Vid vilken ålder kan du ge barnpasta?

Innehållet

Pasta ser ganska ofta ut på bordet av våra landsmän, eftersom de snabbt förbereder och kombinerar med många andra produkter. Du kan göra en god maträtt till lunch eller middag från pasta på bara några minuter, tillsätt ost, grönsaker, ägg, kött och andra ingredienser. Och därför, när ett litet barn växer upp i en familj och börjar prova mat från det vanliga bordet, är mammor intresserade av hur gammal det är att gå in i pasta i barnsmenyn och hur man lagar dem för barnet för att inte skada barnets hälsa.

Fördelarna med pasta

 • Pasta innehåller mycket kolhydrater, vilket ger barnen energi för full utveckling. Pasta är också en källa till aminosyror, bland vilka det är oersättligt.
 • Pastasammansättningen innehåller vitaminer från grupp B, liksom sådana mineraler som kalcium, fosfor och kalium.
 • De flesta barn gillar smaken av pasta, så rätter från dem hjälper mamma i en situation då barnets aptit är fattigt eller barnet blir inte viktigt. Särskilt användbart i detta avseende och näringsrika äggpasta.
 • Om ett barn inte gillar några produkter, i kombination med pasta, får han inte ge upp dem, till exempel, ost, om det läggs till nudlarna.
 • Makaroner kan ingå i diet med diarré, eftersom de har viss fixativ effekt. Vanligtvis, när det är upprörd, tillsätts vermicelli till soppan och som sidovägg erbjuder de inte mer än 1 gång per dag.
 • Pasta är mycket varierande i sin sammansättning. Om innan det var möjligt att endast köpa pasta, vars huvudsakliga ingrediens är vetemjöl, erbjuder nu stormarknader bukvete, ris och andra typer av pasta.
 • På grund av den täta konsistensen av maträtten med pasta stimulerar tuggningen och hjälper till att flytta från torkade diskar till matbitar.
På grund av innehållet i vitaminer och mineralämnen kommer makaron att vara användbart för barn

Skada och kontraindikationer

 • I närvaro av glutenintolerans, är pasta gjord av vetemjöl kontraindicerad hos barn. Alla läkare varnar för detta, bland dem Dr Komarovsky.
 • Eftersom makaroner tillhör högkalibrerade livsmedel bör de inte ges för ofta för överviktiga barn. Med övervikt reduceras en del pasta, och ger den här produkten inte mer än 1 gång per vecka.
 • På grund av det höga innehållet av kolhydrater är pasta begränsad i näring hos barn med diabetes.
 • Pasta är oönskade i kost av barn som har en tendens till förstoppning.
 • Det rekommenderas inte att ge snabbkök vermicelli till barn, eftersom mycket av näringsämnena i denna produkt förloras under produktionen.
Pasta rekommenderas inte för barn med glutenintolerans och övervikt

Från vilken ålder för att ge pasta

I avdelningarna för matbutiker för barn kan du nu hitta pasta för spädbarn under ett år gammal. De skiljer sig från traditionell pasta i mindre storlek och större mjukhet efter matlagning, så barnen blir lättare att tugga och svälja dem. Du kan prova dessa barns pasta från 8-9 månader. Från 10-11 månader kan de läggas till soppan, som matas till barnet i en av dagtidsmaten.

Men pasta, som äts av vuxna familjemedlemmar, rekommenderas att ge barn inte tidigare än ett år. Det är bäst att behandla ett barn med sådan pasta från 1,5-2 år, när barnet redan har tillräckligt med tänder för att tugga disken med pasta noggrant.

Särskilda barnpasta kan introduceras i barnmat från 8 års ålder
Beräkna ditt matningsdiagram
Ange födelsedatum för barnet och matningsmetoden

Hur man går in i kosten

Om ett barn provar barnpasta för första gången, är en liten mängd ny produkt tillräcklig, till exempel en tesked. Det är bäst att laga mat till babypastaen på morgonen, så att man under dagen kan spåra upp en eventuell negativ reaktion på den nya maträtten. Om krummen har tolererat pasta väl kan deras antal ökas genom att erbjuda en sådan produkt upp till två eller tre gånger i veckan. Om pastaen uppträdde allergisk utesluts de från barnets diet.

Det första provet av pasta i en baby bör inte vara mer än en sked

Hur man väljer pasta för barn

Om pastan är vald för ett barn under ett år, måste de märkas med rekommenderad ålder av konsumtion. Sådan pasta tillverkas av Heins, Semper, Bebivita och andra. I sortimentet finns inte bara torrmakaroni, men också med sås.

När det gäller traditionell pasta, som äts av vuxna, för barnmat bör du köpa pasta gjord av durumvete. Vanlig vit mjöl pasta kommer att hålla ihop under matlagningen och kokas mjuk. Så leta efter information om produktens sammansättning på förpackningen, med tillräcklig uppmärksamhet åt detta.

Nu i många butiker hittar du målad pasta för barn. Förpackningen av sådana produkter innehåller makaroner grön, gul eller röd.

Skuggan av denna pasta beror på naturliga färgämnen, såsom spenatjuice eller betesaft. Så du kan säkert köpa och laga färgad pasta för ditt barn, överraska ditt barn med den ovanliga färgen på en traditionell maträtt.

En annan populär version av barnpasta representeras av figurer. För att göra det mer intressant för ett barn att äta, produceras pasta i form av transport, bokstäver, asterisker, skal, djur. Sådana produkter som de flesta barn och används oftast för soppor.

Hur man lagar pasta baby

Pasta för barn upp till 2 år rekommenderas att ge som en separat maträtt (utan kött eller fisk), fylla dem efter tillagning med smör eller vegetabilisk olja. Kokningstiden bör klargöras på förpackningen, men försök att inte smälta pastan. Helst bör de vara ganska mjuka, men fortfarande elastiska.

Processen att göra pasta för ett barn är vanligtvis enligt följande:

 1. Ta en stor kastrull och fyll den till tre fjärdedelar vatten.
 2. Efter kokande vatten, tillsätt salt till det och släpp sedan spaghetti i kokande vatten, vermicelli eller annan pasta.
 3. För att förhindra att vatten häller över plattan, täcka inte pastaen med lock.
 4. Varje 2-3 minuter måste pasta omröras.
 5. För att garantera produktens beredskap kan du prova pastaen.
 6. Placera dem i en kolv och vänta tills allt vattnet är tömt, sätt pastaen tillbaka till pannan och tillsätt olja eller sås till dem.

Liten pasta kan ingå i receptet för barnsoppa, till exempel, tillsätt vermicelli i kycklingsoppa eller ge barnet en mjölksoppa med nudlar. För barn över 2 år kan makaroner förberedas med ost, äggröra eller kokt kött (barns version av pasta i flottaform).

Också många barn älskar att äta kokt makaroner och korv. Denna kombination är tillåten från 2 år, förutsatt att korvarna inte är feta. Matlagning baby pastarätter med malet kött ska vara efter 3 år.

Sås eller sås hjälper till att diversifiera den kokta makaroner, och den söta versionen av skålen erhålls genom att lägga honung eller sylt till pastaen. Många barn gillar grytan, där pastan blandas med stugaost.

Recept med pasta för barn

Nudel med ostmassa (från 2 år)

Koka 100 gram nudlar och dränera i en kolander. Gnid 100 g keso genom en sikta, kombinera med nudlar, tillsätt ett rå ägg, socker och salt efter smak och blanda sedan. Lägg massan i smurt form, smörj och smörj ytan med gräddfil. Baka i ugnen tills den är kokt.

Pasta med ägg och ost (från 2,5 år)

Koka 50 gram pasta i saltat vatten tills hälften är kokt och vika sedan till en kolander. Slå 1 ägg och 100 ml mjölk, tillsätt 10 g riven ost, blanda och häll den resulterande blandningen av pasta. Lägg massan i en värmebeständig form, strö över en liten riven ost på toppen och baka i ugnen i 10 minuter.

Friter av vermicelli med äpple (från 3 år)

Koka tills färdig 100 gram vermicelli och kyla något. Skala ett stort äpple och riv det på en fin rivare. Blanda kokt vermicelli och riven äpple, tillsätt ett ägg och en sked socker. Blanda blandningen noggrant, sked den i en stekpanna med en sked och stek på båda sidor tills den kokas. I ett sådant recept kan ett äpple ersättas av torkad frukt som ångas i kokande vatten - russin, pommes frites eller torkade aprikoser.

Pasta med svamp och kalvkött

För äldre barn erbjuder vi en maträtt från läkaren Komarovsky's spargris. Se nästa video för matlagning.

För mer information om fördelar och faror med pasta, se programmet "Att leva friskt."

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa