Vid vilken ålder kan svamp ges till barn?

Innehållet

Många vuxna gillar rätter med svamp, men med ett barns utseende i familjen, vågar ofta inte mödrar att laga svampsoppa eller potatis för svamp för familjen, med vetskap om att barnet säkert vill försöka med sådan mat. Åsikter om åldern för att inkludera svampar i barnens diet skiljer sig från föräldrar och läkare. Och om inställningen till skogsvampar är ganska försiktig med nästan alla, så är möjligheten för barn som använder mushroner kontroversiell.

Vissa hävdar att dessa svampar är mycket lättare att smälta skog och kan ingå i barnmenyn, om du väljer och lagar dem på rätt sätt. Andra tror att barn inte behöver några svampar, även mushroner. Låt oss se när det är möjligt att förbereda ett barn med en svampdisk och om sådana svampar är användbara för barn.

Fördelarna med svampar

På grund av de potentiella problemen med assimilering tilldelar många vuxna svamp till skräpmat, vilket inte borde erbjudas barn alls. ändå högkvalitativa svampar matvärdet är ganska högt. De ger människokroppen växtproteiner, fibrer, vitaminer C, PP, D, A, Grupp B, kalcium, lätt smältbara fetter, kalium, fosfor och många andra föreningar. Dessutom är mushroner en källa till enzymer och organiska syror.

Det bör noteras att majoriteten av näringsämnena i sammansättningen av svampar är koncentrerade i sina kepsar, och chitin skadligt för barnets kropp är mer representerad i benen. Av denna anledning är endast svampdräkter lämpliga för barnmat.

Artificially grown mushrooms är mest användbara för barnens kroppar.

Vad är skadliga svampar

Begränsningen av användningen av svampar i barndomen är inte bara kopplad till innehållet av kitin i en sådan produkt, som inte smälts och förhindrar andra näringsämnen från att assimilera. Skogs svampar absorberar många ämnen från jorden, inklusive farliga. Men, om vi pratar om mushrooms som köpts i affären, är denna brist på svamp utesluten. Av denna anledning är införandet av svamp i barns kost tillåtet lite tidigare än svamp som samlas in i skogen.

Läs mer om fördelar och faror med mushroner som beskrivs i videon:

Från vilken ålder att ge?

Vissa läkare rekommenderar inte att ge några svampar till barn yngre än 10-14 år, men många barnläkare, inklusive Yevgeny Komarovsky, tror att det är tillåtet att prova mushopplingar från 2 års ålder. Alla läkare är enhälliga - det är oacceptabelt att erbjuda svamp till ett ettårigt barn.

Ett barn som är 2 år kan ges svamp som odlas industriellt. Först ingår de i barnmenyn i små kvantiteter, till exempel, som en del av en sås eller i tillägg av flera svampar till huvudrätten. Med tiden kan du laga barnet skalade och välkokta bitar av svamp. Frekvensen att äta måltider med svamp för ett barn under 5 år (till exempel vid 4 år) är begränsad till 1 gång per vecka.

Många läkare rekommenderar att flytta bekantskap med alla svampar, inklusive svampar, i åldern 7-10 år. De associerar en sådan rekommendation med det faktum att skolbarnsbarnet redan har helt bildat matsmältningssystemet, så det kommer inga problem med matsmältningen av svampdiska. Om barnet har några problem med mag-tarmkanalen är införandet av svampar i hans kost före 10 års ålder väldigt oönskade.

För barn äldre än två år kan du laga svampsoppan

Hur man väljer mushrooms för barnmenyn?

Barn bör ges endast svamp från affären, eftersom sådana svampar inte absorberar skadliga föreningar från jorden, som vilda växter. Köp för baby mat små svampar ljus nyans. Neka att köpa mörka, hala eller fläckiga mushrooms. Det är inte heller nödvändigt att förvärva onödigt stora svampar, eftersom de är överfyllda och innehåller mindre näringsämnen.

Om du köper packade svampar läser du noggrant informationen på förpackningen - datumet för insamling av svamp, datumet för förpackningen och utgångsdatumet. När du tar med svamparna, var noga med att ta bort filmen och förvara i kylskåp i högst 24 timmar. Om du inte ska laga något med dem genast kan du skicka mushroomerna till frysen, där de kan lagras i upp till 1 år.

Om så behövs kan fräscha svampar förvaras i frysen

Svamprätter för barn

Sådana läckra svampar, som mushrooms, kombineras perfekt med grönsaker, potatis eller kötträtter. De kan vara en ingrediens i grönsaksgrytor, kålrullar, omeletter, soppor.

Många vuxna gillar också en mängd bakverk med svampfyllning, men för barnmenyn rekommenderas det inte, eftersom kombinationen av svamp med deg är ganska svår att smälta. Erbjud pannkakor, pizza eller mushroom pajer till barn endast från 14 års ålder.

Creamsoppa

För en sådan maträtt, ta en lök, en potatis och en medium morot, samt ca 500 g mushroom. Processen med att laga soppen kommer att vara enligt följande:

  1. Häll 500 ml vatten i pannan, lägg behållaren på spisen och vänta tills den kokar.
  2. Medan vattnet värms, rengör grönsakerna och hugg dem fint och lägg dem sedan i kokande vatten.
  3. Lämnar lök, morötter och potatis att koka, tvätta, skalla och hugga svampen.
  4. Doppa mushrooms i grönsaksbuljongen, laga soppan tills alla ingredienser är kokta över låg värme.
  5. När du har tagit bort pannan från kaminen, använd en nedsänkningsblandare för att göra en krämsoppa.
  6. Salta färdig maträtt till smak och strö med örter och krydda med gräddfil. Det är gott att servera med torkat i ugnsvetekrutonen.

De flesta barn gillar denna soppa, men du kan inte ge det till ett barn som aldrig har smakat mushroner tidigare. Låt barnet först bekanta sig med svampdiskarna i form av sås.

Mushroomspuré soppa

sås

Den sås som är framställd av mushroner gör att du kan lägga till en ny smak och trevlig smak på vanliga rätter av kyckling, potatis eller ris. Detta recept är lämpligt för barn äldre än tre år:

  • Tvätta, skalla och koka 8-12 små mushroner i 500 ml vatten.
  • Klipp en renad lök och lök i en liten mängd vegetabilisk olja och lägg sedan till buljongen.
  • Stekt en matsked mjöl i en torr stekpanna. När det köper en gyllene nyans, salt och med konstant omrörning häll het svampbuljong i stekt mjöl.
  • Koka såsen i ca 10 minuter, avlägsna sedan från värmen och sätt 2 msk i maträtten. skedar av smör. Om så önskas kan hakade gröna också läggas till denna svampsås.
Champignonsvampsås
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa