Vid vilken ålder kan gelé ges till ett barn?

Innehållet

Kissel är en av de mest populära dryckerna i vårt land som har en positiv effekt på människokroppen. Är det möjligt att inkludera det i barnens kost, i vilken ålder är det bättre att göra och från vilka produkter att laga gelé för barnet?

Fördelar och läkning egenskaper

På grund av sin tjocka struktur och förmåga att täcka matsmältningsväggarna kan gelé skydda magslemhinnorna mot skador, vilket förhindrar sjukdomar i mag-tarmkanalen. Dricksjelly kan eliminera diarré och förstoppning. Dessutom rekommenderas gelé att dricka barn som inte går ner i vikt, eftersom en sådan dryck bidrar till viktökning.

Apple kissel för ett barn
Äppelgel förbrukas inte bara som en god dryck, men också för medicinska ändamål

Även den gynnsamma effekten av gelén bestäms av de produkter från vilken den är beredd:

Ingrediens för gelé

Dess egenskaper och effekter på barnens kropp

äpplen

Applegel kan ges till ett sex månader gammalt barn en av de första på grund av dess låga allergiframkallande egenskaper.

Det rekommenderas för hypovitaminos.

Skydda effektivt mot utvecklingen av anemi.

Det är en kostdryck.

Hjälper med diarré.

blåbär

Det hjälper till med problem med matsmältning (diarré, förstoppning).

Positiv effekt i smittsamma sjukdomar.

Förbättrar synskärpa.

körsbär

Den har antiseptiska egenskaper.

Det rekommenderas för inflammation i andningsorganen.

vinbär

Det bidrar till att stärka kapillärerna.

Tranbär eller hallon

Det hjälper med förkylningar, eftersom det innehåller askorbinsyra och acetylsalicylsyra.

rönn

Det rekommenderas för leversjukdom.

har koleretiska exponering.

Skillnaden är lätt laxativ handling.

Det har en diuretisk effekt.

Hercules

Rik på mineraler och vitaminer.

Fördelar i sjukdomar i magen.

Det rekommenderas för diarré.

Det har en tonisk och tonisk effekt på kroppen.

Skada och kontraindikationer

 • Kissels ska inte ges till barn som har frekvent förstoppning eller har avvikande tjocktarm.
 • Denna typ av dryck rekommenderas inte för överviktiga barn.
 • Ge inte kissel-barn med diabetes.
 • Barn ska inte ges för tjock en drink, eftersom det kan vara svårt för matsmältningssystemet.
Kissel i glasögon
Använd inte vid framställning av geléingredienser för vilka barnet har allergi

Är allergi möjlig?

Eftersom de vanligaste kissel recepten baserade på frukter och bär, kan några av dessa ingredienser prova utvecklingen av en allergisk reaktion. Efter att ha bestämt vilken produkt barnet har är allergiskt mot, är det möjligt att koka babygelén utan en sådan komponent. Det är därför inte nödvändigt att helt överge gelén i den babyallergiska personen.

Från vilken ålder kan jag ge?

För första gången erbjuds kissel spädbarn som redan är 6 månader gamla. För spädbarn yngre än ett år ges kissel i flytande form, men redan från 10 månader är det möjligt att erbjuda en smula till en sådan dryck som gör den tjockare.

Samtidigt behöver mödrar veta att blåbär och körsbärskissel rekommenderas för spädbarn äldre än 10 månader, och en rowandryck från två års ålder.

Cherry Jelly
De flesta gelébabyar kan ges till barn från 10 månaders ålder.
Beräkna ditt matningsdiagram
Ange födelsedatum för barnet och matningsmetoden

Vilken kissel tillät barn upp till ett år?

Barn yngre än ett år ges gelé, vilket bör

 • Ha en flytande konsistens.
 • Förberedas före användning.
 • Kokas från ingredienser som redan har introducerats i de smås kost, om det inte finns någon negativ reaktion på dem.
 • Ta inte med exotiska frukter.
 • Att lagas utan socker.

Hur man lagar mat

 1. Huvudingredienserna från vilka geléen är gjord är stärkelse och frukt eller bärråvara. Det finns också recept baserade på havregryn eller mjölk.
 2. Den första gelékokta enskilda komponenten, och när barnet växer, kan smaken av drycker göras mer mångfacetterad och varierande.
 3. Stärkelse måste först blandas med kallt vatten och tillsättes sedan endast till kokande vätska.
 4. Efter hällning i stärkelsen bör drycken ständigt omröras tills den blir tjock.
 5. En del av saften (om bär eller frukter används för kissel) bör inte behandlas under hög temperatur. Genom att lägga den till drycken i slutet av tillagningen kan du spara maximalt användbara ämnen.
 6. När du lagar mat i kissel, läggs även socker till, men för de yngsta barnen kan du försöka göra det utan särskilt om dryckets huvudingrediens representeras av söta frukter. Du kan ersätta socker för babygelé med fruktos eller honung (om barnet inte är allergiskt) och artificiella sötningsmedel kan inte användas för en sådan dryck.
 7. För matlagning kissel, avsedd för ett barn, ska du använda glasmjölk.
 8. Matlagning kissel smulor ska vara på en gång. Förvaring av drycken i kylskåp rekommenderas inte uppvärmning och matsmältning. Detta kommer inte bara att minska fördelarna med kissel, utan också öka risken för utveckling av skadlig bakterieflora i den.

Hur man lagar kissel utan tillsats av socker, se i videokanalen Marmalade Fox.

Bäst recept

havre

Fyll en tredjedel av ett glas havre med ett glas varmt vatten och lämna i 10 timmar (det bästa alternativet är att lämna flingorna över natten). Töm vätskan i en separat behållare, tillsätt ett glas mjölk, en nypa salt och socker efter smak. Sätt behållaren på elden och koka tills gelén blir tjock.

Havremjölkissel för ett barn
Havregryn Kissel - ett bra botemedel mot diarré i smulorna

mejeri

Rör två matskedar majsstärkelse i en liten mängd kallt vatten. Medan det sväller, ta med två glas mjölk till koka och tillsätt 60 g socker eller fruktos till den. Häll sedan ut det utspädda stärkelsen i kokande mjölk med socker (samtidigt borde du ständigt röra på drinken). Koka gelé tills det är tjockt. Vanillin, citronskal, sylt, frukt och bärsirap kan sättas till denna mjölkdryck.

äpple

Tvätta två äpplen, skalla dem och gnugga på en fin rivare och pressa sedan den revade massan med en sik för att få juice. Häll saften åt sidan, häll äppelmassan med två glas vatten och koka i ca 10 minuter. Stamma, häll den resulterande buljongen i en annan kastrull och koka. Lös upp separat tesked stärkelse i kallt vatten. Häll stärkelselösningen i kokande äppelbuljongen, vänta tills den tjocknar, ta bort från värmen, häll i äppeljuice och efter kylning låt barnet.

pumpa

Anslut ett glas färsk juice från pumpa med två glas vatten, blanda väl och koka. Separat, rör om en tesked potatisstärkelse i en liten mängd vatten och lägg sedan till pumpajuice. Smaka på, tillsätt fruktos till drycken och simma på låg värme i cirka fem minuter. Om så önskas kan kanel tillsättas till den färdiga kissel. Att ge barnet en drink bör vara lite kallt.

Pumpa Kissel
Pumpa gelé är kostsam och kommer att glädja även vuxna.

Frysta eller färska bär

För bärkissel, ta 100 gram jordgubbar, tranbär, blåbär, currants eller andra bär och 300 ml vatten. Sortera ut och skölja de färska bären bra och kapa dem sedan med köttkvarn, juicer eller blender. Juice, som visade sig vid slipning, häll i en kruka och sätt i kylskåpet.

Tårta från bären häll kokande vatten och sätt på elden. Koka den i 7 till 10 minuter, spänna sedan och dela vätskan i 2 delar. Efter kylning sätt en tesked stärkelse till en av dem och låt den svälla. I den andra delen tillsätt socker (även tillräckligt med tesked) och koka.

När buljong kokar, minska värmen och tillsätt svällt stärkelse med konstant omrörning. Koka igen, stäng av kaminen och häll saften i kylskåpet i drycken. Häll jellyen i glasögon efter blandning. Enligt samma recept kan du laga en drink från frysta bär.

Torkad frukt

Förbered ett avkok av torkad frukt, ta 30 g råmaterial och 300 ml renat vatten. Stryk drycken, tryck lite på den kokta frukten. Häll en liten mängd vätska i ett glas, där tillsätt en matsked stärkelse. Låt den återstående buljongen koka, tillsätt det utspädda stärkelsen och koka tills det är tjockt. Eventuellt kan en liten fruktos eller sockersirap läggas till drycken under tillagningen.

Torkad fruktgelé
Kissel från torkade frukter är mycket användbar.

Användningsnormerna för spädbarn och mer vuxna barn

 • Barn under 12 månader kan ges kissel 2-3 gånger i veckan. Barn äldre än ett år får en drink varje dag, men inte mer än en gång om dagen.
 • En portion gelé för ett barn på 1-3 år borde vara från 100 till 150 ml. Barn över tre år ger 150-200 ml av denna drink i taget.
 • Den bästa tiden att äta gelé anses lunch och mellanmål. Det är bättre att ge barnen dryck i form av värme.
Jordgubbsgelé för barn
Håll koll på mängden druckna gelékrummer

tips

 • Köp inte köksgelé i påsar och briketter, eftersom en sådan produkt är tillåten att ge endast till äldre barn. Den innehåller kemikalier som kan skada ett litet barn. För förskolor, och speciellt för spädbarn, bör kissel kokas med naturliga ingredienser med egna händer.
 • Koka bara barnet kissel från ingredienser för vilka krummen inte har någon allergisk reaktion. För första gången, ge barnet bara en tesked nyframställd dryck.
 • Stärkelse för gelé är också värt att laga mat själv, och inte köpa i affären. För att göra detta, skalla potatiserna och hugga dem i en mixer. Gruel, som visade sig efter en sådan slipning, satt i cheesecloth. Tie upp cheeseclothen och låt potatismassan ligga en stund för att isolera stärkelsen.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa