Från vilken ålder kan du ge nötter?

Innehållet

Nötter innehåller många näringsämnen, men deras användning i barndomen har vissa begränsningar. Därför bör du, innan du behandlar en baby av något slag, lära dig om deras fördelar och skador för barnets kropp, samt de rekommenderade datumen för införande av nötter i barns kost.

Fördelarna

 • Varje mutter är en produkt med hög näringsvärde. Tillagd till barnsdiet i små mängder, kommer det att berika det med en mängd olika näringsämnen.
 • De är en värdefull källa till naturliga oljor där fleromättade fettsyror är närvarande. De är viktiga för barnets normala funktion och har ett stort inflytande på mental utveckling. Särskilt mycket hälsosamma fetter i mandel, hasselnötter och valnötter, samt i jordnötter. Samtidigt kommer valnötter att ge barnet och omega-3 fett.
 • Barn får vegetabiliska proteiner och fibrer från dem, så de är viktiga för kosten hos barn som inte använder ägg och kött, och har också en positiv effekt på tarmfunktionen.
 • De är källan till många vitaminföreningar. (främst vitamin E, men de innehåller också andra vitaminer), liksom mineralsalter (kalcium, zink och andra), så deras användning är viktigt för immunitet och bibehåller barnets kropps hälsa. Speciellt rik på vitamin E är hasselnöt.
 • Tack vare kombinationen av ett ganska högt kaloriinnehåll, lätt smältbara fetter och värdefulla växtproteiner Denna produkt rekommenderas för ökad fysisk ansträngning.
 • Brasilien mutter på grund av hög selenhalt kunna normalisera blodsockernivån och hjälpa till med hudsjukdomar.
 • Att förbruka valnötter kan eliminera jodbrist. De har en positiv effekt på mental aktivitet, liksom att bekämpa anemi och hypovitaminos.
 • Cashews innehåller mycket järn, så de rekommenderas för anemi och frekvent förkylning. De har också en positiv effekt på tandköttets och tänderna.
 • Svart valnöt har antihelminthic och antibakteriell verkan.
 • Jordnötter kan ersätta mjöl, och används ofta för att diversifiera smaken av välbekanta rätter, till exempel att lägga till efterrätt eller att förbereda en sås.
Nötter rekommenderas för anemi, jodbrist, hudsjukdomar och andra sjukdomar.
Nötter är väldigt näringsrika, innehåller många vitaminer, mineraler och fetter.

skada

Efter att ha lärt sig fördelarna med olika typer av nötter, bör man inte glömma bort eventuella skadliga effekter på barnens kropp.

De kan vara farliga för barn i följande situationer.

De klassificeras som allergifria produkter som kan orsaka allvarliga och snabba allergiska reaktioner (och även när de används i små mängder). Detta är den främsta anledningen till att de inte ska ges till små barn. Allergisk reaktion kan förekomma på en typ av nötter, men det händer flera på en gång.

Om en allergi redan har uppstått kvarstår den fram till slutet av livet och kan utlösas inte bara av hela nötter utan också av oljor (till exempel om du lägger valnötolja i en maträtt), godis eller andra produkter i tillverkningen som de används till.

 • De kan vara individuell intolerans, som uppenbarar sig bara i barndomen, och när ett barn växer upp, passerar dess symptom.
 • Några typer av nötter (till exempel brasilianska eller cashewnötter) är farliga råa, så de borde definitivt stekas.
 • Om de är inaktuella och bortskämda kan de orsaka matförgiftning.
 • Eftersom de anses vara ganska svåra att smälta, rekommenderas de inte att ge barn med sjukdomar i matsmältningssystemet.
 • Eftersom deras kaloriinnehåll är ganska högt bör de vara begränsade i näring hos överviktiga barn.
 • Valnötter ska inte ges till barn med förhöjda gastrointestinala sjukdomar, liksom med ökad blodkoagulering.
 • Överdriven användning av mandlar är farlig för barn med nervsystemet och arytmier.
 • Hasselnötter bör inte ingå i kosten hos barn med leversjukdom och diabetes.
Nötter kan orsaka allergier, upprörd matsmältningssystem, förvärring av diabetes och leversjukdom.

Från vilken ålder att ge

De flesta läkare, bland vilka är den populära barnläkaren Komarovsky, rekommenderar att man fördröjer bekantskap med nötter fram till tre års ålder, och vissa läkare råder att ge dem endast över 5 års ålder. Detta beror på att barn under tre är mer benägna att reagera. allergier på en okänd produkt. Dessutom riskerar ett litet barn risken att kväva nötter, eftersom de är ganska fasta och små.

Det är möjligt att behandla en baby med krossade nötter även lite tidigare (vid 2 år) om krummen inte har en allergitendens och delen blir liten. Samtidigt kan de inte ges till ett ettårigt barn.

Läkare råder att inte inkludera nötter i barns kost före 3 år

Hur man går in i kosten

Erbjuder någon form av nötter för första gången, begränsa en sak eller till och med en del av den. Det är bäst att behandla ett barn över 3 år med en mutter under frukost för att bestämma toleransen för en sådan produkt under dagen. Om barnets välbefinnande inte försämrats, är avföring normal, det finns ingen magsmärta och det finns inga andra manifestationer av en negativ reaktion, nästa gång du kan få två muttrar och med god uthållighet kan du gradvis öka delen.

Det första provet av nötter som ett barn borde inte vara mer än en sak

Hur man ger

För att muttrarna ska absorberas bättre rekommenderas de att ges som mellanmål, som en separat maträtt. Om de inte rengörs, till exempel inshell valnötter, rekommenderas rengöring omedelbart före användning. Nötterna går bra med torkad frukt och honung - från denna blandning för barn kan du göra friska sötsaker (förutsatt att det inte finns någon allergi mot någon av komponenterna).

Hur mycket att ge

För att bedöma den dagliga normen för en viss bebis, använd volymen av hans palmer. Ett barn kan äta så många nötter om dagen som i handen. I det här fallet kan du ge en typ av nötter, men efter att ha blivit bekant med alla slag är det att föredra att behandla barnet med en blandning av olika sorter. Den rekommenderade frekvensen av att äta nötter hos barn är 1-2 gånger i veckan.

Hur man väljer

Det är bättre att köpa nötter i affären, eftersom de förhållanden där de är på marknaden kan leda till skadorna (till exempel exponering för solen). Innan du ger en mutter till ett barn, prova det själv. Om smaken är obehaglig eller rancid ska de kastas bort.

När det gäller valet av olika sorter, överväga följande funktioner:

 • Det vanligaste och billigaste alternativet är jordnötter, men det anses vara den mest allergiframkallande. Även om jordnötter är baljväxter, för deras egenskaper, klassificeras en sådan produkt som nötter. Barnet får inte ges påsar av saltade rostade jordnötter. Det är bäst att välja oskalad valnöt för barnmat, till exempel i skal, och steka det sedan i ugnen och städa det själv.
 • Brasilötter är också klassificerade som mycket allergiframkallande. Dessutom innehåller de några ämnen som är farliga för barn, så användningen är begränsad till 1-2 saker per dag.
 • Mycket användbara och välsmakande valnötter som de flesta barn på grund av deras ovanliga form. När man väljer dem är det viktigt att inte köpa en torkad och rancid produkt, då kommer det bara att gynna. Den optimala dosen för barn är 2 delar per dag.
 • Många barn älskar pinjenötter mycket, eftersom de är söta och små i storlek. Det lockar också barnen i form av cashewnötter. Båda dessa sorter köps vanligtvis i renad form, så du bör vara uppmärksam på hållbarhet och utseende av produkten.
 • Hasselnöt är en tillgänglig produkt i våra breddgrader och har inte bara många användbara egenskaper utan också en speciell smak. Det rekommenderas att köpa det obehandlat, och om du köpte hasselnötterna utan skal, behåll dem i högst sex månader.
 • Välja mandel för ett barn, köp bara söta sorter. Om du vill köpa skalade mandlar är de mer föredragna i förpackningar, eftersom de är bättre skyddade mot yttre påverkan än bulkprodukten. Köp inte våta, rynkade eller mörka mandlar. Också vägrar att köpa om de har en oljig eller möglig yta.
 • Pekannötter rekommenderas inte för barn på grund av risken för allergier, men med god uthållighet är det ganska möjligt att inkludera det i kosten för att fylla det med vitaminer. När du köper, se till att mutterns skal är rent och inte skadat.
 • När du köper pistaschmandlar, var uppmärksam på deras utseende. Föredragna öppna nötter med ljusa skal och gröna kärnor. Titta på filmen mellan kärnan och skalet - det ska vara brunt.
 • När du väljer hasselnötter i skalet, se till att det är skelets integritet och att det inte finns lukt. Köp inte dem om de är färgade eller fläckiga.
Barnläkare rekommenderar att man börjar använda mutterinsatsen i barnens diet från valnötter, eftersom de är mindre allergiframkallande

Se följande videor för valnötternas fördelar och skador.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa