Vid vilken ålder kan du ge barntomater?

Innehållet

Vegetabiliskt lock är en av de viktigaste för barnets första år av livet, eftersom det ger smulorna värdefulla vitaminer, fibrer, spårämnen och andra användbara ämnen. En av favoritgrönsakerna i både vuxna och barn är tomater. Men deras ljusa färgämnen ger anledning till bekymmer, så innan föräldrarna ska introducera en sådan god och hälsosam grönsak i barnmenyn, bör de lära sig mer om dess effekt på barnens kropp och den optimala tiden för barn att lära känna tomater i olika former.

Fördelarna

  • Tomater är rika på vitaminerna B1, PP, K, A, B2, beta-karoten, kalium, jod, koppar, järn, kalcium, zink och många andra värdefulla föreningar.
  • Som en del av tomatämnet är lykopen en positiv effekt på hjärt-kärlsystemet. Det kan också förhindra cancer. Det är viktigt att veta att dess absorption förbättras med värmebehandling av tomater.
  • Organiska tomater, phytoncides och pektin finns i mogna tomater. De är användbara för matsmältningssystemet och excretionssystemet.
  • Tomat anses vara en bra antioxidant. Det har också antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper.
  • Användningen av tomater tiner blod, accelererar metaboliska processer, lugnar nervsystemet.
  • Tomater är bra som mellanmål eftersom de kan stimulera aptit.
Tomater är inte bara läckra, men också mycket friska.

Du kan lära dig mer om de fördelaktiga egenskaperna hos tomater genom att titta på programmet "Live Healthy".

cons

  • En allergisk reaktion på tomater uppträder ofta.
  • Tomatar är kontraindicerade i sjukdomar i matsmältningssystemet, såväl som njursjukdom.
  • I växthus tomater kan det finnas för många kemikalier som kan orsaka barnförgiftning.
  • Överdriven konsumtion av tomater hotar problem med matsmältningssystemet.

Från hur många månader kan du lägga in foder?

Värmebehandlad tomat kan föras in i barnens kost från 10 månaders ålder.

Friska tomater ska inte ges till barn yngre än ett år.

Beräkna ditt matningsdiagram
Ange födelsedatum för barnet och matningsmetoden

I vilken form att ge?

Du kan introducera ett barn av det första året med tomater i form av tomatjuice eller tomatpuré.

Det bästa valet skulle vara den färdiga produkten från en pålitlig tillverkare av barnmat. Den första delen ska inte vara mer än 1/2 tesked av produkten och med normal tolerans kan den gradvis ökas.

Kronor äldre än ett år erbjuds råa tomater, skalade (för rengöring måste grönsakerna skållas med kokande vatten).

Att introducera tomater i kosten bör vara tidigast 10 månader

För ettåriga barn är tomater malda i potatismos, och för barn över 1,5-2 år, som redan är lärt sig att tugga, de kan läggas till sallader och snacks. Samtidigt rekommenderas att fylla disken med vegetabilisk olja, eftersom det förbättrar absorptionen av lykopen. Om ett barn har matsmältningsbesvär rekommenderas inte tomater och gurkor att kombinera i sallader.

Rätter med tomater för barn över 3 år blir mer olika - de bakas med andra grönsaker, ost eller kött, läggs till soppor, olika sallader och pajer. Blanda inte tomater med mejeriprodukter.

Ska jag ge saltade eller inlagda tomater?

Konserver och tomater innehåller ingredienser som skadar barnens kroppar (vinäger, salt, kryddiga kryddor) Därför rekommenderas de inte för barnmat till 3 år och för barn från 4 till 7 år bör den dagliga delen av sådana produkter vara begränsad.

Om ett barn har problem med njurarna, är blodtryck och hjärta, tomater i salt eller betad form kontraindicerade för dem i allmänhet.

Tips för att välja

För babymat är det bäst att använda marktomater, eftersom det finns fler kemikalier i växthusgaser. Köp intakta mogna grönsaker med en jämn färg, utan mörka fläckar eller ruttna fläckar.

När du väljer, utvärdera utseendet på tomater, deras färg och mjukhet

Vad ska du göra om du är allergisk?

Om ett barn som har provat en tomat för första gången eller i flera dagar har en allergisk reaktion i form av utslag, matsmältningssjukdomar, rinit, torr hosta, rodnad på huden eller andra tecken, avbryts produkten nödvändigtvis.

När symtom uttrycks bör du rådfråga din läkare så att han föreskriver en lämplig behandling, och upprepad provning av införandet av tomater i kosten rekommenderas vid senare ålder.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa