Är användningen av hirudoterapi vid behandling av infertilitet motiverad?

Innehållet

Hirudoterapi är behandling av olika sjukdomar genom att pålägga leeches på vissa delar av kroppen. Historien om denna teknik har minst tusen år. I antiken reducerades blodtrycket med hjälp av leeches och "blodet renades".

I vårt århundrade, trots tillgängligheten av den senaste utvecklingen av modern medicin, är hirudoterapi fortfarande mycket populär. Denna terapeutiska metod används på många områden av hälsa, inklusive i gynekologi - det hjälper till att behandla många sjukdomar som har en negativ inverkan på reproduktiv funktion. Hirudoterapi används också för manlig infertilitet. Vad är mekanismen för leech-effekter på människokroppen? Finns det några kontraindikationer för detta förfarande?

Lite historia

Hirudoterapi har funnits sedan början av vår tid. Även denna teknik ansågs vara en av de mest effektiva procedurerna för alternativ medicin som används vid behandling av många sjukdomar, bland vilka hjärtsjukdomar dominerade. Användningen av hirudoterapi var ganska rimligt sätt att hantera olika patologier (inklusive de som hör samman med reproduktiv hälsa).

I vår tid av intensiv utveckling av klinisk och farmaceutisk teknik är hirudoterapi fortfarande en populär teknik. Dessutom är den hemlighet som utsöndras av leeches när den biter genom huden, allmänt använd vid framställning av olika läkemedel.

Förtroende för alternativ medicin och elementär avsky gör många patienter som lider av infertilitet helt och hållet förkasta sig möjligheten att behandla lexar, medan andra tvärtom är stora fans av denna teknik, vilket framgår av många recensioner.

Syftet med hirudoterapi

Leeches kan få en helande effekt på kroppen och med infertilitet hos man och kvinna. Ofta uppstår en situation där man, för att uppnå den maximala terapeutiska effekten, behöver genomgå en hirudoterapi för båda parter som snart vill bli föräldrar.

Innan du behandlar infertilitet på detta sätt måste du ta reda på vad som orsakade det, för om problemet är några strukturella avvikelser eller frånvaron av ett eller flera organ i reproduktionssystemet, så är det inte i dessa fall som användningen av leeches är meningsfullt.

Vid gynekologi och andrologi används de positiva egenskaperna hos leeches som ett terapeutiskt och profylaktiskt medel vid behandling av:

 • endometrit (inflammation i livmoderns slemhinnor);
 • låg spermobilitet
 • obstruktion av äggledarna;
 • som ett hinder för utvecklingen av vidhäftningar;
 • godartade tumörer i livmodern;
 • blåsor (inflammation i blåsan);
 • inflammation i prostata
 • med en minskning av livmodermuskelaktiviteten;
 • i strid med menstruationscykeln.

Mekanismen för hirudoterapi effekter

Egenheten hos behandling med leeches är att de är fästa vid ett specifikt område i kroppen. Den terapeutiska effekten av hirudoterapi uppnås på grund av tre huvudfaktorer.

 1. Biologiska. Spyt av en medicinsk mask, när den biter genom huden, går in i blodbanan av en person tillsammans med de aktiva ingredienserna som finns i den, som har en antiinflammatorisk, bedövningsmedel, antibakteriell och upplösande effekt. Dessutom, på grund av den kemiska sammansättningen av leech saliv i stället för deras bindning ökar blodflödet och metabolism, lokal immunitet aktiveras.
 2. Reflex. Penetration av specifika punkter med medicinska maskar har mycket gemensamt med akupunktur.
 3. Mekaniska. Lejken under proceduren absorberar en viss mängd blod, vilket minskar stagnation i vävnaderna, vilket minskar risken för blodproppar, "lossar" blodflödet.

Användbara egenskaper hos hirudin (leech saliv aktiv ingrediens):

 • förebyggande av blodproppar
 • blodtrycksstabilisering
 • minska puffiness;
 • ökat venöst blod och lymfutflöde;
 • anestetisk effekt
 • antiinflammatorisk effekt
 • blodförtunning.

På grund av dess unika egenskaper används hirudin allmänt inom läkemedelsindustrin vid framställning av olika preparat som huvudaktiv ingrediens.

Hur är proceduren

Innan en session med hirudoterapi måste följande regler följas.

 1. Använd inte parfymerade produkter. Lekorna kan vägra att bita på huden, vilket utspelar en stark lukt.
 2. Schemalägg en dag så att du efter en session kan ägna lite tid att vila.
 3. Det är bättre att bära något mörkt och inte särskilt dyrt - blodet kommer att sippra från såren ett tag eller klart lymf.
 4. Efter proceduren kan punkteringsställena börja klia (eventuellt efter 1-2 dagar). Lätt kliar kommer att hjälpa krämen mot myggbett. En enkel lysande grön kan också hjälpa till.
 5. Före proceduren måste du äta tätt.

I genomsnitt består hela kursen av hirudoterapi av 10 sessioner - cirka 3 gånger i veckan. Varaktigheten av ett förfarande är 30-40 minuter. Antal medicinska leeches för staging - 5-7 st. Leechbiter själva är inte alltför smärtsamma. Under de första 10 minuterna kan patienten känna en brännande känsla, varefter den bedövande salivens anestetiska effekt utlöser. Om det är svårt för dig att övervinna din naturliga aversion mot dessa maskers utseende, är det bättre att inte titta på dem under proceduren.

Hirudoterapi bör utföras i ett sterilt område av en kvalificerad sjukvårdspersonal. Innan proceduren påbörjas, ska han informera patienten om de planerade fästpunkterna.

Kontraindikationer för utnämning av sådan terapi för infertilitet är individuell intolerans mot lejkomponenter av saliv, närvaron av smittade skador på huden, blodsjukdomar i samband med minskad koagulering, maligna tumörer, anemi, magsår, graviditet, lågt blodtryck.

Ordningen med att sätta leeches hos män är som följer:

 • området runt anusen;
 • gren;
 • sakrummet;
 • svanskotan.

Vid slutet av hirudoterapi är en signifikant förbättring av kvaliteten på den seminala vätskan möjlig.

För allmän hälsoförbättring för både män och kvinnor, installera medicinska maskar i leverområdet.

Naturligtvis garanterar hundra procent att efter behandling med hirudoterapi hos ett barnlöst par kommer att kunna bli föräldrar, kan ingen läkare ge. Men klinisk praxis tyder på att leeches hjälper ett stort antal infertila familjer att avsevärt få det efterlängtade ögonblicket av barnets födelse till världen.

Eventuella komplikationer

Efter en session med hirudoterapi kan patienter märka utseendet på vissa lokala patologiska reaktioner, såsom klåda och rodnad på platsen för leeches. De beskrivna symtomen försvinner utan användning av specifik behandling inom cirka 2-4 dagar. Du kan påskynda denna process genom att ta antihistaminer.

Eftersom hirudoterapi har kontraindikationer på grund av blodkoagulationsfaktorer kan det, innan behandlingen påbörjas, dessutom vara nödvändigt att konsultera en hemostasiolog, som kan ge nödvändiga rekommendationer angående nyanser av proceduren, vilket också kommer att bidra till att förhindra komplikationer under graviditeten leeches opraktiska).

Resultatet

Hirudoterapi vid behandling av infertilitet är bara en möjlig del av komplex terapi. Enligt klinisk praxis ger denna metod för alternativ medicin en positiv trend. Verkningsmekanismen hos leeches på kroppen är innehållet i deras saliv av biologiskt aktiva substanser, vars huvudsakliga betydelse är hirudin. Förbättring av blodcirkulationen i bäckenområdet är en viktig indikator för införandet i behandlingsplanen för droger och andra konservativa metoder.

Vid avgörande om möjligheten att använda hirudoterapi vid behandling med infertilitet bör det avgörande argumentet vara en specialists åsikt.

Om hirudoterapi i gynekologi, liksom infertilitet hos man och kvinna, se följande video.

Ägglossningsräknare
Cykeltid
Varaktighet av menstruation
 • menstruation
 • ägglossning
 • Hög sannolikhet för uppfattningen
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa