Suspension "Stopdiar": bruksanvisning

Innehållet

För diarré i barndomen är särskild uppmärksamhet åt näring och rehydrering, men ibland måste antimikrobiella läkemedel mot diarré användas. Ett sådant sätt är Stopdiar från Gedeon Richter. För barn är det mest lämpligt att använda den i form av en suspension, eftersom tack vare den söta smaken och den flytande konsistensen är det väldigt enkelt att ge barnen det. Dessutom är användningen av denna typ av medicin möjlig även hos spädbarn, eftersom ett sådant läkemedel är tillåtet från 1 månad.

Släpp form och sammansättning

Flytande Stopdiar säljs i en orange glasflaska, inom vilken det finns 90 ml homogen vätska. Under lagring kan dess komponenter sedimentera, men efter omrörning blandas de jämnt och suspensionen blir homogen igen. Drogen har en söt smak, ljusgul färg och en trevlig lukt av banan. En doseringssked är fäst på flaskan, som kan användas för att mäta antingen 2,5 ml eller 5 ml av läkemedlet.

Största ingrediensen i Stopdiar kallas nifuroxazid. Det är han som tillhandahåller läkemedlets antimikrobiella egenskaper och finns i 5 ml av läkemedlet i en mängd av 220 mg. För god smak sätts sackaros i lösningen, och lukten av läkemedlet beror på banansmak. Andra hjälpkomponenter av produkten inkluderar simetikon (presenteras i form av en 30% emulsion), citronsyra, karbomer, vatten, metylparhydroxibensoat och natriumhydroxid.

Förutom den flytande formen framställdes "Stopdiar" också i kapslar innehållande 200 mg av den aktiva beståndsdelen i vardera. Ett sådant läkemedel är förskrivet till barn äldre än tre år, och vid behandling av skolbarn och ungdomar kan det ersättas med en annan fast form av de läkemedelsfilmbelagda tabletterna. Var och en av dessa tabletter har 100 mg nifuroxazid, och de kan ges till barn från 7 års ålder.

Princip för verksamheten

Den aktiva komponenten i "Stopdiar" har en direkt effekt på mikrober som framkallar diarré - Escherichia, Shigella, vibrios, Campylobacter, Clostridia och andra. Under påverkan av nifuroxazid upphör reproduktionen av patogenen och frisättningen av toxiner från barnets organismförgiftning av mikrober. Samtidigt verkar upphängningen inte på fördelaktiga bakterier. Tvärtom, när man tar Stopdiar, återställs och bevaras tarmmikroflorans balans.

vittnesbörd

Anledningen till att utse en suspension till barnet är diarré, vilket utlöses av en bakteriell infektion. Verktyget används för måttlig och svag diarré, om det allmänna tillståndet hos den lilla patienten inte störs (kroppstemperaturen är normal och det finns inga andra symtom på förgiftning).

Vid en virusinfektion som uppenbaras av lös avföring (till exempel om sjukdomen har provocerat rotavirus eller enterovirus) kan Stopdiar administreras profylaktiskt för att förhindra vidhäftning av bakteriekomplikationer.

Kontra

Läkemedlet används inte hos nyfödda. Suspensionen är kontraindicerad hos spädbarn upp till 1 månad och med prematuritet hos barn äldre än en månad ska läkemedlet ordineras av en läkare. Dessutom används läkemedlet inte i händelse av överkänslighet mot någon komponent och i händelse av allergi mot andra medel i nitrofurangruppen.Behandling med Stopdiar bör också överges för vissa ärftliga problem med absorption av socker, till exempel om barnet inte har något isomaltas i kroppen eller patienten har avslöjat fruktosintolerans.

Biverkningar

Verktyget fungerar endast i tarmarna, det vill säga dess komponenter är nästan inte absorberade i blodet, så "Stopdiar" orsakar inte generella negativa effekter. I sällsynta fall kan läkemedlet dock utveckla en allergisk reaktion.

Om ett barn har hudutslag, svullnad, andfåddhet, urtikaria eller andra tecken på allergi, ska du omedelbart vägra ytterligare behandling och om symtom uttalas, kontakta en läkare.

Instruktioner för användning

Hos barn under tre år måste behandling med Stopdiar övervakas av en läkare. Läkemedlet doseras med en sked, som säljs med en flaska. Innan suspensionen ges till en liten patient, måste läkemedlet återvända jämnhet genom att skaka flaskan flera gånger. Vidare används "Stopdiar" enligt planen, vilket motsvarar barnets ålder.

  • Spädbarn äldre än en månad, men yngre än 6 månader måste ge 110 mg av den aktiva substansen i taget. Denna dos av medicin finns i en liten mätsked. Krummen måste ta emot produkten i intervall mellan 8 och 12 timmar, eftersom administrationsfrekvensen som rekommenderas vid denna ålder är 2-3 gånger.
  • Ett barn som redan är ett halvt år gammalt men inte ännu tre år gammalt "Stopdiar" ges i samma dos, det vill säga i en uppmätt liten sked (110 mg nifuroxazid). Läkemedlet ska druckas tre gånger om dagen - ungefär var 8: e timme.
  • För ett barn i åldern 3 till 6 år en enstaka dos är fördubblad, så för dosering behöver du använda en stor sked. Läkemedlet ges åt patienten var 8: e timme i en sked, så att barnet får 220 mg nifuroxazid.
  • Om diarré detekteras hos ett barn äldre än sex år då är han ordinerad "Stopdiar" i samma dos som vid 3-6 år - i en stor mätsked (220 mg). I det här fallet är det möjligt att ge suspensionen tre gånger om dagen, och oftare - var 6: e timme (i så fall kommer barnet att få medicinen fyra gånger).

Varaktigheten av läkemedelsbehandling är vanligtvis från 5 till 7 dagar. Om en vecka från starten av Stopdiar-diarré inte har slutat, måste du sluta använda suspensionen och visa barnet för läkaren.

Undersökningen av en specialist rekommenderas även om det saknas positiva förändringar efter 3 dagar från starten av användningen av läkemedlet, eftersom detta indikerar antingen resistens hos bakterier mot nifuroxazid eller annan orsak till lösa avföring.

överdos

Fall av negativa effekter av överdosering "Stopdiar" på barnets kropp hittills har inte varit. Om ett barn oavsiktligt dricker mycket, vilket är möjligt på grund av sin söta smak och förvaring på en tillgänglig plats, rekommenderas det att övervaka patientens tillstånd - om det förvärras, ska barnet visas till barnläkaren.

Läkemedelsinteraktion

Tillverkaren rekommenderar inte användning av "Stopdiar" tillsammans med läkemedel som hämmar arbetet i centrala nervsystemet, liksom med några andra droger. Och därför, om barnet behöver ta mediciner, utöver suspension, bör deras kompatibilitet kontrolleras med den behandlande läkaren.

Det är tillåtet att kombinera "Stopdiar" med rehydreringsmedel och vid samtidig användning med enterosorbenter är det nödvändigt att vänta 1,5-2 timmar mellan doserna så att sorbenten inte minskar den terapeutiska effekten av nifuroxazid.

Försäljningsvillkor och lagring

Suspension "Stopdiar", som andra former av medicinering, säljs utan recept. En flaska av drogen kostar 300-370 rubel. Du kan inte lagra medicinen hemma i kylskåpet, eftersom den rekommenderade lagringstemperaturen för lösningen är upp till +25 grader.Medan flaskan är förseglad behåller läkemedlet sina egenskaper i 3 år från tillverkningsdatumet, men efter öppnandet av locket och första användningen kan suspensionen lagras i högst 14 dagar.

recensioner

Om behandling med flytande form "Stopdiar" talar mest positivt. Bland fördelarna med läkemedlet noteras dess snabba verkan, lätthet av dosering, söt smak och sällsynta biverkningar. Nackdelarna med läkemedlet innefattar vanligtvis en kort hållbarhet och hög kostnad, eftersom det finns billigare analoger. En del mödrar tycker inte om närvaron i kompositionen av suspensionshjälpmedelskemikalier. I några få negativa recensioner klagar föräldrarna att drogen inte hjälpte eller orsakade allergier.

analoger

En av de mest populära analogerna av "Stopdiar" kan kallas "Enterofuril". Detta läkemedel representeras också av en söt banansuspension, som används för samma indikationer. Biverkningar, doser och kontraindikationer för sådana droger är desamma som för ålder, eftersom Enterofuril i flytande form också kan appliceras från 1 månad.

Byt ut "Stopdiar" och "Enterofuril"Du kan och andra droger som innehåller samma aktiva ingrediensen. I flytande form produceras analoger under namnet "Ecofuril", "Nifuroxahide-Richter" och "Mirofuril".

Om barnet har avslöjat intolerans mot nifuroxazid kommer läkaren att rekommendera ett annat läkemedel för diarré, till exempel "Enterol», «loperamid"Eller"Imodium"Men det är omöjligt att ge sådana medel utan att utse en specialist.

Vad ska man göra om barnet har diarré, kräkningar och magont, se nästa video.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa