Oxolinisk salva för barn

Innehållet

Många vuxna anser att oxolinisk salva är ett effektivt antiviralt läkemedel och används för att skydda mot förkylningar och influensa. De smälter näslemhinnan med detta verktyg innan de lämnar huset för att förhindra infektion. Men är ett sådant drog tillåtet i barndomen när det används vid behandling av barn och är det ordinerat för profylax?

Släpp formulär

Oxolinisk salva, som också kallas oxolin, produceras av många inhemska läkemedelsfabriker. Beroende på syftet med användning och komposition, är detta läkemedel av två typer:

 1. Salva, som används externt. Det är mer koncentrerat och appliceras uteslutande på huden.
 2. Nasal salva. Detta verktyg används endast på slemhinnorna. Detta läkemedel bör smörjas nasala passager från insidan. Dessutom används det för att behandla den orala slemhinna eller konjunktiva.

Båda varianterna av oxolin ser ut som tjock vit massa. Det är genomskinligt och ganska tätt, det kan gjutas i gult, grått eller rosa, men innehåller inga inslag.

Ett rör innehåller ofta 10 gram salva, men du kan också hitta packar med en annan mängd läkemedel (rör och burkar som innehåller mellan 5 och 50 gram Oxolin).

struktur

Den huvudsakliga ingrediensen i någon oxolinisk salva kallas dioxotetraagidroxitratihydroaftalen. Ett sådant långt namn ersätts av ordet "oxolin". Dess koncentration i olika salvor är olika:

 • Nasal salva innehåller endast 0,25% av en sådan komponent, det vill säga dess mängd per gram är 2,5 mg.
 • I salvan, som ska behandla huden, är koncentrationen av den aktiva substansen 3%, vilket motsvarar 30 mg i varje gram av läkemedlet.

Hjälpämnen i läkemedlet är bensinatum och flytande paraffin (även kallad flytande paraffin).

Princip för verksamheten

Oxolinum har en antiviral effekt i samband med viral viral reproduktion. Drogen påverkar infekterade celler och tillåter inte att nya virala partiklar bildas, vilket medför att utvecklingen av sjukdomen saktar ner och de virus som redan finns i kroppen dör och inte har tid att infektera nya celler. Dessutom tillåter läkemedlet inte virus att binda till cellmembran, vilket leder till dess förebyggande verkan.

Oxolinisk salva är effektiv mot:

 • adenovirus;
 • papillomvirus;
 • herpesvirus (inklusive vattkoppor)
 • molluscum contagiosum virus;
 • influensavirus.

Den aktiva substansen från salvan applicerad på huden (3%) absorberas med endast 5% och från nasalvan - med 20%. Oxolin i kroppen ackumuleras inte och utsöndras i urinen under dagen.

Molluscum contagiosum
herpes
papillomvirus

vittnesbörd

Omfattningen av oxolin bestäms av typen av läkemedel. Nasal Oxolinic Salva används:

 • som profylaktisk mot virussjukdomar i nasofarynxen;
 • med en förkylning som har en viral natur
 • med stomatit och för att förhindra uppkomsten av sår i munnen;
 • med keratit, konjunktivit och en annan viral ögonsjukdom.

3% Oxolinsalva används:

 • med herpes simplex, och även med vattkoppor;
 • smittsam mollusk;
 • från vårtor och papillom;
 • med scaly, bubbly eller bältros;
 • med psoriasis (som ett tillägg till andra terapier).

Vid vilken ålder är det tillåtet att ta?

Enligt instruktionerna för läkemedlet är oxolinisk salva ordinerad för barn äldre än två år, vilket är förknippat med tillräcklig mognad hos dessa barns andningsorgan. Hos yngre patienter är näspassagen för smal, och användningen av en salva kan prova smittspridningen och inflammationen i mellanörat. Dessutom är barnens luftvägar mer utsatta för spasmer.

Samtidigt anser många läkare att Oksolin ska vara ofarligt för små barn, därför kan det även om det är sällsynt, det även ges till spädbarn.

Användningen av droger hos nyfödda och äldre barn (under 2 år) utan att ha råd med en läkare är förbjuden. Endast en specialist kan bedöma huruvida ett sådant läkemedel behövs hos sådana unga patienter och kommer att ge råd om hur man applicerar det korrekt.

Kontra

Oxolinbehandling är förbjuden om du är överkänslig mot dess komponenter. Dessutom är det omöjligt att smörja slemhinnorna med en 3% salva, eftersom detta kommer att provocera lokal irritation och orsaka överdriven läkemedelsabsorption i blodet.

Smörj huden med 0,25% salva rekommenderas inte heller, eftersom den låga koncentrationen av den aktiva föreningen av ett sådant läkemedel inte påverkar den påverkade vävnaden.

Biverkningar

Efter behandling med oxolin kan vissa patienter uppleva irritation, rodnad, ökad nasal urladdning eller klåda. Ibland utvecklas en allergisk reaktion som dermatit på ett sådant läkemedel.

dermatit

Instruktioner för användning

Oxolinisk salva rekommenderas att behandla näsan slemhinnan två gånger eller tre gånger om dagen, försiktigt sprida läkemedlet i ett tunt skikt. Applicera medicinen kan vara antingen ett finger eller en bomullspinne. Om ett barn protesterar mot smörjning, Du kan applicera salvan först på din hud och visa att det är ofarligt.

Det är nödvändigt att smörja näsan mycket noggrant, så att det under manipulationen inte skadar slemhinnan. Om barnet är under tre år kan salvan blandas med babykräm i förhållandet 1 till 1.

Användningstiden för förkylning är vanligtvis 3-4 dagar. Om läkemedlet används profylaktiskt kan det användas under hela epidemiens farliga period under en total tid upp till 25 dagar.

Vid användning av 3% salva appliceras en sådan beredning med ett tunt skikt på den drabbade huden. Behandlingsfrekvensen är också 2-3 gånger om dagen. Läkemedlet sprids genom att sträcka rörelser över ytan, men inte gnidas. Det behandlade området kan täckas med ett bandage på toppen.

Användningsperioden för denna typ av oxolin är från 2 till 8 veckor. Varaktigheten av behandlingen bestäms av återhämtningsgraden. Om salvan används för vårtor är behandlingen ofta ännu längre (2-3 månader).

Om ett barn har viral stomatit appliceras sedan 0,25% av läkemedlet på hela slemhinnan i munnen tre gånger eller fyra gånger om dagen. Före behandlingen rekommenderas munnen att rengöras med något antiseptiskt läkemedel. Läkemedlet används tills fullständig läkning.

överdos

Fall av negativa effekter som orsakats av överskott av oxolin noterades inte tidigare. Vid överdosering av läkemedlet kan dess biverkningar uppträda.

Försäljningsvillkor

Oxolinisk salva kan köpas fritt hos nästan alla apotek, eftersom det är ett recept som inte är receptbelagt för inhemsk produktion. Den genomsnittliga kostnaden för 10 gram medicin är 40 rubel.

Lagringsfunktioner

Hållbarheten för oxolinsalva är 2 år. Så att under lagring, har läkemedlet inte förlorat dess egenskaper, det rekommenderas att hålla det vid en temperatur från +5 till +15 grader. Oksolina lagring bör vara otillgänglig för barn.

recensioner

På användningen av oxolin hos barn svarar annorlunda. Fördelarna med läkemedlet inkluderar ett överkomligt pris, låg absorption, neutral lukt, inga biverkningar och säkerhet för barn i alla åldrar. Samtidigt klagar många föräldrar att effektiviteten hos denna salva är låg. Dessutom, läkemedlet, men sällan, men kan provocera irritation av slemhinnan.

Yttrande från Dr Komarovsky

Den välkända barnläkaren anser att användningen av oxolinsalva för profylaktiska ändamål är opraktisk. Han tillskriver detta läkemedel (som många andra antivirala läkemedel) till rättsmedel vars effektivitet inte har bevisats. Enligt Komarovsky har samma effekter petroleumgel eller vanlig barnkräm.

Dessutom är en populär läkare säker på att effektivare förebyggande åtgärder mot SARS och förkylningar ofta förekommer, luftfuktar luften, undviker kontakt med de sjuka, god näring och personlig hygien.

Titta sedan på en video där Dr Komarovsky delar sin åsikt om oxolinsalva.

analoger

I stället för nasal salva kan andra antivirala medel användas, t ex Amiksin, izoprinozin, Kagocel, Amizon, Ingavirin, Arbidol, panavir och andra. Lokala antivirala medel, som också appliceras på huden, kan till exempel ersätta läkemedlet för extern behandling. Zovirax eller acyklovir.

Oxolin eller Viferon?

Viferon i form av en salva, liksom Oxolin, är efterfrågan som en förebyggande åtgärd mot influensa och andra virusinfektioner i luftvägarna. Handlingsmekanismen för dessa medel är emellertid annorlunda.

Medan oxolinsalva fungerar direkt på virus och stör deras reproduktion, kan Viferon-salva stimulera bildandet av interferon - ett ämne som hjälper till att förstöra virus efter att de kommer in i kroppen.

Det visar sig att Viferon förbereder kroppen för attacker av virus i förväg, för att undvika smitta och Oxolin påverkar de redan virala partiklarna, vilket hjälper till att återhämta sig snabbare. Dessutom bildas interferon under verkan av Viferon inte bara i nasofarynx men också i andra vävnader, vilket skyddar munnen och ögonen från infektion. I Oksolin finns det ingen sådan effekt - när näsan bearbetas, påverkar den endast näsens slimhinnor.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa