Vid vilken ålder kan getmjölk ges till en bebis?

Innehållet

Utan tvekan är mjölk från mammens bröst det mest användbara och värdefulla för alla spädbarn, men ibland finns det en situation när amning är omöjlig. I det här fallet tycker moderen om alternativet, till exempel getmjölk. Är det möjligt att ge dem en baby efter födseln? Vid vilken ålder är det tillåtet att introducera det i kompletterande livsmedel och hur man gör det korrekt? Låt oss räkna ut det.

Vad är användbart?

 • Proteiner i kompositionen innehåller alla aminosyror som är viktiga för barnets tillväxt.
 • Barnet får vitaminer, magnesium, kalcium och andra fördelaktiga ämnen.
 • Det absorberas i barnens tarmar lättare än från en ko, eftersom dess proteiner är ljusare och storleken på fettmolekylerna är mindre.
 • I magen koagulerar den för att bilda små bollar, och själva processen liknar matsmältningen av bröstmjölk.
 • Allergi mot det förefaller mycket mindre ofta än konjölk, vilket gör det möjligt för oss att rekommendera det till allergiker med intolerans mot mjölkproteiner och för atopisk dermatit.
 • Färsk getmjölk har antibakteriella egenskaper.
 • Användningen av en sådan mejeriprodukt hjälper till att eliminera dysbios.
 • På grund av närvaron av taurin är en sådan produkt användbar för immunitet och hjälper till att motstå förkylningar.
 • Eftersom laktoshalten är mycket låg, är denna produkt godkänd för näring av laktasbristiga barn.

Du kommer att lära dig mer om fördelarna genom att titta på programmet "Om det viktigaste".

Hur många månader kan jag ge till barn?

De flesta barnläkare rekommenderas inte att införa getmjölk i barns kost tidigare än 1 år. Denna produkt är oacceptabel i näringen av barnet de första 6 månaderna, så även i skild staten kan det inte ges till en månadgammal baby eller ett två månader gammalt barn. Sådana små barn får endast matas bröstmjölk.

Om det i ett tidigt skede finns behov av att ersätta mjölk, är det bäst att välja en anpassad blandning. Dessutom, om barnet är allergiskt mot koprotein, kan mamman hämta en blandning baserad på getmjölk. Denna produkt innehåller den i torr form, som rengörs och balanseras för att tillgodose behoven hos spädbarn upp till ett år.

Från 9 månaders ålder kan ammande barn innehålla getmjölk som en av grötkomponenterna i kosten. För artificiella barn kan gröt på den erbjudas lite tidigare - från 7-8 månader. Även barn i denna ålder kan ges produkter på sådan mjölk, till exempel, ost.

Åldern på 12 månader kallas minimum för de flesta läkare när du kan ge både get och mjölk i stället för en blandning. Så det borde inte introduceras i barnens kost tidigare än ett år och för att ge det till ett ettårigt barn måste du först veta hur man spädar en sådan produkt med vatten, för att under 3 års ålder rekommenderas getmjölk inte.

Beräkna ditt matningsdiagram
Ange födelsedatum för barnet och matningsmetoden

Varför inte ge barn upp till ett år?

Getmjölk som introduceras i spädbarns diet för tidigt kan påverka dess hälsa negativt av följande skäl:

 • I denna produkt finns proteinet i mycket större kvantiteter än i bröstmjölk. Överskott av kasein, även om det smälts lättare än från mjölk, utövar fortfarande en större belastning på tarmarnas tarmar under det första levnadsåret.
 • Fetthet överstiger väsentligt det tillåtna i en tidig ålder, och det finns inget lipas i dess sammansättning. Av denna anledning måste den spädas, men även när den är utspädd kan den orsaka problem med matsmältningen, eftersom mag-tarmkanalen hos spädbarn yngre än ett år gammal inte är tillräckligt utvecklad för att smälta mjölken från djur. Dessutom, efter utspädning, är värdefulla egenskaper delvis förlorade.
 • Överdriven kalcium och fosfor i en sådan produkt framkallar utvecklingen av rickets hos spädbarn. Fosfor absorberas av barnets kropp i ökad mängd, vilket gör att njurkrummerna fungerar i ökat läge. Som ett resultat visas en sådan nödvändig baby kalcium tillsammans med överskott av fosfor. Samtidigt förlorar barnet också andra användbara ämnen, och riskerar också att få uttorkning.
 • Det innehåller väldigt få vitaminer A och D, det finns nästan ingen järn och folsyra, på grund av vilken utveckling av ett barn som överförs till sådan näring i stället för modermjölk eller en lämplig åldersblandning kan vara försenad. Sådana barn utvecklar anemi och några andra sjukdomar.

Kontra

Dricksmjölk från getter rekommenderas inte om du är överkänslig mot en sådan produkt. Allergiska reaktioner är sällsynta men fortfarande möjliga. Dessutom bör dess användning undvikas i sjukdomar i bukspottkörteln.

Yttrande Komarovsky

En välkänd läkare anser att getmjölk utan förtjänst bifogas stor betydelse, men i själva verket är fördelarna och skadorna hos en sådan produkt jämförbara med koens egenskaper. Det innehåller också för mycket fosfor och saknar många vitaminer. Den enda skillnaden är magspridningsprocessen, vilket gör den lämplig för att mata barn med frekvent regurgitation.

Komarovsky tillåter utfodring av spädbarn med getmjölk i en situation där det inte finns några pengar för en bra mjölkblandning, och det finns en get i hushållet. Samtidigt rekommenderar en populär barnläkare att den endast får spädas så att den slutliga produktens fetthalt inte överstiger 2%.

Du kan lyssna på kommentaren av Dr Komarovsky i videon nedan.

Hur man väljer och köper?

Bebisar ska ges endast kvalitetsmjölk, så det bästa alternativet är en produkt från sin egen get eller en get av nära vänner. Om produkten köps på marknaden, fråga om tillgången på ett veterinärintyg. Om du köper den i en butik, bör du noga granska produktens hållbarhet.

Innan du erbjuder mjölk till ditt barn, var noga med att prova det själv. Om produkten har en främmande smak eller lukt, är det bättre att inte erbjuda det till barn. Färsk getmjölk kan förvaras i kylskåp i upp till tre dagar.

Pasteuriserad eller hemkokad getmjölk lagras väl i en keramisk eller glasbehållare i kylskåpet i upp till 10 dagar. Det kan också kokas och förvaras i en emaljpott, och metall för dessa ändamål är inte lämplig. För att spara produkten under en längre period utan kokning kan mjölken frysas. Efter upptining och noggrann omrörning blir produkten nästan lika frisk.

Hur man går in i kosten

Om barnet är ett år gammal och modern är intresserad av hur man överför barnet till getmjölk, är det viktigt att komma ihåg dessa grundläggande nyanser:

 • Produkten bör introduceras gradvis, med början på en sked.
 • Första gången det späds 1 till 3, och sedan gradvis minska den tillsatta volymen vatten.
 • Rekommenderad mängd användning per dag för ett barn 1-3 år är 200 ml.
 • Kokning krävs. Det är acceptabelt att ge det utan värmebehandling i en liten mängd endast när föräldrarna själva tar hand om geten och är övertygade om sin hälsa.

Observera att många barn inte gillar denna typ av mjölk på grund av sin specifika lukt.Att tvinga ett barn att prova en obehaglig produkt borde inte vara. Om fittan kategoriskt nekar att dricka den, erbjud produkten lite senare eller blanda den med en produkt som länge varit bekant och älskad för barnet.

Hur man lagar matost

Höstost, gjord hemma från getmjölk, är mycket användbar och inte sämre än traditionell stallost från korsmjölk.

Förbered det, ta 1 liter getmjölk och fortsätt enligt följande:

 1. Efter att ha hällt mjölken i en emaljgryta, värm den till ca + 40 ° C.
 2. Lägg försiktigt 700 gram fettfri yoghurt och mixa.
 3. Ta bort behållaren från värmen och linda den i en filt.
 4. Låt produkten stå över natten.
 5. På morgonen blandar den komprimerade massan och släcker.
 6. När blandningen värms över låg värme i 20 minuter, rör om det igen. Om du rör röret försiktigt och långsamt från botten upp får du stora flingor. Om du rör om massan snabbt i en cirkulär rörelse, kommer ojämnets konsistens att vara finkornad.
 7. Värm produkten till + 80 ° C, och överför sedan kärlet till en stor behållare fylld med kallt vatten.
 8. Vänta tills blandningen svalnar och häll den sedan i en kolv, där du först måste lägga en tjock duk som kan passera vätskan.
 9. Tie en trasa och skicka sedan kolven i kylskåpet och placera den i en skål för att samla serumet.
 10. Töm regelbundet serumet, vilket kommer att smälta från kolven.
 11. På en dag är läcker färsk stuga ost redo.

Jämförelse av fördelarna med ko- och getmjölk, se programmet "Att leva friskt".

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa