Vad betyder Grade 1 sterilitet och hur man behandlar det?

Innehållet

Med diagnosen infertilitet 1 graders förstahand, tyvärr är ganska många människor bekanta. Ofta låter denna diagnos som en mening, men det är inte så. Denna artikel hjälper dig att förstå vad första graden infertilitet betyder och hur man behandlar den.

Vad är det

Svårigheter med uppfattningen om det efterlängtade barnet kan förekomma i nästan alla par. Inte alla lyckas tänka ett barn från det första, men det här är ingen anledning att prata om infertilitet. Diagnosen "infertilitet" ställs in av läkare i fallet då paret efter upprepade försök under året inte kunde bli barn.

Läkare särskiljer flera kliniska varianter av infertilitet. En av dem är infertilitet i första graden. Problemet i denna situation kan vara både för en man och en kvinna. Så sägs den första graden av kvinnlig infertilitet om en kvinna, trots upprepade försök, inte har haft en enda graviditet. Manlig infertilitet i första graden är underförstådd i det fallet att efter oskyddade sexuella handlingar blev ingen av manliga partner gravid.

Skälen som kan bidra till utvecklingen av detta patologiska tillstånd är mycket olika. Några av dem är reversibla, det vill säga med rätt behandling, finns det fortfarande chanserna att bli barn.

För att bestämma att en av partnerna har första graden infertilitet är det nödvändigt att göra en omfattande diagnos av var och en av dem.

Orsaker som leder till patologi

När du kontaktar ett par som drömmer om ett barns överhängande utseende, måste läkare göra en grundlig diagnos av hälso-statusen för varje partner. För detta måste både män och kvinnor testas och genomgå instrumentstudier som föreskrivs av läkare.

Från kvinnans sida

Skälen som bidrar till utvecklingen av infertilitet i första graden, kvinnor är ganska mycket. Kanske är de vanligaste av dem sjukdomar i reproduktionsorganen. Således kan inflammatoriska patologier hos äggstockarna, äggledarna och livmodern i sig vara ett hot mot utvecklingen av allvarliga problem med barnets uppfattning. Faktum är att kronisk inflammation orsakar skador på reproduktionsorganen, vilket åtföljs av ett brott mot deras funktion. I slutändan bidrar detta till att det blir mycket svårare för en kvinna att bli gravid.

Läkare identifierar flera grupper av patologier som kan bidra till utvecklingen av infertilitet av 1 grad. Reproduktionssjukdomar hos kvinnor kan vara:

  • Medfödd. De är förknippade med anomalier och defekter i strukturen hos reproduktionsorganen. I regel bildas sådana sjukdomar under perioden av intrauterin utveckling. I detta fall är en liten flicka redan född med en viss patologi, men sjukdomen manifesterar sig mycket senare - vid reproduktiv ålder.
  • Förvärvats. Dessa sjukdomar utvecklas hos kvinnor redan vid reproduktiv ålder. Sådana patologier förekommer som regel i kronisk form och kan manifestera sig i utvecklingen av olika negativa symtom.

Utvecklingen av infertilitet 1 grad kan leda till olika anatomiska defekter i livmoderns struktur. Så livmodern kan vara sadel, tvåhårig eller ha ytterligare hoppare i sin hålighet.En sådan onormal struktur kan leda till svårigheter med naturlig uppfattning och även bidra till utvecklingen av infertilitet.

Om problemet är för uttalat, kan läkare i detta läge bara ge ett alternativ till att lägga till familjen - surrogatmorska.

I vissa fall kan en stark cicatricial process leda till utveckling av grad 1 infertilitet. Adhesions, som i regel förekommer efter tidigare kirurgiska ingrepp, kan leda till störningar i de inre organens fysiologiska funktion. Adhesions i bäckenet - en vanlig orsak som bidrar till utvecklingen av obstruktion av äggledarna.

Närvaron av vidhäftningar i livmoderhängen kan leda till att ett moget, friskt ägg inte bara kan mötas med spermier. Denna situation leder till utvecklingen av infertilitet.

För att klara dessa symptom krävs en obligatorisk behandling och borttagning av vidhäftningar. Utan normalisering av fallopiernas patency för att uppnå naturlig befruktning är det tyvärr omöjligt.

Endometrios är en annan förskräcklig patologi som kan leda till utveckling av infertilitet. Tyvärr har denna sjukdom blivit allt vanligare vid gynekologisk övning. Endometrios påverkar inte bara reproduktionsorganen utan kan också skada andra inre organ. Denna process åtföljs av en överträdelse av reproduktionssystemets funktion, vilket framgår av utvecklingen av ett antal negativa symtom. Lång och uttalad endometrios är ofta orsaken till utvecklingen av graden 1 infertilitet hos kvinnor.

Inte bara patologin i livmodern, äggledarna och äggstockarna kan leda till att svårigheter uppstår vid att få barnet att bli gravid. Grad 1 infertilitet kan också vara förknippad med en förändring i livmoderhalsslem. I vissa fall förändras dess kemiska sammansättning, vilket leder till en förändring av dess grundläggande egenskaper. Sådana förändringar bidrar till det faktum att spermier som har kommit in i könsorganet under utlösningen inte kan behålla sin livskraft under svåra förhållanden och dör mycket snabbt. I det här fallet kan kvinnans menstruationscykel vara ganska normalt, och äggen kommer att mogna, som förväntat, på dagen för ägglossningen.

Ägglossningsräknare
Cykeltid
Varaktighet av menstruation
  • menstruation
  • ägglossning
  • Hög sannolikhet för uppfattningen
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Den efterlängtade befruktningen kommer emellertid inte att komma.

Cervical mucus kan förändra dess egenskaper på grund av närvaron av ett antal patologier av livmoderhalsen, liksom kirurgisk behandling i detta område.

I det här fallet bör en kvinna i tillräcklig grad diagnostiseras av en gynekolog för att öka sannolikheten för att få barnet att diagnostiseras och genomgå en nödvändig behandling, vilket kan innefatta både läkemedel för lokal behandling samt receptbelagda läkemedel.

Från sidan av en man

Infertilitet är en patologi som kan uppstå inte bara av kvinnor. Män står också inför det faktum att de gör en sådan diagnos. Många gånger lär männen bara om sitt problem efter att ha besökt familjeplaneringskliniken. Läkare säger att män är mycket mindre benägna än kvinnor att gå till sjukhus. Detta leder till att diagnosen patologier i dem som regel inte är helt i rätt tid.

Patologier som kan leda till manlig infertilitet kan vara mycket olika. Enligt statistiken bidrar olika sjukdomar i reproduktionsorganen till problem med naturlig uppfattning hos män. Således leder kroniska inflammatoriska sjukdomar i testiklarna och prostatakörteln ofta till utvecklingen av manlig infertilitet.

Utvecklingen av kroniska patologier hos reproduktionsorganen hos män kan orsakas av olika infektioner, inklusive sexuellt överförbara infektioner. Risken för sådana sjukdomar ligger i att de kan vara latenta, det vill säga de uppträder inte kliniskt under ganska lång tid. Mannen stör inte någonting, han vänder sig inte till doktorn och förvärrar situationen.

Många infektiösa patologier detekteras som regel "spontant" - när man utför en utökad undersökning, ofta endast efter att ha hört en reproduktionsspecialist.

Det bör noteras att inte bara sexuellt överförbara infektioner kan bidra till utvecklingen av komplikationer som leder till utvecklingen av manlig infertilitet. Sålunda kan svårigheter med naturlig uppfattning förekomma hos män som i barndomen hade haft tjuv (dammsugar). En av komplikationerna av denna "pediatriska infektion" är orchitis - skada på testiklarnas vävnader. Detta tillstånd kan bidra till det faktum att en man som redan i vuxenlivet har svårigheter med naturlig uppfattning.

Förutom sjukdomar i reproduktionsorganen, kan utvecklingen av infertilitet också orsakas av comorbiditeter hos de endokrina organen. Således kan sjukdomar i sköldkörteln, tillsammans med ett brott mot dess funktion, orsaka svårigheter att utvecklas med en naturlig uppfattning. Sköldkörtelsjukdomar åtföljs av dyshormonala störningar, där koncentrationen av sköldkörtelhormoner förändras i blodet. Detta bidrar till det faktum att hormonella förändringar börjar inträffa i testiklarna, vilket i slutändan leder till utvecklingen av infertilitet.

Utvecklingen av infertilitet kan bidra till mer banala skäl. Så problemet med framväxten av den efterlängtade arvingen kan leda till skadliga vanor. Rökning och dricks är vanliga orsaker som kan leda till utveckling av spermatogenesproblem. (biologisk process av spermaproduktion). Också problem med barnets uppfattning kan bidra till försvagande stress, överdriven motion och till och med dålig kost.

diagnostik

För att hjälpa paret att bli ett efterlängtat barn ska läkare undersöka var och en av partnerna. Komplexet av analyser och studier för män och kvinnor är i detta fall annorlunda. Så det mässa könet måste se en gynekolog. Läkaren kommer att genomföra en klinisk undersökning på gynekologisk stol och ta biomaterialet (smet) från könsorganet för att utföra en mikroskopisk undersökning.

Om en tubal obstruktion misstänks, föreskrivs radiografiska och ultraljudsundersökningar. För vissa patologier, under medicinska indikationer, utförs hysteroskopi också - en visuell undersökning av livmoderhålan med hjälp av en speciell apparat. Denna studie gör det möjligt för läkare att bedöma närvaron av patologiska förändringar på livmoderväggarna, samt vid behov ta ett biomaterial för histologisk undersökning, vilket kommer att ange scenen för en specifik patologi.

Män måste besöka en urolog och andrologist. Dessa specialister specialiserar sig på diagnos och behandling av patologier som uppträder hos män.

Obligatorisk analys, som tilldelas män med misstänkt infertilitet, är spermogram. Laboratorieforskning av ejakulat gör det möjligt för läkare att bestämma hur aktiva och mobila spermier är. Spermanalys gör att du kan utvärdera sannolikheten för potentiell naturlig uppfattning.

behandling

Grad 1 infertilitetsbehandling är alltid individuell och beror på orsaken som ledde till detta tillstånd. Valet av behandlingstaktik görs individuellt. Ofta omfattar komplexet av terapi utnämning av droger, sjukgymnastik och, om nödvändigt, kirurgisk ingrepp.

För behandling av infektiösa patologier används antibakteriella läkemedel. Dessutom är i vissa fall ordinerad till båda parter samtidigt. Samtidigt föreskrivs den infekterade partnern läkemedel som huvudbehandling, och den andra partnern är ordinerad för förebyggande. Sådana regimer har som regel det bästa terapeutiska resultatet.

Om en kvinna inte kan bli gravid på grund av förekomsten av cicatricial förändringar i bäckenhålan, kommer hon att genomgå laparoskopisk kirurgi. Under en sådan operation avbryter läkaren alla ärr och vidhäftningar, vilket är en mekanisk barriär mot naturlig befruktning. Efter en period av rehabilitering efter ett sådant invasivt förfarande kan en kvinna återuppta försök att bli barn. Efter en sådan operation ökar chanserna för en efterlängtad graviditet.

Du kan bli gravid efter ett antal fysioterapi. Vanligtvis ordineras de för ett antal kroniska sjukdomar hos reproduktiva organ av blandat ursprung. Sjukgymnastik kan ordineras till både män och kvinnor.

Frekvensen och antalet nödvändiga förfaranden bestäms av den behandlande läkaren, eftersom det finns kontraindikationer för var och en av de fysioterapeutiska behandlingsmetoderna.

Hur man behandlar infertilitet, se nästa video.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa