När kan jag ge barnvitkål?

Innehållet

Broccoli, bröstkål och blomkål ingår i barnmenyn redan under det första året av livet, men de flesta mödrar är rädda för vitkål. Är det möjligt att introducera denna grönsak i babyfodring, hur är det användbart och hur man lagar det för ett barn?

Fördelarna

Denna grönsak, som är välförvarad i vår latitud, innehåller användbara vitaminer och mineraler, särskilt fosfor, kalcium, askorbinsyra och B-vitaminer.

Dessutom har det andra fördelar:

 • Det hör till allergivänliga produkter.
 • Detta är en kaloriprodukt som kan ingå i menyn på ett överviktigt barn.
 • När det är friskt stimulerar det produktionen av enzymer och tarmmotilitet.
 • Surkål är rik på vitaminerna C, A och Grupp B.
Vita kål i barnets kost kommer att fylla den lilla kroppen med nödvändiga vitaminer

Du kan lära dig mer om fördelarna med "Live Healthy" -programmet.

cons

 • På grund av innehållet i grov fiber kan det irritera mag-tarmslimhinnan.
 • Att förbruka stora mängder leder till buksmärta, flatulens och problem med avföringen.
 • Även om det är sällsynt kan det finnas allergier.
 • Syrkål innehåller ättika, vilket kan skada barnens matsmältningsorgan.
 • På grund av det ökade histamininnehållet i surkål kan användningen leda till en pseudo-allergisk reaktion (allergiska symptom uppstår).
Problem med assimilering av kål kan undvikas genom att införa det i barnets diet i minimala portioner

Från vilken ålder kan jag ge?

 • Vitkål kan ges till ett barn yngre än ett år, men först efter mötet med andra grönsaker - korg, blomkål, morötter, pumpa, potatis, broccoli och andra. Att tillsätta kål till vegetabiliska rätter för ett barn rekommenderas inte tidigare än 7-8 månader.
 • I fräsch form kan den ingå i menyn för ett barn från 3 år, förutsatt att barnet inte har sjukdomar i matsmältningssystemet, som gastrit eller pankreatit. Dessutom måste barnet tugga mat tillräckligt bra för att äta.
 • En stubbe anses vara en skadlig mat, eftersom olika skadliga föreningar ackumuleras i den under mogning av grönsaken. Av denna anledning kan barn inte få en stjälk.
 • I fermenterad form är det tillåtet i barns kost äldre än 3 år, men i små mängder.
Prata med din barnläkare innan du bestämmer dig för att ge vitkål till din bebis.
Beräkna ditt matningsdiagram
Ange födelsedatum för barnet och matningsmetoden

Gå in i kosten

För att bekanta barnet med vitkål utan att hälsan skadas, borde du lägga till lite av denna grönsak i en flerkomponent potatismos och titta på barnets reaktion på denna mat. Om barnet överförde denna produkt normalt, nästa gång dess mängd i potatismos kan ökas något. Om några symtom på intolerans inträffar bör introduktionen av kompletterande livsmedel skjutas upp.

Babykål bör introduceras i kosten gradvis och lägger den till disken från andra grönsaker

Matlagningsmetoder

Oberoende kålrätter för barn under ett år är inte kokta. Grönsaker läggs till potatismos med andra typer av kål, morötter och andra grönsaker, och de förbereder också renad soppa.Barn äldre än ett år kan laga stewed kål, samt ångkål kotletter, grönsaksgrytor, kålrullar och andra rätter. Småbarn över 3 år förbereder färska sallader, soppor, grytor och mycket mer.

Tips för att välja

Köpa kål till ett barn, noggrant inspektera huvudet. Ta inte grönsaken med knäckta och blåmärken, såväl som med exfolierade löv. Köp en produkt med inte tjocka blad av enhetlig färg. Att röra grönsaken måste vara stark och fast.

Vad är mer användbart - vit eller blomkål - Du kan ta reda på genom att titta på programmet "Live Healthy".

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa