Vid vilken ålder kan du ge barnet en apelsin och juice från den?

Innehållet

Bland alla frukter som vi kallar exotiska, tar citrusfrukter platsen för de mest älskade och utbredda frukterna. Därför är det inte förvånande att barnet blir bekant med apelsiner, citroner, mandariner och andra citrusfrukter i en tidig ålder. När det är möjligt att erbjuda en crumb till en apelsin, hur kan denna frukt vara farlig för en baby och i vilken form ska det ges till små barn?

apelsiner
Orange är en väldigt frisk frukt, barn gillar det väldigt mycket.

Fördelarna

Förutom den trevliga smaken och lockande aromen har apelsin sådana användbara egenskaper:

 • Frukt är rik på glukos, fruktos, C-vitamin och andra fördelaktiga föreningar. Det är känt att färska apelsiner innehåller mer magnesium och kalium än det finns i någon annan citrus. Det finns mycket phytoncides och citronsyra i sådana frukter. Att äta apelsiner kan regelbundet stärka immunförsvaret, normalisera hjärtat och leverens arbete.
 • Det höga innehållet av fiber i färska apelsin frukter och pektin i apelsinjuice hjälper till att rensa tarmarna från skadliga ämnen och förbättra matsmältningen. Ät apelsiner, förhindrar du förstoppning och matsmältningsbesvär, ökar aptiten.
 • Att dricka apelsinjuice hjälper till att hålla kalcium i barnens kropp, vilket stöder skelettsystemet.
Apelsiner i barnets kost
Apelsiner är rika på vitaminer och stärker immunsystemet perfekt.

skada

 • Orange anses vara ganska starkt allergen.
 • Denna citrus och juice från sin massa bör inte användas för sjukdomar i magen, där surheten ökas.
 • På grund av närvaron av syror kan en apelsin negativt påverka tandemaljen.

Kontra

Apelsiner bör inte ges till barn med:

 • Citrusintolerans.
 • Peptisk sår sjukdom.
 • Pankreatit.
 • Gastrit.
 • Diabetes mellitus

Apelsinskal rekommenderas inte att ge upp till 6 års ålder, för i den när frukten mognar kan skadliga föreningar ackumuleras.

Baby biter apelsinskal
Ge inte zest till ett barn i en tidig ålder.

Hur många månader kan jag ge?

I avsaknad av en tendens till allergier och kontraindikationer till användningen av citrusorange kan ges till barn från 9 månaders ålder.

Barn med närvaro av exudativ-katarraldiater, införandet av apelsiner i kosten är fördröjd upp till 1 år. Om barnet har en allvarlig allergi i form av dermatit eller astma till andra produkter, rekommenderar läkare att inte införa apelsin och andra citrusfrukter fram till tre års ålder.

Tjej med apelsiner och apelsinjuice
Barn som upplever allergier bör introducera denna exotiska frukt inte tidigare än 3 år
Beräkna ditt matningsdiagram
Ange födelsedatum för barnet och matningsmetoden

Varför ofta allergier?

På citrusfrukter, som inkluderar apelsiner, är en allergisk reaktion inte ovanlig. Efter att ha konsumerat till och med en liten mängd av sådan frukt kan ett barn utveckla utslag, svullnad och rodnad i huden, svullnad i ögonlocken, andningsorganen, tarmskador.

Allergi kan orsakas inte bara av de aktiva substanserna i apelsinfrukten utan också av de kemiska medel som dessa citrusfrukter bearbetas för längre lagring.

På grund av den ökade risken för allergi bör varje citrusfrukt introduceras i barnmenyn med försiktighet och i små portioner.Om barnet svarade första gången provade fruktallergisk reaktion, avbryts den omedelbart och går till läkaren.

Babybröst med apelsiner
Orange bör tillsättas till kosten med försiktighet och när barnet når 9 månader

I vilken form kan jag ge?

Erbjuder ditt barn en ny apelsin, ger en smul för att börja en liten del av en orange skiva. I avsaknad av en negativ reaktion kan du fortsätta bekantskapet med barnet med sådan citrus. Varje gång du lägger till del av barnet i halvskivor.

Apelsinjuice

Det bästa valet för barnens kost kommer att göra färsk juice från apelsiner med egna händer. Det är viktigt att komma ihåg att sådan juice måste spädas med vatten 1k 1. För en förändring, kombineras apelsinjuice ofta med juice av andra frukter eller grönsaker, till exempel med morot eller äppeljuice.

Pappa och dotter gör apelsinjuice
Gör apelsinjuice med ditt barn: det är roligt!

Orange efterrätt

Barn äldre än ett år kan göra en hälsosam och god efterrätt, för vilken du ska ta två apelsiner och skalla dem och skära dem i små bitar. Också till dessert behöver du morötter (ta två medelstora morötter, skal och hugga på en rivare), russin (50 gram) och gräddfil (ca 150-200 gram). Blanda riven morötter och skivade apelsiner, tillsätt russin och gräddfil, blanda sedan allt. Om så önskas, tillsätt lite socker och citronsaft.

För vuxna barn kan du göra hemlagad apelsinmarmelad, receptet som du kan se i videoklippet av kanalen "Våra recept".

Tips för att välja

 • Du kan enkelt bestämma en mogen och smaklig apelsin med sin vikt (frukten blir ganska tung), densitet (citrus ska vara stark) och trevlig arom.
 • Om apelsinen har en tjock hud, är den inte alls kopplad till dess sötma. Tunna skinnade frukter är också mycket söta. Samtidigt är det lättare och bekvämare att rengöra en frukt med en tjockare hud för ett barn.
 • Det är inte möjligt att bedöma med orangefärgsfärgen hur välsmakande och högkvalitativ den är. Även utåt gröna frukter kan ha mogna saftiga kött. Det är bättre att fokusera på lukten och vikten av sådan citrus.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa