Hur man lär ett barn att räkna?

Innehållet

Att läsa, skriva, räkna är de grundläggande färdigheter som behövs för att behärska ett barns kunskap, så de måste arbeta ut från tidig ålder och inte vänta på att barnet ska gå till skolan. Efter att ha läst en crumb att läsa, skriva och räkna, kommer du att underlätta sitt liv i en utbildningsinstitution. En av de svåraste uppgifterna kan lära sig kontot, men var inte rädd och ge upp misslyckande: det viktigaste är tålamod och arbete.

Funktioner av träning

Uppmärksamhet hos ett litet barn är svårt att fokusera på någonting seriöst. Börja träna bör vara i form av ett spel för att intressera smulorna. Det är inte nödvändigt att sitta med barnet vid bordet, som vid en skoldisk. Du kan lära dig på olika sätt: flytta, sitta på golvet, hoppa ens på platsen.

Med barn i förskoleåldern kan du börja mer allvarlig, vilket kräver koncentrationsklasser. Den tid som spenderas på räkningen kan också öka. Det är till exempel lämpligt att engagera sig med spädbarn i 10 minuter ungefär tre gånger om dagen. Med förskolebarn - 20 (30 minuter i bästa fall).

Att undervisa ett barn att räkna blir enklare om du lita på några enkla regler:

 • Skapa en gynnsam atmosfär. Med skrik kommer du inte att uppnå någonting, bara avskräcka barnet från att lära sig att lära. I detta fall är tålamod och fred viktiga faktorer.
 • Anslut till att lära de omgivande objekten, visa ditt barn att förmågan att räkna är avgörande. Du kan räkna tallrikarna på bordet, fåglar som flyger genom parken, barn på lekplatsen, frukt, bilar, leksaker, trappor i trapphuset och mycket mer.
 • Behov inte mer från ett litet barn än han kan. Alla barn är individuella i sin utveckling, varje ny skicklighet kommer i sin egen tid.

Om barnet inte fungerar, var inte irriterad. Vänta, återgå till uppgiften efter en tid (till exempel i en vecka, månad).

 • När du lär dig, försök att följa tre steg. Först, låt barnet vänja sig till namnen, villkoren, själva processen. Se sedan till att han förstår ämnets väsen. Enkel memorering är irrationell, det är nödvändigt att barnet lär sig att förstå, att vara medveten om kärnan i varje fenomen. När informationen förstås av barnet kan han retellera och förklara det, så kan du fortsätta till memorering.
 • Glöm inte att när du känner till matematik är det värt att uppmärksamma inte bara kontot. Du kan också lära dig att krummen känner igen geometriska former, orientera sig i rymden så att han kan visa var "topp", "botten", "höger" och "vänster" är. Om ungefär tre år borde barnet kunna bestämma vilket föremål som är kortare, längre, högre, lägre, i vilken riktning det går.

Med tanke på ålder

Barn lär sig något nytt mycket enklare än vuxna. Behovet av att få ny kunskap uppstår hos barn vid två års ålder. Frisk information ges till barn utan ansträngning, så de lär sig snabbt till en slags åtgärd. Men när man läser ett konto bör barnets ålder övervägas:

 • Börja att undervisa kan övervägas om 2 år. Under denna period kan barnen behärska poängen från 0 till 3. Vid en ålder av 2,5-3 kan du träna poängen till 10. Allt detta måste göras med visuella hjälpmedel, föremål, improviserade medel (t ex med tärning, pinnar).
 • På 3-4 år barnet kan lära sig att räkna till 20. I detta skede behövs fortfarande synlighet: det är värt att använda kort med siffror, objekt som måste räknas.
 • Om ett barn har en matematisk inställning, på 4-5 år han kan lära sig att räkna till 100.Det viktigaste är att förklara principen att bilda siffror från siffror. Förtvivlan inte, om du inte har fått ett konto med dussintals i denna ålder. Du kan fortsätta träna på 6 år.
 • Vid åldern av 5-6 år du måste flytta från visualisering till mental aritmetik. Under denna period måste barnet lära sig räkna utan hjälp av pinnar, fingrar, kort. Du måste träna nedräkningen och även ringa numren i en kaotisk ordning.

Addition och subtraktion

Möjligheten att lägga till och subtrahera produceras vanligtvis med fem år. Först bör det ske med hjälp av olika föremål, träna sedan för att lösa de enklaste exemplen i sinnet. När du tränar för kontot är det gradvis nödvändigt att införa enkla exempel på addition och subtraktion. Det är fortfarande tidigt att lösa exempel med en kolumn, men det är ganska möjligt att undervisa entydiga tal.

Att göra matematik med ett barn är nödvändigt så att han inte förlorar intresse. Därför inga tråkiga exempel som "3 + 5 =? "Kan inte vara. Vi lär oss, lockar, klart. Det är möjligt i komisk form.

Behöver börja med en enkel. Lägg till en enhet till varje känd siffra och dra av den. Det är värt att använda föremålen intressanta för barnet eller viktigt för honom. Ett exempel är bättre att presentera i form av en fråga: "Du har två kakor. En du kommer att dela med mamma. Hur mycket kostar du? "Och allt i samma anda.

För att fortsätta till subtraktionen, se till att barnet är välmastad tillägg. Använd exemplen på tillsats och subtraktion, inte bara i klassrummet, men också på en promenad, i affären, till lunch, när du städar rummet. Låt barnet uttala uppgiften efter dig. Använd speciella hjälpmedel och didaktiska material med enkla övningar. Var uppmärksam på förekomsten av levande illustrationer. Glöm inte - du måste locka barnet.

För att enkelt lägga till och subtrahera måste barnet studera sammansättningen av numret. Han måste lära sig att 5 består av siffrorna 2 och 3, 1 och 4, 10 - från siffrorna 1 och 9, 2 och 8 och så vidare. Innan du lär dig att räkna med ditt sinne korrekt, bör ett barn lösa problem med visuella material eller på fingrarna bra. Det är bättre att börja lära sig kontoutbildning från 4 års ålder, inte tidigare. Från denna ålder påverkar tiden för tillägg och subtraktion den övergripande utvecklingen.

Det är viktigt att lära sig begreppen "mer", "mindre". Bläddra igenom träningsböckerna, du kan fråga vilka djur på sidan mer, vilken färg mindre. Du behöver också lära dig termen "lika". Det är nödvändigt att förklara för barnet att summan inte förändras från byte av delar av komponenterna.

Vi kan inte missa chansen att be barnet att räkna i ditt sinne. Detta kan göras när som helst, var som helst, med något: du kan räkna hemma, bänkar, blommor, stolar.

Påverkan på utveckling

Vid 5-6 år vet de flesta förskolebarn redan hur man räkna upp till 20 eller till och med upp till 100. Att lära sig räkna specifikt och matematiken bidrar i allmänhet till barnets intellektuella utveckling som helhet. En mental poäng stimulerar hjärnan, gör det spänt. Memorisering av siffror, deras sammansättning utveckla minne.

Lösa enkla uppgifter, där du behöver beräkna, lägga till eller subtrahera föremål, barnet ansluter sin fantasi, ritar olika bilder i huvudet. Tala om villkoren för problemet högt, tränar barnet talet. Därför är det viktigt att vuxna uttalar texten korrekt, eftersom krummen kommer att upprepa den.

Att känna till siffrorna kommer att ge barnet möjlighet att delta i viss utsträckning i vuxnas liv: han kommer att kunna hjälpa till med att ställa upp bordet, veta hur många bestick du behöver, utföra små uppgifter från föräldrar som kommer att vänja honom på ansvar och mycket mer. Detta är en bra förberedelse för skolan. Redan i första klassen kan barnet räkna hur många barn som är närvarande i lektionen, för att ringa datumet, kommer han att veta vad det innebär att "förbereda två pennor för arbete".

Snabba tekniker

Utbildning bör ske gradvis. Först måste du lära dig siffrorna från 0 till 10. Men det här är också svårt för barnet. Krossa topp tio, till exempel, i två femmor och lär dig i steg.För träning kan du använda olika pedagogiska hjälpmedel, koppla in intressant material (spel, sagor, räkna noteringar), gör lektionerna roliga samtidigt som du undviker tråkigt lärande.

Hemma kan du enkelt diversifiera lärandeprocessen:

 • lär dig att räkna med fingrarna;
 • välj uppgifter i form av spel;
 • ansluta räknarna
 • visa bilder, fråga hur många saker som visas
 • visa utbildningsprogram med din bebis
 • Undervisa poesi och sagor med siffror och ordinära tal med ditt barn;
 • Ständigt överväga allt som kommer din väg.

Följande metoder och regler för undervisning förskolebarn rekommenderas. Du kan välja den lämpligaste metoden för ditt barn. Det är bättre att kombinera flera.

Metodik Sergei Polyakov

Enligt denna metod är det nödvändigt att börja lära ett barn konto när han är intresserad. Så snart föräldrar märker att barnet är intresserad av antal, bör inlärning börja. Inte senare. Sergey Polyakov rekommenderar inte att man använder kontoutbildningsmetoden, vid vilken man bör lägga till. Detta fördröjer lärandeprocessen, förhindrar att barnet utvecklas.

Han rekommenderar inte att träningen startas med ett konto på pinnar, fingrar och linjaler. Det bidrar inte heller till den intellektuella utvecklingen. Enligt Polyakov är lektionerna baserade på muntlig kontoutbildning. Först listar barnet allt som kommer över ögonen (leksaker, böcker, trappor), sedan försöker han räkna med sig själv, inklusive vikning och subtraktion.

I det första steget arbetar barnet med siffror inom 10. För att lösa enkla exempel i åtanke måste barnet komma ihåg sammansättningen av siffror. I det andra steget löser barnet exempel med dubbla siffror. Samtidigt extraherar han inte färdiga lösningar från minnet, som det händer i första etappen, men kommer att förstå och memorera metoderna för addition och subtraktion.

När man lär sig, måste barnet lära sig begreppen "mer", "mindre", "lika". Lärdomarna om Polyakov-metoden åtföljs av olika spel. Till exempel, i första etappen använder de kuber och spel med dem "Sätta siffrorna till kuberna", "Gnomes in the house", "Divide in half". Du kan använda andra.

Peterson teknik

Lyudmila Georgievna Peterson tekniker lär barn att tänka logiskt. Metoden är inte begränsad till att lära in kontot, det innehåller många intressanta speluppgifter som utvecklar uppfinningsrikedom. Denna teknik är populär i förskola och grundskolor. Inlärningssystemet är en cykel, som kallas "puff pie principle".

Traditionella undervisningsmetoder följer ett linjärt begrepp: i första klass studerar vi addition och subtraktion, i det andra - multiplikationstabellen, uppdelning och multiplikation, i tredje fraktionerna och så vidare. Det visar sig att om barnet var länge sjuk i andra klass och missade huvudpunkterna i ämnet, blir det svårt att komma ikapp. Efter denna teknik Varje år studeras samma sak, men med olika djup av komplexitet. Under flera år i rad har teman upprepats, med gång på gång i en ny aspekt.

Detta system innefattar ett stort antal spel. Barn, till exempel, som den numeriska strålen. Innan smulorna är uppgiften: ta reda på hur mycket det blir 3 + 2 Barnet stiger till markeringen 3, tar två steg framåt (måste läggas till) och stannar vid markeringen 5. Om du behöver subtrahera tar barnet 2 steg tillbaka. Så barnen minns gradvis kompositionen av enstaka siffror.

Hemma kan du utveckla barnets logik, spela. Du lägger en rad kuber: 2 röd-2 blå, 2 röd-2 blå. Berätta för barnet att fortsätta serien så att sekvensen inte störs. Om en crumb tar istället för en röd kub, till exempel gul, föreslår du att serien ändras på det här sättet, men det måste bevaras.

Ett annat intressant spel. Rita en stor blå torg på ett pappersark. Du ger barnet en uppgift - att rita en siffra som bara skiljer sig från din egen. Ditt barn drar en liten blå torg.Då ritar du en liten blå cirkel. Han är en liten gul cirkel. Och så vidare till oändligheten tills du blir uttråkad.

Det är lämpligt att använda uppgifter med definitionen av ett större och mindre antal objekt. I två rutor som ligger mittemot varandra måste du rita till exempel hjärtan - 6 och 5. Barnet behöver bestämma var det är mer. Naturligtvis rusar han omedelbart för att räkna hjärtan. Men du kan visa honom på annat sätt.

Visa att hjärtan är kombinerade i par: du kopplar ett hjärta från vänster fyrkant med en linje till ett hjärta från rätt ruta. På torget där hjärtat lämnades utan ett par finns det fler av dem. Här kan du skriva in tecknen "mer" och "mindre". Det händer att det inte finns tillräckligt med tid att studera med barnet och rita upp uppgifter för honom.

Enligt denna metod produceras många skrivna notebooks med intressanta uppgifter som du kan ta ett barn.

Zaitsev Training

Nikolai Aleksandrovich Zaitsev har utvecklat flera spel och uppsättningar av visuella material som underlättar lärandet av matematik. Till exempel spelet "Hundred Score". Den innehåller en uppsättning kort med siffror framför 100. Detta spel hjälper till att utveckla barnet.

Varje kort visar ett nummer. Förutom siffror är geometriska figurer i antalet tiotal och antal enheter avbildade. Till exempel är siffran 75. Under sju visas en rad med sju rektanglar, var och en med tio pinnar (7 dussin) och under fem - 1 med fem pinnar (5 enheter).

Gradvis måste barnet introduceras till varje kort, du kan ordna dem på väggen i barnkammaren. På samma kort kan du lära dig att lägga till och subtrahera. Zaitsev-metoden inkluderar också spel som "Jag är nära hundratals" (studerar siffror upp till tusen), "Platonic Solids" (geometriska färdigheter), "tusen plus" etc.

Skola Soroban

Mental aritmetisk Soroban - skolan av muntliga konton i sinnet. Dessa är officiella institutioner i flera städer i Ryssland som undervisar barn under detta program. Skola Soroban bygger klasser så att båda hemisfärerna i hjärnan är inblandade. Samtidigt bildar de olika färdigheter:

 • tal;
 • fantasi;
 • figurativt tänkande;
 • analytiskt tänkande;
 • minne;
 • kreativitet;
 • uppmärksamhet;
 • intuition.

Utbildning sker på kontona. Tonvikten är att se och komma ihåg bilden i rörelse. Då skapar barnet själv rörliga bilder, skapar föreningar. Denna teknik skapar förutsättningar för den snabba uppfattningen av information, lär sig att syntetisera och analysera information, bidrar till en snabb mental aritmetik.

Under detta program kan barn från 5 till 11 år studera.

Tekniken i skolan Soroban bygger på tre grundläggande principer:

 • korrekthet;
 • fascinerande lärprocess;
 • stark motivation.

Fram till nyligen fungerade skolan Sorobans metod bara bra med begåvade barn. Med killarna i den genomsnittliga nivån av utvecklingsklasserna fungerade inte, verkade det för svårt.

Under senare år har skolan utvecklat ett program som inte bara är lämpligt för "geeks" utan också för barn med genomsnittliga förmågor, vilket gör det möjligt för dem att lära sig mer, utveckla genomsnittliga förmågor till höga resultat.

Med vilken metod som helst, kan man och bör läras räkning. För det första bör du använda visuellt material (samma kuber, kort, leksaker). Då är det viktigt att vana med att räkna ut högt men utan de improviserade objekten. Glöm inte ordinalvärdet.

Utbildning kan genomföras genom att berätta en saga. Till exempel "Teremok" ("Den första musen kom, den andra - grodan ..." etc.). Då måste du ställa frågor till barnet (vem var första, andra, tredje). Du kan be honom att retellera sagan med ordinarie tal.

Nu är det vanligt i skolorna att bygga samman lektioner med tvärvetenskaplig kommunikation. I en lektion i matematik kan du till exempel använda material från historia, litteratur, geografi och andra akademiska ämnen. När du tränar ett konto hemma kan du också använda andra discipliner.

I en biologihandbok, säg en äldre bror eller syster, skulle det vara trevligt att räkna organen i människokroppen, på världskartan - antalet kontinenter (samband med geografi). Du kan sjunga sånger med nummer (anslutning till musik), läsa stavelser i ord (anslutning till ryska).

Efter en serie läxor med barnet, ordna honom ett litet prov i form av ett test. Och beroende på hur han klarar det, tilldela ett litet pris. Det bör alltid finnas en stimulerande komponent i träningen. Glöm inte kontot i vardagen.

Vilken metod är bättre?

Den mest effektiva metoden är den som passar barnet, med hänsyn till hans individuella egenskaper. Du kan ha läst eller hört talas om någon superproduktiv metod, men det ger inte frukt till ditt barn. Tortyr inte dig själv och barnet: prova något annat, mindre komplicerat. I processen med lärande behöver du möta det - inte alla barn utvecklas snabbt, inte alla är begåvade, uppgifterna för alla måste väljas utifrån deras styrkor.

Använd på något sätt spelet för att behålla barnets intresse och sambandet med vardagen.

Förskolebarn behöver engagera sig för att förbereda sig för skolan. Och dessa är inte bara siffror, poäng 1, 2, 3, 4, addition och subtraktion. Förskolebarn behöver utveckla logik, analytiskt tänkande. De måste lära sig att tänka, söka efter en lösning på problemet på egen hand, göra antaganden och inte bara extrahera ett memorerat, beredd svar från minnet. Även i många situationer och utan det någonstans.

Vid början av första klassen måste barnet känna poängen till minst 20 (helst upp till 100), kunna arbeta i sinnet med enkla och dubbla siffror. Måste veta var "rätt", "vänster", "topp", "botten", vilket betyder "mer", "mindre", "lika".

Inget konto på fingrarna borde inte vara. Det är viktigt att åtgärder utförs endast i sinnet. Välj därför lämplig metod. Någon av ovanstående kommer att fungera.

Trots vikten av att uppnå ett resultat, Gå inte till klassrummet vid gråten, skäll inte och straffa inte barnet, om någon uppgift är bortom sin makt. Lusten att arbeta i det här fallet kommer du inte att återvända, och allt kommer att kollapsa.

Barn borde njuta av lektionerna. Tja, om de kommer att orsaka glädje medan de väntar innan de börjar, och inte fasan av den kommande tortyren.

För mer information om hur man lär ett barn att räkna, se följande video.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa