Vid vilken ålder kan ananas ges till ett barn?

Innehållet

Frukt ger oss nöje tack vare den söta, trevliga smaken och många fördelar på grund av vitamin-mineralkompositionen. Det är därför fruktmat är mycket viktigt för barnet. Alla föräldrar hörde att det bör startas med äpplen, päron och andra frukter som är bekanta med oss. Men när kan du prova mer exotiska typer av frukt, som ananas? Kan det skada barnets kropp och i vilken form ska barnet erbjuda det?

ananas
Ananas lockar barn inte bara med smak, men också med ett intressant utseende

Fördelarna

Ananas kallas en underbar källa till magnesium, liksom vitamin C. Dessutom innehåller dess frukter mycket koppar, järn, jod, kalium, fosfor, zink, vitamin PP, betakaroten, vitamin E, mangan och B-vitaminer. På grund av denna komposition frukt stärker immunsystemet, sänker blodpropp och tryck, förbättrar nervsystemet. Dessutom har en färsk frukt en antiinflammatorisk effekt.

Färsk ananas har ett enzym som påskyndar nedbrytningen av proteinmat (bromelain), så denna frukt har förmågan att förbättra matsmältningen. Det bör noteras att ett sådant enzym förstörs under bevarande.

Ananasbarn
Denna exotiska frukt är väldigt frisk.

skada

De skadliga effekterna av färsk frukt beror huvudsakligen på närvaron av en stor koncentration av eteriska oljor och fruktsyror. Som ett resultat, när man använder ananas kan tandemaljen skadas, en stor mängd magsaft produceras i magen, och många barn och vuxna diagnostiseras med allergier mot sådana frukter.

Konserverad ananas, förbrukad i överskott, kan vara skadlig på grund av den höga koncentrationen av socker och citronsyra i denna produkt. Det rekommenderas inte för barn med övervikt eller diabetes.

ananas
Ananas är älskade av vuxna och barn, men användningen bör doseras och försiktigt.

Kontra

Ananas bör inte förbrukas av barn som har:

  • Gastrit eller magsårssjukdom.
  • Skada på tandemaljen.
  • Allergiska sjukdomar.
  • Diabetes mellitus.

Kan orsaka allergier?

En sådan exotisk frukt som ananas är verkligen märkt med hög allergenicitet. Av denna anledning rekommenderas det inte att inkludera ammande mamma och små barn i kosten. Ananas introduktion bör vara mycket försiktig. Efter att ha givit barnet en liten del av fostret, måste du observera reaktionen på den och öka endast en portion i frånvaro av negativa symtom.

Är det möjligt att ge upp till ett år?

I heta länder där ananas är de flesta vuxna dagliga matar, behandlas spädbarn med sådan frukt från en tidig ålder - från 6-7 månader. För barn i sådana områden är ananas så känd som äpplen och päron för oss.

Våra barn ska inte försöka detta exotiska innan ett år. Mamma kan ta en chans och erbjuda en skiva ananas till en smula på upp till ett år, och det händer att barnet uppfattar sådant frukt normalt, men det finns alltid en mycket hög risk för allergier eller matsmältningsbesvär.

Barn med ananas
Du bör inte prova ananas för barn före året, det är ännu bättre att överföra bekanta med denna frukt i 3 år

När är det bättre att gå in i kosten?

Den bästa åldern för införandet av ananas i barnmenyn kallas 3-5 år. En tidigare introduktion kan skada barnens mage eller orsaka en allergisk reaktion mot en sådan exotisk frukt för våra breddgrader.

I vilken form att ge?

Barnet kan äta ananas i form av färsk eller bearbetad (konserverad) frukt. Det blandas ofta med andra frukter och erbjuds smulorna i form av vitaminsalat. Lägger ananas till gröt, stallost, yoghurt, fyllning för pajer hjälper sötningsmedel. Många barn gillar kombinationen av ananas med kött.

Du kan också ge ananasjuice. Det blandas oftast med andra juicer, till exempel orange. Om denna saft erhålls från färsk frukt och ges separat måste den spädas med rent vatten.

Färskt ananasjuice
Torka färsk juice med vatten i förhållandet 1 till 1

En annan typ där du kan äta ananas är kandad frukt från dessa frukter. Det bör komma ihåg om deras höga kaloriinnehåll, så du bör ge denna delikatess till barn i små kvantiteter.

Överrask barnet med en hackad ananas i form av en fågel. Så här gör du det här, se nästa video.

Är det värt att äta konserverad ananas?

En sådan produkt gäller för näring av barn äldre än 3 år. Konserverad ananas är en bra källa till vitamin C. Med denna produkt kan du enkelt söt yoghurt eller stuga ost till ditt barn.

Ananas krokodil - gör mamma och dotter
Med hjälp av ananas kan du göra en krokodil! Koka med barn med nöje

Tips för att välja

  • När man köper färsk frukt, är det att föredra att välja större ananas, på grund av dem efter rengöring, kvarstår mer massa. Samtidigt kommer högkvalitativ frukt att vara ljus, fast och lysande. Ta inte en tråkig gulgrön frukt, eftersom den inte är mogen. I moget ananasfärg orange eller gul.
  • Titta på bladen på fruktens toppar. De ska vara gröna och färska. Dessutom kommer de mogna fruktbladen att separeras lätt.
  • Se även på "ögonen" på fostrets yta. De är platta i mogen frukt, så ananas med ihåliga eller skarpa "ögon" ska inte tas.
  • Var noga med att lukta ananas. Den mogna frukten luktar tillräckligt starkt och smaken blir söt. Om du känner dig jäst eller sur är frukten överdriven.
  • Köp inte frukt med mörka fläckar eller fläckar av mjukhet. De indikerar början av förfall. Efter att ha tappat ananas med fingret hörs ett solidt ljud från den mogna frukten.
Hur växer ananas
Välj ananas för sitt utseende och lukt.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa