Vid vilken ålder kan du ge ditt barnbönsaker - ärter, bönor och linser?

Innehållet

Många mödrar är glada att äta baljväxter själva, men är rädda för att komma in i deras son eller dotter, och tro att dessa produkter kommer att skada barnets matsmältningsorgan. De tvivlar på om ett år gammalt barn kan få erter, linser och bönor, och vet ofta inte vilka rätter är gjorda av baljväxter för en barnmeny. Låt oss skingra rädsla och förtydliga när det är tillåtet att introducera i barnens diet sojabönor, ärtor och andra produkter från denna grupp.

Fördelarna

 • De innehåller en stor mängd proteiner, liksom fiber, så de kombinerar fördelarna med kött och grönsaker. Det mest värdefulla proteininnehållet i baljväxter är soja. Det rekommenderas om du inte kan äta kött eller mjölk, till exempel med laktasbrist.
 • De har mycket vitaminer. I synnerhet innehåller soja mycket beta-karoten, D-vitamin, kolin, biotin, folsyra, vitamin E och vitaminer från grupp B. Det finns många vitaminer C, PP, Grupp B, K-vitamin och karoten i bönor och gröna ärter.
 • De är en källa till mineralföreningar. Barnet kommer att få koppar, zink, jod, kalcium, magnesium, järn och andra mineraler från bönorna. Ärtor är en värdefull källa till selen, magnesium, kalcium och järn salter, fosfor, jod och kalium.
 • Användningen av sådana produkter bidrar till avlägsnande av radionuklider, tungmetaller och andra skadliga ämnen från människokroppen.
 • De är aktivt engagerade i matsmältningssystemet. Deras användning ökar produktionen av magsaft och underlättar tarmrörelsen.
 • Förutom grupp B-vitaminer innehåller linser friska omega-fetter, magnesium och järn.
 • Linser kallas ekologiskt rena produkter. eftersom det inte ackumulerar skadliga föreningar och kan användas säkert av barn.
 • På bönan firar antimikrobiell, sockersänkande och diuretisk verkan.
 • Att äta gröna ärtor hjälper undvik anemi.
 • Ärter, sojabönor, bönor och andra baljväxter anser allergifria produkter.

cons

För tidigt införande av sådana produkter i barnens diet eller deras överskott orsakar ökad gasbildning i tarmarna, liksom förstoppning. Äldre baljväxter är egentligen ganska tunga att assimilera, så de blötläggs innan de lagas och erbjuds barn i små kvantiteter. Om du följer dessa rekommendationer kan alla nackdelar undvikas.

Från vilken ålder kan jag ge?

Gröna ärtor och grön bönor Du kan komma in i locket av barnen tillsammans med andra grönsaksrätter, inklusive dem i multicomponent vegetabiliska purees och renade soppor. Detta kan göras från 7-8 månaders ålder. Barnet kan också erbjudas färdiga potatismos, tillåtna för sin ålder. Samtidigt rekommenderas att bönor ingår i barnmenyn inte mer än 2 gånger i veckan.

Det är inte tillrådligt att laga mat från mogna baljväxter för ett barn under 2 år, men även i två års ålder är sådana kulturer markerade och erbjuds endast som en del av soppor och andra flerkomponenter.

Det är möjligt att ge barn separata rätter från torra ärter, sojabönor och bönor från 3 års ålder i en mängd av högst 100 gram. När det gäller konserverade produkter kan de också erbjudas barn som har fyllt 3 år.

Beräkna ditt matningsdiagram
Ange födelsedatum för barnet och matningsmetoden

Gå in i kosten

Du bör börja mata med gröna frukter (unga), inklusive dem i små mängder i vegetabiliska sopprecept eller potatismos. Låt barnet gradvis vänja sig till nya smaker, då kommer hans matsmältningsorgan bättre att klara av matsmältningen av denna mat.

Med tiden kan du behandla en smula av mosade gröna ärter, och inom några veckor - mashed unga bönor (pods). För det första testet räcker det med att ge barnet en tesked av sådan puré, och under en normal reaktion ökar volymen gradvis till 30-50 gram.

Matlagningsmetoder

 • För att koka barnet gröna bönor, ska de tvättas och blötläggas en stund (i 5-10 minuter). Tillagning, häll produkten med en stor mängd vatten, koka och täck inte med lock. Sala skålen i slutet av tillagningen.
 • Om du lagar mogna baljväxter för ditt barn, efter noggrant urval och tvätt, ska de blötläggas i kallt vatten i 3 eller 4 timmar. Sedan kokas de också med en stark koka i en stor volym vatten, stänger inte locket och salt läggs till smak i slutet av kokningen. Därefter är de mashed.
 • I menyn på ett barn över 2 år kan det inte bara finnas ärtgröt och potatismössor, men även sådana baljväxter som kotletter, grytor, sallader, grytor och andra.
 • Det är bättre att ge sådana produkter tillsammans med grönsaksrätter, eftersom kombinationen av bönor, ärter och andra baljväxter med animaliskt protein försämrar deras matsmältning.

Tips för att välja

Välja bönor och ärtor, köp korn utan skada, samma storlek och färg. Piporna måste vara stora och glänsande. Vid val av linser föredrar du också korn med samma storlek, som kommer att ha en likformig färg.

Du kan ta reda på vad som är mer användbart - ärter eller röda bönor, genom att titta på programmet "Att leva friskt!".

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa