Vad är IVF och hur uppstår det? Vad är funktionerna i proceduren och graviditeten?

Innehållet

För några årtionden sedan verkade barnen från "röret" något av kategorin fiktion. Idag lever mer än 5 miljoner människor på planeten, vars uppfattning och själva existensens existens gjordes av IVF. Vad den här metoden handlar om, hur det går, hur effektivt det är och hur farligt det är, vi kommer att berätta i den här artikeln.

Vad är det

IVF står för in vitro fertilisering. Detta innebär att själva fertiliseringsprocessen inte sker inom kvinnokroppen, vilket är fallet med naturlig uppfattning, men utanför den i den yttre miljön. Sedan överförs de befruktade äggen till kvinnans livmoder, och hon bär ett barn och föder det.

IVF (IVF - in vitro fertilization) - den sista chansen för par med svåra eller totala former av infertilitet. Om de tidigare inte hade mycket val - de kunde bara förena barnlöshet eller höja fosterbarn, nu även i kritiska fall är läkemedlet redo att erbjuda en väg ut och hjälpa makarna att bli föräldrar.

Att studera metoderna för utvinning av ägg och deras befruktning med spermier i laboratoriet började i mitten av förra seklet. Men betydande framgång uppnåddes först 1978, då den första tjejen föddes i Storbritannien som var tänkt i ett provrör. Louise Brown är nu 40 år gammal, hon är en bra specialist och en bra mamma - hon har barn som hon tänkt naturligt.

I Sovjetunionen ägde det första framgångsrika IVF-protokollet rum 1985. I Moskva, och sedan i Leningrad föddes två barn, tänkte i ett provrör och placerades sedan för sina mammor, en tjej och en pojke. År 2010 erkändes ECO-programmet på statsnivå och ingår i programmet för utveckling av demografi genom presidentdekret. Hon började få kvoter, in vitro fertilisering enligt indikationer kan nu göras enligt policyn för obligatorisk sjukförsäkring.

Sedan dess har tusentals IVF-protokoll hållits årligen i Ryssland, många familjer har funnit lycka att bli föräldrar och höjer sina egna släktingar i blod och genetik hos barn. IVF är klar i alla regioner, många kliniker, både privata och offentliga, tillhandahåller sådana tjänster i kvoter och på betald basis.

IVF innebär befruktning av det kvinnliga ägget genom sperma hos mannen eller givaren i en speciell inkubator med ett näringsmedium. Både cellerna och de resulterande embryonerna går igenom "kvalitetskontrollen", och först då är de bästa kategorierna av embryon inkopplade i kvinnans livmoder. Oavsett om de kommer att slå rot är en stor fråga, ger förfarandet för in vitro fertilisering inga garantier för att graviditeten kommer. Processens framgång beror inte bara på läkarna, utan också på den förväntade mamman och på den banala lyckan.

IVF är inte ett paradis för infertilitet, men en riktig chans till en lycklig avslutning.

typer

Det finns flera typer av IVF-reproduktionsmetoder. Förvirra inte dem med insemination, när spermierna injiceras i livmodern hos en kvinna, och uppfattningen sker inuti hennes kropp. Alla typer av IVF innebär befruktning i miljön. Beroende på parternas reproduktiva hälsa finns det flera sätt att hjälpa dem att bli föräldrar.

 • IVF med eget ägg och make sperma. Denna metod innebär användning av befruktning endast biologiska material från makarna.
 • IVF med ett donorägg. Denna metod används om en kvinna inte producerar egna oocyter, äggstockarna saknas eller fungerar inte.
 • IVF med donorsperma. Denna metod rekommenderas om infertilitet orsakas av manfaktorn och det kan inte behandlas med andra terapeutiska metoder. Om en man inte har en enda spermatoson levande och lämplig för befruktning, kan en givares biomaterial erbjudas kvinnan.
 • IVF surrogacy. En sådan IVF kan göras med både dina egna och donorkiemceller, men surrogatmamen kommer att bära barnet för paret. Detta är viktigt när en kvinna inte har förmåga att uthärda graviditeten och ha en egen baby - det finns inget livmoder, arbetskraft och graviditet kontraindiceras efter ålder och så vidare.
 • IVF med kryomaterial. Sådana protokoll innebär användning av frysta oocyter, spermier eller embryon från nativ eller donator. Metoden är utbredd och godkänd av hälsovårdsministeriet, eftersom den har många fördelar framför stimulerade försök, där kvinnor måste ta enorma doser hormonella droger.
 • ICSI. Konstgjord insemination med samtidig ICSI indikeras för svåra former av manlig infertilitet, då läkare inte har annat val än att införa en hälsosam spermacell (om det finns en i ejakulatet) med en nål i äggcellen.

Dessutom är IVF annorlunda och process. Oftast i vårt land och i världen används det så kallade stimulerade protokollet. Under det uppnår läkare som använder hormoner superovulation - mognad av flera folliklar, få flera ägg för befruktning. Denna metod visar bättre resultat än andra.

Ibland utförs befruktning i naturcykeln. I detta fall stimulerar äggstockarna inte, hormoner är inte förskrivna. Allt går mer naturligt och naturligt, men effektiviteten i metoden är lägre, eftersom du bara kan få ett eller två ägg, vilket minskar chanserna för framgångsrik befruktning och graviditeten.

Vilken metod att välja, vilken väg att gå, bestämmer fertilitetsläkaren. Det är han som på grundval av analyser och undersökningar kan utvärdera alla möjliga risker, förutsägelser och komplikationer och föreslå det bästa protokollet i varje enskilt fall. Universella framgångsrika protokoll existerar inte - allt är rent individuellt.

Indikationer och kontraindikationer

Huvudindikationen för IVF är infertilitet hos man och kvinna, och ibland ömsesidig, vilket inte kan elimineras med andra behandlingsmetoder. Och även IVF är acceptabelt för par eller ensamstående kvinnor om de önskar, med absolut någon form av infertilitet. Detta reglerar hälsovårdsministeriets ordning från och med 30.08.2012.

Det är viktigt att makarna inte har omständigheter som kontraindiceras för att förskriva IVF. Liksom alla högteknologiska ingrepp har in vitro fertilisering sina egna nyanser. Listan över kontraindikationer bestäms också av hälsovårdsministeriets order.

IVF kommer att vägras om:

 • en kvinna har en psykisk sjukdom som kan förhindra barnsbrott och förlossning;
 • i svåra kroniska sjukdomar där graviditet och förlossning kan vara en dödlig fara för en kvinna;
 • medfödda missbildningar av livmodern, skador, förändringar, livmoderbortfall (möjligen endast IVF, följt av surrogatmorska);
 • ovarial tumörer, livmoder som kräver behandling;
 • akuta inflammatoriska processer i något organ eller system;
 • onkologiska sjukdomar.

  IVF är inte kontraindicerat under alla omständigheter för en man, för även om det är svårt att få åtminstone en hälsosam sperma för befruktning under ett mikroskop, även med svår manlig infertilitet i medicin.

  Vid upptäckt av kontraindikationer åläggs paret ett tillfälligt eller permanent förbud mot IVF. Vid livmodermyom rekommenderas det att behandlas först, inklusive kirurgisk behandling, och vid polycystisk äggstock kommer förbudet också att vara tillfälligt.

  Det slutgiltiga och oåterkalleliga förbudet kan åläggas endast vid anomalier av livmoderanatomin.

  Steg - från början till slut

  Graviditetsplanering med IVF är en ganska lång process som kräver mycket uppmärksamhet på detaljer från paret och läkaren. Det finns inga bagage här. Det är nödvändigt att börja förbereda IVF i förväg, eftersom resultatet av förfarandet ofta beror på det. Nedan beskrivs hur varje stadium av IVF passerar mer detaljerat.

  utbildning

  För att paret ska bli tillåtet till IVF är det inte tillräckligt att inte ha kontraindikationer, det är nödvändigt 3-4 månader innan den avsedda behandlingen av infertilitet börjar med att samla in nödvändiga handlingar och intyg.

  En kvinna genomgår gynekologisk undersökning utan misslyckande - hon gör ultraljud i bäckenorganen, kolposkopi och hysteroskopi. Hon tester ut ur könsorganet för mikroflora och infektion. På olika dagar i menstruationscykeln (från och med den femte dagen efter menstruationsperiodens början) bör en stor lista över hormonprofilprov tas - det är viktigt för läkaren att veta vilka hormoner och hur mycket som produceras i patientens kropp. Nivåerna av prolactin, testosteron, östrogen, östradiol, FSH och LH och andra substanser undersöks, utan ett normalt förhållande, varav graviditeten och dess kurs kan bli omöjlig.

  En kvinna ger en stor lista över blodprov - för hiv och syfilis, för grupp och Rh-faktor, för koagulering, allmän och biokemisk analys, analys för så kallade TORCH-infektioner (rubella, toxoplasmos, cytomegalovirusinfektion, herpes av den första och andra typen. Ett immunologiskt blodtest för antikroppar mot sexuellt överförda infektioner måste göras.

  För en man, om det är planerat att hans sperma kommer att användas för befruktning, är det nödvändigt att återskapa ett spermogram i förväg, och sedan igen innan man går in i protokollet. Denna analys gör det möjligt för oss att fastställa kvantitativa och kvalitativa indikatorer för ejakulat, för att bedöma strukturen och livskraften hos dess könsceller. Dessutom gör mannen en röntgenkropp, blodprov för hiv och syfilis, hepatit B och C, och smälter också urinröret på mikrofloran och könsinfektionerna.

  Tillsammans genomgår partnerna alla nödvändiga allmänna analyser, vars lista är standard och regleras av hälsovårdsministeriets order. Om fruen är över 35 år, och mannen är över 40 år, behöver du definitivt genetisk rådgivning, liksom tester för karyotypen och genetisk kompatibilitet hos partnerna.

  Man bör komma ihåg att alla certifikat har sin egen giltighetsperiod. Efter slutet av undersökningen får kvinnan en terapeutens åsikt om upptagandet till IVF-förfarandet. Detta intyg gäller i ett år.

  Om under undersökningen, problem, sjukdomar, infektioner identifieras, måste paret behandlas först.

  Cirka tre månader före den planerade IVF bör en man och en kvinna starta en kurs för att ta droger som förbättrar bakteriecellernas kvalitet. Ordningen innehåller vitaminer och kosttillskott. Och även paret ska leda en hälsosam livsstil, eliminera de skadliga effekterna av nikotin och alkohol, besök inte badet, bastun, bära inte trånga kläder som stör normal blodtillförsel till könsorganen.

  Så snart den förberedande etappen är klar och makarna får ansluta sig till ECO-protokollet måste de underteckna avtalet och godkänna förfarandet.Observera - i standardavtalet anges alltid att betalning för varje steg ska ske i förväg om IVF debiteras. Samtycket till förfarandet föreskriver också ett förbud mot oskyddad sex under hela protokollet. Endast kondomer är tillåtna för preventivmedel.

  Protokollets början

  Protokollet anges 10-12 dagar före nästa menstruationsstart. På dessa datum måste paret komma till sin reproduktionsläkare och lämna alla dokument och analyser samt kontrakt och skriftligt samtycke till förfarandet. En kvinna ges en kontroll ultraljudsskanning och ges en individuell lista över möten. Det är med honom att hon måste komma till varje mottagning från det här ögonblicket.

  På den första dagen anges protokolltypen och de första mötena i listan. Om protokollet är långt, kan hormonell stimulering redan startas ett par veckor före menstruationen. Om protokollet är kort, kommer behandling, droger, dosering att schemaläggas för perioden efter slutet av nästa menstruation.

  Vid ingången till protokollet förklaras paret att medicinsk behandling kan avbrytas av medicinska skäl i vilket skede som helst, och endast de medel som betalades för det misslyckade skedet kommer att återlämnas till paret, resten av pengarna för de förfaranden som redan utförts kommer inte att returneras.

  I IVF enligt OMS-politiken förklaras paret med en lista över de analyser som de måste göra till en avgift, eftersom inte alla är "täckta" av OMS-medel.

  Äggstocksstimulering

  Med ett långt protokoll, som oftast används i ryska medicinsk praxis, börjar de stimulera äggstockarna före nästa menstruation. Under denna period hämmar hormonella läkemedel ovariefunktionen. Så är förberedelsen av könkörtlarna till huvudstimuleringen. Därefter förskrivs läkemedel som bör främja tillväxten av ett större antal folliklar. Ju fler ägg kan erhållas, ju högre är sannolikheten för graviditet.

  Utan stimulering producerar en kvinna ett moget ägg, ganska sällan två. När stimulerad med droger i en kvinna kan 15-20 oocyter mogna samtidigt. För att stimulera äggstockarna förskriva oftast sådana läkemedel som "Puregon", "Orgalutran", "Menopur", "Meriofert", "Decapeptil" och andra. Användningen av dessa droger är tillåten hemma. De administreras antingen intramuskulärt eller subkutant (ett skott i buken), många kvinnor följer doktors rekommendationer själva.

  Under stimulering besöker en kvinna en läkare, testar blod för hormonnivåer och genomgår också en ultraljud av äggstockarna flera gånger för att bedöma könskörtarnas respons för stimulering. Om det är överdrivet, minska dosen, om svaret inte är tillräckligt, öka. Så snart folliklarna med mogna ägg når 16-20 mm, görs en enda injektion av hCG. Detta gör det möjligt för ägg att mogna. Efter denna injektion kan ägg skördas efter 34-36 timmar.

  Under stimulering kan det finnas huvudvärk, viktökning, illamående, nagande smärta i underlivet och nedre delen av ryggen.

  I detta skede är det viktigt att förebygga PIR-ovarieutarmningssyndrom, vilket uppstår som en följd av sexstörkels hyperstimulering.

  Ägguppsamling, punktering

  Mogna oocyter samlas genom punkteringsmetoden. Den långa nålen sätts in transvaginalt i folliklarna, varifrån follikelvätskan pumpas ut med de ägg som finns i den. Noggrannheten i manipuleringen styrs av en ultraljudstransduktor. Förfarandet utförs under generell anestesi. Bedövning administreras intravenöst av anestesiologen.

  Det resulterande innehållet i folliklarna överförs omedelbart till speciella behållare och skickas till embryologilaboratoriet. Där kommer frön från follikulär vätska och placeras i petriskålar med ett näringsmedium.

  Punkteringen varar inte längre än 15 minuter. Efter proceduren förblir kvinnan i kliniken under medicinsk övervakning för ytterligare 2,5-3 timmar. Om det inte finns några komplikationer får hon gå hem. 12 timmar före punkteringen är det förbjudet att ta mat, under 6-8 timmar rekommenderas inte att man dricker vatten och andra vätskor, före tjuv är kön inte rekommenderat.

  Förfarandet som sker i ett litet operationsrum, kan du inte komma med smink, kontaktlinser, smycken och smycken.

  Efter punkteringen samma dag förskrivs progesteronpreparat i det stimulerade protokollet. De är nödvändiga för att upprätthålla funktionen av corpus luteum, som bildas vid platsen för punkterade folliklar. Om IVF är planerat att utföras med donorägg eller med egna, men förfrosna ägg, ska progesteronberedningar tas från 14-15 dagar efter menstruationscykeln.

  Detta stöd hjälper till att bringa livmoderns endometrium till ett lös tillstånd, där efterföljande implantation blir enklare. Efter punktering är kort ojämn blödning möjlig, liksom att dra smärta i nedre delen av ryggen och underlivet åt höger och vänster. Normalt passerar de på en dag.

  Spermaproduktion

  När oocyterna erhålls, levereras spermier till embryologilaboratoriet. En ny del av mannen måste gå vidare samma dag. Vanligen produceras spermier av onani. I vissa former av manlig infertilitet är oberoende ejakulation omöjlig, eller ejakulatet innehåller inte levande spermatozoa. I detta fall utförs bakteriecellsamling också under generell anestesi. Beroende på de individuella indikationerna utförs antingen en testikelbiopsi eller aspiration av epididymis.

  Om det finns indikationer på kirurgisk samling av spermier, sker proceduren samma dag när fruen punkteras av äggstockarna. Den resulterande semen levereras till laboratoriet, befriad från sämre vätska, och sedan väljs de mest friska och mobila från det totala antalet bakterieceller.

  Befruktning och embryodling

  Behandlingsprocessen utförs av embryologer. Utvalda bästa oocyter hålls först i en näringslösning i 4-5 timmar, varefter du kan börja befruktning. Denna avgörande process i sig kan utföras på två huvudvägar. I det första fallet läggs koncentrerad sperma till petriskålen med oocyter, som redan har genomgått preliminär rengöring och primär screening. I det andra fallet används metoden för intracytoplasmisk injektion av spermatozoa (ICSI).

  Om det finns behov av att använda frusna ägg eller spermier, töjs de på förhand och undersöks för integritet och livskraft. Cryoprotocols är inte sämre i effektivitet till befruktning med inhemska (friska) bakterieceller.

  Med IVF i koppen bör cirka 100 tusen spermatozoa falla på varje äggcell. Med ICSI injiceras den enda spermierna "manuellt". Det är möjligt att förstå huruvida gödsel har skett inom 2-4 timmar. Efter 16 timmar blir förändringar synliga på mobilnivån och kan redan detekteras med kraftfulla mikroskop. Den slutgiltiga slutsatsen om huruvida oocyter är befruktad görs på en dag.

  De räknas och ges en primär bedömning. Om äggcellen inte befrukas i disken rekommenderas ICSI, men detta ökar avsevärt kostnaden för protokollet. Ett befrukat ägg kallas en zygote. Den första dagen har den endast en cell, den andra - redan fyra, den tredje - 8, den fjärde - 16-20 och den femte - från 40 till 200 celler.

  På den andra dagen av odling utförs den första bedömningen av embryonernas livskraft. Redan på zygote-scenen kan läkare upptäcka ärftliga sjukdomar, defekter. Före överföring får endast embryon av hög kvalitet tillåtas.

  På dagarna 5-6 blir embryot blastocyst. Man tror att embryon i detta skede tar bättre rot. Men den sista frågan om överlämningsdatum bestäms individuellt. Plantering kan utföras på vilken dag som helst från 2 dagars odling till 6 dagar.

  På scenen för preimplantationsdiagnosen bestämmer embryologerna, om det finns receptbelagda för genetik, embryonernas kön. Detta görs endast om makarna är bärare av sjukdomar som är genetiskt kopplade till sexkromosomen, till exempel hemofili. I detta fall planteras bara embryon av ett visst kön, vilket inte kommer att leda till en allvarlig sjukdom. Resten av embryonparen är inte definierade och avslöjas. Detta är förbjudet enligt lag.

  Så snart diagnosen är klar, är makarna inbjudna att överföra.

  Embryoöverföring, återplantering

  Embryon som har odlats i fem dagar har en högre chans att lyckas med att implantera, när det är omplanterat behöver det inte finnas ett stort antal överförda embryon. Vid återplantering av "två dagar" eller "tre dagar" finns det högre risker att embryon inte kommer att rota, därför injiceras 2-3 embryon i kvinnans livmoder.

  Makar är visade bilder av de resulterande blastocysterna med en detaljerad embryologisk beskrivning av dem och erbjuder ett val - hur många embryon kommer att planteras. Om de lyckades få mer än tre, kan läkare erbjuda cryopreservation av embryon kvar efter överföring.

  Frysta embryon som kommer att lagras i en cryobank kan senare återanvändas av paret, till exempel om de vill ha fler barn eller om omprotokoll om den första misslyckas.

  Lagligen har makarna möjlighet att inte bara lämna embryon till förvaring (för några pengar) utan också att ge dem som givare till andra par som vill ha barn, samt att vidarebefordra behoven av vetenskap för studier och experiment. Beslutet är inte överklagande och är undertecknat.

  När alla formaliteter avvecklas, eskorteras kvinnan till det lilla operationsrummet. I den gynekologiska stolpen sätter doktorn det nödvändiga antalet embryon genom katetern in i livmoderhålan. Förfarandet är smärtfritt och snabbt. Efter henne i en timme kvarstår kvinnan i ett lugnt, fast läge, inte rör sig. Sedan får hon rekommendationer för nästa steg och får gå hem.

  Implantation period

  Efter embryoöverföring för kvinnan och hennes make kommer den svåraste tiden - väntar. Under de första dagarna efter transplantation är kvinnan på sjukhuset. Hon rekommenderas att ljuga mer, vila, få tillräckligt med sömn, äta fullt och oroa sig mindre. Om du tar ett varmt bad är det strängt förbjudet att simma och lyfta vikter medan du väntar på implantation.

  En kvinna måste följa alla rekommendationer från läkaren, ta hormonella droger i de doser som krävs för att stödja graviditeten, om den äger rum. Kön är kontraindicerat, det är också omöjligt att onanera och uppleva en orgasm på något annat sätt, eftersom spänningen i livmodermusklerna som följer med kvinnlig orgasm kan förhindra att äggstocken implanteras i det funktionella skiktet i endometrium.

  Det är inte nödvändigt att vänta på de speciella symptomen och tecknen på graviditet, eftersom implantation efter IVF ofta inträffar mycket senare än med naturlig uppfattning. I genomsnitt anses det ganska normalt om implantation sker 3-8 dagar efter embryoöverföring till livmoderhålan.

  Implantationsblödning, som uppenbarar sig som ett fåtal droppe blodig eller serös urladdning vid ögonbindningens ögonblick, är inte alls och inte alltid det är svårt att märka implanteringsblödning efter omplantning av en ofta förekommande "daub".

  Indirekt kan de första symptomen innefatta en ökning av kroppstemperaturen en vecka eller mer efter transplantation. Hon stiger på kvällarna eller på eftermiddagen, och i början kan det tyckas att en kvinna har blivit förkyld och är sjuk.

  Dock kan endast tidig diagnos av graviditet vara en tillförlitlig bekräftelse på det framgångsrika IVF-protokollet.

  Har en graviditet inträffat?

  Diagnos av den "intressanta situationen" efter IVF har sina egna egenskaper. Så de testremsor som kvinnor brukar älska så mycket är inte lämpliga i det här fallet, eftersom patienten fick långvarig hormonbehandling, fick hon en injektion av HCG, och därför kan testet visa ett falskt positivt resultat.

  Det mest tillförlitliga och pålitliga sättet att ta reda på om in vitro-fertiliseringsprotokollet är framgångsrikt är hCG-blodprovet. Det rekommenderas att börja göra det från 14 dagar efter embryotransplantation. Om implantationen är framgångsrik, kommer en ökad koncentration av detta hormon att detekteras i kvinnans blod. Om inte en baby implanterades, men två eller tre på en gång ökade hormonhalten i proportion till antalet frukter.

  Om hormonet upptäcks, men dess nivå är för liten, uppmanas kvinnan att komma tillbaka om flera dagar och donera blod. Detta kommer att bidra till att förstå huruvida graviditeten utvecklas, eller om en ektopisk missad abort, missfall förekommit tidigt.

  På den 21: a dagen efter embryotransplantation utförs vanligtvis den första ultraljuden. Det kommer att bidra till att bekräfta data från laboratorietester. Och efter ytterligare 10 dagar utförs en andra ultraljud, vilket möjliggör fostrets livskraft. Graviditetsperioden efter IVF anses som vid normal graviditet, det vill säga vid tidpunkten för den första ultraljuden (21 dagar efter överföringen) är kvinnan redan gravid i fem veckor.

  Den andra ultraljuden fullbordar fullständigt det framgångsrika IVF-protokollet. En kvinna ges ett utdrag om behandlingen som utförts och skickas till förlossningskliniken på bosättningsorten för att komma på dispensarkontot.

  IVF Repeat

  Om det är nödvändigt att göra en upprepad IVF, måste paret återigen samla alla undersökningar och göra test. Med kvot får man inte göra IVF mer än en gång om året. För sina egna pengar kan ett par upprepa protokollen oftare. Vid förberedelse för återbefruktning, om inte ett halvår har gått, kommer vissa tester från de som samlats tidigare att vara relevanta.

  Vanligtvis upprepas IVF efter en cykel med hormonstimulering rekommenderas att göras endast 3 månader efter det första. Denna tid är nödvändig för att genomföra en grundlig undersökning och identifiera orsakerna till misslyckad IVF i föregående protokoll. Om en kvinna befruktas utan föregående och efterföljande stimulering med hormoner kan ett andra försök göras nästa månad.

  Om graviditeten inträffat, men slutade i misslyckande (missfall, missad abort, ektopisk graviditet) rekommenderas kvinnan efter lämplig behandling och undersökning att vänta 5-6 månader före planering av ett nytt protokoll.

  Donor IVF

  In vitro-fertilisering med donorbiologiska material har sina egna egenskaper. Om du planerar att använda ett donorägg är det ganska svårt att välja en givare själv. En kvinna borde vara helt frisk, hon borde få barn att bli uppfattad och född naturligt, donatorn och mottagaren bör matcha varandra med avseende på blodtyp och Rh-faktor och ha en viss extern likhet, eftersom ett barn som uthålls av en kvinna kommer att se ut som å andra sidan, dess biologiska mor. En givare kan inte vara en blodrelaterad till en man vars sperma är planerad att användas för IVF-förfarandet.

  Givaren skickar alla nödvändiga test och går in i donatorprogrammet. Han är en enskild givare, hans familj betalar för sina tjänster.

  Om en kvinna erbjuds ett donorägg från en cryobank, är givaren anonym, kan familjen bara få allmän information om det - ålder, yrke, ögonfärg, hår, kroppsstorlek, vikt, höjd. Alla donorägg i cryobanken undersöktes noggrant och endast de bästa av de bästa valdes.

  Donorsperma är också under strikt kontroll, i sex månader efter att ha överlämnats, sitter den i karantän tills provtagning tas emot, vilket bekräftar att givaren inte har några könsinfektioner, hiv och andra sjukdomar. Sperm donorer - män av reproduktiv ålder med ett helt friskt och normalt spermogram. Framtida föräldrar får också endast allmän information om deras givare - höjd, vikt, hudfärg och ögon, ras, ålder, yrke.

  Protokoll med donorbiomaterial kostade familjen mycket mer.

  Effektivitet och resultat

  Den dyra och ganska komplicerade IVF-tekniken har tyvärr inte hög effektivitet. Enligt statistiken i Ryssland slutar endast cirka 35-45% av protokollen i framgång. Avsluta graviditeten och framgångsrikt föda endast 80% av kvinnorna vars protokoll lyckades. Det faktum att det inte finns några garantier för graviditet är skrivet i avtalet om tillhandahållande av sjukvård, och patienterna informeras om detta på förberedande stadium för IVF.

  Inte mer än en tredjedel av kvinnorna, enligt hälsovårdsministeriet, blev gravid vid första försöket. Men med upprepade protokoll ökar sannolikheten för en efterlängtad graviditet signifikant. Cirka 10% - för det andra protokollet och samma belopp - vid det tredje försöket.

  Med utgångspunkt från protokoll 4 minskar effektiviteten, den förväntade sannolikheten för graviditet minskar men detta hindrar inte några kvinnor från att göra 6 eller 7 eller fler försök, varav en är nödvändigtvis framgångsrik.

  I 60% av omplantningen av två eller flera embryon sker multipel graviditet. Antalet pojkar och tjejer som tänkas använda IVF är ungefär lika, men efter ICSI är flickor mer benägna att födas, men skillnaden är liten - 51% av tjejerna mot 49% av pojkarna.

  Par som lyckades bli gravid första gången bestämde sig ofta för att åter IVF efter några år. Men protokollets framgång för första gången garanterar inte samma effektivitet under det andra försöket.

  Inte så sällan, efter det första misslyckade IVF-protokollet, blir en kvinna överraskande för alla på ett helt naturligt sätt. Detta händer i 25% av misslyckade protokoll. Hormonbehandling "lanserar" mer intensiva processer i kroppen, det kvinnliga reproduktionssystemet återuppbyggs och börjar fungera med full kapacitet, därför blir graviditeten i vissa fall ganska möjlig utan upprepad in vitro fertilisering.

  Ju yngre kvinnan, desto mer sannolikt är graviditeten i IVF-protokollet. Den optimala åldern, när risken för graviditet är ganska hög, är 30 år gammal. Höga chanser och kvinnor upp till 35 år. Efter 35 minskas sannolikheten att bli gravid i det första protokollet till 30% och vid 40 uppskattas de inte vara högre än 20%. Efter 43 år är chanserna inte mer än 6-8%. Berättelser är dock kända fakta när kvinnor kan bli gravid genom IVF även vid 50 års ålder.

  Ju bättre kvinnans hälsotillstånd är desto större är sannolikheten för framgång i IVF-protokollet. Tidigare utförda aborter, endometrios, fibroider, livmoderör som följd av erfarna operationer minskar risken för framgångsrik implantation.

  Upprepade protokoll med kryomaterial - frysta ägg, embryon eller spermatozoa - visar inte högre effektivitet än protokoll med färsk ägg och spermatozoa. Deras effektivitet är i nivå.

  Men IVF-protokoll i den naturliga cykeln utan hormonellt stöd visar vanligen lägre och sällsynta positiva resultat än försök med stimulering.

  Graviditet och förlossning efter IVF

  Tillvägagångssättet för graviditet, som härstammade från IVF, borde vara helt annorlunda, inte detsamma som under en naturlig graviditet.Och det är inte det som bär en baby (eller spädbarn) är väldigt annorlunda, bara en kvinna som länge kämpat med infertilitet har troligtvis många problem som blev den ursprungliga orsaken till infertilitet.

  På grund av ålder och sjukdom, bär en baby efter IVF blir mer riskabelt.

  Under graviditetens första trimester har kvinnor stor sannolikhet för spontan abort, missfall, blekande av graviditet. Enligt olika uppskattningar är det cirka 30-60%. Kvinnor efter IVF är ofta gravida med tvillingar eller tripletter, vilket är en extra riskfaktor. Dessutom, vid slutet av första trimestern, när placentan börjar fungera i framtida mödrar, upptäcker kvinnor efter IVF ganska ofta missbildningar av moderkakan, anomalier av dess placering (presentation, avbrott, förtidig åldrande).

  Risken för missfall och skapar hormoner som tog en kvinna på stimulansstadiet för äggstockarna, och sedan efter embryonplantering. De ändrar inte bara maktbalansen i det framtida moderns endokrina system, men fungerar också ofta som en faktor som framkallar förvärringen av gamla kroniska sjukdomar, som i tidiga skeden inte bidrar till bärandet av en bebis.

  Under den andra halvan av andra trimestern och under tredje trimestern ökar kvinnornas medvetenhet "in vitro" sannolikheten för att utveckla preeklampsi, liksom alla komplikationer som är förknippade med det. Frekvensen av förtidsarbete är cirka 25-36%.

  Det är därför från och med registreringsdatumet att en kvinna kommer till sin obstetrikare-gynekolog mycket oftare än andra framtida mammor kommer att göra. Och hon måste också ta fler tester och passera oftare vissa undersökningar.

  Att bära en baby efter IVF kräver kvinnans ansvar och en stor önskan att föda detta barn. Du kommer bara att äta rätt, som läkaren säger, du måste ta piller och vitaminer strikt enligt schema, när som helst måste du vara redo att gå till sjukhuset för att bevara graviditeten utan ord.

  Utan komplikationer inträffar graviditet efter IVF i ungefär en tredjedel av framtida mammor, som använde metoderna för reproduktiv vård. Bär barnet mer säkert och föda barn till kvinnan som gjorde IVF om den manliga faktorn för infertilitet.

  Födseln kan vara både naturlig och med kirurgi.

  Det andra alternativet är mest föredraget, och de flesta kvinnor ordineras en planerad kejsarsnitt för att inte riskera mor och barns liv, eftersom födelseprocessen efter IVF också kan fortsätta med avvikelser och komplikationer.

  Orsaker till misslyckad IVF

  Tyvärr är det inte alltid möjligt att ta reda på de sanna orsakerna till fiasko, men att försöka göra det är nödvändigt. Ibland kan orsakerna elimineras, och läkaren behöver helt enkelt ändra typ av protokoll, byta läkemedel eller dos, så att den efterlängtade graviditeten kommer att uppstå. De vanligaste orsakerna till implantation är följande:

  • ålder;
  • höga koncentrationer av follikelstimulerande hormon;
  • ett litet antal ägg erhållna;
  • liten mängd embryon erhållen under laboratoriebefruktning;
  • dålig bakteriekvalitet.

  Bland de interna orsaker som oftast hindrar graviditetens början efter embryoöverföring kan följande noteras:

  • endometrios;
  • andra endometriella störningar
  • hydrosalpinx;
  • genetisk inkompatibilitet hos partner
  • övervikt, fetma
  • otillfredsställande spermier kvalitet.

    Dåliga vanor (rökning, alkoholhalt) minskar sannolikheten för att embryon kommer att ta rot. Även passiv rökning är farlig. Ofta ligger orsaken till misslyckandet i immunförloppet - kvinnans kropp vid immunitet avvisar det befruktade ägget, även om han lyckades implantera.

    Erfarenheter, stress, ångest, känslomässig instabilitet, hemma och på arbetskonflikter ökar sannolikheten för störningar i produktionen av könshormoner av stresshormoner, eftersom implantationen inte kan äga rum eller det befruktade ägget kommer att avvisas så snart som möjligt.

    ECO-barn - vad är de?

    Spädbarn som tänkas i ett provrör är inte olika vid födseln från sina kamrater födda efter naturlig uppfattning. Men populär ryktelse förskriver envisa skillnader för dem, och ett par som planerar IVF kan helt enkelt skrämas av de osannolika rykten som finns i samhället kring miljöbarn. De mest skrämmande av dem handlar om barnets reproduktiva förmågor.

    Av någon anledning är det troligt att det "miljövänliga" barnet definitivt kommer att vara fruktlöst när hon växer upp. Barn som var tänkt på detta sätt ungefär 30-40 år sedan bekräftades av personligt exempel att detta inte var fallet. Infertilitet är ärvt endast när det bär genetiska orsaker. I 99% av par som tillgriper in vitro fertilisering förvärvas det, så det kan inte vara arvet av barn.

    Om genetisk infertilitet är känd, kommer en genetiker att veta om det vid beredningen av paret för IVF, ett protokoll med givarsperma eller ägg kommer att föreslås till paret. Många genetiska patologier kan spåras av embryologer under preimplantationsdiagnos. Dessutom är den sanna primära infertiliteten ganska sällsynt.

    Den andra hörseln avser barns hälsa och livslängd, som upptas i ett laboratorie provrör. Det är verkligen en skillnad, men självklart inte värre. På grund av det preliminära urvalet av endast högkvalitativa bakterieceller och diagnos sitter bara de starkaste embryon före embryoöverföring. Därför säger många barnläkare att barnen "ekoshny" är starkare och mer varaktiga, de är mindre benägna att bli sjuk, återhämta sig snabbare.

    Medfödda missbildningar hos barn som uppfattas i ett IVF-protokoll finns i medicinsk praxis 45% mindre frekvent än hos normala barn. Ibland utvecklas sådana bebisar med utvecklingen av utvecklingskalendern. De är önskade, kära, föräldrar gav mycket saker så att de små skulle få dem, därför brukar de vanligtvis engagera sig i deras utveckling med särskild noggrannhet.

    På livslängden för miljö-barn säger det är ganska svårt. Den första tjejen, född tack vare fertilitetsspecialister, firade nyligen sin 40-årsdag. Hon klagar inte på sin hälsa, höjer sina barn, så det är mer korrekt att återvända till frågan om förväntad livslängd på ytterligare 50-60 år. Då blir statistiken fullständig och omfattande.

    Vissa är rädda för attityden av religion till IVF. De mest strikta för denna reproduktiva metod är katoliker och ortodoxa. Den förstnämnda tar inte IVF i någon form eller form under några villkor. Den sistnämnda har nyligen nyligen gjort ett viktigt tillvägagångssätt - IVF har rätt att existera endast om paret gör honom av förtvivlan om annan behandling inte visade någon effekt om befruktning utförs endast med makarnas egna bakterieceller och läkarna förstör inte de återstående embryonerna.

    Det surrogatmorska, donatorspermatozoa och äggceller är inte godkända av den ortodoxa kyrkan, eftersom den anser att detta bryter mot det ortodoxa äktenskapets sakrament och immunitet mellan en man och en kvinna.

    I islam är kraven nästan desamma - donatorbiomaterial är oacceptabla, liksom surrogatmorska. Men resektion av extra embryon, liksom ignorering av extra embryon tills deras naturliga död anses inte infanticid, eftersom muslimer tror att barnets själ endast uppträder i 4 månader av graviditeten mammor, tog med sig sina änglar.

    Några restriktioner på IVF pålägger och judarna. De är i allmänhet inte emot framväxt, och till och med uppmuntrar det, men förbjuder surrogatmoderskap, om en nära släkting blir en surrogatmamma.

    För resten i Israel till fria par betalar staten för IVF i sin helhet i den mån det är nödvändigt tills makarna har två barn.

    De mest lojala är buddhisterna. De tror verkligen att för att uppnå lycka är alla metoder bra om de naturligtvis inte hindrar andra från att vara lyckliga också. Därför anses det vara acceptabelt att alla typer av IVF i Buddhismen är acceptabla om alla deltagare i slutändan är nöjda med resultatet och kan bli lyckliga.

    Människor som hävdar att ett eko-barn inte har en själ, att han är en "gyte", har oftast att göra med vissa sekter som är destruktiva och ganska aggressiva i sig själva.

    Men det finns också isolerade fall av personligt avslag på IVF och bland representanter för officiella valörer. Sålunda kan problemen som ortodoxa föräldrar ibland står inför beröra att en viss präst vägrar att döpa ett barn som är född genom IVF.

    Detta problem har en lösning - du behöver bara hitta en annan, mer adekvat präst som är väl medveten om de senaste rekommendationerna från den rysk-ortodoxa kyrkan angående IVF.

    Komplikationer och risker efter IVF

    Den viktigaste komplikationen efter IVF kan betraktas som konsekvenserna av hormonell stimulering. Enligt några rapporter, efter flera stimulerade försök från kvinnan, äggstockarna tömmas snabbare, klimakteriet tidigare. Förhållandet mellan IVF och cancer har inte bevisats. Tvärtom ökar praktiken på onkologer och de flesta av världens forskare att maligna tumörer i kvinnokroppen inte provoceras av IVF. Enligt statistik utvecklas cancer främst hos dem som har en primär undersökning avslöjade inte början processen och hormonterapi accelererad tumörtillväxt.

    Om en kvinna före IVF var helt frisk, och blodprovet för tumörmarkörer inte visade abnormiteter, borde du inte vara rädd för cancer. Livslängden för kvinnor tillbringade IVF påverkar inte heller, eftersom den tidiga klimakteriet, även om det börjar, förkortas inte de tilldelade år av liv.

    Teoretiskt kan komplikationer inträffa vid något stadium av IVF - under stimulering kan hyperstimuleringssyndrom uppträda, vilket kan leda till utarmning av äggstockar. Det finns många sådana historier på Beiplan. Vid ovariepickning kan en infektion gå med, blödning kan uppstå, en återkommande kronisk sjukdom kan utvecklas efter omplantning, men sannolikheten för sådana komplikationer är mycket liten.

    Endokrina störningar, som i kvinnokroppen orsakas av aggressiv hormonell stimulering av äggstockarna, elimineras lätt, det är tillräckligt att besöka en endokrinolog efter födseln och genomgå korrigerande behandling.

    Vaskulära problem, kardiomyopati, som också teoretiskt kan inträffa efter IVF, är ganska lätt att korrigera genom att besöka en terapeut och en kardiolog.

    Det bästa tillvägagångssättet att väga alla möjliga risker före ett IVF-förfarande är att prata med en läkare som kommer att berätta om alla avlägsna och akuta konsekvenser som är kända för vetenskapen som kan inträffa efter ett protokoll och en lyckad graviditet.

    Kostnad för

    Även IVF enligt OMS-policyen garanterar inte att paret inte kommer att ha extra kostnader. Under undersökningen kommer test som inte ingår i MHI-programmet att tilldelas, till exempel spermogram. Paret måste göra dem på egen bekostnad. Som ett resultat kommer mängden inte att komma ut så liten, men inte så stor, som om paret gjorde in vitro fertilisering helt för egen bekostnad.

    Kostnaden för ett IVF-protokoll omfattar grundläggande test och undersökningar, förberedelser, stimulering, punktering, embryologiska studier och urval, överföring och stöd av graviditet under den första månaden efter transplantation. Kryopreservering av ägg eller embryon kvar efter protokollet betalas separat. Donator bakterieceller och embryon betalas separat, om det behövs.

    Vissa kliniker för reklamändamål indikerar endast priset på enskilda steg, till exempel endast äggstocksstimulering eller endast embryoöverföring. Det bör klargöra hela kostnaden för programmet, om priset verkar misstänkt lågt. I Ryssland år 2018 kostar IVF i genomsnitt 150 tusen rubel.

    Du bör inte anta att IVF kommer att vara billigare för dig i utländska kliniker, denna tjänst är mycket dyrare därTill exempel i Spanien är detta pris i genomsnitt fem gånger högre än i Ryssland och i Tysklands kliniker - tre gånger.

    Kostnaden för IVF med ett donorägg kostar 250-300 tusen rubel. Donorsperma blir billigare med hälften. Priserna för hela programmet varierar beroende på det valda läkemedelsakkomplementet, beroende på behovet av att utföra preimplantationsdiagnostik (det ökar kostnaden för protokollet med nästan 40-80 tusen rubel).

    De högsta priserna observeras i Moskva och den norra huvudstaden - i genomsnitt 180-260 tusen rubel för IVF-programmet, inklusive läkemedel. I Volgograd och Voronezh är den genomsnittliga kostnaden från 150 till 200 tusen. I Volga-regionen börjar kostnaden från 120 tusen och når 180 tusen rubel.

    recensioner

    Enligt recensioner ger IVF chansen att bli föräldrar, och många kvinnor och män går igenom inte en, inte två, eller till och med tre försök, så att deras son eller dotter är född. Recensioner av de som blev gravida får första gången, bara positiva.

    Kvinnor som trots flera punkter har inte lyckats bli gravid ännu, letar efter skäl i sig själva och kliniken, som ofta lutar mot beslutet att byta klinik och läkare. Detta fungerar faktiskt ofta - Den nya specialisten utvärderar patientens historia och väljer ett nytt, faktiskt protokoll som visar sig vara mer framgångsrikt än alla tidigare.

    Kvinnor som gjorde IVF enligt OMS-policyn rapporterar ofta mindre uppmärksam behandling av sjukvårdspersonal på många kliniker, oavsett form av äganderätt till sjukvårdsinstitutionen. Protokollet är planerat bråttom, utförs på samma sätt, patienterna sätts igång, och läkaren har helt enkelt inte tid att grundligt gräva in i de personliga förhållandena hos var och en av hennes patienter.

    Bland kvinnans brister indikeras den höga kostnaden för reproduktiv vård, liksom det tunga psykologiska sedimentet, vilket förblir i händelse av ett misslyckat försök att hantera depression utan att en psykoterapeut eller psykologs professionella hjälp ibland är nästan omöjlig. Några steg, till exempel stimulering, de flesta kvinnor uthåller sig ganska hårt, och i det att de väntar på resultatet upplever de ofta rädsla och panikattacker.

    Intressant information om IVF, se nästa utgåva av programmet "School of Doctor Komarovsky."

    Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

    graviditet

    utveckling

    hälsa