Allt om kvinnlig infertilitet: från symptom och orsaker till behandling

Innehållet

Att vara moder för en kvinna är naturlig, för naturen har gett en sådan roll för henne. Men en del av det fina könet står inför oförmågan att bli gravid. I vilka fall talar vi om kvinnlig infertilitet, vad som orsakar det, hur man behandlar olika former av störningar av kvinnlig reproduktiv funktion - allt detta beskrivs i artikeln.

Vad är det

Kvinnlig infertilitet är ett allvarligt psykiskt och känslomässigt trauma, inte bara för kvinnan själv, men också för hennes partner, för en gång i några par finns det en fråga om behovet av att ha barn. Infertilitet kan inte vara normal, eftersom kvinnokroppen är utformad så att allting i den är anpassat för barnets bär och födelse.

Mycket ofta undrar kvinnor om möjlig infertilitet efter flera månaders misslyckade försök att bli barn. Men i medicin finns det tydliga parametrar genom vilka en kvinna kan anses vara oförskämd. De pratar om möjlig infertilitet endast om paret misslyckas med att bli barn i två år. I det här fallet bör en man och en kvinna ha ett vanligt sexliv, sexuella kontakter bör vara oskyddade.

Direkt kan diagnosen "infertilitet" göras först efter en grundlig undersökning. Det måste passera båda makarna, för ibland ligger orsaken till bristen på barn inte bara i kvinnokroppens egenskaper. Bara om du säkert vet att en man är helt frisk och kan få barn, kan vi prata om kvinnlig infertilitet.

Om manlig infertilitet huvudsakligen är baserad på kränkningar av kompositionen eller mängden spermier samt avvikelser från vas deferensna, så finns det betydligt fler typer av infertilitet hos kvinnor. Den kvinnliga kroppen är mer komplex, och de processer som äger rum varje månad är fantastiska och mångfacetterade. Vid varje stadium av kvinnans reproduktiva system kan misslyckas, vilket kommer att förhindra barnets uppfattning.

Manlig bördig bördighet, det vill säga hans förmåga att befrukta nästan oförändrad genom livet. En kvinna är bördig bara några dagar i månaden, och antalet ägglossningar som tilldelats henne för livet är begränsat.. När de går låg, börjar klimakteriet.

En frisk kvinna kan bli en baby bara under menstruationscykeln: på dagen för ägglossningen eller dagen efter det. Spermatozoa kan dock vänta på ägget från follikeln. Därefter anses dagar från 11-12 till 15-16 dagar av menstruationscykeln vara gynnsamma för att bli gravid (med en standardcykelvaraktighet på 28 dagar). Med en ganska lång cykel skiftas de dagar som är lämpliga för samlag till en högre riktning, med kortare varaktighet - till en mindre.

Ägglossningsräknare
Cykeltid
Varaktighet av menstruation
 • menstruation
 • ägglossning
 • Hög sannolikhet för uppfattningen
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Vi kan prata om infertilitet om en kvinna säkert vet hur länge hennes ägglossning är, övervakar menstruationscykeln när partners går in i oförskyddad sexuell kontakt vid rätt tid för befruktning, men kan inte nå det önskade resultatet. I det här fallet är det nödvändigt att fastställa typ och orsak till överträdelsen för att förstå huruvida det kan hanteras och hur man gör det.

typer

Infertilitet hos kvinnor kan vara absolut och relativt.Absolut i medicin är ett brott som orsakas av de organiska organens organiska egenskaper (det finns inga äggstockar från födseln, det finns inget livmoder, rör). När sådana sjukdomar finns i en tjej, kan läkare vanligtvis inte ändra någonting - naturen själv har inte gjort det möjligt för en sådan kvinna att föröka sig. Även plastikkirurgi för implantation av donoräggvaror eller skapandet av saknade rör verkar vanligtvis inte och är fortfarande experimentella. Sådan infertilitet, lyckligtvis, är sällan diagnostiserad. Det är i de flesta fall medfödda eller genetiska.

Relativ infertilitet orsakas alltid av någon faktor eller grupp av negativa faktorer i närvaro av normala anatomiska data. I de flesta fall, med relativ infertilitet efter etableringen och eliminering av den exakta orsaken lyckas läkare att hjälpa kvinnan att bli en mamma. Denna form av infertilitet är mottaglig för korrigering.

Dessutom kan infertilitet i det fria könet vara primärt och sekundärt. De pratar om primärt i händelse av att en kvinna har svårt med uppfattningen om ett förstfödd barn, när hon inte hade några tidigare graviditeter, inklusive de som slutade med missfall och aborter. Sekundär infertilitet kallas en överträdelse som uppstår om en kvinna hade en graviditet innan, men de slutade utan framgång eller barnets födelse.

Nyligen har det skett en signifikant ökning av sekundär kvinnlig infertilitet i hela världen - många kvinnor som har barn från sitt första äktenskap kan till exempel inte bli barn i ett andra eller tredje äktenskap. Även samma makar lyckas inte alltid med att fatta ett andra barn. Varje sådant fall kräver detaljerad övervägning, eftersom orsakerna inte alltid bestäms av ultraljud eller enligt testdata.

Ibland är bristen på fertilitet en följd av ett djupt psykologiskt trauma, stress, problem med en känslomässig nivå.

Dessutom finns det flera typer av infertilitet orsakad av orsakerna till tillståndet.

 • immunologisk. Sådan infertilitet sägs om en kvinnas kropp producerar antisperm antikroppar eller antikroppar mot embryot. I det första fallet (vid autoimmun infertilitet) blir uppfattningen omöjlig eftersom kvinnans immunitet kastar en hel arm med antikroppar på spermatozoa och förstör dem även på vägen till äggcellen. I det andra fallet talar vi om kroniskt missfall. Under uppfattningen gör kvinnornas immunitet allt för att bli av med barnet, för att han bara är hälften genetiskt lik mammororganismen och den andra 50% i sin genokod är fadergenerna.
 • Endocrine. Detta är en ganska vanlig typ av kvinnlig infertilitet associerad med hormonella störningar. Och vi talar här inte bara om kränkning av produktion och balans mellan könshormoner, utan också om störning av sköldkörteln, hypotalamus och hypofys samt några dussin hormonella abnormiteter.
 • anovulatoriska. Även i en frisk kvinna sker inte ägglossningen varje månad. Men i vissa fall är antalet anovulatoriska cykler dominerande eller vanliga. Om en kvinna inte mognar och lämnar inte ett äggfollikel, redo för befruktning, kan inte uppfattningen ske.
 • Tuboperitoneal. Denna typ av infertilitet innebär en kränkning av äggledarnas patency. För det första gör mobila och små spermatozoer sig igenom dem, och efter befruktning faller ett befruktat ägg genom röret till implantatet i livmoderhålan.

Om rörets patency är trasig, kan inte uppfattningen äga rum, eller äggcellen kan dö på vägen till livmodern. Även i detta fall kan det vara fixerat i röret, och en ektopisk graviditet, dömd att avbryta, kommer att börja.

 • Royal. Med denna typ av infertilitet har en kvinna en medfödd eller förvärvad avvikelse från livmoderns struktur. Sådana avvikelser innefattar sadeln eller tvåhåriga livmodern, hypoplasi hos kvinnans främsta reproduktionsorgan, liksom vissa förvärvade avvikelser: tumörer, förändringar i endometrium efter abort och andra problem. I denna form har embryot nästan ingen chans att konsolidera i livmoderhålan, implantation sker inte.
 • idiopatisk. Sådan infertilitet indikeras i fallet när det inte finns några objektiva skäl till nedsatt fertilitet hos en kvinna enligt resultaten från undersökningen. Hennes reproduktiva organ är i perfekt ordning, det finns ingen immunologisk faktor, allt är i ordning med hormonell bakgrund, ägglossningen uppträder, men uppfattningen förekommer inte. Detta är den mest mystiska formen av patologi, eftersom ingen vet exakt vad som behöver göras med det.

Ofta maskeras psykologisk infertilitet på detta sätt, och en kvinna som genomgår en detaljerad diagnostisk undersökning hör diagnosen "idiopatisk infertilitet", eftersom den verkliga orsaken ligger i psyken och känslomässigt humör.

I de flesta fall domineras kvinnor av sådana typer av infertilitet som hormonella, anovulatoriska, livmoder- och tubal-peritoneala. De står för upp till 80% av alla fall. Ofta diagnostiseras typer av infertilitet blandade, till exempel hormonella störningar som leder till ovarial dysfunktion och menstruationscykel eller anovulatoriska cykler. I detta fall anses infertilitet vara endokrin-anovulatorisk och hormonell obalans mot bakgrunden av samtidig obstruktion av äggledarna är en endokrin tubulär form av infertilitet.

Ungefär 30% av alla fall av infertilitet förekommer i en variant av livmoderformen - den endometriida formen av infertilitet. Cirka 7% av fallen tilldelas immuninfertilitet, och nästan 15% av paren efter undersökningen anses vara helt friska, det vill säga infertilitet i deras fall har en idiopatisk form.

För framgångsrik behandling är det inte så mycket den typ av infertilitet som är viktig som den korrekta bestämningen av grundorsaken. Om det finns flera anledningar är det viktigt att bestämma huvudfaktorn som har lanserat en kaskad av oönskade processer och förändringar i kvinnokroppen.

Orsaker och symtom

Skälen till vilken kvinnlig reproduktiv funktion kan vara nedsatt, ganska mycket.

hormoner

I den överväldigande majoriteten av fallen hos kvinnor med hormonell form av infertilitet, ökad produktion av prolaktin, liksom problem med kön och tyrotropa hormoner, förhindrar uppfattningen. En sådan patologi kan utvecklas på grund av funktionsstörningar hos könskörtlarna, sköldkörteln, liksom hypofysen och hypofysen.

Hypotalamus-hypofysen kan utvecklas som långtidseffekter av traumatisk hjärnskada, bröstskador och hjärntumörer. I detta fall ökade produktionen av prolaktin, vilket undertrycker produktionen av follikelstimulerande hormoner. I en kvinnas kropp utvecklas inte och inte mogna ägg, förlorar äggstockarna sin funktion. Symtomen på detta tillstånd är ganska karaktäristiska: kvinnan blir mycket oregelbunden, och sedan sällsynt tills fullständig försvinnande menstruation.

Hyperandrogenism kan också orsaka infertilitet. Denna komplexa term betecknar överproduktionen av manliga könshormoner. Deras lilla mängd är mycket viktigt för kvinnokroppens normala funktion, men överskott tvärtom undertrycker reproduktiva funktioner. Manliga hormoner produceras av binjurecortex och äggstockar.

Symtomen på sådan endokrin infertilitet har också en ganska karaktäristisk bild: kvinnan är överviktig, hennes hår växer manliknande (mustasch eller skägg, hårväxt på bröstet eller baksidan).Månadligt går oregelbundet, ibland kan livmoderblödning inträffa i mitten av cykeln, i flera månader kan menstruation vara frånvarande.

Kvinnor med sköldkörtelsjukdomar kan inte bara ha svårt att bli gravid, utan också riskera att inte lägga barnet om befruktningen sker. Dessutom ökar risken för att barn med utvecklingsavvikelser ökas med giftig goiter.

När östrogen och progesteronbalansen störs är det ofta möjligt att bli gravid, men det är nästan omöjligt att ta ut det utan läkarmottagning. Endokrina störningar i en kvinnas kropp orsakar ofta cirros i levern, svåra hjärtsjukdomar och njursjukdomar, liksom cancer, tuberkulos och hepatit.

Endokrin infertilitet utsatta kvinnor med ett stort antal extra pounds och med undervikt. Det är därför för tunna och för fulla kvinnor är frekventa reproduktiva patientpatienter.

I nästan alla hormonella störningar noterar kvinnor ett så tydligt urskiljande drag som en överträdelse av menstruationscykeln. Menstruationen kan börja med en fördröjning på en vecka eller sex månader, de kan vara alltför rikliga eller mycket knappa. Varje andra kvinna med endokrina sjukdomar ägglossar inte. Ofta bland de ytterligare symtomen som till exempel frisättning av kolostrum från bröstvårtor, engorgement och smärta i bröstkörtlarna, nagande smärta och en känsla av tyngd i underlivet och nedre delen av ryggen.

Hos kvinnor kan det finnas ökad akne, utseendet på konstiga pigmentfläckar, håravfall. Sträckmärken bildas på huden, blodtrycket är väldigt instabil, före menstruationens början konstaterar en kvinna en signifikant försämring av hälsan och allvarlig känslomässig "swing".

Om barnet inte kan tänkas, och kvinnan noterar sådana symptom och tecken i sig, bör hon undersökas av en gynekolog och en endokrinolog för att avgöra vilka hormoner som är vanliga och vad som saknas för att rätta till tillståndet.

Obstruktion av äggledarna

Ett ogenomträngligt rör minskar risken att få barnet att bli 50%, men i det här fallet talar de inte om infertilitet. En steril kvinna anses ha en kvinna med bilateral obstruktion av äggledarna. Vanligtvis är en överträdelse av äggledarnas lumen inte en självständig sjukdom, men verkar som konsekvens av andra sjukdomar.

Den vanligaste provocerande faktorn är inflammation i äggstockarna. Rören blir tätare och slutligen "håller ihop". Övergående ektopisk graviditet, appendicit, infektionssjukdomar, inklusive ureaplasma, klamydia kan orsaka obstruktion. Bland de vanligaste orsakerna till obstruktion är fibroider, en aborthistoria och buktrauma, vilket resulterade i deras deformation.

Infertilitet av denna anledning diagnostiseras hos ungefär en av fyra kvinnor som konsulterar en läkare efter flera års misslyckad graviditetsplanering. Symtom kanske inte är - den huvudsakliga funktionen är avsaknaden av begrepp. Men samtidiga sjukdomar som leder till obstruktion, brukar ha kliniska symtom.

Eftersom inflammatoriska och infektiösa orsaker råder, kan en kvinna uppmärksamma utseendet på smärta i underlivet och på sidorna, i nedre delen av ryggen, ovanlig urladdning med en gul, grönaktig, grå och brun nyans och en mycket obehaglig lukt, ibland åtföljd av klåda. Smärta observeras ofta under samlag och under menstruation. Månadens oftast rikliga.

Om du hittar sådana symptom och frånvaron av den önskade graviditeten, måste du besöka gynekologen så snart som möjligt och klara test för infektioner och mikroflora. Detta kommer att tillåta tid att identifiera inflammation och startbehandling.

Oftast finns denna form bland sekundära fall av infertilitet.Det orsakas av operation på bäckenorganen, förekomst av vidhäftningar, samt skador i tidigare födselar.

Ibland kan rören som inte har tillräcklig kontraktil förmåga, det vill säga kan inte hjälpa äggcellen att röra sig i livmodern, kallas också oförmåga. Brott kan orsakas av genetiska orsaker, och mikrobiell inflammation, liksom vissa hormonella störningar. Om en tjej hade en inflammation i bilagorna när hon fortfarande var i tonåren, ökar sannolikheten för obstruktion av äggledarna i en äldre ålder med 60%.

Immunologiska former

Anti-sperm antikroppar som producerar kvinnlig immunitet finns oftast i cervical mucus. Den livmoderhalsfaktor gör uppfattningen nästan omöjlig, eftersom spermierna neutraliseras innan det kommer in i livmoderhålan. Ibland finns antikroppar i den intrauterina vätskan, i vilket fall de manliga könscellerna inte kommer in i äggledarna och kan inte nå ägget med regelbunden ägglossning.

Under ägglossningen i en frisk kvinna produceras en tillräcklig mängd T-suppressorer som undertrycker aktiviteten hos antispermantikroppar. De kan produceras alls, eftersom spermier inte alls är celler relaterade till kvinnokroppen. Vid immuninfertilitet produceras T-suppressorer inte tillräckligt eller produceras inte alls, och mängden antikroppar överstiger de tillåtna normerna.

Orsakerna till denna form av infertilitet är ganska komplexa, och inte alla är fullständigt förstådda. Ofta utvecklas patologin på grund av kontakt av kroppen hos en kvinna med spermier, som har ett högt innehåll av leukocyter eller bakterieflora. Läkare tror att frekventa anal och orala kön ökar sannolikheten för att utveckla en sådan form av infertilitet, eftersom med dem sperma kommer in i mag-tarmkanalen och orsakar ett visst immunsvar.

Onormala försök till artificiell insemination, koagulering av livmoderhalsenosion, hormonellt misslyckande, som inträffade under ett misslyckat IVF-försök under upprättandet av den intrauteriniska enheten, kan vara orsaken till patologin.

I rättvisa bör det noteras att immuninfertilitet uppträder med samma frekvens hos män, och spermierna kan innehålla antispermantikroppar.

Symtom på immunologisk infertilitet sker inte. Partners känner inte de destruktiva mikroskopiska processerna som uppstår efter utlösning. Det enda tecknet som indikerar en eventuell autoimmun eller immuninfertilitet är det faktum att det inte finns någon graviditet under ganska lång tid. Hos kvinnor är menstruationscykeln inte bruten, det finns inga smärtor, ovanliga utsläpp, undersökningen avslöjar inte patologier hos könsorganen och bäckenorganen, och hormonnivåerna ligger inom det normala området.

Om en kvinna har nedsatt immunförmåga vid graden av implantering av ett befruktat ägg, kan hon märka små månatliga fördröjningar om 5-7 dagar, varefter rikligt med vanliga menstruationer börjar. Graviditet, som ändå var, men inte var fixerad i livmodern, medan kvinnor inte ens gissar, hitta andra förklaringar till förseningen.

Livmoderpatologi

Medfödda abnormiteter i livmodern är inte lika vanliga som det kan tyckas. Det mesta av livmoderns typ av infertilitet är förvärvade sjukdomar och anomalier hos det reproduktiva kvinnliga organet.

För det första är aborter och medicinsk skrap orsakerna. Sådana ingrepp stör strukturen av livmoderns inre skikt, vilket är ansvarigt för den framgångsrika implantationen och utvecklingen av embryot. Efter dem kan endometriapolyppar utvecklas. Endometriala störningar leder också till ökade nivåer av östrogen i kroppens mässa.

Varje femte kvinna av reproduktiv ålder med livmoderfaktor för infertilitet hindras från att få myomnutuler, och varje sekund är endometrios. Synechiae i livmodern skapar också ett mekaniskt hinder för graviditet. De kan bildas efter abort, endometrit eller genital tuberkulos. Dessutom är livmodern för infertilitet karaktäristisk för kvinnor som har skyddats under lång tid med hjälp av en intrauterin enhet.

Misslyckad curettage av livmodern eller komplicerat arbete, varefter delar av moderkroppen eller benets kvarstående rester är också förutsättningar för utveckling av efterföljande sekundär infertilitet. Cervikal faktor - polyper och cervikal hypertrofi.

Symtom, som vid rör, kanske inte är om den underliggande sjukdomen inte ger en tydlig klinisk bild. Om livmoderformen av infertilitet associerad med endometrios, är det möjligt att utseendet av att smörja brunaktig urladdning i dagarna mellan vanlig menstruation. Om oförmåga att tänka på en bebis är förknippad med myom kommer symtomen att bli mer uttalade - förstoppning, rikliga och smärtsamma perioder. Med synechia är menstruation skarp och sällsynt för att slutföra amenorré (frånvaro av menstruation).

På grund av den ganska höga förekomsten av denna form av kvinnlig infertilitet kommer gynekologen att kontrollera tillståndet hos livmodern hos patienten som applicerade på den först.

Psykoseksuella störningar

Psykoseksuella störningar är de mest kontroversiella formerna för kvinnlig infertilitet. Anledningen till bristen på önskad graviditet kan vara konstant stress, konflikter i arbetet, hemma, överdriven belastning.

Nyligen har fler och fler kvinnor som inte hittar uppenbara medicinska orsaker till infertilitet rådat att kontakta en psykoterapeut eller en psykosomatist. De kommer att hjälpa till att upptäcka de dolda orsakerna till att en kvinnas kropp vägrar att sträva efter moderskap.

Bland de psykologiska orsakerna till frånvaro av graviditet är negativa erfarenheter från barndomen de vanligaste: flickor som har blivit misshandlade av sina mödrar och fäder, kan incestoffer ofta inte tänka ett barn i en medveten ålder på grund av några tunga "block" som förhindrar detta. Graviditet förekommer ofta inte i ett par där en kvinna inte älskar och inte vill ha en make, även om sexuella handlingar uppträder regelbundet.

Osäkerhet för kvinnor i framtiden, svår ekonomisk situation, brist på bostad, hjälp från släktingar är också ofta anledningen till att graviditet inte uppstår. Läkare i detta fall bara skaka på axlarna - idiopatisk infertilitet, vad man ska göra är okänt.

En bra psykoterapeut har många sätt i arsenalen att identifiera orsakerna till kvinnans motvilja mot att få barn. Det handlar bara om motvilja, som hon själv inte är medveten om. En specialist i psykosomatics kan hjälpa till att förstå det förflutna, liksom en kvinnas syn på nutiden, framtiden, för att bli av med negativa attityder.

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt psykologisk infertilitet, som utvecklas mot bakgrund av en obsessiv lust att ha ett barn. Om en kvinna koncentrerar all sin styrka på denna uppgift, när alla tankar handlar om huruvida det var möjligt att bli gravid i denna månad, blir stresshormoner gradvis naturliga för hennes hormonella bakgrund, och produktionen av vissa könshormoner minskar. Graviditet uppstår inte redan för att kvinnan själv gör henne steril genom sina erfarenheter.

Om du lyckas lugna dig och sluta tänka på uppfattningen, blir allt återställt och i regel blir kvinnan gravid. Det vanligaste exemplet är adoptivbarn. Så snart paret är trött på att slåss, accepterade och bekräftade idiopatisk infertilitet, och bestämde sig för att ta barnet från ett barnhem eller barnhem, kommer en viss lugn.Kvinnan fokuserar på andra frågor och uppgifter om att ta hand om barnet. Efter flera menstruationscykler är det ganska möjligt att hon kommer att upptäcka graviditeten till hennes stora överraskning och överraskningen av alla hennes bekanta.

Psykologiska orsaker till att graviditeten saknas utvecklas ganska ofta hos kvinnor som uppför sig som män: de bär mäns kläder, arbetar på mänens ställning, de gör allt själva och strävar ständigt efter dominans och självständighet. Även i psykosomatik ges en särskild plats till faderfaktorn - oftare lider tjejer som växer upp i en familj med en svagvilad, svag karaktärsfader av minskad fertilitet och förmåga.

En annan ganska vanlig orsak till frånvaro av graviditet är rädsla. En kvinna kan inte bli gravid bara för att hon omedvetet är fruktansvärt rädd för födelseproblem, födelse av ett funktionshindrat barn, samt samlag under graviditeten.

Stress är dock en adaptiv mekanism, han strävar alltid efter att åstadkomma sådana förändringar i kroppen, så att de (kroppen) kan användas till dess fördel. Om en kvinna är rädd för förlossning, kommer stresshormonerna att blockera könshormonerna för att förhindra graviditet. Om det finns en negativ erfarenhet från det förflutna, kommer stress inte att tillåta förekomsten av en "intressant" situation på grund av det faktum att det finns en rädsla för moderskap och en undermedveten önskan att förhindra det.

diagnostik

I avsaknad av graviditet i ett år eller mer bör en kvinna definitivt kontakta ett möte med en gynekolog. Denna specialist kommer att göra ett detaljerat frågeformulär, som kommer att omfatta kvinnans klagomål och hennes förlossningshistoria. Var noga med att berätta för din läkare varaktigheten av de tre senaste menstruationscyklerna, varaktigheten av förseningar, om någon, arten av menstruationsblödningar (överflöd, enhetlighet, smärta).

En kvinna måste informeras om alla graviditeter som hon hade före och deras resultat. Om det finns klagomål på smärta, ovanlig utsläpp, ömhet i bröstkörtlarna, bör du definitivt berätta för läkaren om dem. Även den ärftliga faktorn förtjänar särskild uppmärksamhet. Om patientens mamma eller mormor hade gynekologiska problem, borde de definitivt höra i den inledande konversationen.

Uppgiften att diagnostisera är mycket enklare om kvinnan ger doktorn resultat av partnerens spermieanalys, ett spermogram som speglar partnerens reproduktiva hälsotillstånd. Då är sökområdet begränsat till kvinnokroppen.

Ytterligare åtgärder av läkaren kommer att bestå i valet av metoder för kontroll av kvinnan. Alla metoder som används för att diagnostisera kvinnlig infertilitet är uppdelade i allmänna och speciella. Vanliga sådana innefattar bestämning av vikt, höjd, blodtryck, hud och hårtillstånd, kroppstyp. Speciella metoder inkluderar instrumentella, laboratorie- och funktionstester.

Vid en gynekologisk undersökning kommer läkaren att uppmärksamma strukturen och anatomiska egenskaperna hos könsorganen, livmoderhalsen, livmoderhalsen, ligamentapparaten och också utvärdera urladdningen från könsorganen och smita på den vaginala mikrofloran.

En kvinna får råd att börja mäta basaltemperaturen. För att göra detta, från den första dagen efter slutet av nästa menstruation, är det nödvändigt att ta reda på temperaturen i anusen på morgonen, utan att gå ut ur sängen efter att ha vaknat. Kvinnan bör skriva ner resultat och klara sig i form av schemat. En månad senare kommer läkaren att kunna bedöma menstruationscykeln, förstå hur äggstockarna fungerar och huruvida ägglossningen sker.

Cervical mucus genomgår laboratorieundersökningar, under vilka dess index bestäms i punkter. Ju närmare resultatet är normalt, desto större anledning är att säga att kvinnans östrogen är okej.Också genomfört en studie, som fick namnet på postkoital testet. Dess väsen ligger i bestämningen av spermiernas aktivitet någon gång efter deras inträde i könsorganet. Denna metod är nödvändig för att utesluta immunologisk infertilitet.

Hormonala analyser av urin och blod anses vara de viktigaste för diagnosen kvinnlig infertilitet. Det är viktigt för en kvinna att komma ihåg att de inte ska tas efter en undersökning av en läkare efter samlag tidigt på morgonen, eftersom hormonhalten efter ovanstående åtgärder förändras. För att bestämma egenskaper hos arbetet med binjurskortet passerar urin för DHEA-C och 17-ketosteroider. Denna analys kan göras på vilken som helst dag i menstruationscykeln.

På 5-7: e dagen av cykeln ska du ta ett blodprov för testosteron, prolactin, kortisol. Samtidigt är det bäst att analysera sköldkörtelhormonerna (T3, T4, TSH).

På dagarna 20-22 i cykeln (den ska beräknas från menstruationens första dag) kan du göra en analys av progesteronkoncentrationen i blodet. Denna studie kommer att ge ett tillfälle att förstå huruvida ägglossningen inträffade, såväl som om progesteronnivåer är tillräckliga för att stödja graviditet, om det inträffade.

När en kvinna har en menstruationscykel rekommenderas hon alltid blodprov för LH, FSH, östradiol.

Bland de hormonella testerna kan ett progesteron eller östrogen-progestintest, liksom ett klomifen-test eller ett test med dexametason, förskrivas. Kärnan i sådana test reduceras till ett enkelt kliniskt experiment. En kvinna injiceras med en viss hormonell substans, och genom laboratorietester av hennes blod och urin övervakas hon för förändringar i hennes kropp.

Det är obligatoriskt för alla kvinnor som har svårigheter med naturlig uppfattning, är föreskrivna tester för sådana infektioner som klamydia, toxoplasmos, rubella, cytomegalovirusinfektion, gonorré, trichomoniasis och könsorganherpes. De orsakssamband som orsakas av dessa sjukdomar påverkar allvarligt reproduktiva funktioner, och kvinnan kan inte ens misstänka att hon har cytomegalovirus eller mykoplasmos.

En röntgens radiografi krävs, liksom kolposkopi, som gör det möjligt att studera livmoderhalsens tillstånd och struktur. Om en inflammatorisk process finns i livmoderhalsen är det absolut nödvändigt att ta reda på sin sanna orsak och patogen.

Alla kvinnor är förskrivna vaginal ultraljud för att bedöma livmoderns, äggstockarnas storlek, närvaron av rör. Om en uterintyp infertilitet detekteras i detta fall kommer patienten att bli ombedd att genomgå en röntgenkropp och göra tuberkulinprov för att utesluta tuberkulos.

Hysterosalpografi anses vara en informativ metod för forskning. Detta är en röntgen av livmodern och dess bilagor, som låter dig se tumörerna, noderna, liksom obstruktionen av äggledarna, som vanligtvis inte kan ses på ultraljud. En kvinna vars läkare misstänker brist på fruktbarhet på grund av endometriella tillstånd kan diagnostiseras med curettage. Ett prov av endometriumet efter det att det skickats för histologisk undersökning.

Ibland finns det behov av kirurgisk diagnos - diagnostisk laparoskopi eller hysteroskopi. Hysteroskopi har nyligen introducerats i den nationella standarden för undersökning av kvinnlig infertilitet. Som en del av detta förfarande introduceras en liten hysteroskopkamera i livmodern, vilket visar tillståndet i livmoderhålan, livmoderhalsen. Denna studie utförs på ett sjukhus under generell anestesi.

Diagnostisk laparoskopi utförs för att studera äggledarna, äggstockarna. För detta görs ett litet snitt i den främre bukväggen genom vilken laparoskopet sätts in. Bilden av interna processer och funktioner överförs till skärmen i realtid. Denna metod är väldigt populär i fall av misstänkt ektopisk graviditet, obstruktion av äggledarna, vidhäftningar i bäcken och äggstockscystor.Förfarandet sker också under generell anestesi i en sjukhusinställning.

Rädsla för kirurgisk diagnos för infertilitet är inte värt det. Vanligtvis kan en kvinna lämna sjukhuset i 2-3 dagar efter proceduren och gå hem. Och värdet av den information som erhållits till följd av en undersökning är svår att jämföra med andra forskningsmetoder - det är ovärderligt högre.

Efter att ha identifierat orsaken eller den komplexa orsaken ordinerar läkaren behandlingen och utvärderar prognosen.

behandling

Behandlingen börjar omedelbart efter att orsaken har upprättats. Först och främst är det nödvändigt att eliminera orsaken. Om det här är inflammation, är kvinnan ordinerad med en kurs av antiinflammatoriska läkemedel, antibiotika - det beror helt på typ och plats för inflammatorisk process. Om hormonella störningar orsakar hormonbehandling. När infertilitet är förknippad med anovulering, föreskrivs läkemedel för att stimulera ägglossningen vid doser som är direkt beroende av graden och typen av sjukdom.

Om läkemedelsbehandling är opraktisk, till exempel, vid polyps, genomgår en kvinna ett kirurgiskt ingripande som kommer att bidra till att eliminera grunden till bristen på fertilitet. Efter återställningen kommer patienten att kunna börja planera en graviditet. Om orsaken till infertilitet inte kan elimineras och korrigeras med medicin eller en skalpellan, rekommenderas att kvinnan ska ha metoder för hjälpmedicinskt reproduktionsmedicin - IVF.

I fetma rekommenderas kvinnor att börja gå ner i vikt - att släppa bara 5% av kroppsvikten ökar sannolikheten att bli unga flera gånger. Kvinnor som inte har identifierat patologier rekommenderas att besöka en psykoterapeut eller psykosomat. En kurs av hypnoterapi, fysioterapi, såväl som att ta vitaminer och lugnande medel kan helt eliminera den psykogena orsaken till infertilitet.

När orsaken till frånvaro av graviditet strider mot ägglossningen, föreskrivs stimuleringsbehandling, som utförs under ultraljudskontroll, så läkare kan övervaka processen med follikelmognad. 70% av kvinnorna hjälper denna behandling till att bli mödrar. Om infertilitet beror på åldersrelaterad nedgång i fertiliteten (en kvinna vill bli en mamma på 40 år men inte arbetar) utförs också intensiv hormonbehandling.

I det fall då orsaken ligger i rörets obstruktion utförs laparoskopisk kirurgi. Det låter dig återställa lungorna i äggledarna i cirka 40% av fallen. För andra kvinnor, inklusive de med försummade, långvariga former av tubulär obstruktion rekommenderas IVF.

Kirurgi för uterin infertilitet är huvudsakligen kosmetisk och rekonstruktiv. Effektiviteten av sådan behandling är ca 20%, det vill säga att varje femte patient lyckas bli gravid efter operationen. I vissa fall (till exempel, om livmodern saknas eller dess abnormalitet) kan endast en surrogatmamma bära och föda ett barn.

Vid endometrios är de drabbade områdena i epitelet kauteriserad kirurgiskt, och varje tredje infertil kvinna med en sådan diagnos kan bli gravid efter en behandling.

Ganska ofta är det tillräckligt för det kvinnliga könet att utföra generell konservativ behandling, vilket förbättrar äggkvaliteten och hjälper till att normalisera menstruationscykeln. Sådana droger och kosttillskott som Ovariamin, Vasalamin och Inositol, som också kallas "vitamin av ungdomar", ordineras vanligtvis. Och med inflammatoriska och vidhäftande processer är Longidase-ljus och Laennec-injicerbara läkemedel, som är gjorda på basis av återvunnen placenta vävnad, mycket populära.

En kvinna rekommenderas vitaminer och vitaminkomplex rik på vitaminerna A, E, D, liksom folsyra och magnesium. Folkmekanismer erbjuder avkok av gräsborr, såväl som kamomill och salvia. Det är viktigt att äta och övervaka deras vikt och dricksregim.

Om piller, skott och andra läkemedel inte hjälper, kan läkare rekommendera artificiell insemination. Indikationer för det är:

 • brist på effekt från kirurgisk eller konservativ behandling;
 • Förekomsten av bilateral obstruktion av röret;
 • endokrin sterilitet, som inte kan korrigeras av hormoner ("Proginova", "Progesteron", "HCG" fungerar inte för flera behandlingskurser);
 • utarmade äggstockar;
 • någon patologi där naturlig graviditet är fysiskt omöjlig
 • brist på rör;
 • vissa former av livmoder infertilitet.

Konstgjord insemination

  Det är möjligt att relatera till assisterade reproduktionsmetoder på olika sätt, men faktum är att de ibland är det enda sättet att känna till moderskapets glädje. Om läkaren föreslår en IO, bör du inte vägra. Det kan utföras på olika sätt. Vissa kvinnor behöver intrauterin insemination. Spermierna hos mannen eller givaren injiceras i livmodern. Sådana metoder är bra för den immateriella livmoderhalsen eller livmoderhalsfaktorn: spermien passerar det "farliga" området och omedelbart, tack vare ansträngningarna från läkare, går in i livmoderhålan.

  IVF-metoden innebär att kvinnans ägg och befruktning avlägsnas i laboratoriet. Därefter placeras befruktade ägg i livmodern. En kvinna får den nödvändiga hormonella behandlingen så att embryonerna rotar och utvecklas.

  ICSI är metoden genom vilken spermien går in i äggcellen med en tunn nål. För befruktning, välj bara den bästa och hälsosamma spermierna. Därefter placeras det befruktade ägget i livmodern. Donorägg kan också användas för artificiell insemination om deras egna kvinnor inte mognar, och donorembryon kan också replanteras.

  I det extrema fallet finns det ett surrogatmorska, och attityden gentemot honom i samhället förändras till det bättre med varje övergångsår.

  förebyggande

  Förebyggande av kvinnlig infertilitet bör börja engagera sig i barndomen. I obehagliga inflammatoriska sjukdomar i barndomen och ungdomar kommer flickan att skyddas mot intim hygien, liksom förståelsen att den framtida kvinnan inte ska vara superkyld och sitta på kalla ytor, lyfta stora vikter. En flicka från barndomen bör förstå att det är viktigt att skydda mot influensa och scarlet feber, mässling och difteri, eftersom dessa sjukdomar kan vara komplicerade av gynekologiska problem i framtiden. Hon bör undvika traumatiska hjärnskador, buken och bröstskador.

  Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt mammors undersökningsdöttrar, vars månad började för tidigt eller för sent. Tidig ålder anses vara upp till 10 år gammal och sen - efter 16 år. Dessa tjejer har en ökad risk att utveckla primär eller sekundär infertilitet.

  För tonåring dieter är farliga: tillsammans med extra pounds, och lager av kvinnliga könshormoner gå. Oönskad och tidig början av sexuell aktivitet. Fysiologiskt är flickan redo för att hon bara ska bli ålder, och inte vid 14, 15 eller 17 år. Tidigt sexliv kan orsaka en "discord" av alla system och anslutningar i reproduktiv funktion.

  En ung och mogen kvinna borde vara medveten om farorna och farorna med abort (inklusive medicinering), avancerade inflammatoriska processer som inte har behandlats under lång tid. En kvinna som planerar att bli en mamma bör titta på hennes vikt, undvika utmattning och fetma, äta en balanserad och korrekt diet. En kvinna borde inte engagera sig i alkohol och rökning och droger - det här är rätt väg in i fruktansluten.

  Oskäligt sexliv, sexuellt överförbara infektioner, felaktigt preventivmedel och andra medel som inte är samordnade med läkaren kan leda till utveckling av infertilitet.Sannolikheten för att få problem med att få barnet senare är högre hos kvinnor, som ofta brinner med kemikalier och även har sex under menstruationen.

  recensioner

  Enligt recensioner av kvinnor som har lämnat på temat forum, tar behandling av infertilitet mycket tid. I behandlingsprocessen är det viktigt att inte förlora hoppet och inte förtvivlan. Tvärtom, ju snabbare en kvinna kan sätta sig i självförtroende, och ju tidigare hon inte längre känner sig underlägsen, desto effektivare blir behandlingen som doktorn ordinerat.

  Kvinnor anser gynekologisk massage och fysioterapi effektiv. Är det möjligt att använda dem, berätta för din läkare, eftersom dessa procedurer också har egna kontraindikationer.

  Infertilitet är svårast att behandla efter gonorré, klamydia och andra infektioner. Kvinnor måste genomgå flera behandlingskurser, och de är inte alltid effektiva. Enligt statistiken behandlas infertilitet framgångsrikt i cirka 80% av kvinnorna.

  För orsakerna och behandlingen av kvinnlig infertilitet, se följande video.

  Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

  graviditet

  utveckling

  hälsa