Broccoli mat: vad att överväga och hur man lagar mat?

Innehållet

Broccoli lockar föräldrarna med sin rika vitamin- och mineralkomposition, så frågan om att införa denna grönsak i barnets diet visas alltid när ett barn är bekant med grönsaksrätter. När kan du laga sådan kål för smulor och hur man väljer den bästa grönsaken för barnmat?

godsaker

 • Från en sådan grönsak får barnet en massa värdefulla ämnen. Broccoli har mycket vitamin C, liksom folsyra, karoten, magnesium, kalcium, järn, vitamin A, kalium och andra fördelaktiga föreningar.
 • Att äta en sådan grönsak har en positiv effekt på ben och hjärt-kärlsystemet, liksom på barnets immunitet och aptit.
 • Denna kål anses vara en av de grönsaker som är minst kontaminerad av bekämpningsmedel.
 • Broccoli kallas också hypoallergena grönsaker.
 • Närvaron av fiber i kålbroccoli hjälper till att förhindra förstoppning med regelbunden användning.
 • Den höga proteinhalten i broccoli gör denna kål till en föredragen produkt för spädbarn som inte gillar kött.
 • På grund av dess lågt kaloriinnehåll och snabb känsla av fullhet från broccolätter, rekommenderas en sådan grönsak att ge till överviktiga barn.
Broccoli för utfodring
Broccoli är en otroligt hälsosam grönsak och är lämplig även för den första utfodringen

cons

 • Broccoli kan öka gasbildningen hos ett barn.
 • Spädbarns matsmältningssystem kan reagera på en sådan grönsak med diarré (det orsakas av lösliga fibrer) och förstoppning (det förekommer på grund av olösliga fibrer).
 • Om ett barn får en överflödig mängd broccoli kommer en stor mängd naturliga nitrater som finns i sådan kål att komma in i hans kropp.
 • Broccoli ska inte ges till barn med bukspottskörtelcancer.
 • Brokkoliavkok kan inte användas som mat, eftersom några av de giftiga föreningarna från denna kål passerar in i den.

Från vilken ålder kan jag ge?

För första gången bör broccoli kokas för spädbarn från 6-8 månader, när barnet börjar prova olika vegetabiliska kosttillskott.

Från 8-10 månader rekommenderas barnet att ge grönsaker soppainklusive broccoli. Efter ett år kan din baby erbjudas en gryta eller äggröra med denna grönsak.

Beräkna ditt matningsdiagram
Ange födelsedatum för barnet och matningsmetoden

Gå in i kosten

En tesked broccoli puree är den första delen av denna grönsak för alla barn. Endast i avsaknad av negativa reaktioner på babykålen kan den ges i större mängder.

Broccoli baby
Broccoli bör gradvis introduceras i kosten och titta på förändringen i barnets tillstånd

Matlagningsmetoder

Rå broccoli kan inte ges till spädbarn, eftersom sådan kål kommer att vara dåligt förtätad. Dessutom kan rå broccoli kvävas.

Förbehandling av denna grönsak inkluderar noggrann tvättning och borttagning av eventuella främmande partiklar som kan fastna i blomställningarna. För att vara säker kan du också suga broccoli i 20 minuter i vatten. För de första proverna av sådan kål bör den kokas eller ångas.

Hur mycket att laga mat?

Koka broccoli i vattnet ska inte vara mycket lång - bara 5-7 minuter. Det är omöjligt att smälta sådan kål, eftersom det kommer att påverka både näringsvärdet och färgen. Om du kokar denna grönsaker ångas, är den optimala bearbetningstiden 15 minuter.

Ångad broccoli för barn
Steaming broccoli sparar maximala användbara egenskaper.

Hur man gör potatismos?

För att göra potatismos, koka broccoli och försiktigt gräva grönsaken så att det inte finns några fasta partiklar kvar. Till konsistensens konsistens visade sig vara känslig, du kan lägga till vatten eller mjölk (mamma eller blandning). I den färdiga puréen är det också värt att lägga till vegetabilisk olja, eftersom det kommer att förbättra absorptionen av karoten.

Om ditt barn gillar mashed grönsaker som denna, lägg till broccoli till andra grönsaker, till exempel kan du göra broccoli, morötter, ärter och blomkålpuree.

För spädbarn som inte gillar smaken av broccoli, låt dem prova en blandning av denna grönsak med päron eller äppelsås, koka broccoli tillsammans med russin eller slipa kålen med ris. Även en mild skål med broccoli går bra med köttpuré.

broccolipuré för baby
Eftersom broccoli puree är en ganska speciell maträtt smakar den ofta ut med fruktpuré.

Hur fryser man på vintern?

Många mödrar frysar kål för användning på vintern, men denna behandling påverkar smaken av broccoli.

Om du bestämmer dig för att förbereda kål för grönsakspuréer, bör grönsaken skäras i floretter och blancheras sedan i 3-5 minuter. En annan varmkål dopp i isvatten, torka och skicka i frysen. Broccoli kan förvaras fryst i upp till 6-12 månader. Fryst kål rekommenderas att koka för ett par.

Tips för att välja

Broccoli kål, som kommer på bordet till ett litet barn, ska vara av hög kvalitet.

Det är bäst att köpa en grönsak med en diameter av 11 till 16 cm. Beroende på sorten kan broccoliblomställningar ha en mörkgrön eller lila färg. Välj en mörkare kål, eftersom den har mer karoten. Köp inte kål med en gulaktig nyans eller små gula blommor till ditt barn - det här är tecken på övermogna grönsaker.

Ung broccoli
Köp broccoli eftersom det innehåller mer vitaminer.

Försök att köpa din baby bara grön och ung kål, eftersom över tiden minskar näringsvärdet av broccoli. Var uppmärksam på stammen - det ska inte vara trögt och "gummi". Och när du bryter av blomställningarna borde du höra en knäcka.

Förvara köttkål i kylskåp i upp till 4 dagar, medan broccoli endast ska tvättas innan du lagar mat. Placera inte broccoli på samma plats som tomater, morötter eller äpplen, eftersom detta kommer att påskynda kålfördjupningen.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa