs. Den här boken är som regel mjuk, grunden är tyg och för att skapa den slutliga produkten behöver du minimala färdigheter inom applikation, skärning och sömnad samt en bestämd idé. När det gäller volymen - styras med högst 3 omslag och omslag.

Sidor görs strikt från naturtyger - siden, filt eller kalico, eftersom de är helt säkra för barnet. Den rekommenderade sidstorleken är ca 20 centimeter på vardera sidan, eftersom det finns tillräckligt med utrymme för att överföra visuell information och barnet kommer att kunna täcka allt utan att skingra uppmärksamheten. Omslaget kan tillverkas av samma material som sidan, eftersom den tidigare har vikts in i hälften.

Ansökningar och figurer av tecken finns i specialaffärer, men i de flesta fall är de lättare att göra sig själv. För att göra detta, använd samma tyg eller papp, samt dekorativa element - pärlor och pärlor, band och snören, trådar och mycket mer. Appliques kan fästas på sidorna på olika sätt beroende på om de ska tas bort eller inte - de kan sys och fästas med knappar, knappar eller stickies. Tveka inte att dekorera sidorna, förutom applikationer, även med rent dekorativa element.

Hur man gör en utvecklingsbok med egna händer, se mer i videon nedan.

Att bestämma designens specifika egenskaper bygger på barnets ålder. Barn under ett år gammal kommer att tycka om allt som är ljust, speciellt om ansökan ger ytterligare möjligheter, till exempel att dra en katt med mustasch, rostig eller ringande, och så vidare. För att göra detta måste du göra en volymetrisk applikation och fylla den, till exempel med godisinpackningar. För barn äldre än ett år skulle det vara trevligt att komma på ett koncept där samma huvudperson skulle vara i olika lärosituationer.

När det gäller ämnet kan du börja med det enklaste - studiet av färger och former.

Huvuddelen är förekomsten av ljusa illustrativa exempel, medan moderns extra uppgift kommer att förklara för barnet hur varje färg eller form kallas. I boken kan du sya blixtlås eller fickor med knappar - barnet kommer att vara intresserad, och samtidigt får han praktiska praktiska färdigheter.

Med hjälp av avtagbara och hopfällbara kompositapplikationer kan man överväga begreppet en del och en helhet, och den ursprungliga ideen om matematik ges med hjälp av siffror bredvid motsvarande antal vissa objekt - samma pärlor.

Beväpnad med fantasi eller lånade idéer, du kan uppnå ett riktigt vackert och användbart resultat.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa