Hur man utvecklar ett minne hos ett barn?

Innehållet

"I ett öra flög in i den andra flög ut" - så ofta säger de om barn som inte kommer ihåg ny information väl. Och dessa barn - en stor mängd. Föräldrar undrar naturligtvis hur man förbättrar barnets minne, för att hon i hög grad hjälper honom inte bara i dagis, men också senare, under skolan. Enkla metoder och tekniker som inte bara hjälper till att göra minnesprocessen lättare, men också har en positiv effekt på barnets intellektuella utveckling kommer att hjälpa till med mammor och pappor.

Hur är minnesprocessen?

Minne, som förmåga, ges till alla levande varelser som är utrustade med högre nervös aktivitet. Men förutom allt i förmågan att memorera bilder, information, lära sig avancerad man. Forskare som har studerat minnesprocesser medger att det fortfarande finns många "vita fläckar" i den här frågan, men de lyckades fortfarande reproducera minnesmekanismen med mer eller mindre hög noggrannhet:

 • lagring;
 • sparande;
 • Reproduktion vid erkännande
 • Glömmer.

Ett barn kan memorera information på två sätt - godtyckligt och ofrivilligt. I det första fallet handlar det om att memorera poesi, som till exempel måste läsas hos en matte i dagis. I godtycklig memorisering spelar motivation en stor roll. Om barnet har det, blir memorering snabbare och enklare.

Otillåtet memorering är oförutsägbar. Barnet kommer ihåg allt som han ser, hör och kommer i kontakt med. En information förblir emellertid kvar i minnet under lång tid, den andra försvinner vanligtvis i regel som onödig, om en person inte kommer åt det här minnesfragmentet, använder den inte. Ett barn kan komma ihåg en person som sett på en buss under en längre tid bara för att han visade sig vara lik karaktären hos en favorittecknad. Och dina förklaringar om hur VVS fungerar, som följde frågan "varför", kommer han att glömma snabbt nog om frågan ställdes "i förbigående" och informationen till barnet var onödigt.

När minnesinformationen fastställs av speciella "minnesceller", mekanismer - hjärnangram, som också kallas "minnesspår".

Efter memorisering sker en andra process - bevarande. Det kan vara dynamiskt och statiskt. I det första fallet talar vi om korttidsminne (hört, kom ihåg, glömt). Statisk bevarande är en långsiktig minnesgaranti (hörd-ihågkommen-sparad-tillbaka till sparade-omarbetad-ihågkommen-tillbaka). Denna mekanism är viktig för inlärningsprocessen, eftersom barnet, i början av att komma ihåg något viktigt, då och då kan återvända till denna information, som noggrant lagras av engrammen, och, under inverkan av ny inkommande information, "korrigerar" data, ändrar dem, kompletterar och expanderar . Det är det som kommer att vara mekanismen för assimilering av material som är viktigt för ett framgångsrikt lärande av något.

Det tredje viktiga steget i minnesarbetet är erkännandet och reproduktionen av tidigare sparade fragment. UzDet är mycket lättare att lägga på vad som redan finns i minnet. Barnet var visat illustrationer av det rim han undervisade i dagis - barnet börjar hämta dikten själv. Men om mamma bara ber honom att berätta för dikter som han studerade för mer än sex månader sedan, blir det inte så lätt att reproducera informationen hos den lilla.Ett annat minne trick kommer till hans hjälp - föreningar, de följer både memorisering och bevarande. Om barnet kan reproducera sina egna föreningar, kommer han sannolikt att komma ihåg diktens text.

Att glömma är processen att släppa engram av onödig information som lagras och inte används. Denna process av förstörelse av neurala anslutningar är mycket viktigt för barnets psyke, vilket kan vara för överbelastat om barnet inte glömmer något. Forskare tror att cerebral cortex är också involverad i processen att "radera" information, "inklusive" hämning.

Alla dessa processer uppträder på den fysiologiska, biokemiska, nervösa nivån, det involverar olika delar av hjärnbarken.

Typer av minne

Minne är uppdelat i flera typer. Enligt intensitetsgraden av mentala processer kan det vara emotionellt, motoriskt, figurativt (visuellt), verbal-logiskt. Genom typen av memorisering - godtycklig och mekanisk (ofrivillig), med tiden för informationslagring - kortfristigt, långsiktigt, operationellt.

Det första minnet som börjar utvecklas hos en nyfödd är motor. Motor memorering ger barnet möjlighet att lära sig att sitta, gå, hålla en leksak, en sked. Emotionellt minne i början av livet är reflex i naturen - moderen är nära, barnet är lugnt, modern är långt borta - barnet är ensamt. Endast efter 6 månader blir minnesförmågan mer medveten och barnet kan redan spränga in i tårar om han har visat en leksak som han med mycket smärtsamt hade klämt på ansiktet dagen innan. Vid denna ålder känner krummen familjemedlemmarna väldigt bra och det känslomässiga minnet gör det möjligt att erkänna det - han ser sin mamma och ler, han kommer inte att le för utomstående.

Figurativt minne bildas hos barn närmare 1 år. Det är inte bara memorisering av smak, taktil, visuell plan, utan också skapandet av föreningar som är associerade med det. Det är genom detta minne som barnet bildar sina idéer om världen. Verbal-logiskt minne gör att barnet kan formulera och reproducera sina tankar. Detta kommer att vara möjligt när barnet lär sig att tala minst 10-20 ord.

Kortsiktigt minne för varje enskilt barn har sin egen volym, eftersom det är en mycket individuell förmåga, givet av naturen, och varar för livet nästan oförändrat. Det låter dig uppfatta ny information, sortera omedelbart och lämna det bara nödvändigt. Vidare är fallet för långsiktigt minne. Hos barn utvecklas långsiktigt memorisering vid ungefär ett års ålder, för någon - lite senare. RAM behövs för att lagra tillfällig information, eftersom det händer när vi lägger till två tal i sinnet (mellanresultat efter att ha lagt till tiotals, till exempel lämnar vi "i åtanke").

Alla typer av minne interagerar mycket nära varandra, utan en, de andras funktioner är omöjliga eller mycket svåra.

Funktioner hos barn

Hos barn utvecklas alla typer av minne gradvis, och denna sekvens är av största vikt. En nyfödd på nivå med motorminnet minns perfekt hur man gör sugrörelser. Vid 5-6 månader är känslominnet "påslagen" och i år - figurativt. Från året börjar ett långsiktigt minne bildas, och barnet kan redan komma ihåg var han och hans mor gick igår. Den höga graden av utveckling av långsiktigt minne kommer att nå 2-2,5 år. Barnet kommer att bygga sin kunskap om världen, frivilligt får information under spelet.

I åldern 5-6 år har barn vanligtvis redan ett tillräckligt utvecklat godtyckligt minne och kan speciellt memorera någonting, till exempel dikter eller fabler, om de har motivation.

Det finns mycket intressanta funktioner i barnens minne:

 • Visuellt minne är bättre utvecklat hos tjejer än hos pojkar.
 • Motorminne utvecklas snabbare hos pojkar.
 • Långtidsminne brukade bilda sig i tjejer, och övervägande är det emotionellt.
 • Pojkar är enklare att memorera nummer.

Hur gammal är det att utveckla?

Du kan utveckla ett barns minne från födseln. Först blir det rörelser, och då - känslor och ord. Crumbens ofrivilliga minne (trots allt försöker han inte memorera någonting, han gör det själv) är bättre utbildad i form av ett spel, så här ökar sannolikheten att den största mängden information kommer att analyseras med korttidshukommelse.

Dessutom är det viktigt att komma ihåg att repetition är modersmålet, utan upprepning, kommer barnet snabbt att glömma vad du lärde honom.

Sätt att "träna"

Att förbättra minnet är inte en lämplig term när det gäller ett barn. Dåligt minne hos friska barn sker nästan aldrig, det kanske inte är tillräckligt utvecklat, och föräldrarna måste arbeta för detta.

I barnets diet bör definitivt gå in i vitaminerna, som inkluderar aminosyror. Mycket användbart fiskolja, som innehåller omättade fettsyror (Omega 3 och Omega 6), om det inte finns någon allergi, kan du ge nötter. Ett barn måste gå mycket i frisk luft, eftersom hans hjärna behöver tillräckligt med syre.

Det finns flera enkla sätt att utveckla ett barns minne som också kommer att vara användbart för sina föräldrar, eftersom deras minne också kommer att utbildas:

 • Vad gjorde du? Gör det till en regel att berätta för ditt barn hur din dag gick, beskriv alla detaljer och fråga ditt barn om att göra detsamma.
 • Boken är den bästa vännen. Läs böcker till honom varje dag, även om det på grund av tidsbegränsningar blir det 1-2 sidor, men läsning ska bli en daglig tradition.
 • Spelet kommer att hjälpa. Varje dag leker med barnet i ord. Detta kan göras hemma, på väg till dagis. Ge honom 10 ord, och be honom att namnge de som han kan se omkring sig (gator, lykta, buss, folk, butik, hund, pöl). Visuellt minne är välutbildat med bilder. Ta bilder, diskutera dem, beskriv dem och ta bort de 2-3 bilderna och be barnet att säga vad som saknas eller vem saknas. Att träna uppmärksamhet kommer att hjälpa uppgifter med samma bilder, där du behöver hitta skillnader, du kan hitta dem för alla åldrar på Internet.
 • Bygga föreningar. För att bättre komma ihåg barnet, hjälp honom att hitta en förening som är förståelig för honom av ordet eller fenomenet. Han kommer snabbt börja använda denna färdighet.
 • Musik och främmande språk. Mycket bra träna minnet av lektioner på musikinstrument, sång, samt lära sig ett främmande språk.
 • Gadgets - kamp. Internet, utvecklingen av datateknik har redan negativ inverkan på människors minne, det försämras snabbt, eftersom det inte finns något behov av att memorera information om det alltid finns i en sökmotor. Det här är inte ett samtal att överge användningen av gadgets, men föräldrar som vill träna minnet av deras barn borde ge honom så lite som möjligt att kommunicera med tablett och dator, och så mycket som möjligt att kommunicera med honom personligen.

Effektiva spel och övningar

På alla åldrar kan du använda olika spel- och minnesutvecklingsmetoder. De kan till och med komma upp med sina egna och förlita sig på det växande barnets intresseområde. Här är bara några av de spel som kan bli grunden för din, enskilda:

 • För barn upp till 3 år. I denna ålder är spel som syftar till utveckling av motorminne mycket användbara. Samla färgade kuber med ditt barn och namnge färgerna, pyramiderna. Barn från 2 år kan lita på att söka efter skillnader i två objekt eller bilder som liknar vid första anblicken. Efter 2 år är det viktigt att börja retellera sagorna och dikterna läsa, fråga barnet så många frågor som möjligt, det här kommer inte bara att utveckla minnet utan även barnets tal. Vid en ålder av 1,5 år kan du börja spela mini-hide and seek. För att göra detta, visa honom tre leksaker, lämna två och ta bort en. Han måste nämna vilken leksak som saknas.
 • För barn 3-4 år. Vid denna ålder bör särskild uppmärksamhet ägnas åt utvecklingen av figurativt och verbalt logiskt minne. Ofta be om att beskriva en bild i ord, karaktärisera en saga eller en tecknad karaktär, berätta vad han gör, vad som händer med honom senare. Det är användbart att lära barnet att drömma. Visa honom bilder av djur, och ta bort dem och be dem att föreställa sig att han går runt djurparken. Ring de djur som barnet såg i bilderna innan, men "glöm" att namnge en eller två. Låt barnet svara frågan om vem som saknas i djurparken. Varje dag bör antalet kort med djur öka.

Vid denna ålder behöver barnet också utveckla en koppling mellan olika typer av minne. Be honom att presentera en citron. Låt barnet berätta vilken färg det är, vad det smakar. Be om att beskriva ett äpple, en apelsin, en päron, etc.

 • För förskolebarn. Vid denna ålder är det viktigt att träna spel som tränar kortsiktigt minne. Logiska rader är bra för detta. Visa barnet en bild av flera föremål i rad, blanda sedan bilderna och fråga dem om att returnera bilderna till sin ursprungliga position. Mycket bra, om din förskolebarn lär sig att snabbt samla in bilder i delar. Ta en enkel bild och skära den i flera delar, låt barnet försöka montera dessa "pussel" så snart som möjligt.
 • För yngre studenter. För att ett barn ska lyckas bör ett barn vara tillräckligt utvecklat ett minne, eftersom den mängd information som faller på honom varje dag i skolan är stor. Det är inte nödvändigt att kräva gårdagens dagis för att memorera allt helt och hållet, så att hans korttidshemligheter kommer att utbildas, men inte på lång sikt. Klasser bedrivs bäst på ett lekfullt sätt, det är fortfarande det mest acceptabla för barnet. Vid den här åldern är det redan möjligt att tilldela ett barn att lösa pussel och korsord, samt att skapa ord i logiska kedjor, till exempel skogsstump-svampar-svampplockare-korgspaj med svamp.
 • För barn över 12 år. Vid denna ålder har barnet högsta förmåga att lära sig. Han uppfattar fortfarande ny information ganska enkelt, men han vet redan hur man bygger logiska kontakter, skapar bilder, fixar dem i minnet. Detta bör användas för att driva den nya utvecklingen av en tonåring. Det kommer att vara bra om han på kvällen berättar i detalj hur han tillbringade sin dag i skolan, med den obligatoriska beskrivningen av sin klass (vilken färg gardinerna är, vad är målade på dem, vilka blommor växer på fönstren. I beskrivningen av personer med vilka barnet träffades är det viktigt att föräldrar frågade så många detaljer som möjligt om utseende och kläder, om ansiktsdrag, om hur han enligt en tonåring är bra eller inte (det utvecklar känslomässigt associativt minne).

Minnet av en tonåring blir bättre om han läser mycket, lär sig främmande språk och spelar sport. Och logiska förmågor kommer att öka på relativt kort tid om barnet ska leka med pappa eller mamma schackPjäser.

Vilka är de bästa sätten att välja att memorera poesi?

Moderna skolan använder tillvägagångssätt som syftar till utveckling av korttidsminnet-lärt sig svarat-glömt. Rätt eller fel, det är inte för oss att bestämma. Föräldrarnas uppgift är att kompensera för de luckor som finns i detta skolsystem och hjälpa barnet att lära sig att memorera och lagra information om vad han har lärt så länge som möjligt. Sätt som vi länge vetat kommer att komma till räddning, eftersom de flesta av oss blev berättade för dem av våra mormor:

 • Vi studerar för natten. Om det finns behov av att snabbt lära dig en dikt är det bäst att ta det när alla andra lektioner redan har lärt sig, eller snarare 2-3 timmar före sänggåendet. Vetenskapsmännen har funnit, och kloka farfarsfar visste redan att processer för memorisering i hjärnbarken äger rum före sänggåendet och på morgonen, inom 2-3 timmar efter uppvaknandet, är mest aktiva. Därför ska versen undervisa på kvällen och upprepa sedan på frukost.
 • Vi lär oss i delar i sista stund. Om ett barn läser en dikt noggrant bara några gånger i förväg, föreställ dig så mycket som möjligt i form av interna bilder allt han pratar om och ett par timmar innan lektionen eller provet som du behöver memorera, läs igen och försök att komma ihåg, chansen att komma ihåg hela texten maximum. I sista stund växer en stark motivation, och processen för frivillig memorisering sker därför många gånger snabbare.
 • Lär dig genom örat. Vuxna har länge märkt att ett barn memorerar texter mycket snabbare än texter av berättelser eller dikter. Vänd dikten till ett spår, läs det med ett uttryck på brännaren och låt oss sedan lyssna på barnet ett par gånger om dagen - på morgonen på väg till skolan och på kvällen före sänggåendet. Vanligtvis kommer memorisering ofrivilligt, men ganska stadigt, redan i 2-3 dagar. Om föräldrarna visar maximal kreativ förmåga, kommer de att kunna byta dikter till barnets favoritmusik. Så, "Borodino" kan vara en sång på motivet av den populära rap-träffen, och "Segel" - en vacker lyrisk sång.
 • Lärande på papper. Du kan diktera en dikt till barnet för att spela in med örat på ett pappersark. Därefter bryter arbetet i flera delar, bättre i mening och ber barnet att komma ihåg de första orden i varje del, det kommer att hjälpa honom i tid för att komma ihåg vad nästa "bit" av arbetet börjar med. Denna metod, trots de längsta förberedelserna, anses vara ett av de snabbaste och mest effektiva sätten att memorera inte bara poesi, utan också prosa.

Tips för föräldrar

Klasser görs inte bäst varje dag, eftersom det kan leda barnet. Psykologer anser den optimala frekvensen - 2 gånger i veckan i 20-30 minuter (beroende på barnets ålder).

Inget behov av att skela barnet, om han glömde något, kan inte komma ihåg. Denna situation tyder på att några av stadierna i memoriseringsprocessen kränktes, du borde gå tillbaka till början och försöka igen.

Varje barn domineras av någon (högst två) typer av minne. Ett barn minns bilder lättare, en annan har svårt att komma ihåg bilder, men han har ett välutvecklat taktilt och smakminnet, liksom ett minne för dofter.. Hitta denna förmåga och genomföra processen med att memorera eller "träna" minne genom sin grundläggande förmåga - orden i dikten kan ha "lukt", färg. Om det hjälper barnet att memorera snabbare, varför inte!

Om ett barn i grundskolans ålder har problem att komma ihåg, lärare klagar på att han är frånvarande och inte kan koncentrera sig, granska barnets dagordning.. Var långvarig, be att rengöra saker på de platser som är reserverade för dem, och följt strikt följa dagens schema.

För att se till att ett barn uppnår en bra nivå av långtidsminnet så fort som möjligt, fråga honom vad han lärde sig först, en gång i veckan och då en gång i månaden.

Dina klasser ska vara roliga för både vuxna och barn. Inget behöver göras "under lashen". Om barnet inte vill studera den här tiden, insistera inte. När barnet ger det rätta svaret, var noga med att uppmuntra honom, le, uppriktigt glädja sig i hans framgång.

Så här utvecklar du ett barns minne, se videon nedan.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa