Vid vilken ålder kan du ge ägg till ett barn?

Innehållet

Ägget är en värdefull barnmatsprodukt, så det ingår i kosten av spädbarn från en tidig ålder. Men när det är dags att komma in i barnmenyn börjar föräldrarna tvivla vid vilken ålder och hur många som erbjuder ägg till smulorna, hur man förbereder dem på rätt sätt och hur de kan vara farliga för små barn. Dessutom undrar de om det skulle vara bättre att ge vaktelägg till vaktel och inte till kyckling. Låt oss analysera sådana frågor mer i detalj.

Kokta kycklingägg
Barn älskar ägg och hur många olika rätter du kan laga med dem!

Fördelarna

  • Ägg ger djurkroppsproteiner till ett barns kropp med en komplett aminosyrasammansättning. De är viktiga för att bygga vävnad i en växande baby.
  • Äggulor är en värdefull källa till vitaminer som är fettlösliga. Utan sin tillräckliga inkomst stör barnets kroppsväxt och arbetet hos de olika systemen i barnets kropp.
  • Också är äggulan noterad för en rik mineralkomposition, tack vare vilken hälsan hos barnets hud, dess immunitet och funktionen i nervsystemet upprätthålls.
  • De är klassificerade som kosttillskott och kalorifoetter, så de ingår i kosten för barn med vilken kroppsvikt som helst och kan också konsumeras när som helst på dagen.

Skada och kontraindikationer

Tidigare betraktades ett ägg som en skadlig produkt på grund av närvaron av kolesterol i dess sammansättning. De kallades synder av kardiovaskulära sjukdomar, och hävdar att deras konsumtion ökar kolesterolhalten, som tränger blodkärlen.

Nu, efter många studier, blev det känt att kolesterol i ägget inte har någon negativ effekt på kroppen. Tvärtom innehöll omättade syror och lecitin i ägg lägre triglyceridnivåer.

Mamma och dotter äter ägg
Att äta ägg i måttlighet kommer att gynna både dig och ditt barn.

Varför finns det allergi?

Ägg (särskilt kyckling) orsakar ofta en allergisk reaktion i samband med närvaron av animaliska proteiner i deras komposition, vilket är mycket allergiframkallande. Det är uppfattningen att vaktelägg är icke-allergiframkallande och kan användas av barn säkert, men det finns fall av allergiska reaktioner mot denna typ av ägg.

Vad är allergiframkallande - protein eller äggula?

Eftersom den högsta allergeniciteten präglas av vita molekyler och deras innehåll i ekorreägg mycket mer än i äggula, orsakar äggvita ofta allergiska reaktioner. Samtidigt kan barnets immunförsvar också reagera negativt mot äggulorna, men mycket mindre ofta. Dessutom är under bearbetningen av fullständigt separat äggula och vit mycket svårt, därför är det i förekomst av allergi inte lämpligt att använda ojämn användning.

Mer om inmatningsfunktioner äggula att locka läs i en annan artikel.

Baby tittar på ägget
Eftersom äggallergi uppträder ganska ofta är det nödvändigt att introducera dem i kosten med försiktighet.

Varför inte ge barn råa ägg?

Ett ägg kan orsaka Salmonella förorening, speciellt om det är hemlagad och inte har genomgått lämplig värmebehandling. För att förhindra utveckling av salmonellos bör barnet inte ges ägg av någon fågelråvara. Värmebehandling ska varas i minst 5-10 minuter, så att ett mjukkokt ägg inte får ges till barn heller.

Kyckling eller vaktelare hälsosammare?

Kycklingägg anses vara det mest optimala för att mata ett barn, med tanke på näringsvärdet och kostnaden. Fördelarna med vaktelägg är något högre, men kostnaden för en sådan produkt är mer än kycklingägg. Till exempel har ett vaktelägg ett högre innehåll av mineraler, vitaminerna B1, A och B2, liksom essentiella aminosyror. Du kan verifiera detta från den här tabellen:

Kycklingägg

Vaktelägg

Kaloriinnehåll

155 kcal

168 kcal

protein

12,7 g

11,9 g

tryptofan

0,17 g

0,21 g

metionin

0,38 g

0,42 g

fetter

11,5 g

13,1 g

kolhydrater

1,1 g

0,6 g

Vitamin B1

66 mcg

110 mcg

Vitamin B2

500 mcg

650 mcg

Vitamin B12

1,1 mcg

1,6 mcg

Vitamin A.

140 mcg

470 mcg

Vitamin PP

98 mcg

300 mcg

karotenoider

642 mg

697 mg

natrium

137 mg

115 mg

kalcium

50 mg

54 mg

fosfor

172 mg

218 mg

magnesium

12 mg

32 mg

järn

1,2 mg

3,2 mg

I allmänhet finns det ingen grundläggande skillnad i fördelarna med kyckling och vaktelägg. Titta på det i videon av Dr Komarovsky.

Vilka ägg kan inte ges smulor?

Barn får inte ges kalkonägg, eftersom de har en mindre användbar komposition, och kolesterol innehåller mer än i kyckling och vaktelägg. Det rekommenderas inte att laga ankor eller gåsägg till barn. Anledningen är att de är mer allergiframkallande och innehåller mer fett. Dessutom är risken att fånga salmonellos från sådana ägg mycket högre än från kycklingägg.

Hur matar du in flödet?

Spädbarn presenteras för ägg från 7-9 månaders ålder. Först försöker smulorna ett försök med kokad äggula. Detta händer vid 9 månader för barn som ammar eller 1-2 månader tidigare för småbarn som matas med en blandning.

Mängden äggula ökar gradvis till ett kvartal, och sedan till en halv dag. Det är vanligtvis knådat och läggs till grönsaksrätter eller gröt. Från början av året börjar de ge ägg med protein. På så sätt kan du fylla i menyn för karapuz ångomelett, olika typer av soufflé, grytor.

Baby äter ägg i lock
Från 7 månader kan du börja presentera ägg i barnets kost.
Beräkna ditt matningsdiagram
Ange födelsedatum för barnet och matningsmetoden

Hur många ägg per dag (vecka) kan ges till en baby på 1 år eller mer än ett vuxen barn?

Halten av ägg för spädbarn beror på vilken typ av ägg och barnets ålder:

ålder

Kycklingägg

Vaktelägg

Upp till 12 månader

Halvgolv per dag

En äggula per dag

Från 1 till 3 år

1 stycke 2 till 4 gånger i veckan

1 stycke på dagen

Från 4 till 7 år

Upp till 3 st på dagen

Över 7 år gammal

Upp till 4 st. på dagen

Vilka rätter kan kokas?

Ägg till spädbarn är inte bara kokta men också tillsatta till olika rätter, liksom brukade göra soufflor och omeletter. Äldre barn är kokta äggröra, lägga till ost, skinka, tomater och andra grönsaker till den. På barnmenyn kan det också vara en ingrediens i sallad, smörgås, kall soppa eller bakning.

Ätbart ägghantverk
Av ägget kan du göra mycket ätbart hantverk, som sedan ätas med glädje

Hur och hur mycket att laga mat?

Koka ett kycklingägg ska vara ca 8-10 minuter, vaktel - ca 2-3 minuter. Om tillagningen är mindre varaktig kommer risken för infektion med salmonellos från en sådan maträtt att vara högre än från ett kokt ägg. Men du bör inte tillåta mycket lång värmebehandling, eftersom det kan påverka utseendet och kvaliteten på produkten.

tips

  • Tvätta ägg noga innan du lagar mat eller lagar mat.
  • Efter att ha förberett ett kokt ägg för smulor för första gången ska barnet få en mycket liten smula av en produkt, storleken på ett matchhuvud.
  • Det är bäst att lägga till en så liten mängd kokt äggula till gröt, som barnet kommer att äta på morgonen, för att notera på kvällen om en negativ reaktion har uppstått för den nya produkten.
  • Kom ihåg att gommen inte bör erbjudas för första gången om barnet är sjuk eller nyligen har provat någon annan obekant produkt.
Barn äter ett hårdkokt ägg
Det rekommenderas inte att ge ett okej till ett barn.

Hur man väljer?

Kom ihåg att skalens färg och storlek inte är relaterade till näringsvärdet och kvaliteten på produkten. Det är mycket viktigare att ägna sig åt färskhet och integritet hos äggen. Köp inte ägg som har sprickor eller chipping. Du bör också vara försiktig med mycket rena ägg - om de tvättades innan de såldes, tog de bort skyddsfilmen från ytan, vilket leder till att de försämras snabbare.

Försök få dem på de kontrollerade platserna där du kan vara övertygad om produktens kvalitet och friskhet. Hemma kan du kontrollera om ägget är färskt framför dig genom att doppa det i en kastrull med kallt vatten. En substandard produkt kommer att förbli flytande, och en ny kommer sjunka till botten.

Kycklingägg med målade ansikten
Köp exklusivt hela och färska ägg
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa