Hur lär man ett barntal?

Innehållet

För att undervisa ett barntal måste du inte skydda honom från dem och låta honom vara intresserad på grund av sin ålder, alltid svara på sina frågor.

Grunderna: hur man lär ett barntal?

Varje barn är en individualitet, därför är det omöjligt att mäta alla barn med ett mått. Det är alltid mer korrekt att utvärdera handlingar och handlingar av någon person. Du kan inte jämföra barn med varandra, du behöver jämföra barnet med honom: hur han var igår och hur han blev idag.

Hur gammal ska ett barn veta numren?

Svaret på denna fråga är den personliga erfarenheten och den unika författarens program för barnets utveckling, Masaru Ibuka, en berömd japansk affärsman, grundare och chefingenjör av Sony Corporation. Titeln på hans publikation talar väldigt kategoriskt för sig själv: "Efter tre år är det för sent".

Alla psykologer och lärare är överens med honom. Under tre år är barnets hjärna så plast, fri, smidig, nyfiken och effektiv, att det inte är ett brott att använda sina funktioner under denna period.

Ett intressant faktum: Barnet har upp till sju år tid att behärska en sådan informationsvolym, som endast kan jämföras med dimensionerna av den kunskap som en person fått för resten av sitt liv.

Om krummen inte har problem med skyltsystemet, och det är intressant för föräldrarna att veta hur och hur deras barn lever, så kan även siffror och till och med barn lära sig om tre och till och med två år utan problem.

Vi lär oss det minsta

Allt är enkelt med barn: Ljus, rolig, mobil lockar alltid dem:

 • Därför använder vi mjuka leksaker, figurer, dikter om dem och kontot, och barnet kommer omedvetet att bli intresserad av de karaktärer som är okända för honom.
 • Tapeten i plantskolan med siffror (ett tåg med numrerade bilar, hus av djur på en skogsgata) fungerar bra i detta avseende.
 • Barn älskar att skulpta, vilket innebär att vi leker med lera och deg och gör digitala tecken. Från degen kan du till och med baka baka kakor.

Studien av siffror för en liten "Einstein" - en mycket intressant aktivitet. Barn kan enkelt främjas till utvecklingsläror i alla åldrar, om denna process inte bryter mot barnets psyke. Det är barn som är mest intresserade av symboler, och om vuxna är begränsade till likgiltighet i bästa fall, blir en förälskelse för ett barn bekant med siffror försenade tills han är fem eller sex år gammal. Vuxna bör komma ihåg det att lära barnet något du behöver i tid: vägsked till middag.

Utbildning på 4 år

Ett barn i åldern 4 är redan en yngre förskolare, så det finns mycket mer krav på sin mentala utveckling än tidigare.

Tiden har kommit för aktivt arbete med finmotoriska färdigheter i handen. Det enklaste sättet att göra detta i processen med alla barns favoritaktivitet är att dra.

Barnet kommer att lära sig att skilja siffrorna och korrelera dem med ett specifikt (specifikt) nummer, samt att dra dem självständigt.

Ritning ger dig möjlighet att optimalt förbereda barnet för brevet tack vare:

 • utveckling av små muskler i handen;
 • aktiv bildning av visuella och motoriska bilder av var och en av figurerna.

Steg av ritning:

 1. flera gånger slår krummen en stor figur;
 2. drar mindre bilder.

Barn måste kunna dra material av olika färger - då kommer övningarna att ge glädje.

Utvecklingen av visuell-motorkoordination underlättas av sådana uppgifter som "spår":

 • Med färgpennor passerar ett barn ett racerbanor ritat på papper, trasslat och lindat. Vi får inte flyga ut ur vägen vid svängen.
 • Klipp ut komplexa vägar från papp eller tjockt papper och ordna Formel 1 tävlingar, kör små leksaksbilar på banan.

Detta spel kommer också att underlätta för barnet att lära sig brevet.

Det är lämpligt att välja uppgifter som är konstruerade på ett sätt som säkerställer utveckling av uppmärksamhet och början på logiskt tänkande, och också att provocera honom till icke-standardiserade lösningar:

 • Vi tittar på siffran med en crumb och försöker hitta objekt, åtminstone på något sätt associerad med figuren i utseende (form).
 • Vi skulpterar en siffra från salt deg, från plasticine, lägger den ut med makaroner, tändstickor, vi skriver på asfalt, på sand, på snö.
 • Vi läser S. Ya. Marshak "Låt oss lära känna", försöker lära oss den vi gillade.

Vuxna bör vara uppmärksamma på följande i denna barns aktivitet:

 • om barnet sitter ordentligt (ta hand om sin hållning och hålla ögonen)
 • håller en pensel, penna, vaxkritong, filtpenna;
 • Ett barn borde alltid ha tillräckligt med material för sitt favoritarbete: album, pennor, kritor, färgböcker, stenciler;
 • Alla klasser ska endast utföras i form av ett spel och endast om barnet önskar.

Klasser i åldern 5-6 år

Efter scenen av förtroendet för barnet med utbildningsförfarandet av något tal kan du börja med att kommunicera med barnet med siffrorna.

Han kommer också att känna till den tryckta versionen som han ser i en tidning, tidskrift, bok och handskriven i anteckningen till de äldre barnen i familjen.

Det är möjligt att utbilda ett barn i åldern 5-6 år mer grundligt och mer målmedvetet, eftersom detta är den genomsnittliga förskoleåldern. och kräver en mer noggrann attityd hos vuxna till krummens kunskaper och färdigheter:

 • Om barnet inte har några problem med skyltsystemet, kommer han lugnt ihåg och lär sig snabbt att känna igen och känna igen den grafiska bilden av alla tio siffrorna, och om det finns det är det svårt att memorera några nummer och bli förvirrad.
 • Hos barn med talterapi finns en spegeluppfattning av siffror, och detta händer oftare med siffror: 1, 3, 4, 5, 6, 7.

Vissa numeriska tecken kräver särskild uppmärksamhet:

 • 3 - liknar bokstaven "Z" för förskolebarn som redan har förstått det ryska alfabetet.
 • 4 - Den tryckta bilden uppfattas på två sätt på grund av variationen i tryck och den skrivna liknar bokstaven "H".
 • 6 och 9 - det är svårt för killar att inte förvirra dem, eftersom de grafiska bilderna av dessa figurer endast skiljer sig i rotationen runt sin egen axel med 180 °.

Lärande nummer och nummer korrekt

Innan du förklarar vad som helst om siffror och siffror till ett barn, borde vuxna klart förstå skillnaden mellan dessa två begrepp:

 • Det är viktigt att inte förvirra: en siffra är ett tecken som används för att beteckna ett tal, ett tal är det värde som ett konto görs för.
 • Du kan rita en parallell med ljud och bokstäver: ljuden är vad vi hör och uttalar, och bokstäverna är symboler (ikoner) för att indikera ljud i brevet.
 • Bokstäverna utgör sålunda alfabetet, och därför siffrorna - det här är också ett slags "alfabet", med hjälp av vilka symboler kan du skriva ett tal.

Numbers (deras rekord) består av siffror på samma sätt som ord i en post består av bokstäver.

Det ryska alfabetet har bara 33 bokstäver, och du kan göra ett oändligt antal ord utav dem.

Vi har bara tio siffror: 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9, men det är möjligt att göra från dem oändligt många siffror. Varje gång vi lägger till nummer 1 får vi följande nummer.

Varje figur i solo-versionen (ensam) indikerar ett ensiffrig nummer i posten. I rekordet av tvåsiffriga nummer - två ikoner (siffror) och i posten med tresiffriga nummer - tre tecken (siffror) och så vidare.

Nummer där vi använder mer än en siffra kallas flera värderingar.

För att undvika förvirring behöver barnen förklara:

 • Bland siffrorna från 1 till 20 finns två grupper: ensiffrig och tvåsiffrig.
 • Nummer efter 10 är utformade så här: sätt en på dts (tio) och få 11, lägg två på ds och få 12, och så vidare.
 • Vi studerar 2,3,7,6,10 som en demonstration av skillnaden mellan enkelciffriga och tvåsiffriga tal, och betonar att 10 är det minsta tvåsiffriga talet och 9 är det största ensiffriga talet.
 • Nummer från 1 till 100 utgör den första "hundra", men 100 är det minsta tresiffriga talet.

Färger att hjälpa till

Användningen av ljusa färger och nyanser har en positiv effekt på barnets psyke och fungerar som en typ av färgterapi:

 • ljusa färger höjer alltid ditt humör och vitalitet;
 • en låda med 18 eller 24 färgpennor gör det möjligt för barnet att känna sig tryggare - han kommer att ha många färgade hjälpare;
 • ljusa färger har en positiv effekt på den oformade barnpsyken, barnets rädsla för det nya och det okända försvinner.

Hur kan färgdiversiteten ses i exemplen:

 • Barnet kommer gärna att färga både det stora numret och ritningen för det. Till exempel, till "sju" - en målade regnbåge, till "tre" - en fantastisk familj av björnar.
 • Efter att ha studerat den nya figuren försöker vi använda färgpennor för att färga kläderna på tecknen i barnens färgläggning och sätta ett "digitalt tryck" på det.

Räkning av material

Beroende på vilken analysator (visuell eller auditiv) personen har, är ledaren bättre utvecklad, kommer formuläret och metoden för den presenterade informationen att bero på.

Det är ett välkänt faktum: för de flesta (och för små, ju mer) är den visuella analysatorn naturligt bättre utvecklad. Inte konstigt att de säger att det är bättre att se en gång än att höra 100 gånger.

Barn är en speciell publik som kräver levande intryck, ovanliga tricks, minnesvärda föremål. Alla sina mentala processer är ofta ofrivilliga. Det kräver vuxna grundlig förberedelse för klasser med barnet.

Hur hjälper du ditt barn?

Lugnt förklara för en baby är inte lätt. I denna process är det viktigt att inte sjunka till barnets nivå, men att försöka höja smulorna ett steg högre än deras tidigare position, vilket ger dem närmare sig själva.

Förfarande för förtrogenhet

Efter bekantskap med det nya numret och träningen bör du försöka konsolidera kunskapen: med barnet att hitta bekanta nummer på de omgivande objekten - på sidorna av favoritböcker, på husnummer, på dörrarna till lägenheter, men i brevlådor, på siffror bilar och så vidare.

Om barnet inte förstår fullt ut materialet som studeras, är det nödvändigt att dessutom utföra liknande uppgifter med honom, och efter ett tag är det nödvändigt att återgå till det enkla ämnet och upprepa det. Materialet studeras från enkel till komplex. Du kan inte gå vidare utan att assimilera föregående material, eftersom det är grunden till grunden för studier av efterföljande ämnen.

Spelformar

Undervisning förskolebarn kräver konstant lek:

 • "Hitta rätt bilder." Studenten uppmanas att ansluta med en penna alla bilder med motsvarande antal ämnen.
 • "Varje bildsiffra." För varje bild väljer du ett nummer som motsvarar antalet objekt på den.
 • "Ta upp kortet." Till omslag av populära böcker att hämta ett kort med ett nummer. Till exempel: "Tre björnar", "Blomma-sju blommor".
 • "Konstnärens figurer" - vi ritar en kontinuerlig kedja av "åttor" - det visar sig en rund dans av dockor, slumpmässigt utspridda "triples" - fladdrande fåglar, en rad "enheter" - ett staket.
 • "Rita ett porträtt av siffror." Vuxna läser beskrivningen av numret i vers, och barnet måste rita det.
 • "Figur med en hemlighet." Ansluta prickarna med ett kodnummer nästa (till exempel "sex"), kommer barnet att få en ritning (till exempel en babyelefant).
 • "Roliga nummer." Barnet gissar siffror i ovanliga ritningar, där de är gömda i en rolig plot.
 • "Talking Numbers". Enligt berättelsen måste siffrorna om dig själv crumb gissa vem det är. Till exempel, vilket nummer ska jag berätta för trafikljuset. Eller jag - favoritbedömningen av alla studenter. Eller alla loafers är rädda för mig.

Lär dig räkna snabbt

Efter att ha lärt sig att snabbt räkna från 1 till 9, kommer barnet att kunna visuellt komma ihåg antalet ordningar i talserien, vilket kommer att hjälpa honom att styra sig själv, kom ihåg hur grafisk bild av en siffra ser ut.

Konsolidering av det studerade materialet

För att se till att barnet har lärt sig siffrorna och deras bilder kan du skriva med det en "matematisk diktation":

 • nummer den största enstaka siffran;
 • vilket nummer betecknar "tomt" och "inget";
 • skriv numret som "bor" mellan 4 och 6 i serien av siffror;
 • Svar nummer: tre gånger 2.

Brevnumret är bäst fixat i en anteckningsbok i en stor cell eller i ett speciellt "Recept".

På konsolideringsstadiet kan du använda geometriska former: tre trianglar, tre kvadrater och tre ovaler, som upprepas i tre färger: gul, röd och blå.

På trianglar skriver vi 1, på rutor-2, på ovala-3. Vi ber barnet att gruppera formerna med någon metod som är känd för honom. Val av varianter bestäms av honom: enligt färg, efter formulär, med skriftligt nummer.

För att lära dig hur man lär ett barns figurer, se följande video.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa